Sezon grillowy w pełni. Chyba początek sezonu jest najlepszy, najbardziej smakowity. Dzisiaj proponuję odmianę warzywną z odrobiną wędzonego boczku dla podkręcenia smaku. Do przygotowania tego dania
Smaki EwyJabłka z parowaru to bardzo szybki i pyszny deser :) Można je robić na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Jedną propozycję jabłka z bakaliami przedstawiałem 3
Parowar Facetatrzeba samemu dopasować do liczby konsumentów;) Z tego przepisu spokojnie naje się cztery osoby ;)Kotlety ryżoweSkładniki:woreczek ryżuworeczek ryżu z warzywami30 dag pieczarek2 cebule2 ząbki czosnku3 jajkasuszony koperekpieprzsólpapryka słodka vegetaPrzygotowanie:Gotujemy na twardo 2 jajka, studzimy i kroimy w kostkę.Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu do miękkości.Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, cebulę kroimy w półplasterki - podsmażamy(...)masy.Z masy formujemy małe kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju z pestek winogron. Można je podawać z dowolnym sosem, ja wybrałam wersję z sałatką z pomidora i ogórka.Pyszne
Lawendowe NieboDynia nadal króluje w mojej kuchni. Po sałatce z dynią nadszedł czas na jakąś ciekawą i smaczną przystawką z tym typowo jesiennym warzywem. A mianowicie grzanki z dynią i suszonymi pomidorami. To połączenie było trafne, gdyż dynia jest dość mdła w smaku. Dlatego postanowiłem złamać jej smak kwaskowatymi suszonymi pomidorami i delikatną ostrością świeżo mielonego pieprzu(...)mielony pieprzSzczypiorek do dekoracjiPRZYGOTOWANIE:Dynię obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Następnie na rozgrzanej oliwie dusimy dynię ok. 10 min. pod przykryciem z dodatkiem soli, pieprzu i słodkiej papryki. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, czosnek i suszone pomidory. Wszystko razem smażymy przez ok 7 min.Kroimy bagietkę na kromeczki i podsmażamy na patelni lub zapiekamy w piekarniku. Na kromkach
kulinarnyJacebula2 łyżki oliwy z oliwek25 gr cashew1 łyżka curry1 łyżka pasty imbirowej lub starty imbir6 ząbków czosnku5 łyżek hoisin sosu lub powideł śliwkowych2 łyżki ketchupu2 łyżki słodkiego sosu chilliryż Wykonanie:Hoisin sos, ketchup I sos chilli- mieszamy w miseczce. Do drugiej miseczki dodajemy przyprawę curry, paste z imbiru I przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę kroimy(...)mieszamy I dodajemy kurczaka. Smażymy około 8 -10 min.Dodajemy sos- mieszamy I pozostawiamy na gazie około 2 min. Gotowe.W międzyczasie gotujemy ryż- można dodać do ryżu suszone warzywa, szykujemy sałatkę. Obiad gotowy. Smacznego
Smaki Edytywiem czy to można nazwać sałatką, czy może jednak tradycyjnym daniem. Kasza bulgur z warzywami i kurczakiem to bardzo szybkie w przygotowaniu danie, które możemy zabrać w pojemniku na lunch do pracy. Potrawa ta może być jedzona zarówno na zimno jak i na ciepło. W każdym bądź razie w wykonaniu Madzi jest przepyszna. Polecam Wam ten przepis… poniżej lista(...)posiłek. Składniki (na 2 porcje) torebka kaszy bulgur 1 czerwona papryka 3 marchewki 1 średniej wielkości cebula natka pietruszki 1 pierś z kurczaka 12-14 czarnych oliwek 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz zioła prowansalskie Kasza bulgur z warzywami i kurczakiem – przepis Filet z kurczaka myjemy, osuszam i kroimy w kostkę. Doprawiamy go solą, pieprzem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wczoraj był przepis na danie główne, a dzisiaj dodatek... Pyszny warzywna z surówka z dodatkiem domowych brzoskwiń, które nadają jej słodki posmak. Do tego lekki sos jogurtowo - pomarańczowy i surówka gotowa w zaledwie kilka minut;) Dostarczy nam wiele witamin a mało kalorii... Inspiracja Składniki: 1/3 kapusty pekińskiej, 2 marchewki, kawałek pora, 3 brzoskwinie(...)dużych oczkach. Brzoskwinie obrać ze skórki pokroić w małe cząstki. Wymieszać z warzywami. Wycisnąć sok z pomarańczy, wymieszać z jogurtem naturalnym, cukrem, solą i curry. Sosem polać sałatkę. Odstawić na 15minut. Smacznego
Z miłości do słodkościMiód to słodki produkt spożywczy wytwarzany przez pszczoły poprzez przetwarzanie nektaru kwiatowego. Jest on jedną z najcenniejszych substancji odżywczych, jakich dostarcza nam natura. Jego właściwości bakteriobójcze i uodparniające są znane ludzkości od 4 tys. lat i już w starożytności potrafili wykorzystać jego lecznicze właściwości. naturalny miód pomaga przy przeziębieniu, wzmacnia organizm i łagodzi podrażnienia skóry. Miód to naprawdę wspinały(...)szybko wzmacnia organizm. Z tego powodu podaje się go przy wytężonym wysiłku fizycznym i w czasie rekonwalescencji. Ten rodzaj miodu bardzo dobrze sprawdza się do dodawania do sosów i sałatek. Bławatkowy Kolor - w stanie płynnym żółty z odcieniem zielonym, zaś po skrystalizowaniu przybiera jasnożółty Smak - ostry Zapach - ostry zapach bławatka Właściwości - polecany przy przewlekłym stanie zapalenia nerek. Ma właściwości moczopędne
Ciastka - domowe słodkościMini papryki faszerowane mięsem i halloumi z sosem tzatziki Grillowane mini papryczki ze smakowitym farszem z mielonego mięsa, sera halloumi, przypraw, koperku i mięty. Wraz z
Tajemnice SmakuDziś najprostszy przepis na świecie z tych, co go wszyscy znają, ale nawet najbardziej znany przepis warto opublikować, by nic nie umknęło. Łazanki są dość znanym
Kawa z mlekiemDzień dobry,Czy mieliście kiedyś taki produkt, który miesiącami bezskutecznie staraliście się spróbować, a potem baliście się, że Wasze oczekiwania przerosną rzeczywistość?Dla mnie i mojego
Chilli Czosnek i Oliwaodpadów, ponieważ zbierasz dokładnie tyle, ile potrzebujesz. Kulinarna inspiracja: przepisy z własnych warzyw Każde zebranie plonów to okazja do stworzenia czegoś wyjątkowego w kuchni. Oto kilka inspiracji: Orzeźwiająca sałatka z rukolą, pomidorami cherry i świeżymi ziołami, doprawiona oliwą i sokiem z cytryny. Kremowa zupa pomidorowa z bazylią, podana z chrupiącymi grzankami czosnkowymi. Mix grillowanych warzyw z oliwą i ziołami(...)którzy chcieliby podążać tą samą ścieżką. *artykuł sponsorowany /zdjęcia podglądowe/ The post Z ogrodu na stół: Jak warzywa z własnej uprawy wzbogacają Twoje kulinarne doświadczenia first appeared on Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko
Słodkie okruszkiŚwietny dodatek do obiadu: Sałatka z czerwonej kapusty i jabłka! Składniki : 1 średnia główka kapusty 1 cebula 2 jabłka 1/3 kostki tłuszczu ocet 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego łyżeczka cukru sól i pieprz odrobina mąki Przygotowanie: Z kapusty wykrawamy głąb, a resztę szatkujemy.Cebulę i jabłko siekamy, dodajemy do kapusty. Przyprawiamy, dodając ziele, liść laurowy,cukier oraz sól(...)szklankami wody, dodajemy 1/3 kostki tłuszczu i dusimy na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając.Pod koniec gotowania zakrapiamy octem do smaku: kapusta powinna być słodko-kwaśna. Kapustę prószymy mąką jeszcze chwilę gotując. Artykuł Kapusta (czerwona) duszona z jabłkiem pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!takie jak ten, że przygotowane tofu smakuje wyjątkowo dobrze, a nawet bardzo dobrze. Tofu lubię też w postaci tofucznicy i czekoladowego kremu . A wracając do przepisu. Mamy tu prostą sałatkę z makaronem, smażonym tofu i pysznym dressingiem. Całość smakuje genialnie, także śmiało polecam. Składniki (2 porcje): kostka tofu - 200 g, u mnie z dodatkiem chilli (Look Food) opakowanie miksu(...)aminosu kokosowego Dressing: 1 łyżeczka oleju z orzecha włoskiego (Look Food) 1 łyżeczka syropu z agawy 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki wody 1,5 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego Przygotowanie: Tofu dokładnie odsącz z wody za pomocą papierowego ręcznika. Pokrój w kostkę i wymieszaj z marynatą. Smaż na patelni do zrumienienia
Zdrowie na języku :Pludowe poduchy, w których się zakochałam! 2. JEDZENIE Pachnące na całą gospodę śniadania ściągały nas każdego poranka ze schodów. Na drewnianych stołach potrawy ustawione w formie bufetu. Pyszna jajecznica, słodkie racuszki, domowe konfitury, z twarożkiem wędzonym i świeżo wypiekanym chlebem. No po prostu rewelacja! Do tego soki, soczki, koktajle, kawa, herbata, wędlinka, ciacho... same pyszności, które znikały ze stołu jeden(...)domowym makaronem, gulasz z ziemniaczkami i surówkami, a na deser ciepłe czekoladowe ciacho, z płynącym środkiem i kontrastującą gałką zimnego loda waniliowego, obłędne! :) A na kolację zaserwowano lekko sałatkę ze szpinaku z pestkami, delikatnym dresingiem i grzanką czosnkową. Do tego krupniczek i pierogi. Właśnie pierogi! Cienkie, rozpływające się w ustach ciasto z dwoma farszami: pierwsze ruskie, które po pierwszym kęsie
Sajkofanka smaku