Bardzo puszysty sernik z ricottą, podany z sosem malinowo-wiśniowym. Przy tym jest to jedyny sernik, który wcale nie opada, bo jest pieczony w kąpieli
Kuchnia Łukaszamała cebula – 1 mały korniszon – 1 łyżka jasnego sosu sojowego – wasabi wg uznania – łyżka oliwy z oliwek (nie zamieniać, chyba, że na żółtko jajka, ale oliwa wydobywa smak łososia) – świeży lub marynowany imbir Łososia oddzielić od skóry (pozbyć się także ciemniejszych części od strony skóry), pęsetą wyjąć ości, drobno posiekać. Cebulę także drobno posiekać(...)Można posypać czarnuszką. Osobiście polecam podawać z kilkoma płatkami marynowanego imbiru, który świetnie oczyszcza kubki smakowe przygotowując je na kolejny kęs. Podobne przepisy Tarta z wędzonym łososiem i cukinią Sałatka śledziowa Kapuśniak rozgrzewający Gravlax – skandynawski marynowany łosoś .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related
Pociąg Do Kuchnitych wdzięcznych warzyw powstanie coś więcej niż puree, zupy i chipsy. Podobno naród oszaleje na punkcie kalafiora. Fajnie! Ja się cieszę, bo uwielbiam. Liczę na kolorowe odmiany, szał sałatek i zup. Może się ktoś wreszcie opamięta i przestanie ze wszystkiego robić kremy i pianki. Doceńmy chrupkość i fakturę warzyw. Prorokowana jest wielka kariera ramenu i bibimbap. O ramenie to chyba(...)ramenu a o swojski, wspaniały rosół coraz trudniej. Zapytacie co to jest bibimbap? To takie danie koreańskie oznaczające dosłownie „wymieszany ryż”. Ryż miesza się z wołowiną, warzywami, na wierzch jajko i doprawia mocno pastą z papryczek chilli. Coś jak nasze łazanki, tylko że inaczej i bez jajka Czeka nas świetlana kariera wytrawnych lodów. Jadłam chrzanowe i musztardowe i jestem ciekawa
ladykitchenmięsa Kotlety sojowe gotować przez około 8-10 minut w 1 litrze wody - z dodatkiem kostki rosołowej, soli i listków laurowych. Odcedzić i jeszcze ciepłe obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron. W międzyczasie przygotować zalewę. Posiekaną cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Wszystkie składniki wymieszać i gotować przez około 5 minut. Na końcu(...)zdrowszy zamiennik octu. Otrzymywany jest w procesie fermentacji cukru. Doskonale sprawdza się jako środek zakwaszający, poprawiający walory smakowe i konserwujący. Może być stosowany do marynat, dań z ryb, sałatek, zup, przetworów owocowo-warzywnych, sosów oraz domowego zakwaszania mleka i śmietany. Jest odpowiedni dla wegetarian oraz osób dbających o zdrowie. W rozcieńczeniu z wodą w stosunku 1:1 odpowiada zakwaszeniu octem
Di gotujemozzarellą*razowo-pszenna, dodałam granulowany czosnekWytrawne śniadania bywają u mnie rzadko, ale jak już są to (zazwyczaj) jest to jajecznica, ale nie tym razem, tym razem jest pizza, ale jajko musi być, nie ma innej opcji.Idę odkopać walizkę.Jeszcze tylko 4dni. To już? Wczoraj udało mi się uwiecznić (prawie) wszystko co zjadłam, a więc pokazuje wam jeszcze mój(...)serowe knedle ze śliwkami i cynamonem podane ze śmietaną i cukrem trzcinowym(no i jeszcze większą ilością cynamonu)IV. Miseczka kalafiora (brak zdjęcia)V. 1/2 melona (brak zdjęcia)VI. Sałatka ( brokuły, makaron, wędzony łosoś, kukurydza)VII. Maca czosnkowa z sałatą, wędliną i pomidorem (brak zdjęcia)Pomiędzy tym wpadł jakiś tam skrawek chlebka watykańskiego, po siostrze ciotecznej której wczoraj pilnowałam
More food, love and dreamssałatki kalafiorowej została mi spora część kalafiora, więc główkowałam co by tu z niego zrobić. A, że w lodówce zawsze zalega jakaś wędlinka, postanowiłam zrobić zapiekankę. Nie byłam tylko zdecydowana czy z ryżem czy z makaronem. W końcu padło na ryż:-)Zapiekanka jest bardzo dobra, tylko trzeba zadbać o dość mocne jej przyprawienie, bo ani ryż ani kalafior(...)lekko osolonej wodzie. W dużej misce mieszamy: ugotowany i rozdrobniony widelcem kalafior, ugotowany ryż, zawartość patelni czyli wędlinę, paprykę i cebulę. Dodajemy pieprz, sól, słodką i ostrą paprykę, wbijamy jajko, dodajemy łyżkę śmietany i połowę startego żółtego sera. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Układamy w nim masę lekko ugniatając i wyrównując całość. Wierzch posypujemy resztą startego sera. Zapiekamy
Walijskie PichcenieWitajcie!, mam dla Was coś napakowanego zdrowiem :). Często życząc komuś "dużo zdrowia" nie zastanawiamy się nad tym że może za tym życzeniem iść drobny upominek. Ot
Kuchnia PROzdrowotnapołowa sukcesu. Uważam, że najtrudniejszy krok to odpowiednie doprawienie sałatki. I tu zaczynają się rodzinne niesnaski, bo każdy doprawiłby inaczej. Jest na to jeden sposób: odstawić do przegryzienia. Sałatka jarzynowa to uosobienie prawdziwego domowego jedzenia: tradycyjnego, poruszającego, o wymiarze będącym ponad skąpymi i restrykcyjnymi daniami dyktowanymi zmieniającą się modą. Choć brak jej dostojeństwa, nie wydaje mi się, aby miała(...)groszku (ugotowanego lub z puszki) ¾ szklanki zdrowego roślinnego majonezu Ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler ugotuj lub upiecz i pozostaw do ostudzenia. Wszystkie pokrój w drobną kosteczkę. Przygotuj zastępnik jajek: tofu pokrój w drobną kosteczkę, oprósz solą kala namak i kurkumą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180° na 10 min. Jabłka obierz ze skórki, również pokrój w drobną kostkę, podobnie
Roślinna - blog wegańskiHej wszystkim!, dziś dołączam do akcji gotuj z newellą i sprawdzę jak smakuje i zaproponuję Wam śniadanie po którym największy smutas podniesie swe uszy do góry
Kuchnia PROzdrowotnaTa surówka nie może nazywać się inaczej :) Wszystkie jej składniki są zdrowe i niskokaloryczne. Surówka wspaniale pasuje jako dodatek do obiadu, ale równie dobrze
Walijskie Pichceniepamięci. Bardzo ułatwia pracę w kuchni, pomaga w najprostszych i najtrudniejszych czynnościach – ubija pianę i śmietanę, robi masło, dżemy, ketchup, majonez, wyrabia ciasto, gotuje zupy, robi sałatki i wiele, wiele innych rzeczy. Na pewno napiszę jeszcze o tym urządzeniu nie raz. A tymczasem na blogu pojawia się nowa kategoria przepisów – na thermomix właśnie. Oczywiście te przepisy będą także w wersji(...)siebie wersjach. A więc na początek zapraszam na jagodzianki według przepisu smoczka. Smacznego. Składniki: • 560 g mąki pszennej • 120 g cukru • 50 g świeżych drożdży • 150 ml mleka • 2 jajka • 70 g miękkiego masła • 2 łyżki oliwy • 1 cukier waniliowego • szczypta soli • 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek Nadzienie: • 40 dkg jagód • 1 łyżka cukru waniliowego • cukier do smaku Sposób
W mojej kuchnipianę białko jaja i dodać je jako ostatni składnik) szczypta soli Przygotowanie: Płatki owsiane zalać zimnym mlekiem i odstawić najlepiej na noc. Taką "owsiankę" mieszamy rano z jajkiem, cukrem waniliowym, solą i mąką, aby powstała masa bardziej gęsta niż na naleśniki. Jeśli unikacie proszku do pieczenia, możecie oddzielić żółtko od białka. Żółtko dodać do masy od razu(...)masła, wówczas smak placków jest jeszcze bardziej delikatny i "gofrowy". Teraz czas na dodatki - i tu ogranicza Was tylko wyobraźnia! Poniżej moje propozycje podania: Z sałatką owocową (banany, kiwi, jabłka, pomarańcze, skropione sokiem z cytryny - do tego można dodać rodzynki albo suszoną żurawinę) Z serkiem waniliowym i gorzką czekoladą
Kulinarne InspiracjeDodatkowo (u mnie) : - jogurt grecki naturalny - zielona cebulka - miechunka peruwiańska Do przygotowania ciasta użyłam miksera koktajlowego. Ziemniaki, szalotki i czosnek kroimy w kostkę. Do pojemnika miksera wbijamy całe jajko, dodajemy pokrojone ziemniaki, szalotki i czosnek. Miksujemy na gładką i puszystą masę. Do większej miski przesiewamy obie mąki, dodajemy drożdże instant i sól – mieszamy składniki. Dodajemy zmiksowaną masę i łyżką(...)osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu (moje tego nie wymagały, starałam się dawać jak najmniej tłuszczu). Podajemy gorące. Gotowe bliny ziemniaczane podajemy z jogurtem naturalnym, gęstą śmietaną, sałatką śledziową czy gulaszem. W wersji bardziej wykwintnej dodatkiem może być wędzony łosoś lub kawior. Jeżeli ciasto przygotujemy bez dodatku szalotki i czosnku domowa konfitura będzie idealnym uzupełnieniem. Ja swoje bliny podałam
mojewypiekiinietylkoPRZYGOTOWANIE: Ser biały dokładnie rozgniatam, bądź miksuję. Oddzielam żółtko od białka, po czym do białka dodaję szczyptę soli i miksuję na sztywną pianę. Do sera dodaję żółtko jajka, mąkę i suszoną miętę i mieszam dokładnie. Na koniec dodaję pianę z białka i mieszam do połączenia składników i wyrabiam ciasto. Formuję z niego wałeczek i kroję na małe kawałki(...)przezroczystą torebkę. Co prawda jest posiekana dość drobno, ale jak tylko otwarłam torebkę po samym zapachu nie miałam żadnych wątpliwości że to właśnie mięta. Męta jest świetnym dodatkiem do sałatek, deserów czy koktajli, ja wykorzystałam ją dziś do innej potrawy i też się sprawdziła. Kluski wszystkim smakowały
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiRicotta smakuje świetnie w każdym wydaniu, zarówno na słodko jak i na słono. Tym razem proponuję Wam wersję na słono- szybką i prostą quiche z udziałem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska