sałatka na słodko - 3000 przepisów (strona:139/200)

Sałatka z tofu 174

Wszystko się sypie. Świąteczny nastrój prysł. Składniki (1-2 porcje): opakowanie naturalnego tofu firmy Polsoja marynata: łyżka oleju ryżowego firmy Oleofarm , sól morska, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka i ostra, zioła prowansalskie 0,5 puszki kukurydzy 1-2 pomidory 1-2 garści mieszanki sałat sos musztardowo-miodowy: 1 łyżeczka oleju ryżowego firmy Oleofarm + 1 łyżeczka octu balsamicznego + 1 łyżeczka musztardy(...)kilka godzin, a najlepiej na całą noc zamarynowane tofu wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnię smażymy z każdej ze stron, aż ładnie się zrumieni do miski wrzucamy składniki na sałatkę wraz z tofu wszystko polewamy sosem musztardowo-miodowym SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Surówka z czerwonej kapusty 356

wiele delikatniejsza i smaczniejsza od kuzynki białej.  Dzisiaj na obiad była surówka .   Składniki  na 6 porcji 1 mała kapusta czerwona 2 cebule czerwone 2 jabłka słodko -kwaśne 1 łyżeczka soli 1/2 łyzeczki pieprzu 1 łyzeczka cykru 1 cytryna - sok ( może być mniej) Wykonanie Umytą główkę kapusty podzielić na ćwiartki i poszatkować (pokroić w paski) W garnku(...)piórka cebulę, z tarte jabłka na dużych oczkach, Skropić cytryną doprawić solą,pieprzem i cukrem .Dobrze wymieszać Po ok 20 minutach jeszcze raz wymieszać, jeśli potrzeba doprawić.  Do sałatki można zamiast jabłek dodać mandarynki lub pomarańcze

Eli Gotowanie
Weekend z gryka czyli Salatka z kaszy gryczanej troche na slodko :) 175

Codzienne chodzenie do pracy choćby na kilka godzin do pomocy koleżance wiąże się z tym, żę trzeba jeść posiłki poza domem. Może Was to zdziwi ale

Dzieje kuchennej Wiewióry
Paszteciki-rogaliki z mięsem, idealne do barszczyku! 575

Paszteciki-rogaliki z mięsem, idealne do barszczyku! Świetne jako dodatek do zupki albo sałatki, a także fajna opcja na imprezową przekąskę. Pyszne i łatwe w przygotowaniu paszteciki o uroczym kształcie małych rogalików, z pewnością zauroczą wszystkich gości. Polecam!     Jako farsz najlepiej użyć mięsa gotowanego, ale z pieczonym lub duszonym także wyjdzie, tylko trzeba będzie dać więcej bulionu(...)może być także pieczone lub duszone), mieszanego + trochę gotowanych warzyw typu marchewka, pietruszka, por 1 cebula 1 łyżeczka masła klarowanego 1 ząbek czosnku 1 łyżka majeranku sól, pieprz mielony, słodka papryka, gałka muszkatołowa około 1/4 szklanki rosołu lub bulionu     *** Przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym, studzimy. Mięso z podsmażoną cebulką mielimy. Do masy

Blog z Apetytem
Kurczak zapiekany w bazyliowym pesto 167

Większośc z nas wykorzystuje pesto jako dodatek do makaronu.Ja chciałabym dziś Wam pokazac co jeszcze możemy przyrządzic z jego dodatkiem.Soczysty filet z kurczaka zapiekany w aromatycznym

Ostra na Słodko
Sznycle z indyka w sosie 400

komponują się ze słodkim sosem z wyczuwalną ostrą nutą pieprzu.  Składniki : 0,5kg sznycli z piersi indyka 2 łyżki mąki (może być bezglutenowa) olej koperek sól, pieprz,  słodka i ostra papryka w proszku, majeranek, kurkuma, imbir 2 szklanki rosołu łyżka syropu klonowego lub miodu Sznycle obsmażamy na oleju, dodajemy szklankę rosołu, 2 łyżeczki soli i pieprz i dusmiy(...)syrop klonowy. Sprawdzamy czy mięso jest już miękkie a jeśli nie to dusimy jeszcze przez chwilę. Można ewentualnie jeszcze dodać więcej soli czy pieprzu.  Mięso propnuję podać z sałatką z buraczków

prawdziwe jedzenie
Kurczak w sosie śmietanowo-porowym 369

Zapraszam na przepis na kurczaka w aromatycznym i kremowym sosie śmietanowo-porowym. Prosty i niewymagający dużego nakładu pracy pomysł na pyszne danie obiadowe . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Przepiski.pl
Pieczona tołpyga z czatnejem paprykowym i sałatką ze smażonych boczniaków. 192

Nigdy, przenigdy nie byłem miłośnikiem słodkowodnych ryb. Tak na prawdę z ryb pływających w rzekach, stawach, czy innych jeziorach toleruję tylko pstrąga. W domu zawsze mieli

BaRepas
30 spotkanie warszawskich blogerów kulinarnych 157

9 sierpnia  udało mi się zorganizować jubileuszowe, 30 już spotkanie warszawskich Blogerów Kulinarnych na Polach Mokotowskich. Było to nasze czwarte spotkanie zorganizowane w formie pikniku

Słodkie Przyjemności
Sery włoskie – Parmigiano-Reggiano, Gorgonzola i inne skarby 20

jest delikatniejsza i bardziej kremowa, idealna do smarowania pieczywa czy jako składnik sosów. Gorgonzola Piccante natomiast ma ostrzejszy smak i bardziej kruchą teksturę, co czyni ją świetnym dodatkiem do sałatek i pizzy. Produkcja tego sera odbywa się głównie w regionach Lombardia i Piemont, gdzie tradycje serowarstwa przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Niepowtarzalny smak Gorgonzoli sprawia, że jest ona popularna(...)komponuje się z innymi składnikami, dlatego jest tak chętnie używana w kuchni włoskiej. Świeża mozzarella najlepiej smakuje w połączeniu z dojrzałymi pomidorami, bazylią i oliwą z oliwek, tworząc klasyczną sałatkę caprese. Jej popularność nie zna granic, a jej prostota i wszechstronność sprawiają, że jest nieodłącznym elementem kuchni na całym świecie. Mozzarella di Bufala jest produktem chronionym oznaczeniem DOP, co gwarantuje

CityTaste
Maj na talerzu – okiem rolnika 74

niestosowanie nawozów azotowych powoduje, że rośliny rosną wolniej, zgodnie ze swoim rytmem. Naturalne tempo wzrostu pozwala na dłuższe nasłonecznienie, a co za tym idzie uzyskujemy lepszy smak, bardziej wyrazisty, słodki. Najlepszy sposób uprawy to uprawa w zgodzie z naturą, z sezonowością roślin. Rzodkiewki, sałaty, szczypiorki smakują lepiej wiosną, gdy powoli zaczyna się robić ciepło. Pomidory, fasola czy papryka to rośliny(...)które do pełni smaku potrzebują bardzo ciepłych, długich, słonecznych dni. Warzywa korzeniowe natomiast najlepszy smak osiągają jesienią, gdy są już dojrzałe. Zimowy pomidor ze szklarni nigdy nie będzie tak słodki i soczysty jak ten zebrany w sierpniu z pola. W gospodarstwie Warzywniczek uprawiamy warzywa na zasadach stosowanych w gospodarstwach ekologicznych. Używamy nawozów pochodzenia naturalnego takich jak obornik. Opryski w znacznej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasta wielkanocne – 12 przepisów 341

święta wielkanocne na świątecznym stole w moim domu gości cytrynowiec. Zrobiła się z tego mała tradycja i już nie bardzo wyobrażam sobie święta bez niego. Lekko kwaśne, nie za słodkie i do tego bardzo delikatne. Po prostu ideał. 7. Dla poszukujących nowych smaków – Tarta z pieczonym jogurtem Tarta z pieczonym jogurtem – aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie(...)zdjęcie Robiąc świąteczne plany i kompletując ciasta wielkanocne, nie zapomnijcie o cieście marchewkowym. Niewiele z nim roboty, a wszystkie składniki wystarczy zmieszać i wrzucić do piekarnika. Wychodzi aromatyczne, niezbyt słodkie i wyjątkowo smaczne. 9. Szybko, prosto i smacznie – Bounty bez pieczenia Ciasto bounty bez pieczenia – aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie Jeśli lubicie batoniki Bounty, z pewnością spodoba

okolicepalnika.pl
Pekinka z ogórkiem w greckim sosie i pieczone ziemniaczki 136

tarce z dużymi oczkami. Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę. W szklance roztrzepałam sos z torebki, wodę i olej, aż do otrzymania emulsji. Przed podaniem na stół składniki sałatki polałam sosem, dokładnie wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i szczyptą cukru. Pieczone młode ziemniaczki: Upieczenie ziemniaczków jest dziecinnie proste. Wystarczy dowolną ilość ziemniaków dokładnie wyszorować - młodych nie trzeba obierać, następnie osuszyć(...)była zbyt gruba, bo wtedy nie wszystkie ładnie  się  zrumienią. W międzyczasie warto je delikatnie odwrócić łopatką. Ja z przypraw najczęściej dodaję sól, pieprz, ostrą lub słodką paprykę w proszku, czosnek granulowany i gałązki świeżego rozmarynu. Piekę w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez około 40 minut (stare ziemniaki wymagają dłuższego czasu pieczenia

Kuchenne zapiski Edyty
Smaczny obiad za 5 zł 153

składników nie powinna przekroczyć 2 zł.     Dla dwóch osób: 0,3 kg wątróbki kurzej 1/2 l. mleka 2 łyżki mąki sól, pieprz olej do smażenia   Słodki dodatek jabłkowo - cebulowy 2 średnie cebule 1 jabłko 1 łyżka miodu odrobina soli oliwa do smażenia   Sałata w sosie 1/2 główki sałaty sos: 1 łyżka oliwy z oliwek(...)zezłocenia, następnie dodać miód i jabłka i dusić do czasu aż jabłka zrobią się miękkie ale jeszcze się nie rozpadają. Następnie zestawić z ognia.   Składniki sosu wymieszać. Sałatkę podrzeć na kawałki i wymieszać dokładnie z sosem.   Wątróbkę smażyć około 5 minut, tak aby w środku była lekko różowa.   Wątróbkę podawać z ciepłym cebulowym dodatkiem, sałatą

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania