Maj, sezon grillowy czas zacząć! Ja już go otworzyłam - w zeszłą niedzielę. Razy dwa.Po urodzinach Natalii, na których zostaliśmy uraczeni kiełbaskami, karkówką i szaszłykami, z grilla
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSzybka sałatka warzywna to danie, które chyba zna każdy i idealnie sprawdzi się w każdej sytuacji. Taka sałatka pojawia się praktycznie zawszy przy okazji jakiejś uroczystości
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!został w całości zjedzony na obiad? Ja czasem zamrażam do wykorzystania w przyszłości w zapiekankach. Albo robię z niego kotlety. Jeśli dodamy do nich kaszę jaglaną, niepotrzebne nam już jajko do sklejenia całości podczas pieczenia. A dodatek kaszy sprawia, że nie musimy kotletów solić :) Jalapeno trochę podrasowuje smak tych kotletów i wzbogaca wygląd kotletów. Jeśli ktoś nie przepada za tego(...)tyle, ile zawiera w sobie ugotowany kalafior. Mokrymi rękoma formować z masy kotlety (mi wyszło 9). Na rozgrzanym oleju smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Podawać z sałatką o wyrazistym smaku, np. z sałatką z buraków lub chutneyem. ------------ Podobne: Placki jaglano-ziemniaczane z farszem Kotlety jaglano-selerowe Pulpety z dyni i ciecierzycy
Weekendy w domu i ogrodzieroślinożerców. Enjoy! 250g kaszy bulgar (ale może być każda inna) 1 duża cebula 1 puszka białej fasoli (ja miałam w pomidorowej zalewie) puszka pieczarek (lub 200g surowych) 2 jajka natka pietruszki sól, słodka papryka Kaszę wsypałam do dużej miski i zalałam wrzątkiem ponad powierzchnię, zostawiłam do napęcznienia (trwało to z pół dnia, bo nie specjalnie mi się spieszyło z robieniem(...)indeksowi glikemicznemu może być spożywana przez chorych na cukrzycę i osoby na diecie. A w połączeniu z nasionami strączkowymi to już sama kopalnia zdrowia. W kuchni idealna do sosów, sałatek, z powodzeniem można zrobić z niej także kaszotto. Na blogu gościła jak do tej pory tylko raz (tutaj), ale coś mi się wydaje, że szybko nadrobię te zaległości
bastalenaCzas Przygotowania : 20 min Czas Gotowania : 40 min Gotowe w : 3 h Istnieje wiele sałatek warstwowych. Ponieważ zalegały mi puszki makreli w oleju (a nie
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyJeśli szukacie szybkiego dodatku do potraw z grilla to polecam Wam ten przepis. Sałatka ziemniaczana na grilla to błyskawiczny dodatek, który stworzycie dosłownie z 3 składników
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Suflet lekki jak piorko, niczym puch. Jest jak delikatny powiew wiatru. I choc jesienny wiatr do delikatnych nie nalezy, ja dzis gotuje na przekor pogodzie. Zamknelam
Przysmaki KarolkiMój egipski kolega - Hossam podał mi jakiś czas temu przepis na doskonały arabski deser. Nie jest on może dietetyczny, ale za to .... bardzo smaczny :) W
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamasła orzechowego to dzień stracony. Po banany sięgam natomiast znacznie rzadziej, co nie zmienia faktu, że bardzo je lubię. Najlepiej sprawdzają się w mojej kuchni jako wegański zamiennik jajek, stąd też często są podstawą wszelkich słodkich wypieków, ale zjadane z dodatkiem masła orzechowego i cynamonu znikają w mgnieniu oka. Kto jeszcze nie miał okazji spróbować tego połączenia- definitywnie powinien(...)podkreślić, iż roślina ta zawiera dwa razy więcej błonnika pokarmowego niż większość popularnych zbóż, co jest kolejną zaletą.W kuchni, quinoa, jest bardzo wszechstronna- stanowi świetny dodatek do zup, sałatek i risotto. Można ją śmiało stosować jako zamiennik ryżu i kasz, a z dodatkiem owoców, orzechów i jogurtu zapewni pyszne śniadanie na dobry początek dnia. Oczywiście możemy użyć jej też
peanutbuttermonsterPor nie gości zbyt często na naszym stole. Mąż czasem marudzi, że jest za ostry. Surówka z dodatkiem pora również rzadko kiedy dzieciom przypada do gustu
Mieszam w GarnkuKorzenne śledzie marynowane z czerwoną cebulką zrobiłam na zbliżające się Święta. Jak co roku przygotowuję śledzie na kilka sposobów, wykorzystując sprawdzone, ulubione przepisy. Szukam również nowych
Codziennik Kuchennytego cała reszta jak do klasycznych kotletów mielonych. Wyszło lepiej niż się spodziewałam! Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowo-wieprzowego) 1szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak 1 jajko ok. 3 łyżki bułki tartej ½ szklanki ciepłego mleka (lub wody) 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku ulubione zioła świeże lub suszone (tymianek, mięta, koperek) sól, pieprz do smaku(...)kotleciki, obtaczamy w niewielkiej ilości bułki tartej i smażymy na złoty kolor (do smażenia wszelkich kotletów używam oleju rzepakowego pół na pół z masłem klarowanym). Jako dodatki proponuję sałatkę z buraczków albo z kiszonej kapusty. Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4
bistro mamakwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:2 jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w drobną kostkę.Tuńczyka odsączyć z zalewy. Dodać do jajek. Wymieszać.Do farszu dodać starty ser, śmietanę i majonez. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać surowe jajo i wymieszać.Z tawrogu, margaryny i mąki zagnieść ciasto.Zagniecione ciasto rozwłkować na placek(...)można zastąpić starym, żółtym serem.Farsz można dodatkowo skropić sokiem z cytyny.Pierożki znakomicie nadają się jako przekąska na imprezie lub na ciepło jako obiad. U mnie podane z sałatką z pomidorów i serka wiejskiego.Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni MiejskaRuloniki tniemy na pożądanej wielkości paszteciki. 5. Paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy Czarnym Sezamem.6. Resztę wyrabiamy identycznie. /PIECZENIE:1. Paszteciki układamy na podsypanej mąką blaszce,2. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy.3. PIECZEMY w 180 stopniach (góra-dół, termoobieg) przez 20 minut//Z 600 g mąki wychodzą 3 pełne blaszki pasztecików!/CZARNY SEZAM:Maleńkie, równie niepozorne jak same paszteciki ziarenka(...)dobrego w czarnych ziarenkach. "Ekologiczne ziarno czarnego sezamu BIO. Bogate źródło dobrze przyswajalnego wapnia. Doceniany przez wszystkich dbających o zdrowie, urodę i dobre samopoczucie. Polecane jako dodatek do sałatek, deserów, wypieków np. chleba na zakwasie.Ekologiczny niełuskany czarny sezam wyróżnia się wysoką jakością oraz specyficznym smakiem. Potrawy z jego dodatkiem uzyskują wyjątkowy aromat. Polecamy jako dodatek do ciast, deserów
Wypisz WymalujKurczak w sosie słodko-kwaśnym Kurczak w sosie słodko-kwaśnym jest prawdopodobnie najpopularniejszym chińskim daniem. Jeśli naprawdę lubicie kuchnię chińską musicie chociaż raz zrobić kurczaka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata