powierzchni). W sałatce znalazły się również suszone śliwki, pestki dyni, pomidorki koktajlowe, rukola, ser feta oraz kiełki rzodkiewki - więc jest jak najbardziej zdrowo i lekko. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem: Składniki (dla 4 osób): 3/4 opakowania liści rukoli (80g) pół opakowania pomidorków koktajlowych (250g) pół opakowania sera feta (100g) pół opakowania kiełków rzodkiewki lub brokułu (50g) kilka(...)pomidory kroimy w paski i dokładamy do rukoli. Dodajemy ostudzone, odsączone z marynaty kawałki kurczaka oraz kiełki rzodkiewki, fetę kroimy w dość drobną kostkę lub wkruszamy bezpośrednio do sałatki i całość delikatnie mieszamy. Sporządzamy dressing mieszając ze sobą wszystkie składniki i zalewamy nim sałatkę, oprószamy pestkami dyni i serwujemy niezapowiedzianym gościom :) Smacznego
Symfonia SmakówNiby takie nic, ale ta sałatka jest lekka i pełna witamin. Samo zdrowie! :) Jedna jest z dymką - to moja. Druga jest bez dymki - to mojej córki :) Składniki: 1/4 kalafiora 1/4 brokuła 1 dymka 6 pomidorków koktajlowych 3 jajka 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek sól pieprz Kalafior i brokuł gotujemy i dzielimy na mniejsze kawałki Jajka również gotujemy i dzielimy
Szczęśliwa kuchniamiód, oliwa i sok z cytryny. Przygotowanie : Brokuł sparzyć chwilę we wrzątku, zimny rozdzielić na "różyczki" Granat obrać, a ser pokroić w kostkę Składniki ułożyć w misce warstwami Polać sosem. Sos : sok z połowy cytryny, łyżka miodu i 2 łyżki oliwy z oliwek, wymieszą dokładnie i polać tuż przed podaniem sałatki na stół
Proste PotrawyNiby takie nic, ale ta sałatka jest lekka i pełna witamin. Samo zdrowie! :) Jedna jest z dymką - to moja. Druga jest bez dymki - to mojej córki :) Składniki: 1/4 kalafiora 1/4 brokuła 1 dymka 6 pomidorków koktajlowych 3 jajka 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek sól pieprz Kalafior i brokuł gotujemy i dzielimy na mniejsze kawałki Jajka również gotujemy i dzielimy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comskładników i dodaję 3-4 pomidory. Czyli: 2 brokuły, 6 jajek, duża puszka kukurydzy, 4 pomidory, makaron uszka 3/4 opakowania, 4 ząbki czosnku, 1-2 opakowań małego jogurtu, 2-3 łyżki majonezu, 2-3 łyżeczki musztardy, sól i pieprz. Ale wersję rozszerzoną robię tylko na imprezy, bo wychodzi z niej dużo sałatki
Passions hobbies lifeLubicie zupy? My tak :) Postanowiliśmy zatem przygotować dla Was krem z brokuła. Danie to będzie bardzo syte i rozgrzewające. Idealnie będzie pasowało na chłodne zimowe popołudnia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dobra sałatka to świetna przekąska w ciągu dnia, a także świetny pomysł na imprezowy stół. Wzbogacając ulubione warzywa o kawałek jakiegoś mięska, poczynimy ją bardziej syta i dzięki temu może byc też samodzielnym daniem. Polecam te brokułową! Zapraszam Składniki: 30 dag piersi z kurczaka 1 brokuł 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebulka dymka plus szczypiorek kilka gałązek natki
Z Majeczką w kuchninajbardziej lubię surowego – w postaci ryżu lub sałatki. A ta wersja to mój ulubiony, bardzo treściwy, elegancki i smaczny sposób podania go na gorąco. Do lekkiego w smaku i konsystencji warzywa mocno doprawiony, serowy beszamel i czosnkowe masło pasują jak nic innego. Kalafior to jednoroczne warzywo kapustne, będące mutacją kapusty i brokułu. Jest tylko i wyłącznie gatunkiem uprawnym
Karo in the KitchenKukurydzę odcedzić. Do miski wsypujemy wszystkie składniki: Brokuł ( dzielę go wcześniej na mniejsze różyczki, podsmażony filet z kurczaka, ugotowany makaron, kukurydzę, ogórek oraz paprykę. Posypujemy wszystko koperkiem. W osobnej miseczce przygotowujemy sos z jogurtu, majonezu, przeciśniętego przez praskę ząbku czosnku. Wszystko razem mieszamy a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowym sosem zalewamy sałatkę i mieszamy. Wkładamy na minimum godzinę
Kulinarne przygodyBardzo sycące śniadanie lub kolacja. Doskonała alternatywa dla chleba. Pierwszy raz robiłam omlet. Jakoś nigdy mnie do niego nie ciągnęło, ale już wiem z czym zrobię
Karola gotujekoniec grubo zmielony pieprz, dodany przez Ślubnego. Sałatka: buraczki i feta Składniki: 3-4 buraki upieczone w piekarniku 15 dag fety kilka różyczek brokuła 1 łyżka majonezu 3 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny 1 ząbek czosnku sół, pieprz Wykonanie: Buraczki obieramy ze skóry i kroimi w plastry, układamy na talerzu. Brokuły blanszujemy przez ok. 1 minutę, odcedzamy
Kulinarne przygody Gatityjest coraz mniej, w sklepach zaczyna rządzić dynia i jeszcze tydzień, a pojawią się znicze. Nastała pora roku, kiedy trzeba pomyśleć o zdrowej, ale solidnej diecie. Koniec z lekkimi sałatkami, które pomagały przetrwać upały. Czas pomyśleć o treściwych potrawach, wzmacniających organizm, rozgrzewających i dodających energii. W tym tygodniu przygotowaliśmy właśnie taki zestaw dań: sycących, ale nie ciężkich, zdrowych i pełnych(...)wystawna. Tymczasem nie jest to żadna kuchnia typu haute coutur, ale zwykłe chłopskie jadło. Rustykalne przepisy to sól ziemi i kuchni francuskiej, żadne tam „Michelliny”. Środa: Casserole z brokułem i indykiem Proste, energetyczne danie, efektownie zapieczone w słoiku. Nie chodzi tu jednak o to, żeby zrobić na kimś wrażenie (no, może trochę). Pieczenie w słoiku to najlepszy sposób na spakowanie
Niedzielny kucharzmianowicie sałatkę ziemniaczaną i kurczakiem wędzonym. Sałatka może być daniem śniadaniowym, dodatkiem obiadowym czy też kolacją. Polecam. Składniki: 4-5 ziemniaków gotowanych w mundurkach Mieszanka warzywna – marchewka z groszkiem Ćwiartka z kurczaka wędzona Fasola biała z puszki Pęczek szczypiorku 1 mała cebula Pieczarki marynowane ( mały słoik ) 4 jajka gotowane na twardo ¼ ugotowanego brokułu Papryka marynowana -2 płaty Majonez Sól Pieprz
Smaki Ewykaszą, to moje oczy przykuwało zdjęcie sałatki, a z drugiej strony przepis na nią. Dziś nie podarowałam i jadąc na zakupy wycięłam go sobie oraz zakupiłam wszystkie potrzebne składniki. Składniki: 2 saszetki kaszy gryczanej Lubella - stąd pochodzi przepis, 8 pomidorków koktajlowych, 10 suszonych pomidorków - ja dałam cały słoiczek, pęczek szparagów zielonych (można zastąpić brokułami), 10 czarnych oliwek, 250 g sera
W kuchni u Monikikalafiorach i brokułach zginie, gdy będziemy je godzinami gotować. Stracimy witaminy i sulforafan, a minerały zostaną w wodzie, którą odlejemy, dlatego warto przygotowywać go w inny sposób; na przykład gotować na parze, smażyć lub piec w piekarniku. Kalafior także doskonale smakuje na surowo. Często dodaję go w takiej postaci do różnych sałatek. Wartości odżywcze
Kulinarne przygody Gatity