sałatka tradycyjna - 1274 przepisów (strona:29/85)

Domowy paprykarz szczeciński 140

Dawno minęły czasy, kiedy jadłam kupny paprykarz szczeciński w czerwonej puszce. Jedyny w swoim rodzaju. Na chrupiącej bułce lub pajdzie ciepłego chleba z piekarni u Lisińskiego

Posadzone i zjedzone
Pasta z bobu i awokado 246

Jako że kilogramowy woreczek to trochę za dużo, aby zjeść na przekąskę, to staram się wykorzystywać go także do innych dań np.: sałatek . Ostatnio zrobiłam hummus z bobu – jednak nie podpasował mi tak bardzo jak ten tradycyjny. Potem zdecydowałam się na pastę z bobu i awokado inspirowaną przepisem Yotama Ottolenghiego. Przepis zmodyfikowałam i smarowidło wyszło cudowne. Awokado nadało delikatnej

Poezja smaku
Kartoffelsalad sałatka ziemniaczana w innej wersji 233

Sałatka ziemniaczana czyli kartoffelsalad to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni w Niemczech czy Austrii. Tradycyjnie robi się ją na bazie ziemniaków, ogórków kiszonych lub marynowanych, cebuli, majonezu, soli i pieprzu. Ale jak to z kuchnią bywa przepisy żyją swoim życiem i ile pań domu tyle jedynych, oryginalnych wersji. Dzisiaj wersja austriacka, wersja którą miałam przyjemność jeść w tym roku

Bernika - moj kulinarny pamietnik
ŚLEDŹ W SMAŻONYCH JABŁKACH 223

kawałki śledzia,wstawić na kilka godzin do lodówki.Udekorowac plasterkami cytryny i natką pietruszki.Smacznego!.  Kilka przepisów do zobaczenia: ************************************ PRZEPYSZNY SERNIK JAGODY SAŁATKA Z KAPUSTY KISZONEJ Z OLIWKAMI KOTLETY SCHABOWE Z FIGAMI I ŻURAWINĄ MÓJ DOMOWY TRADYCYJNY BIGOS JAK ZROBIC DOMOWYM SPOSOBEM MARCEPAN SCHAB ZE ŚLIWKMI KAWA TRUFLOWA PASIASTY KOKTAJL CAPUCCINO PASZTET Z ŻURAWINĄ KOTLETY PANI GAJOWEJ KOTLET SZARPANY GOŁĄBKI

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zapiekane pieczarki z serowym farszem i bobem 143

właściwości odżywczych, dlatego warto w pełni wykorzystać krótki niestety sezon na to warzywo i jadać je jak najczęściej. I to nie tylko tradycyjnie: ugotowane i okraszone masłem lub zrumienioną bułeczką. Bób można dodawać do zup i sałatek, wyśmienicie smakuje z czosnkiem i pomidorami, dobrze komponuje się z kminkiem lub imbirem. Kupując świeży bób, zwracajmy uwagę, by ziarna były twarde, jasnozielone

ClauditteMissCooking
Extra Vergine Olio Terre Rosse – recenzja 301

Moraiolo uchodzi za najlepszą zaraz obok Corregiolo i Casailva. Wspaniale nadaje się do łączenia z samym pieczywem, ale także do dań i sałatek. Pierwsze wrażenie niesamowicie pozytywne, starannie przygotowany produkt, estetyczny, a przede wszystkim w 100% tradycyjny – nie ma pośredników, nie ma wspólnych sortowni ani przechowalni. Wiemy, że otrzymujemy dokładnie to, co otrzymalibyśmy będąc sami producentem. To jest najważniejsze

Bon Ton Italia
BIBLIOTECZKA KULINARNA: MARZEC - Klapsa czy konferencja ? czyli o tym jak jeść i nie zostać zjedzonym. 134

placki ziemniaczane, naleśniki , aromatyczne pieczone ziemniaki, a także coś bardziej oryginalnego jak: zupa tajska, smażone bakłażany z pastą miso, sushi czy sałatka z wodorostów. Jednym słowem bardzo duża różnorodność.   W książce nie została pominięta także tradycyjna kuchnia polska.    /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

noteskulinarnyfiga
Hummus. Tradycyjny libański przepis. 201

przepis, dlatego na potrzeby bloga postanowiłam sięgnąć do mojej wyroczni - niezawodnej biblii o kuchni libańskiej "The Lebanese Kitchen" Salmy Hage i podzielić się z Wami właśnie jej recepturą na tradycyjny hummus. Jej hummus jest naprawdę pyszny i bardzo gładki. Dotąd nie dodawałam do swojego wody po gotowaniu ciecierzycy, ale odtąd zacznę to robić, bo dzięki temu hummus zyskuje na teksturze(...)taki chlebek hummusem i zawijać z dodatkiem świeżego szpinaku. A najpyszniejsza, lecz wymagająca troszkę więcej pracy, jest wersja z dodatkiem sałatki z natki pietruszki i mnóstwem soku z cytryny <3 A Wy jak lubicie jeść hummus? Hummus tradycyjny  Składniki (ja robię z połowy porcji podawanej przez  Salmę): 400 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki lub samodzielnie ugotowanej*) - kilka

Chilli Czosnek i Oliwa
Hummus Party. Menu na imprezę. 173

też dla mnie kontrastowy efekt kolorystyczny. Mamy więc złocisty hummus tradycyjny, intensywnie różowy hummus z burakiem i kminem rzymskim oraz soczyście zielony hummus ze szpinakiem i serem feta. Do hummusów zaproponowałam moje ulubione dodatki: proste flatbready, pokrojone w słupki warzywa (najbardziej lubię połączenie z łodygami selera naciowego), grecką sałatkę z natki pietruszki z sosem tahini oraz cząstki cytryny do skrapiania(...)południowych Włoch" , albo pastę z czarnej fasoli . Hummus Party Menu Hummusy: hummus tradycyjny różowy hummus z burakiem i kminem rzymskim (przepis poniżej) zielony hummus ze szpinakiem i serem feta (przepis poniżej) Dodatki: warzywa pokrojone w słupki, np. seler naciowy, marchewka, papryka, ogórek chlebki pita lub proste flatbready sałatka z natki pietruszki z sosem tahini   (zamiast orzeszków pinii mogą być

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z kaszy gryczanej z cieciorką i ogórkiem konserwowym 174

kaszy gryczanej jeszcze nie jadłam, cieciorka z kaszą gryczaną i ogórkiem konserwowym okazała się cudowną w smaku sałatką, a dodatek natki z pietruszki, posiekanej, sprawił, że zyskała piękny kolor. Z przyjemnością polecam jako propozycję obiadową, bo jest bardzo syta i zdrowa. Zamiast tradycyjnego i ciężkiego obiadu, warto skusić się na ten przepis! Z powodzeniem zastąpi także nudne śniadanie

Moja smaczna kuchnia
Sałatka Hawajska 198

Witam Was serdecznie w piękną świąteczną niedzielę i zapraszam na pyszną sałatkę. Warto ją przygotować, ponieważ jest przepyszna.  SKŁADNIKI: 1 filet z piersi kurczaka, 1/2

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z Kaszą Bulgur, Pieczonymi Batatami, Pestkami Dyni w Imbirowej Marynacie z Cynamonowym Winegret 209

dziś nie miałam pojęcia jak smakują. A jak nie znam smaku to zwykle sięgam po sprawdzony przepis. W tym wypadku tradycyjnie zajrzałam do Kwestia Smaku . Nie chciałam biegać do sklepu z długaśną listą, więc na początek wybrałam taką sałatkę. Podczas jej przygotowania, kiedy już spróbowałam kawałek batata pozwoliłam sobie na małe zmiany. Dodatkowo dorzuciłam świeże truskawki, co okazało się strzałem

Blondynka Gotuje
Czosnkowa sałatka z wędzonym serem i kurczakiem oraz ricottą 277

Kolejny ciekawy smak przed Wami!. Wędzona pierś z kurczaka, ser rolada ustrzycka, chrupiąca kapusta pekińska, czerwona cebula oraz groszek to pierwszy skład :). Drugi to jogurt grecki

Kuchnia PROzdrowotna
Wegańska pasta ''tuńczykowa'' z ciecierzycy 151

odtworzyć pastę, którą robiłam przed przejściem na weganizm i myślę, że mi się udało :) W tradycyjnej paście zawsze dodawałam kukurydze, ogórki i cebule, dlatego w tej wegańskiej wersji też nie mogło zabraknąć tych składników. Po dłuższym zastanowieniu może to jednak sałatka a'la tuńczykowa, a nie pasta? Sama nie wiem, ale smakuje świetnie zarówno na pieczywie

wegujemy
Zasmażane buraczki do obiadu 280

cukrem, solą, grubo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny (u mnie sok z niecałej połowy). Dusimy ok. 5 minut. Podajemy gorące do tradycyjnych obiadów np. kotletów mielonych czy schabowych, mięs w sosie, karkówki lub na zimno - jako sałatkę. Post Zasmażane buraczki do obiadu pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Sałatka egipska 248

egipska ewidentnie kojarzy mi się z bogactwem aromatów, różnorodnością składników i kolorami! Zainspirowała mnie do przygotowania na obiadek takiej o to pysznej sałatki! Zapraszam! SKŁADNIKI: PASTA EGIPSKA: - 1/2 bakłażana - 3 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - przyprawa zatar (tradycyjna przyprawa egipska) - 1/2 szkl ugotowanej zielonej soczewicy - olej sezamowy (wedle uznania) - sparzone migdały Bakłażana nacinamy w kratkę, polewamy oliwą, obok w naczyniu

SMYKWKUCHNI
Mizeria z octem w Swornegaciach 134

kwasno - mizeria z octem. Gdy przygotowywałam z asmażóné bùlwë z kwasnym mlékã czyli ziemniaki zasmażane z maślanką, potrzebna była jakaś sałatka.  I tu z pomocą przyszła zakupiona w Swornegaciach, w Kaszubskim Domu Rękodzieła Ludowego , książka „Tradycyjna kuchnia kaszubska”.  Znalazłam w niej mizerię z octem. Bardzo prosty i ciekawy dodatek do dań nie tylko mięsnych. 4 ogórki, 1/2 szklanki

królestwo garów
Domowy sos do sałatek. Ziołowo - oliwna alternatywa dla gotowców 140

Oto mój pomysł jak zastąpić gotowe sosy do sałatek. W sklepach dostępne są różne formy gotowców - butelkowane, w proszku itp. Smaczne to może i bywają. Ale

Kuchnia po mojemu