prostych, tanich i łatwo dostępnych. Duszona łopatka wspaniale smakuje z kluskami ziemniaczanymi (na przykład śląskimi), ziemniakami, kaszą lub ryżem. Podajcie do niej ulubioną surówkę lub sałatkę, buraczki, kapustę na ciepło albo inne ulubione warzywne dodatki. Bardzo polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na obiad :) Polecam również moja pyszną karkówkę po myśliwsku: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube
Lekcje w kuchnimusztardy francuskiej wymieszanej ze zwykłą. Danie wspaniale smakuje z kluskami ziemniaczanymi (na przykład śląskimi), ziemniakami, kaszą lub ryżem. Podajcie do niego ulubioną surówkę lub sałatkę, buraczki, kapustę na ciepło albo inne ulubione warzywne dodatki. Bardzo polecam, smacznego:) Karkówka w sosie musztardowym, składniki: ok. 600 g karkówki w plastrach, 2 małe cebule, 2 ząbki czosnku, ok. 2-3 szklanek wody
Lekcje w kuchniśmietany, do smaku. Karczek w sosie własnym wspaniale smakuje z kluskami ziemniaczanymi (na przykład śląskimi), ziemniakami, kaszą lub ryżem. Podajcie do niego ulubioną surówkę lub sałatkę, buraczki, kapustę na ciepło albo inne ulubione warzywne dodatki. Bardzo polecam, smacznego:) Karkówka w sosie własnym z cebulą i pieczarkami, składniki: ok. 600 g karkówki w plastrach, 500 g pieczarek, 2 cebule, 2 ząbki
Lekcje w kuchniDoprawione curry w proszku i odrobiną chili. Przygotowuje się je szybko i bezproblemowo, a smakują naprawdę rewelacyjnie. Sprawdzą się jako dodatek do gulaszy lub warzywnych sosów. Można podać je z mizerią lub sałatką coleslaw. Dobre do odgrzewania w kolejnych dniach. Do ich przygotowania najlepiej użyć dobrze odparowanych i dokładnie ostudzonych ziemniaków. Sama najczęściej robię je z ziemniaków pozostałych
cool and mintyserek do kanapek – TEN chlebek z labnehem jest genialny, proponuję polać miodem. Jako dodatek do sałatek – mocno odsączony labneh bardzo fajnie się kruszy. Posypcie nim sałatki ze świeżych warzyw. Do koktajli owocowych i warzywnych – świetnie zagęszcza. Rozpuszczona gorzka czekolada, wymieszana z labnehem to najlepsza „nutella”. Labneh wymieszany z ziołami to dobry farsz do mięs, czy roladek warzywnych. Idealnie sprawdza się
ladykitchenjeść , ale po prostu chcieli nas poczęstować swoimi tradycyjnymi potrawami. Wiedząc, że nie jemy produktów zwierzęcych przynieśli ze sobą dwie warzywne przekąski: jedną z nich okazała się pikantna sałatka ogórkowa, którą już znałam i nawet umieściłam kiedyś przepis na swym blogu tutaj<klik> . Drugą przekąską były właśnie frytki po chińsku, zwane w Chinach Tudousi. Oba pyszne dania przygotowała
Lamarida.pltakiej dyni pieczonej na warsztatach w Villi Intracie, to bym nie polecała, ale jest niespodziewanie smaczna i praktyczna – doskonale sprawdzi się jako pyszny dodatek warzywny. Można na niej ułożyć kawałek mięsa, albo sałatkę. Bardzo podobny przepis jest w nowej książce Allaina Ducasse’a . Tylko tam nacięcia w dyni robi się korkociągiem i dodaje do filecików jeszcze czarne oliwki
Ugotowane pozamiatane200ºC Czas - ok. 25-30 minut, do czasu, gdy ładnie się przyrumienią Danie jest pyszne, zdrowe i naprawdę nieskomplikowane. Możecie użyć do niego dowolnych dodatków warzywnych, sosów, ketchupu. Ja podałam swoje z szybką sałatką z ulubionego miksu sałat, pomidora i ogórka polaną winegretem. Prosto i szybko - smacznego
Cooking MonsterChrupiące świeże ogórki krótko marynowane w słodko-pikantnej zalewie w stylu koreańskim. Przypadną do gustu wielbicielom surowych warzyw, którym znudziła się mizeria :) Zalewę można przygotować wcześniej
Trzeci talerzzrobić z warzywami, z których gotowało się bulion warzywny np. do pęczakotto ? Nie jestem wielką fanką sałatki jarzynowej, ale jeszcze bardziej nie lubię wyrzucać jedzenia. Dlatego podaję ją na liściach lubianej cykorii belgijskiej, na którą mamy teraz idealny sezon. W moim przepisie jest sporo selera, który bardzo mi smakuje pod każdą postacią. Nie ma natomiast ziemniaków, bo za nimi
Weekendy w domu i ogrodzieCzas na konkrety czyli pyszną pastę, w której skład wejdą: makaron z pszenicy durum, marchew, newella, cukinia, czerwona cebula, olej z orzecha włoskiego, prażony słonecznik, olej
Kuchnia PROzdrowotnadodawać kaszę, zabieg taki poczyniłam również z przypadku rzeczonego kalafiora. Owy kalafior jednak walczy na talerzu o uwagę z sałatką, bowiem sos skrywający w sobie syrop klonowy i pastę tahini ubiera ją w zupełnie inne nuty smakowe. W poszukiwaniu innych warzywnych "kotletów" zapraszam po przepis na burgery z kaszy jaglanej i buraków , oraz z komosy ryżowej - wszystkie smaczne(...)składniki najlepiej zblendować aby uzyskać gładką konsystencję, doprawiamy solą i pieprzem 8. Warzywa zalewamy sosem, jeśli chcemy wzbogacić smak można uprażyć na suchej patelni orzechy lub sezam i oprószyć sałatkę
Słodki Kompromisdanie, ze względu na swoje składniki, z których najważniejsze to salami, papryka i pomidory – jest w pewnym sensie „zimną wersją” prezentowanej już tutaj potrawki warzywnej z salami . Choć nieco bardziej pracochłonna w wykonaniu, prezentowana sałatka jest jednak nawet smaczniejsza i bardziej efektowna wizualnie od swojego „gorącego” pobratymca. Sałatka z salami na sposób węgierski
Kulinarna Pokusaczęść - to przepisy podzielone na kilka działów. Na początku - przepisy podstawowe - beztłuszczowe sosy i inne dodatki, które są bazą lub składnikiem wielu dań. Znajdziecie tu przepis na bulion warzywny, przecier pomidorowy, ale też domową przyprawę piernikową czy przecier z daktyli, który doskonale zastępuje cukier! Potem śniadania - tu ciekawe przepisy na jaglankę, owsiankę, bananowe placuszki czy tofucznicę z pomidorami. Następnie(...)buraków z malinami. Potem bardzo ciekawe dania główne, tu m.in. zapiekanka pasterska, gulasz pieczarkowo-cukiniowy z pęczakiem. Sałatki i surówki - pełne świetnych zestawień- tęczowa sałatka, sałatka z grillowanymi warzywami i komosą. Napoje i koktajle - warzywne, owocowe i mieszane pyszności. I wisienka na torcie, czyli desery i wypieki ( i mój hit - piernik buraczany!). Wszystkie potrawy "Kolorowej kuchni roślinnej" są proste
Moje Kuchenne RewelacjeŚwieża sałatka na grilla z musztardą to idealne danie na letnie dni, kiedy mamy ochotę na coś lekkiego i orzeźwiającego. Przepis jest prosty, a składniki łatwo
Via Gustosałatkę przypominającą wyglądem ciasto? Sałatka na krakersach taka właśnie jest. Sałatka z kurczaka na krakersach Ta sałatka z kurczaka z krakersami to dobry pomysł na efektowne zaprezentowanie pysznej sałatki w oryginalny sposób. Sałatka na krakersach zrobiona może być z warzyw, mięsa lub z ryb. Każda z tych wersji jest interesująca i warto ja wypróbować. Z kurczakiem tę sałatkę robiłam(...)pierwszy. Wcześniej zdarzyło mi się już robić ją z tuńczykiem oraz w wersji tylko i wyłącznie warzywnej. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na sałatkę z kurczaka. 50 dkg piersi z kurczaka 1/2 łyżeczka soli 27 krakersów 4 jajka 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 średniej wielkości cebula czerwona 3 średniej
mecooksWarstwowa sałatka gyros jest kulinarnym hitem. Koniecznie powinna również znaleźć się na stole podczas przyjęcia w twoim domu. Ułożone warstwowo składniki warzywne, pieczona pierś kurczaka i majonez tworzą kompozycję, która bardzo szybko zniknie z talerzy. Sałatka gyros Składniki: 180 g piersi z kurczaka 50 g kapusty pekińskiej puszka kukurydzy 5 łyżek keczupu ostrego 5 łyżek majonezu przyprawa gyros Przepis: Pokrojone
Gotowanie-ukRybę po grecku przyrządzamy nie tylko od święta – to pyszne i zdrowe danie, które bardzo lubimy. Sos warzywny, który jest jego bazą, świetnie sprawdza się również w sałatce śledziowej. Przepis na śledzie po grecku Składniki: 400 gramów wymoczonych matiasów, 3 marchewki, 1 korzeń pietruszki, 2 cebule, 1 papryka czerwona, puszka pomidorów w zalewie, czubata łyżka papryki w proszku
Kulinarna Polskaprzygotowania babeczek niezbędne będą blender (ja używam takiego z pojemnikiem i nożem rozdrabniającym i 10 silikonowych foremek na babeczki. Warzywa korzeniowe można ugotować w wywarze warzywnym, bulionie czy też przy okazji gotowania warzyw na sałatkę jarzynową. Przygotować warstwę czerwoną. Gotowane lub upieczone buraki zetrzeć na tarce, odcisnąć jeśli zawierają dużo soku i przełożyć do pojemnika blendera. Zmiksować na gładką masę(...)silikonowych foremek. Przygotować białą masę. Ugotowane w osolonym wrzątku ziemniaki zmiksować z białymi warzywami korzeniowymi, jajkiem i gałką muszkatołową. Nanieść ostatnią warstwę babeczek w foremkach silikonowych. Tak przygotowane warzywne babeczki piec ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem (180 stopni z grzaniem góra-dół). Wyjąć, ostudzić i ostrożnie wyjąć. Z racji tego
DietologSałatka z kurczakiem, truskawkami, pomidorami i serem – owocowo-warzywne danie, które ma w sobie wszystkie zapachy i smaki wczesnego lata. Lekka a zarazem treściwa, delikatna, ale z charakterem. Czas: 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 bardzo duże Truskawki w parze z pomidorami Jeśli połączenie truskawek z pomidorami wydaje Wam się dziwne, to koniecznie dajcie spokój uprzedzeniom(...)odważne połączenia przystało – i jedno i drugie musi być do tego odpowiednio dojrzałe To nie mogą być truskawki i pomidory z lodówki, ale produkty świeże i pachnące. Charakterowi sałatce nadają: ser pleśniowy, pokruszone orzechy, a przede wszystkim filet z kurczaka, marynowany wcześniej w maślance wymieszanej z wędzoną papryką. Całość łączy wytrawno-słodki dresing. Pomysł na przepis podpatrzyliśmy u amerykańskiej
Niedzielny kucharzSałatka z kurczakiem, truskawkami, pomidorami i serem – owocowo-warzywne danie, które ma w sobie wszystkie zapachy i smaki wczesnego lata. Lekka a zarazem treściwa, delikatna, ale z charakterem. Czas: 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 bardzo duże Truskawki w parze z pomidorami Jeśli połączenie truskawek z pomidorami wydaje Wam się dziwne, to koniecznie dajcie spokój uprzedzeniom(...)odważne połączenia przystało – i jedno i drugie musi być do tego odpowiednio dojrzałe To nie mogą być truskawki i pomidory z lodówki, ale produkty świeże i pachnące. Charakterowi sałatce nadają: ser pleśniowy, pokruszone orzechy, a przede wszystkim filet z kurczaka, marynowany wcześniej w maślance wymieszanej z wędzoną papryką. Całość łączy wytrawno-słodki dresing. Pomysł na przepis podpatrzyliśmy u amerykańskiej
Niedzielny kucharz