Menu na tydzień. Od czego zacząć planowanie 135lodówce zostaje – po prostu kupujemy tyle ile potrzeba i zużywamy na bieżąco. Zawsze jest włoszczyzna, ziemniaki, dużo czosnku i cebuli, ogórek świeży i kiszony, rzodkiewka, kawałek kapusty, jakaś sałatka, jarmuż. Wędlin jemy mało, ale jest trochę chorizo i suszonej szynki, z nabiału ser parmeński, pecorino, dużo twarogu (a jakże:). W spiżarni przechowujemy mnóstwo wszystkich gatunków kasz, kilka rodzajów mąki(...)mieć go więcej, bo jednego dnia podasz go z makaronem, a drugiego ugotujesz na nim pomidorową. Upieczesz kurczaka to zachowaj kawałki mięsa, żeby następnego dnia od ręki zrobić prostą sałatkę. Sprawa jest prosta i do szybkiego ogarnięcia. Trzeba mieć tylko pomysły. Jak widzisz, ważne jest nie to co masz w lodówce, ale w głowie. Ale jak wymyślić przepisy na cały
Niedzielny kucharz
Kohersen Mycook - więcej niż robot kuchenny 169chcemy przyrządzić większe ilości jedzenia, wystarczy na naczynie główne nałożyć misę i piętro. Blendowanie, miksowanie i szatkowanie - to najczęściej wykorzystywane przez nas funkcje. Zupy krem, pyszne aksamitny koktajle owocowe, sałatki warzywne powstają dosłownie w oka mgnieniu. Nieco dłużej zajmuje przygotowanie placków ziemniaczanych i kremu ze świeżych pomidorów - na zmielenie 750g ziemniaków robot potrzebował.... 40 sekund , a przygotowanie kremu(...)MyCook nad innymi dostępnymi na rynku robotami wielofunkcyjnymi. Wystarczy wrzucić do naczynia głównego kostki lodu i i włączyć urządzenie – noże naostrzą się same. Unikniemy w ten sposób kosztów wymiany ostrzy na nowe. Motylek – służy do przygotowywania sosów, kremów, majonezów, bitej śmietany, piany z białek i ubijania masła. Pełni też rolę mieszadła, które zapobiega przywieraniu potraw do ścianek naczynia głównego
Cztery Fajery
Zupa paprykowa z pulpecikami i rukolą 190Zebrałam rukolę, bo taka duża już urosła... trzeba by coś z niej zrobić"- zakomunikowała mama. Ileż można jeść na wszystkie posiłki dziennie sałatkę? Postanowiłam wykorzystać zieleninę jakoś inaczej. Na początek- nieśmiała próba. Dodałam rukolę do pulpetów i do zupy. Wyszło super! Fakt, tego typu dania kojarzą się raczej z jesienną słotą i próbą rozgrzania się gorącą, esencjonalną zupą. Jednak(...)około 10 minutach gotowania zupy wraz z mięsem sprawdzam smak. Specjalnie nie doprawiałam jej wcześniej licząc się z tym, że przyprawy z pulpetów także dodadzą sporo smaku. Doprawiłam zupę ostrą papryką (płatki chili) oraz brakującą ilością soli. Po kolejnych pięciu minutach mięso było już dobrze ugotowane. Postanowiłam dodać jej nieco faktury i dodatkowo podkreślić smak rukoli, która miała być
Pichceniomania
PIERŚ KACZKI Z BURACZKAMI I MIODOWO-IMBIROWYM DRESSINGIEM 232Pierś kaczki z różowym miękkim środkiem i chrupiącą wytopioną skórką. Podana na cienkich plastrach pieczonego buraczka. Z dodatkiem świeżej roszponki lub innej sałaty np. rukoli lub
cool and minty
Ogórki kiszone 1289przygotowania ogórków kiszonych z 2 kg ogórków gruntowych wykorzystuję 5 słoików o pojemności 810 ml. Z reguły do słoików układań średniej wielkości ogórki gruntowe. Duże ogórki przerabiam na sałatki , a małe ogórki na korniszony lub ogórki po zbójnicku . Te większe ogórki niestety mają już dużo pestkowego środka, przez co po ukiszeniu ogórki zrobiły by się miękkie i puste w środku(...)paski, które oddadzą więcej smaku i aromatu. Pamiętajcie, że chrzan, poza tym, że nadaje ogórkom twardości, to od niego zależy również ostrość ogórków kiszonych. Więc jeśli nie lubicie mocno ostrych potraw, to lepiej nie przesadzać z jego ilością. Czosnek pozbawić łupinek, a następnie każdy ząbek zgnieść nożem (dociskając go na płasko, by nieco zmiażdżyć ząbek czosnku). Ewentualnie można czosnek pokroić
Kulinarne Przeboje
Jajka przepiórcze faszerowane tuńczykiem i kaparami 222Dzień dobry, Dziś chciałam Wam przedstawić moją propozycję na wielkanocne śniadanie - jajka przepiórcze faszerowane tuńczykiem i kaparami. Faszerowane jajka robię od lat w wielu wersjach. Wiem
Chilli Czosnek i Oliwa
Hummus na ostro 316Większość z Was zna tylko klasyczną wersję hummusu, ale tym razem przygotujemy wersję na ostro. Jeśli wolicie jednak wersję klasyczną, to odłóżcie trochę hummusu przed dodaniem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sieję w mieście - jak przetrwać przedwiośnie 191czas moczenia do 6 godzin. Zioła w doniczce - z reguły ciepłolubne i potrzebujące dużo światła do prawidłowego wzrostu. Najprostsza w uprawie jest rzeżucha o ostrym i pikantnym smaku. W starożytnym Egipcie wykorzystywana jako lekarstwo i kosmetyk, lista cennych substancji w niej zawartych jest dość długa :). Będzie bardzo pomocna przy oczyszczaniu organizmu, może też poprawić stan naszych(...)organizm m.in. obniża cholesterol, reguluje ciśnienie, podnosi odporność organizmy, uodparnia na stres, dodaje witalności i siły. Można ją jeść na surowo, dodawać do surówek i sałatek, parzyć herbatki i robić nalewki. Może wzmagać działanie leków uspokajających i na nadciśnienie dla tego osoby zażywające takie leki powinny się wcześniej skonsultować z lekarzem
SzczyptaSmaQ
Makaron z pieczonym kalafiorem 215moim blogu, niezależnie od upodobań smakowych czy wieku, każdy znajdzie coś dla siebie. Często przygotowuję makarony w wersji na ciepło, czy decyduję się na ich przygotowanie w formie sałatki na zimno. Takie rozwiązanie pozwala na ich wcześniejsze przygotowanie przez co z łatwością można zabrać je do pracy i spożyć np. w formie pełnowartościowego obiadu. Często zabieram do pracy także makaron(...)oliwie podsmaż cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj drobno posiekane chilli. Jego ilość zależy od ostrości papryczki jaką posiadasz oraz Twoich preferencji, ja zwykle korzystam z 1 średnio-ostrej chilli do proponowanej ilości sosu. Pomidory pokrój w niewielką kostkę. Dodaj je na patelnię i wlej wodę, a następnie dopraw solą i pieprzem. Sos powinien dusić się 5-8 minut
nietylkopasta.pl
Stek wołowy - z jakiego mięsa, jak usmażyć ? 264Cóż może być smaczniejszego od kawałka soczystego, odpowiednio usmażonego mięsa doprawionego solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi ziołami ? Podpowiem - niewiele :) Steki wołowe to kwintesencja smaku. Jednak ich
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jagodzianki rolls! Idealne jagodzianki zwijane z lukrem z białej czekolady 228Przed Wami JAGODZIANKI ROLLS - idealne jagodzianki zwijane z lukrem z białej czekolady . Są nieziemsko pyszne, przepełnione jagodami i smakiem lata. Ciasto jest lekkie niczym chmurka, a
Kuchnia Łukasza
Pęczak z pak choy i dodatkami oraz "Początek" 194Zostało mi jeszcze sporo sałaty w warzywniku, ale jesienna aura sprawia, że jakoś nie mam ochoty na sałatki. Za to z przyjemnością sięgam po gorące i rozgrzewające dania. Co niedziela równolegle z chlebem piekę buraki. Tym razem wrzuciłam odmianę białą z czerwonymi pręgami. Piekę je w plastrach, więc po wyjęciu z piekarnika wyglądają jak szynka przerośnięta tłuszczem 😉 Początkowo myślałam(...)rzą zwrócony do Mekki, Żyd czytał Torę, Niemiec Lutra, Polak gromnicę palił u stóp ołtarzy w Częstochowie i na Ostrej Bramie. Tutaj był środek ziemi, oś wszechświata, nagromadzenie braterstwa i nienawiści, bliskości i obcości
Weekendy w domu i ogrodzie
Kkanpunggi – pikantny smażony kurczak po koreańsku 144(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kkanpunggi – pikantny smażony kurczak po koreańsku Chrupiący, aromatyczny, pikantny i czosnkowy po prostu pyszny, taki jest właśnie kkanpunggi, czyli smażony kurczak po
Księga-Smaku
Kurczak curry z warzywami 189W kolejnym wpisie pokażemy Wam jak przygotować szybkie wywodzące się z Azji danie. Kurczak curry z warzywami to połączenie ostrej pasty curry z delikatnym w smaku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wiosenna tarta z młodą marchewką, rzodkiewką, serkiem i salsą z naci 187Dziś mam dla Was śliczną tartę, którą wypatrzyłam na okładce majowego wydania magazynu BBC Good Food . Kompozycja piękna dla oka, ale też niezwykle smaczna. Młode
Chilli Czosnek i Oliwa
Lazanki z kiszona kapusta curry i Warzywo 244Bardzo przykro mi to pisać ale nawalam. Mam takie poczucie... Gotuję, robię zdjęcia i co? leżą i czekają kiedy będę miała czas a tego właśnie mi
Dzieje kuchennej Wiewióry
Dwie wersje hummusu 163Hummus pasuje praktycznie do wszystkiego. Jest bardzo popularny. Pokażę Wam jak za jednym razem przygotować dwie wersje hummusu. Jedna to wersja klasyczna, a druga odrobinę ostrzejsza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!