Sałatka z pachnącymi kwiatami i chrupiącymi warzywami z słodko-ostrą nutą. Moja propozycja na letnią kolację, lub dodatek do obiadu :) mix sałat (ok 150 g) jadalne kwiaty 2 młode marchewki pęczek rzodkiewek łyżka masła klarowanego pół łyżeczki pieprzu cytrynowego łyżka miodu Warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło wraz z miodem. Podsmażamy warzywa, doprawiając je pieprzem cytrynowym(...)nieco zmiękną, ale nadal będą chrupiące, podajemy je z mixem sałat i kwiatami. Jako dressingu możemy użyć powstałego na patelni sosu. Smacznego :) Artykuł Kwiecista sałatka z warzywami w miodzie pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogpokazać drugi, ponieważ jak się okazało... udało mi się właśnie tymi dwoma przepisami dostać do półfinału! :-)Postawiłam na połączenie słodko-ostrych smaków. Kurczak w ostrej marynacie pieczony ze słodkim ananasem, orzeźwiające puree ziemniaczane i lekka sałatka, również słodko, pikantna. Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćKażdy ma swoje ukochane dania, ja uwielbiam ośmiornicę, do tego pyszna sałatka i aromatyczny sos. Poezja :) Do ugrillowanej ośmiornicy polecam sos chimichurri, okazuje się, że nie tylko do steków doskonale pasuje. Burczy Wam w brzuchach? Mi bardzo ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej czarnej quinoy pół główki czerwonej sałaty 2 garście portulaki zimowej, lub roszponki 10 pomidorków koktajlowych 16 czarnych oliwek(...)pęczka natki pietruszki 1 łyżka świeżych listków oregano kilka listków bazylii 150 ml dobrej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 3 łyżki naturalnego octu jabłkowego 5 plasterków ostrej papryki (chilli, lub innej) sól Wykonanie: Sałatę rwiemy na kawałki i układamy na 2 dużych talerzach, dodajemy portulakę, lub roszponkę, połówki pomidorków koktajlowych i oliwki, posypujemy wszystko czarną quinoą
Quinoa Raz!Kolorowa sałatka z delikatną wędzoną rybą, która idealnie komponuje się z ostrą czerwoną cebulą, jajkami, żółtym serem, pachnącym szczypiorkiem i chrupiącą rzodkiewką. Składniki: 300g obranej z ości makreli 1 czerwona cebula 7 jajek 300g żółtego sera 10 rzodkiewek 1 pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu sól pieprz Wykonanie: 1. Makrelę podzielić na mniejsze części, a cebulę drobno posiekać. 2. Jajka ugotować(...)ostudzić, obrać i rozdzielić żółtko od białka. Białko drobno pokroić, a żółtko rozgnieść widelcem. 3. Żółty ser pokroić w małą kostkę, rzodkiewki w plasterki, a szczypiorek drobno posiekać. 4. Sałatkę układać warstwami: Żółtka, sól, pieprz, cebula, ryba, 2 łyżki majonezu, żółty ser, białka, sól, pieprz, 2 łyżki majonezu, rzodkiewka i szczypiorek
Szalona Kuchnia Ewelinykurczaka: 1 kg pałek z kurczaka 3 łyżki keczupu pikantnego łyżka miodu łyżka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz do smaku kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego Sałatka: op. miksu sałat mała czerwona cebulka 20 dag żółtych pomidorków 1 szkl zielonych oliwek 3-4 łyżki prażonych ziaren (słonecznik(...)ostrą, miód i czosnek granulowany. Marynata natrzeć mięso i odstawić do lodówki na ok 2 godziny. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kawałki kurczaka, polać całą marynata i posypać liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Przykryć i wstawić do piekarnika na ok 50 minut. 10 minut pod koniec pieczenia odkryć aby się przyrumieniły. Gorące pałki z kurczaka podajemy z sałatką. Na sałacie
Smakołyki AsiSmaczna, łatwa i szybka w przygotowaniu kolorowa sałatka na bazie wyrazistych w smaku składników: tuńczyka, kiszonych ogórków, ostrej cebuli oraz ryżu, jajek na twardo i kukurydzy idealnie sprawdzi się na każdej imprezie. Składniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 180g ryżu 4 jajka 1 puszka kukurydzy 5 ogórków kiszonych 2 małe czerwone cebule majonez ketchup sól pieprz Wykonanie(...)obrać i pokroić w kostkę. 3. Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i podzielić na 4 równe części. 4. Ogórki i cebulę pokroić w małą kostkę. 5. Sałatkę układać warstwami: 1/2 ogórków, 1/4 ryżu, 2 łyżki ketchupu, sól, pieprz, cebula, kukurydza, 1/4 ryżu, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, jajka, 1/4 ryżu, 3 łyżki ketchupu, sól, pieprz, tuńczyk
Szalona Kuchnia EwelinySałatka z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym to odzwierciedlenie moich upodobań smakowych. Bardzo lubię połączenie szynki długodojrzewającej z ostrym serem pleśniowym i owocami – jak dla mnie jest genialne. Jeżeli lubicie takie smaki, na pewno ta sałatka przypadnie Wam do gustu. Do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku minut, ponieważ niczego wcześniej nie podsmażamy, gotujemy czy pieczemy. To szybki pomysł
Kuchnia BazyliiSałatka z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym to odzwierciedlenie moich upodobań smakowych. Bardzo lubię połączenie szynki długodojrzewającej z ostrym serem pleśniowym i owocami – jak dla mnie jest genialne. Jeżeli lubicie takie smaki, na pewno ta sałatka przypadnie Wam do gustu. Do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku minut, ponieważ niczego wcześniej nie podsmażamy, gotujemy czy pieczemy. To szybki pomysł
Kuchnia BazyliiSałatka z makaronem Arc Pol pełnoziarnistym, owocami i dodatkiem ostrej papryczki. Wszystko uwieńczone sosem vinegret. Składniki: 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego 1 garść rukoli 8 truskawek 1 pomarańcza 1 mała papryczka chilli 2 łyżki pestek z dyni i słonecznika Makaron ugotować al dente. Papryczkę chilli pokroić.. Truskawki pokroić w na 4 części. Pomarańcze wyfiletować i pokroić. Na talerz
Kuchnia w oparachgrubych oczkach, skropić octem winnym. Cebulę drobno posiekać, a paprykę pokroić. Warzywa zeszklić na małej ilości oleju i wymieszać z burakiem. Całość doprawić na ostro solą i pieprzem. Ugotowaną, gorącą kaszę wymieszać z sałatką buraczaną i posypać szczypiorkiem
Przepisy MikołajaDziś coś co sprawdzi się na kolację, do pracy czy na imprezce, czyli sałatka. Dokładnie to sałatka z pora, którą robię od lat o charakterystyczny ostrym smaku. Świetnie komponuje się np. z salami
Z Hrabiną w kuchnidużą przyjemnością sięgam do książki "5 składników" Jamiego Olivera. Ten przepis też z niej pochodzi. A że właśnie nastał czas młodego bobu, koniecznie trzeba tę sałatkę zrobić. Jest naprawdę pyszna. Nie żałujcie mięty, a ostrą papryczkę dawkujcie według własnych upodobań. składniki 200 g młodego bobu 200 g świeżego lub mrożonego groszku ok 15 g świeżej mięty 1 papryczka chili
Stare GaryBardzo wyrazista i ostra w smaku. Dla tych którzy na prawdę lubią czosnek. Składniki: 400 g sera gouda, 2-3 duże ząbki czosnku, 2 łyżki majonezu
Lena Gotujejeden już zrzuciłam i z przyjemnością wracam do mojego normalnego żywienia, chociaż rodzina tęskni za bigosem, sycącymi sałatkami i glutenowym ciastem. Wczoraj miałam ogromną ochotę na ostrą, fasolową pastę do chleba, chociaż chleba nie jadam. Delektowałam się nią w towarzystwie krążków ryżowych i ogórka kiszonego. Nie jest to danie niskokaloryczne
To co kochamSałatka to pyszna wielce. Zainspirowała mnie ta, na którą przepis zobaczyłam w "Mamuszce". Lekka, pożywna, chrupiąca i te nęcące kolory! Polecam Wam moją bordową kombinację
Dzieje kuchennej Wiewióry