się z warzywno-owocowymi dodatkami. Smak dopełnia ryż jaśminowy, który fantastycznie współgra z rybami, ale również z sałatkami. Dogadamy się w kuchni? ZaRYŻykujmy to akcja, w której możemy pokazać w jak wielu daniach ryż może być wykorzystywany i w tradycyjny i w mniej standardowy sposób. A Wy? Lubicie ZaRYŻykować? :) Składniki: 120g wędzonego łososia saszetka
ChilliJemyPrzepis na te kotleciki moja mama dostała od swojej koleżanki- pani Jadzi. W zasadzie niewiele się różnią od tradycyjnych kotletów z tym, że są delikatniejsze i taka opcja bardziej mi smakowała. To coś jak połączenie omleta z kotletem. Podane z sałatką z pomidorów były bardzo smaczne. Składniki: 4 filety z kurczaka 4 jajka duża łyżka mąki ziemniaczanej 2 ząbki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzepis jest tradycyjny, bez udziwnień i prosty w wykonaniu. Warzywa przechodzą swoim smakiem i są słodko ostre. Zimą to świetny dodatek do kanapek i sałatek. Qchnia po prostu Składniki: - około 2 kg żółtej i czerwonej papryki - około 1 kg małych ogórków gruntowych - 0,5 l octu 10% - 1,5 l wody - 5 łyżek cukru - 2 łyżki soli - gorczyca
Qchnia po prostuW samych prostych przepisach najczęściej kryją się najlepsze smaki! Właśnie tak jest z tym przepisem, czyli pieczonym boczkiem, po prostu tradycyjny pieczony boczek, a smakiem
Kuchnia Łukaszaśrodę, przy okazji przepisu na sałatkę z warzywami, fetą i kuminowym jogurtem . Kupiłam je z ciekawości, bo zwykłego kuskusu używam dość często. Moghrabieh, moughrabieh, mograbie , ptitim , kuskus izraelski, libański, perłowy, a nawet gruby czy olbrzymi (po ang. giant coussous). Te wszystkie określenia odnoszą się do makaronu z pszenicy durum w kształcie małych perełek. Od tradycyjnego kuskusu różni się nie tylko(...)gotuje się w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Słowo "moghrabieh" w języku arabskim oznacza "potrawę z krajów Maghrebu" i odnosi się nie tylko do samego makaronu, ale także tradycyjnej potrawy przygotowywanej z jagnięciną lub kurczakiem. Przeglądając Internet dowiedziałam się, że kuskus izraelski i libański to nie jest dokładnie ten sam produkt. Różnią się one metodą wytwarzania, wielkością kuleczek
Chilli Czosnek i OliwaPodana w ten sposób Szuba jest ozdobą stołu, a użycie jogurtu zamiast tradycyjnego majonezu powoduje, że jest ona „lżejsza” kalorycznie. Składniki: 6 płatów śledzi matiasów, 2 średniej wielkości buraczki, 2 cebule, 4 ziemniaki, 2 marchewki, 5 jaj, opakowanie chleba pumpernikiel (250g), jogurt naturalny, sól, pieprz Dodatkowo: Szklanki i folia aluminiowa Sposób przygotowania: Matiasy namoczyć w wodzie(...)śledzie, marchew, jajka, cebula, ziemniaki. Każdą warstwę dociskamy, solimy, pieprzymy i smarujemy cienko jogurtem. Na końcu kładziemy wycięty krążek z pumpernikla (wielkość dopasowujemy do średnicy szklanki). Szklanki z sałatką wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu, odwracamy do góry dnem i wyjmujemy sałatkę wraz z folią. Ściągamy folię i dekorujemy sałatkę jogurtem. Dodatkowo możemy posypać posiekaną zieleniną
Nie tylko w kuchniwczorajszej, kalorycznej rozpuście, dziś dietetyczna sałatka, z wykorzystaniem m.in. awokado, które jak czytam jest owocem nie tylko przyjaznym talii (zawiera 50 kcal w 100 g), ale też dzięki bogactwu składników , minerałów (żelazo!), witamin (głównie E i C, ale zawiera ich ponad 20!), błonnika, beta-karotenu i zdrowych tłuszczów pomaga zachować młodość:) Dotychczas nie przyrządzałam niczego z awokado. Postanowiłam(...)kilka stron z propozycjami jego kulinarnego zastosowania, tradycyjnie jednak zaważyła dostępność składników w lodówce i musiałam zrobić coś po swojemu... Taka to już moja fabryczna wada - na zakupach wkładam do koszyka różne rzeczy a dopiero potem zastanawiam się, co mogę z tego zrobić... Sałatka z awokado Składniki: 1 awokado 2 ciemne śliwki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDziś przy piątku proponuję przygotowanie szybkiej sałatki na bazie kuskusu z dodatkiem tuńczyka. Kuskus jest obecnie najczęściej rodzajem makaronu, bo produkuje się go z mąki, wody i barwnych dodatków, a następnie przesiewa przez drobne sito. Tradycyjnie uzyskuje się go jako materiał odpadowy (tak tak) pochodzący z mielenia twardej pszenicy. Wtedy jest kaszą. Kupując zatem kuskus, spójrzcie na opakowanie, by się(...)Odcedzić kapary i dodać do schłodzonego kuskusu. Do kuskusu dodać szalotki i tuńczyka. Sugeruję odlać nieco oleju z puszki. Całość posypać świeżo mielonym pieprzem i wymieszać. ----- Podobne: Makaronowa sałatka z tuńczykiem Sałatka z tuńczykiem i kalafiorem Spaghetti z tuńczykiem "Irena" Małgorzaty Kalicińskiej i jej córki Basi Grabowskiej to kolejna książka, po którą sięgnęłam podejmując się wyzwania u Ejotka
Weekendy w domu i ogrodzieBrokuły można jeść, tak jak kalafior, na surowo. Zarówno umyte różyczki jak i obraną z włókien łodygę (ma podobny smak jak kalarepa). U mnie dziś pyszna
Tradycyjna Kuchniagrillu. Inspirując się kuchniami świata możemy mieć na obiad coś innego niż zwykle. Nie oszukujmy się – taki obiad jest dość sycący, dlatego świetnie komponuje się z lekką sałatką i odświeżającym sosem jogurtowym. Moje kofty przygotowałam wg pomysłu Silveny Rowe – z dodatkiem pistacji i żurawiny. Ich największą zaletą jest prostota przygotowania. Robi się je błyskawicznie. Kebaby mają mocny, mięsny(...)kofty oliwą z oliwek. Grillujemy przez ok. 4-5 minut z każdej strony – najlepiej na tradycyjnym grillu lub na patelni grillowej (można też upiec w temp. 200°C w piekarniku – do czasu, aż zaczną się rumienić). Najlepiej podawać je z odświeżającą sałatką – np. grecką i sosem na bazie jogurtu naturalnego. Post Kofty (kebaby) mięsne z pistacjami
Poezja smakuTen przepis dostałam od mojej znajomej- muszę przyznać że jest rewelacyjny! Tak przygotowanych ogórków używam przez cały rok- dodając do zup (słynnej ogórkowej), ale także do
Tradycyjna Kuchniapaczuszce otrzymanej od SPOŁEM . Ketchup dostałyśmy w słoiczku, który ukazuje co kryje w sobie opakowanie. Konsystencja tradycyjnego ketchupu, smak łagodny z nutą słodyczy, która świetnie podkreśla smak. Ketchup w naszym domu używany jest nie tylko jako dodatek do kanapek, czy sałatek ale świetnie sprawdza się również do marynat, pieczonych mięs, rolad czy wszelakich potrawek. Produkt
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKotlety mielone to tradycyjny, polski obiad. Nie ma domu w którym chociaż czasem na stole nie królowałby klasyczny kotlet mielony w otoczeniu pysznych ziemniaczków (lub kaszy), ulubionych sałatek a także aromatycznych sosów. Sos pieczarkowy to idealny dodatek do kotletów mielonych. Przepyszny, aromatyczny sos pieczarkowy to jeden z najpopularniejszych sosów grzybowych w Polsce. "Sznycelki" w takiej formie to z pewnością
Słodka StronaKiszona kapusta zasmażana... Pyszny dodatek do tradycyjnego kotleta schabowego. Smakowite danie główne w duecie z ziemniakami. Lekko kwaśna i aksamitna, polska specjalność. Komu porcja? Chętnych zapraszam
Gospodyni Miejskazwracając uwagi na aurę panującą za oknem pobiegłam do kuchni przygotować sałatkę, na drugie śniadanie. Zadanie było o tyle łatwe, że wczoraj przygotowałam większą ilość kaszy jaglanej i dotarła także paczka z zakupami zrobionymi przez internet w sklepie, najsmaczniejszym bazarze w sieci CABAS.pl W CABAS.pl kupicie produkty unikalne, tradycyjne i certyfikowane z pewnego źródła: lokalne, ale także z innych zakątków(...)Warmia i Mazury, Wielkopolska oraz Ziemia Łódzka i Łowicka. Dzisiaj zapraszam na danie, do którego wykorzystałam dostępną w ofercie oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia extra virgin Vitacorn . Sałatka z kaszy jaglanej z pomidorem, ogórkiem zielonym i rzodkiewką w ziołowym dressingu Składniki: dla 1 osoby 5 łyżek ugotowanej wcześniej, zgodnie z opisem na opakowaniu, kaszy jaglanej 1/4 zielonego ogórka
Moja smaczna kuchniaprzydaje się grill elektryczny. No ale nie każdy taki grill w domu posiada, a brytfankę czy naczynie żaroodporne - owszem, więc to przepis na pyszny i smaczny obiad dla każdego. Sałatka grecka naszego przepisu z tą prawdziwą niewiele ma może wspólnego, ale my lubimy dodać nieco zielonego do potraw, które są nieco bardziej grzeszne, by choć trochę zagłuszyć wyrzuty sumienia(...)świeżym pieczywem i chrzanem na pewno będzie wszystkim smakowała i będzie miłą odmianą dla tradycyjnej parzonej kiełbasy. :) Pieczenie: Temperatura - 190ºC Czas - ok. 20 minut z termoobiegiem, 10 minut z górną grzałką i grillem W tym czasie spokojnie możecie zająć się przygotowaniem sałatki i naszykowaniem stołu. Sałatka "grecka": 1 sałata lodowa lub opakowanie ulubionej mieszanki sałat 4-5 pomidorów
Cooking Monster