puszki pomidorów, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, 1 łyżka oregano, sól, pieprz, łyżeczka cukru, szklanka wody Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Kapustę pekińską drobno posiekać. Połączyć dokładnie mięso, kapustę, cebulę, mannę, ryż, jajka, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Jeśli masa jest bardzo luźna dodać kasze mannę. Z masy formować kotleciki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron(...)kolor, następnie przekładać do brytfanki. Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki. Piec w 180 stopniach termoobieg 50 minut. Gołąbki podawać samodzielnie, z ziemniakami, albo jak u mnie z sałatką. Smacznego! Może masz swój sprawdzony przepis na gołąbki bez zawijania? Podziel się recepturą
Mój pomysł napuszki pomidorów, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, 1 łyżka oregano, sól, pieprz, łyżeczka cukru, szklanka wody Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Kapustę pekińską drobno posiekać. Połączyć dokładnie mięso, kapustę, cebulę, mannę, ryż, jajka, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Jeśli masa jest bardzo luźna dodać kasze mannę. Z masy formować kotleciki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron(...)kolor, następnie przekładać do brytfanki. Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki. Piec w 180 stopniach termoobieg 50 minut. Gołąbki podawać samodzielnie, z ziemniakami, albo jak u mnie z sałatką. Smacznego
coolinarnyswojej kulinarnej historii zrobiłam już chyba kilkadziesiąt sałatek typu gyros, za każdym razem modyfikując chociaż trochę przepis ;) Absolutnym hitem okazała się wersja pikantna - z dodatkiem chrupiących korniszonów marynowanych z chilli, patisonów i czarnych oliwek. Składniki: filet z piersi kurczaka około 500 g przyprawa(...)gyros 2 łyżki olej do smażenia kilka łyżek korniszony marynowane z chilli 1 słoik patisony marynowane około 10 szt. oliwki czarne 1 mały słoik kukurydza konserwowa 1 puszka kapusta pekińska 1 główka majonez 1 słoik ketchup pikantny ser żółty typu Edam (opcjonalnie) Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą gyros. Najlepiej odstawić chociaż na pół godziny
głodny alergikkilka minut;) Dostarczy nam wiele witamin a mało kalorii... Inspiracja Składniki: 1/3 kapusty pekińskiej, 2 marchewki, kawałek pora, 3 brzoskwinie , 1/2 pomarańczy, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1/2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru. Przygotowanie Kapustę drobno poszatkować, pora dokładnie umyć, pokroić w półplasterki. Marchewkę oczyścić, zetrzeć na tarce(...)dużych oczkach. Brzoskwinie obrać ze skórki pokroić w małe cząstki. Wymieszać z warzywami. Wycisnąć sok z pomarańczy, wymieszać z jogurtem naturalnym, cukrem, solą i curry. Sosem polać sałatkę. Odstawić na 15minut. Smacznego
Z miłości do słodkościPo raz pierwszy miałam przyjemność wypróbować makaronu gryczanego..a to dzięki uprzejmości rodzinnej wytwórni makaronów Bio-Fabijańscy . W ofercie tej wytwórni możemy także znaleźć makarony
Moje domowe kucharzenieMyślę, że ta sałatka jest bardzo znana przez wszystkich. Jeśli nie robiliście tej sałatki w swoim domu to zapewne próbowaliście jej na jakimś przyjęciu. Salatka gyros zyskała ooogromną popularność w Polsce. Możemy ją przygotować warstwowo lub wymieszaną, która wersja bardziej Wam odpowiada? Dla mnie szczerze powiedziawszy to nie ma znaczenia. Jednak ogromne znaczenie ma skład sałatki i jej smak. Moja(...)sałatki gyros jest ta z dodatkiem marynowanych pieczarek- pyyycha! Sałatkę możemy podawać z pieczywem, tortillą lub jako nadzienie do pity. A teraz zapraszam na mój przepis :-) Składniki: kapusta pekińska mała 1 szt, papryka konserwowa 1 duży słoik, ogórki konserwowe 1 mały słoik, kukurydza konserwowa 1 puszka, cebula czerwona 1 szt, pieczarki marynowane 1 mały słoik, podwójna pierś
kulinarne odsłony patiKolejna bardzo smaczna i bardzo szybka surówka, doskonała na grilla i do obiadu. Powstała "z potrzeby chwili" :) Obiad prawie dochodzi, a lodówce, z dostępnych warzyw tylko
Kuchnia z widokiem na ogródZapiekanka na wzór słynnej sałatki kebab-gyros. Mięso z warzywami i ryżem to świetny pomysł na obiad lub późny posiłek mimo tego że, trochę kalorii w sobie ma. Ta pyszna zapiekanka gości u mnie co najmniej dwa razy w miesiącu, cudownie pachnie(...)samo smakuje. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni! Składniki: Składniki: 20 dag ryżu basmati w torebkach ½ kg mięsa z kurczaka ( pierś, lub uda bez skóry i kości) ½ małej kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 4 ogórki konserwowe 25 dag sera cheddar lub gouda 2 łyżki oliwy Przyprawa kebab gyros Pieprz do smaku Ketchup do posmarowania Majonez
Wanilia i Kardamonindyka i pieczonych z rozmarynem młodych ziemniaczków. Składniki: Pół średniej wielkości kapusty pekińskiej pół dużego ogórka sałatkowego mała czerwona cebula 1/2 opakowania sosu greckiego w torebce 1,5 łyżki przegotowanej chłodnej wody 1,5 łyżki oleju sól cukier Wykonanie: Kapustę i ogórka opłukałam, osuszyłam. Kapustę drobno poszatkowałam, ogórka razem ze skórą starłam na tarce z dużymi oczkami. Cebulę obrałam(...)pokroiłam w drobną kosteczkę. W szklance roztrzepałam sos z torebki, wodę i olej, aż do otrzymania emulsji. Przed podaniem na stół składniki sałatki polałam sosem, dokładnie wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i szczyptą cukru. Pieczone młode ziemniaczki: Upieczenie ziemniaczków jest dziecinnie proste. Wystarczy dowolną ilość ziemniaków dokładnie wyszorować - młodych nie trzeba obierać, następnie osuszyć je z wody (np. w ściereczce
Kuchenne zapiski Edytyproblemem było to, że samotne wyjadanie sałaty na kanapkach jest długotrwałe, a taka sałata więdnie dość szybko. Przypomniał mi się sposób który widziałam gdzieś na internecie, co prawda z kapustą pekińską, albo włoską chyba lub jakąś taką podłużną sałatowatą (nie znam się niestety). Jeśli już część liści wyrwaliśmy pojawi nam się taki mały pieniek, wtedy do jakiejś miseczki nalewamy wody(...)chrupiąca, a małe nierozwinięte w środku listki (u mnie były bardzo jasno zielone) zaczną rosnąć. Co prawda chyba nie do rozmiarów normalnych ale to nawet fajniejsze do ozdoby czy sałatek. Moje 2 zdjęcia były robione 04.02 i 12.02 przy jednoczesnym podjadaniu większych liści. Widzicie jak ten środkowy wystrzelił
W kuchni bez szafekSurówki to super sprawa nie tylko do obiadu ale i na śniadanie, wzbogacą nasze menu o witaminy i mikroelementy więc warto je zajadać do każdego posiłku
Moje Małe Czarowaniesobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. To pomysł dla małego niejadka – kwiat z jajek i sałatki owocowo warzywnej . W taki dekoracyjny sposób możemy zachęcić niejadka do spożycia posiłku w święta Wielkanocne i nie tylko Wersja 1. Wersja 2. Jajka marynowane w zalewie buraczkowej babci Basi ( patrz(...)gotowane, kawałek ogórka zielonego . rzodkiewka, Natka pietruszki lub koperek zielony, rzeżucha, Składniki na środek kwiatka (surówka ): 1 jabłko, 1 marchew, 1 ugotowany buraczek, sól, pieprz, majonez, Ponadto : rzeżucha , albo kapusta pekińska , na trawkę . Przygotowanie kwiatka : Jajka kroimy na kawałki, ogórka ze skórką skośnie ( jako listki ), Wszystko układamy w formie kwiata . Smacznego
Pysznosci Babci BasiSkładniki: -kapusta pekińska -ogórek zielony -pomidorki koktajlowe -boczek w cienkich plastrach -sos sałatkowy (3 łyżki wody, 3 łyżki oleju) Sposób przygotowania: Boczek pieczemy w piecyku elektrycznym 10 minut w 220 stopniach. Jeśli ktoś nie ma piecyka można również to zrobić w piekarniku. Kapustę(...)siekamy i kładziemy na talerzu. Ogórka myjemy i kroimy w grubsze plasterki a następnie plasterek w 4 części. Pomidorki myjemy i kroimy na ćwiartki. Układamy na kapuście. Polewamy sosem sałatkowym. Następnie na sałatkę układamy pokrojony w mniejsze części upieczony bekon. Smacznego
Magia jedzenia.Już niedługo wiosna, no bliżej niż dalej i zapotrzebowanie na witaminy naszego organizmu jest ogromne po zimowym poście. Dziś proponuje surówkę pyszną i wartościową. Ja zajadam
Moje Małe CzarowanieTaką sałatkę jadano w latach 80 tych na najlepszych imprezach i statkach kursujacych po Atlantyku.Każda gospodyni domowa miała je w swoim menu domowym jako najelegańtsze danie rybne.Dlatego takiego śledzia nie może zabraknąć i w Waszym domu.Goraco go polecam!. 30 dag.śledzia w oliwie(...)już gotowego 20 dag.cebuli 1/2 puszki zielonego groszku 3/4 szkl.gęstej śmietany 2 łyżki musztardy 2 łyżeczki oliwy sól cukier pieprz Do dekoracji: groszek,ugotowana marchewka,2-3 liście kapusty pekińskiej. ******************************************************************* Śledzie osączyć z oliwy i pokroić na cieńkie paseczki.Cebulę obrać, opłukać,pokroić w cienkie talarki,sparzyć ma sicie gorącą wodą,osaczyc i ostudzić.Musztardę wymieszać ze śmietaną
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiOrzeźwiająca i lekka surówka z cykorii i grejpfruta – mam nowy przepis i nie zawaham się go użyć ponownie. Przetestowałam i powiem Wam, że jest na
DietologJest cennym źródłem wielu witamin i minerałów i doskonałym produktem przy dietach odchudzających . Jej właściwości mogą być wykorzystywane wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Tylko ona ma zdolności
mojewypiekiinietylko