warzywa i owoce. Ja staram się ją maksymalnie wykorzystać i serwuję mojej rodzinie duże ich ilości czy to w formie surówek, sałatek czy też jako samodzielne dania. Ostatnio była to zapiekanka warzywna. Do jej przygotowania użyłam ziemniaki, marchewkę, brokuły i własnoręcznie wyhodowaną fasolkę szparagową. Warzywa wcześniej ugotowałam na parze ( ja robię to w kuchence mikrofalowej - moja posiada taką funkcję ), dzięki
Wiem co jemMoja ulubiona sałatka brokułowa z jajkiem, szynką, sosem czosnkowym i płatkami migdałów. SKŁADNIKI: (porcja dla 2 osób) 1 ugotowany brokuł 2 jajka ugotowane na twardo 4 plastry szynki sos czosnkowy z torebki lub własnej roboty (u mnie: 2 łyżki majonezu + 2 łyżki jogurtu naturalnego + 2 ząbki czosnku + sól,pieprz,chilli płatki migdałowe do posypania 1. Brokuł podzielić na małe różyczki
Kto ugości moich gości?zielony 1/2 cebuli 1/2 makreli wędzonej kiełki u mnie brokułu 3 łyżki kukurydzy 4 jajka 2 łyżki naturalnego jogurtu sól pieprz Jajka gotujemy na twardo, następnie kroimy w drobna kostkę, ogórek oraz cebule rozdrabniamy na mniejsze kawałki...dodajemy kukurydze i kiełkiMakrele oczyszczamy z ości dodajemy do reszty składników...Mieszamy nasza sałatkę z jogurtem i doprawiamy do smaku
NaKońcuJęzykasałatka ma wyjątkowy, wielowymiarowy smak. Składniki: 6 łyżek jasnego sezamu 2 cm korzenia imbiru 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka syropu klonowego sok z ½ limonki 100 ml bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 2 cebulki dymki 1 papryczka chili 250 g makaronu Mie 300 g chińskiej kapusty pak choi 3 średniej wielkości marchewki 1 mały brokuł ½ czerwonej papryki 1 czerwona cebula(...)patelni rozgrzej 2 łyżki oleju sezamowego. Wrzuć marchew oraz cebulę i podsmaż 2-3 minuty. Następnie dorzuć, brokuł, paprykę, kapustę pak choi i smaż kolejne 3 minuty. Dolej pikantny sos i całość podduś jeszcze 2 minuty. Na koniec dodaj makaron i podgrzej. Sałatkę podawaj posypaną sezamem. 4 porcje
Roślinna - blog wegańskirazem chciałam pokazać tę apetyczną sałatkę, utrzymaną w kolorach biało-zielono-czarnych. Fajnie dobrane składniki tworzą niezwykle apetyczną, wyrazistą w smaku kompozycję, sos czosnkowy dopełnia całości. Pamiętając, że zarówno feta, oliwki, jak i pomidory są dość słone, sosu radzę już nie solić, za to dodatek pieprzu cytrynowego jest świetny, bardzo polecam:) składniki: brokuł 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie(...)pieprz cytrynowy do smaku Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z resztą sosu, odstawić w chłodne miejsce. Brokuł ugotować al'dente. Podzielić na różyczki. Fetę pokroić w kostkę ok 1 cm. Cebulę pokroić w piórka. Pomidory w paseczki. Fasolę i oliwki osączyć. Wszystkie składniki sałatki delikatnie wymieszać, polać sosem. Schłodzić przed podaniem
6nieboSkładniki: 1 brokuł 1 puszka czerwonej fasolki 1 czerwona papryczka chilli 1 czerwona papryka 5 jajek 1 mała czerwona cebula 150 g żółtego sera Sos: 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki soli Sposób wykonania: Brokuł dzielimy na różyczki(...)fasolę odsączamy z zalewy, paprykę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, chilli kroimy w krążki. Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski. Składniki sosu łączymy ze sobą i dodajemy do sałatki. Całość delikatnie mieszamy
Qchnia po prostuKolejna z sałatek , która zrobi "wielkie wejście"na każdym rodzinnym spotkaniu. Sałatka warstwowa warzywna. Wykonanie proste. Kilka składników i gotowe! Ilość zależy od naczynia jakie posiadacie i ilości jaką chcecie zrobić. Składniki -brokuł -jaja -pomidor -ogórek gruntowy -sos Remulada Duńska od FOLWARK Wykonanie Ugotuj jaja na twardo. Rozdziel brokuła na róże i ugotuj "na chrupiąco", do wody dodaj ocet(...)też muszą na siebie nachodzić i znów sos. Ostatnia warstwa to ćwiartki jajek. I sos. Potem już tylko dekoracja. Do lodówki- do schłodzenia. Sos jest idealny do tego typu sałatki. Nie rozpłynie się, jest dobrze wyważony smakowo. Sałatka będzie pyszna, chrupiąca. Nie zapomnijcie trochę posolić i popieprzyć! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniMoja ulubiona sałatka Szefa z sosem musztardowym. Dobra na każdą imprezę, syta i w miarę szybka do zrobienia Składniki: 1/2 małej pekińskiej 2 pomidory 1 puszka kukurydzy 3 ugotowane na twardo jajka 500 g brokułów 1 puszka z ananasem 150 g fety 250 g makaronu świderki 100 g potartego sera żółtego 1 mały majonez 1 słoik musztardy ostrej sarebskiej Wykonanie(...)kukurydzę,pokrojone jajka, fetę w kostkę, ananas kostka, ugotowany brokuł pokrojony na mniejsze kawałki, ugotowany makaron, potarty na grubych oczkach żółty ser, sos Sos: Dodajemy majonez w stosunku 2/3 do musztardy (czyli: 2 łyżki majonezu i 1 łyżka musztardy). Ja lubię gdy sos jest ostry i musztardowy wtedy sałatka jest smaczniejsza i cudownie się komponuje ze słodkim ananasem. Sosu
W Moim Magicznym Domupoczątku dodać paprykę. Jednak po zjedzeniu połowy, dodałam pół czerwonej papryki i dzięki temu sałatka była dużo smaczniejsza. Polecam! Oto mój kolejny pomysł na danie z serii Przepis miesiąca - dania z roślin strączkowych. Składniki: 250 g szynki wieprzowej w kawałku 1 duży brokuł puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 1 czerwona papryka opakowanie sera typu feta (lub gotowa feta
Czerwień i błękitSałatka holenderska z tuńczykiem, cebulą idealna z kajzerką, bagietką, chlebem lub krakersami. Sałatka holenderska, przez samych Holendrów nazywana sałatka lub świeża sałatka z tuńczykiem na kanapkę ( tonijnsalade voor op een broodje ). Dla nas taka sałatka z tuńczykiem to pasta na kanapki z tuńczykiem, ale nie będziemy bardziej holenderscy od samych Holendrów, sałatka to sałatka. 😉 Sałatka z tuńczykiem Holenderska sałatka(...)szparagową. Holenderska sałatka – świeża sałatka Zapytałam kiedyś Pani Basi , mieszkającej od 40 lat w Holandii, jak to jest z tą sałatką holenderską z czym się powinno podawać, jakie dodatki? Odpowiedź była krótka, podstawa sałatki to dobry tuńczyk w sosie własnym lub z wody jak ktoś woli. A reszta to już dowolne dodatki. Sałatka z tuńczykiem ( nazywana sałatką świeżą
Dieta moja pasjasamo jak zwykłej fety. Na zdjęciu powyżej, masz moje wykorzystanie jej w sałatce a’la greckiej. Przy okazji, jeśli lubisz sałatki, to koniecznie zobacz moje przepisy na sałatki 😉 Świetnie sprawdzi się w koreczkach, w towarzystwie oliwek. A naleśniki ze szpinakiem i fetą lub naleśniki z brokułami i fetą… Bajka! 😍 Bardzo dobrze będzie smakowała też na ostatnio dodanej, pizzy
BlendmanKolejna odsłona z cukinią w jednych z głównych ról. Prosta sałatka, która idealnie nadaje się na drugie śniadanie lub do pracy. Można podawać ją na ciepło
Gotowanie z pasjązdrowy obiad na powitanie wiosny. * równie dobrze będzie smakować na zimno jako lunch do pracy albo jako forma sałatki na spotkaniu rodzinnym. Będziesz potrzebować 2 porcję kasza pęczak - 120 g fasolka szparagowa mrożona HORTEX - 150 g brokuły - 1 mniejsza główka albo 1 opakowanie mrożone HORTEX cebula - 1 mała czosnek - 2 ząbki masło - łyzka świeże zioła bazylia oraz rozmaryn
Wylizany Rondel