Wielu z Was być może pamięta kanapki z jajecznicą. Dziś niektórym może się to wydać dość dziwne, ale do momentu kiedy nie spróbują tego dania. Szybko
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!CIASTO: `~~~~~~ 2 szkl.mąki 1/2 szkl.gorącej wody 1/3 szkl.oliwy sól KEBAB: ~~~~~~~~~~~~ 2 piersi z kurczaka 2-3 ogórki konserwowe 1 mała kapusta pekińska 1 czerwona papryka 1 cebula 2 pomidory 2 ząbki czosnku przyprawa do kebabu majonez-kilka łyżek i keczupu(ja dałam śmietanę zamiast majonezu) oliwa z oliwek `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Zrobić ciasto-mąkę przesiać do miski,zrobić(...)ułożyć na talerzu przykryć folią aluminiową ,aby zmiękły. Kebab-mięso pokroić w paseczki,dodać wyciśnięty przez praskę czosnek,przyprawę do kebaba,Usmażyć mięsko na oliwie,Przygotować warzywa do sałatki:ogórki,paprykę,cebulę,pomidory umyć i pokroić na kawałki. wymieszać.Kapustę pekińską poszatkować i dodać do sałatki,dodać majonez i keczup(ja dodałam sos cygański dla zaostrzenia smaku)Warzywa
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiHej ;) Dzisiaj na talerzu zagości chińszczyzna. Przede wszystkim prosta w przygotowaniu i smaczna. W daniu tym zawarte jest sporo warzyw, dlatego polecam je dla niejadków dużych
Czekoladowa muffinkaHej! Za oknem trwa piękna, wiosenna aura, która sprawia, że chce się żyć! Nie ma to jak zostać obudzonym z rana ciepłymi promieniami słońca - zupełnie inaczej
Symfonia Smakówjeść! Kotleta kroimy jak hrabina, dama - kawałeczki wielkości 1 x 2 cm. OK! Wiem ciężko to nadziać 😀 i powoli, dokładnie przeżuwamy. Druga technika, "Na skrzydełko" Zamiast kupować, piersi kurczaka lub udka, kup skrzydełka. Powolne ogryzanie każdej kostki spowoduje, że będziesz najedzony po bardzo małej ilości. Jak ktoś sobie nie radzi z pierwszą techniką, niech kupuje(...)Niestety muszę stwierdzić, że po ostatniej takiej porcji, byłem przejedzony 180-200 g okazało się, że to za dużo... ! Pierwsza technika też może być podrasowana - dużo sałatki. Wyobraź sobie, że jesteś WEGANINEM i jesz samą surówkę na obiad (1/4 główki kapusty pekińskiej + trochę dodatków... itd). Teraz do takiej wegańskiej porcji dodaj małego kotleta (pół kotleta), zacznij jeść
Dieta Rozdzielna i Zdrowienimi, ale zdarza mi się je robić. Dodaję do nich takie składniki, które odczarowują smak i niechciany zapach. Używam do nich wyłącznie zmielonego mięsa z drobiu - z indyka lub kurczaka. Składniki (na 9 kotletów): 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z indyka) jajko pół puszki białej fasoli cebula pół papryki (u mnie żółta) 2 chili kopiasta łyżeczka majeranku ćwierć(...)przełożyć do miski, dodać mięso i pół łyżeczki soli. Wszystko dobrze wymieszać. Mokrymi dłońmi formować kotlety. Smażyć na rozgrzanym oleju po obu stronach po 2 razy. Podawać z surówką, sałatką lub chutneyem. Tak zrobione kotlety nie są suche w środku od bułki tartej. Jeśli sami zmielimy mięso, będziemy mieć danie bez glutenu . ----- Podobne: Pieczarki faszerowane mięsem mielonym Kotlety jaglano-kalafiorowe
Weekendy w domu i ogrodzieSKŁADNIKI: 8- 10 sztuk podudzia z kurczaka 2 czubate łyżki Tandoori Masala - Aromatyczna mieszanka prosto z gorących Indii. Nie zawiera żadnych sztucznych barwników. Podobna w zapachu do garam masali, ale mniej słodka, z bardziej wyczuwalnym aromatem kolendry i kminu rzymskiego. Dość pikantna, lekko słonawa w smaku. KLIK 1 czerwona papryczka chilli 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego(...)naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy marynatą (przyprawy, posiekane chilli, czosnek i sos sojowy). Marchewkę kroimy na cienkie plasterki. Pieczemy w piekarniku około 30-40 minut w 180 stopniach. Sałatka: szpinak rucola cieciorka marynowany imbir czerwona cebulka kalmary (trzymane we wrzątku około 2-3 minut) Sałatkę skropić sokiem z limonki
ClauditteMissCookingJak powszechnie wiadomo Ola uwielbia wszelkiego typu elektroniczne gadżety, ale nie spodziewałem się, że kiedyś zapała aż tak wielką miłością do sprzętów kuchennych. Tym razem Jej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDla niektórych ta zupa może wydać się bardzo dziwna… ale to chyba tylko do momentu kiedy jej nie spróbują. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kroimy w drobną kostkę posypujemy curry, pieprzem i solą - smażymy. Kolendrę i kmin mielimy w młynku. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem. Łączymy z pozostałymi składnikami i przyprawami,.Kurczaka polecam dodać do nadzienia na końcu aby za bardzo się nie rozpadł w czasie mieszania. Od ciasta odrywamy pojedyncze kulki wielkości mandarynki rozwałkowujemy na bardzo cienki kwadrat, nakładamy sporą(...)ilości według uznania. Dokładnie mieszamy lub wrzucamy do malaksera i mielimy na gładki sos - osobiście wolę drobno pokrojone zioła i czosnek i po prostu wymieszane. Samosy podajemy z dowolną sałatką (u mnie pomidor, sałata lodowa i ogórek z sosem koperkowo - ziołowym) i sosem. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnipieprz ziołowy makaron farfale (omnomnom) 300 g szpinaku lub buraka naciowego pół cebulki 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu winnego 2 łyżki oliwy 2 łyżki śmietany 18% Filet z kurczaka przekroić i rozklepać trochę lub jeśli jest mały rozklepać w całości. Posypać solą i pieprzem. Przykryć folią spożywczą i odstawić. Ziarna dyni uprażyć na suchej patelni, aż będą posdkakiwać(...)przewróceniu na wierzch położyć na każdym po łyżce pesto posypać ziarnami dyni i smażyć aż przyrumieni się druga strona filetu. Na tej samej patelni podgrzać makaron ze szpinakiem. Sałatkę zrobiłam z ogórka, cebuli i papryki z odrobiną oliwy. Opublikowany
Gotowanie jest łatweCzwartek: Kurczak słodko kwaśny stir fry To danie to zawsze stuprocentowy pewniak. Wychodzi zawsze, jest zawsze pyszne, a przy tym wymaga tyle pracy co pokrojenie filetów z kurczaka w kostkę. Usmażone w pysznym sosie mięso można podać z ryżem, makaronem ryżowym lub pszennym. To kolejna potrawa, w której można przemycić warzywa. Piątek: Quishe z paprykami, szpinakiem, truskawkami i fetą Każde(...)albo szyneczkę z ogórkiem świeżym i kiszonym. A dla ogórków dałby się pokroić. Można spokojnie powiedzieć, że ze słodyczy Miłosz najbardziej lubi ogórki. Pozostałym biesiadnikom tarta, podana z lekką sałatką, smakowała bardzo. Zdrowe jedzenie z mrożonek Kolejność dań w tym tygodniu, podobnie jak w poprzednich tygodniach, podyktowana jest tym, które potrawy można zjeść świeże, a które najlepiej i najłatwiej się
Niedzielny kucharzjuż ostatnie słoneczne dni tego lata, warto więc jeszcze raz uraczyć się, tą prostą i smaczną przekąską z ogrodowego grilla. Składniki Danie dla czterech osób 8 skrzydełek kurczaka 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 cytryny 3 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przygotowania Z pieprzu, soli, soku z cytryny, oleju, octu balsamicznego(...)wstępnie opieczemy skrzydełka, smarujemy je pozostałą marynatą, do której dodajemy kolejne 2 łyżki miodu i grillujemy aż do momentu uzyskania karmelowej glazury z każdej strony. Podajemy z ulubioną sałatką
Miód i pieprzGrillowane skrzydełka w miodzie Gotowe skrzydełka w miodzie Składniki Danie dla czterech osób 8 skrzydełek kurczaka 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 cytryny 3 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przygotowania Z pieprzu, soli, soku z cytryny, oleju, octu balsamicznego, sosu sojowego i jednej łyżki miodu robimy marynatę. Wkładamy do niej skrzydełka(...)wstępnie opieczemy skrzydełka, smarujemy je pozostałą marynatą, do której dodajemy kolejne 2 łyżki miodu i grillujemy aż do momentu uzyskania karmelowej glazury z każdej strony. Podajemy z ulubioną sałatką
Miód i pieprzouzo ( greckiej anyżówki) 5 szklanek wody 500 ml przecieru pomidorowego cukier do smaku maggi Obrać warzywa i cebulę. Na suchej patelni zrumienić warzywa i cebulę. Podzielony na kawałki korpus kurczaka obsmażyć ( do lekkiego obrumienienia) na tej samej patelni na której smażyły się warzywa).Ze skórek wytopi się trochę tłuszczu - tego nie przelewamy do garnka w którym będzie sie gotować zupa(...)ouzo. Zagotować. Doprawić do smaku pieprzem , cukrem i maggi. Podawać z mini pierożkami zrobionymi z farszem z mięsa obranego z korpusu i doprawionego ouzo. Warzywa użyć do zrobienia sałatki lub z marchewki zrobić farsz do pierogów albo jarzynkę. * Zrobiłam mały eksperyment z tym obsmażaniem korpusu .Kiedyś robiłam zupy na pieczonych kościach wołowych i korpusach po upieczonym drobiu - były bardzo smaczne
Buniabaje w kuchni