głowy ryb. Głowę i szkielet (jeżeli nie mamy to pominąć), obraną włoszczyznę, cebulę, przyprawy zalać wodą (tylko tak aby przykryła włoszczyznę). Ugotować wywar, przecedzić. Warzywa można użyć do sałatki warzywnej. Płaty ryby oczyścić, wyciągnąć ości, umyć, osuszyć. Płaty pokroić na kawałki szerokości około 4 cm. Do ciepłego wywaru włożyć kawałki ryby i gotować na wolnym ogniu około 15-20 minut(...)cytryny. Odstawić aby lekko przestygła. Pokryć dno naczynia (miska, salaterka... przelana zimną wodą) galaretką, odstawić do zastygnięcia. Na zastygniętej galarecie ułożyć „dekorację” (u mnie pokrojone ugotowane na twardo jajko, marchewka pokrojona w kostkę, groszek, koper włoski), zalać galaretką. Odstawić do zastygnięcia. Następnie ułożyć rybę skórą do dołu. Zalać galaretą, odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem wyjąć galaretkę z naczynia, odwracając naczynie
królestwo garówProste ciasto piernikowe tradycyjnym, długo dojrzewającym piernikiem z pewnością nie jest, ale można je przygotować błyskawicznie i jestem pewna, że polubią je wszyscy bez wyjątku. To
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzisiaj przepis dla prawdziwych miłośników bananów. Chlebek bananowy w który zakochacie się z pierwszego kawałeczku. Lekki do zrobienia, mega mięciutki, bardzo wilgotny i bardzo bananowy. Co
Kuchnia ŁukaszaPlacki ziemniaczane chodziły za nami od dłuższego czasu i nadszedł moment kiedy w końcu je zrobiliśmy - użyliśmy do ich przygotowania nowość na warzywnym rynku - makaronu warzywnego
Plate of JoyWitajcie! czas na mój hit dzieciństwa czyli chrupki obsmażany kalafior który znakomicie zastępuje mięso w dniu głównym. Atrakcyjne ceny kalafiora właśnie się zaczynają więc np
Kuchnia PROzdrowotnaForemkę „keksówkę”(moja ma wymiary 30×10 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Gruszki obieramy ze skórki i układamy w foremce jedna przy drugiej *** *** Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao. Ucieramy. Na koniec wlewamy olej, dokładnie mieszamy *** *** Masę przelewamy do keksówki z gruszkami *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Ciasto czekoladowe z gruszkami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemklopsiki szwedzkie, podane z tradycyjnym ciemnym sosem oraz z dodatkową żurawiną. Najbardziej lubię je w wersji z puree ziemniaczanym, ale możesz je podać dość dowolnie. Do nich przygotuj dowolną sałatkę lub gotowane warzywa. Tym razem postawiłam na świeże szparagi polane bułką tartą z masłem, tradycyjnym dodatkiem w kuchni polskiej do gotowanych warzyw. Klopsiki możesz podać z tradycyjnym puree, zachęcam(...)około 30-35 klopsików Składniki: – 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego dobrej jakości – 2-3 plasterki boczku najlepiej wędzonego – 5-7 łyżek bułki tartej – 1 jajko rozmiar M -1 czubata łyżeczka soli – 1 łyżka pieprzu – 1 łyżeczka roztartego na proszek w moździerzu ziela angielskiego – pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej – 500 ml bulionu
nietylkopasta.plPlacki jogurtowe z jabłkami szybkie placuszki na śniadanie lub kolację. Placki jogurtowe z jabłkami to nasze ulubione weekendowe śniadanie. Kilka prostych składników, chwila mieszania i
Cztery FajeryOdciśnięte warzywa przekładamy do miski *** *** Sok, który odcisnęliśmy z warzyw delikatnie wylewamy do zlewu. Na dnie miski pozostanie skrobia ziemniaczana, która będzie nam potrzebna *** *** Do odsączonych warzyw dodajemy mąkę, jajka, skrobie ziemniaczaną oraz łyżeczkę soli *** *** Całość mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie należy dosypać troszkę więcej mąki *** *** W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli(...)SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kluski ziemniaczano-dyniowe z boczkiem i kapustą pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytempora 1/2 szklanki wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek olej do smażenia 2 łyżki posiekanego koperku *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko oraz przyprawy i dokładnie mieszamy na jednolitą masę *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę pora oraz cebulkę kroimy w kosteczkę, szczypiorek drobno siekamy a kukurydzę odsączamy(...)zmiękną, do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy koperkiem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Jednogarnkowe klopsiki z warzywami pochodzi
Blog z Apetytemciasto z tym warzywem koniecznie zróbcie sobie przyprawę do ciasta dyniowego ! Dynia na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa dyniowa z marchewką Dynia zapiekana z grzybami Prażone pestki dyni Schabowe(...)Składniki: Ciasto 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki naturalnego jogurtu Na farsz: 1 opakowanie szpinaku Poltino 2 jajka 200 ml śmietany 30% 50 g sera feta 5 plastrów pieczonej dyni Hokkaido 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, używam
Kulinarne przygody GatityUwielbiam wszelkie dania i desery z dynią, jest to jedno z moich ulubionych jesienno-zimowych warzyw. Niedawno, zwiedzając przeurocze miasteczko Alzacji- Kayserberg, miałam tam okazję spróbować
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapoczet kasz i soczewicy. Proponuję więc pęczotto z dynią i jarmużem. Pęczak przeżywa swoisty renesans w mojej kuchni. Jeszcze kilka lat temu miałam do niego wstręt. Szary, jak jajka larw…Tak, takie miałam skojarzenia na temat pęczaku, które na szczęście przeistoczyły się w miłość do kaszy. Jak widać miłość od pierwszego wejrzenia nie zawsze się sprawdza, a dojrzewa(...)Idealne do pieczonego mięsa czy ryby . Co to jest pęczak? Pęczak to nic innego jak kasza jęczmienna. Świetnie pasuje do mięsnych gulaszy. Można z niej przyrządzić burgery i przeróżne sałatki. Znajdziecie tu ciekawe i innowacyjne przepisy na pęczak . Jeśli go jeszcze nie polubiliście to wkrótce będzie waszą ulubioną kaszą. Wiem co mówię! Moje pęczakowe doznania były bardzo burzliwe. W końcu
codojedzeniaDzisiaj będzie zdrowo, zapraszamy więc na surówkę. Tradycyjnie jak to u nas, surówka z tego, co akurat było w lodówce. Padło na kapustę pekińską, którą nazywamy
Mieszam w GarnkuTrudno byłoby mi wśród naszych znajomych wskazać osobę, która nie pije herbaty, ale kiedy po raz pierwszy upiekłam ciasto herbaciane wszyscy byli zaskoczeni. Ja zresztą również
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata