sałatka na ostro - 3508 przepisów (strona:195/234)

Co zrobić z buraków z barszczu: kopytka 189

też nie do końca wiadomo jak je spożytkować. Buraczki tarte? No tak, choć znacznie lepsze są z buraków upieczonych. Można je pokroić w plastry, podsmażyć mocno i dodać do sałatki, ale najlepszą odpowiedzią na pytanie co zrobić z buraków z barszczu są kopytka z buraczków. To absolutny delikates, mięciutkie czerwone kluseczki z delikatnym posmakiem buraczków. Tu od razu jedna uwaga(...)dużą, tyle żeby utoczyć wałeczek długi na jakieś 20 cm. Rób wałeczek, tak żeby obtoczyć go z każdej strony w mące. Ale też nie przesadzaj z mąką! Następnie ostrym nożem pokrój ukośnie na kawałki około 1,5 cm. Krok 4 Zagotuj w garnku sporą ilość wody. Wkładaj do niej kopytka – partiami, nie za dużo za jednym razem, żeby się

Niedzielny kucharz
Jak usprawnić przygotowywanie posiłków? 100

przygotowuję od razu trzy porcje. Po upieczeniu i wystygnięciu kroję go i chowam do zamrażarki. Kupuj warzywa w słoikach Oliwki, suszone pomidory, kapary czy pieczarki marynowane stanowią fajne urozmaicenie sałatek, past do chleba, kanapek, możesz dorzucić je do ugotowanej wcześniej kaszy z warzywami . Wybierz warzywa, które lubisz i trzymaj je w lodówce. Wprowadź trochę rutyny do codziennych posiłków Czasami zastanawianie(...)nich do woli. Pomocne sprzęty Spędzając sporo czasu w kuchni przyzwyczajamy się do sprzętów kuchennych, które ułatwiają życie . Ja mam kilku “kuchennych przyjaciół”, bez których nie wyobrażam sobie życia. Ostre noże, wysłużona obieraczka, blender ręczny, rozdrabniacz, pojemniki na żywność. Zdecydowanie ułatwiają życie i sprawiają, że spędzamy w kuchni mniej czasu. Może Wam się wydawać, że zbyt wiele tych trików

wiecejwarzyw.pl
PSTRĄG Z BATATAMI I MARTINI , COQ AU VIN , KREME BRULLE , TARTA CYTRYNOWA …. czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W AUBERGINE! 168

TEKST JEST MOJĄ WŁASNĄ OPINIĄ. ANI PORTAL GROUPON ANI RESTAURACJA AUBERGINE NIE MAJĄ WPLYWU NA JEJ TREŚĆ. ______________________________________________________________________________________________________ TYDZIEŃ RESTAURACJI Zainicjowany w zeszłym roku przez Groupon Polska

Ostra na Słodko
Lepienie pierogów uspokaja. Inne pierogi świąteczne. 154

Zastanawialiście się kiedyś nad istotą świąt? Nad sensem bieganiny, sprzątania, gotowania jak dla armii i dostawania spazmów w sklepie? Święta dzisiaj to nie duchowość i wspólnota

ladykitchen
Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 143

Udziec duszony był w pomidorowym sosie z papryką, cebulą, czosnkiem i podany z kaszą kus-kus na gorącej patelni. Smakował mu bardzo. Ja podjadłam mu troszeczkę - danie było dość ostre, ale moje kubki smakowe nie lubią nadmiaru ostrości, co zresztą bywało problematyczne, jak zamieszkaliśmy ze sobą ;) Restauracja Kuchnia i Wino, Kazimierz Dolny, Pensjonat Vincent, ul. Krakowska 11 http://www.restauracjakuchniaiwino.pl/pl/ (...)sama mu ją podjadałam ;) Schabowy, który jest przez niego bardzo rzadko jadany, również zyskał dobrą opinię, to samo ziemniaki. Wiem, że chwalony był też mielony z mizerią i sałatka z kurczakiem. Jednego jestem pewna - jedzenie było dobre, ale jego walory dodatkowo podbiło otoczenie... Cóż, jesteśmy tylko ludźmi, aż wzrokowcami ;) Restauracja Villa Bohema, Villa Bohema, Kazimierz Dolny, ul. Małachowskiego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Konfitura z czerwonej cebuli 111

Konfitura z czerwonej cebuli   - najlepsza do mięsa, pasztetów, wędlin i serów Konfitura z czerwonej cebuli najlepsza, jaką możecie sobie wyobrazić. Słodko-kwaskowa, z wyraźną

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym 116

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym  tradycyjny przepis kuchni polskiej Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym należą do klasyki naszej kuchni domowej. Kapusta

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55834

być trochę kapusty kiszonej, mała garsteczka Przygotowanie : Cebulę i czosnek obieramy, kroimy i podsmażamy. Dodajemy pieczarki pokrojone w półplasterki. Odparowujemy pieczarki. Przyprawiamy do smaku (mi smakują paszteciki takie dość ostre). Jeśli chcemy paszteciki z samymi pieczarkami, to farsz gotowy. Jeśli nie, to dodajemy drobno pokrojoną kapustę kiszoną i podlewamy odrobiną wody. Dusimy 10-15 minut. I to jest farsz grzybowo(...)szklanki wody i dusimy na małym ogniu 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i cukier do smaku. Mieszamy. Przykrywamy przygotowanymi warzywami rybę. I gotowe! 6. Sałatka śledziowa z burakiem Jaką sałatkę zrobić, by zmieścić się w czasie 30 minut? I by kojarzyła się ze świętami? To było wyzwanie! Spróbowałam zrobić warstwową sałatkę śledziową, też w wersji

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Pieczarki portobello faszerowane po liguryjsku 206

Dzień dobry, Znacie pieczarki portobello ? Te wielkie grzyby o melodyjnej nazwie to po prostu zwykłe pieczarki w dojrzałym stadium - są brązowe, mięsiste, mają wyraźniejszy smak, przy

Chilli Czosnek i Oliwa
Mikstury olei i oleje w kapsułkach 98

Tłoczone na zimno oleje zadomowiły się w naszej diecie już wiele lat temu. Ich korzystny wpływ na zdrowie trudno przecenić, a tradycja stosowania olei w medycynie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Menu na tydzień. Od czego zacząć planowanie 81

lodówce zostaje – po prostu kupujemy tyle ile potrzeba i zużywamy na bieżąco. Zawsze jest włoszczyzna, ziemniaki, dużo czosnku i cebuli, ogórek świeży i kiszony, rzodkiewka, kawałek kapusty, jakaś sałatka, jarmuż. Wędlin jemy mało, ale jest trochę chorizo i suszonej szynki, z nabiału ser parmeński, pecorino, dużo twarogu (a jakże:). W spiżarni przechowujemy mnóstwo wszystkich gatunków kasz, kilka rodzajów mąki(...)mieć go więcej, bo jednego dnia podasz go z makaronem, a drugiego ugotujesz na nim pomidorową. Upieczesz kurczaka to zachowaj kawałki mięsa, żeby następnego dnia od ręki zrobić prostą sałatkę. Sprawa jest prosta i do szybkiego ogarnięcia. Trzeba mieć tylko pomysły. Jak widzisz, ważne jest nie to co masz w lodówce, ale w głowie. Ale jak wymyślić przepisy na cały

Niedzielny kucharz
Kohersen Mycook - więcej niż robot kuchenny 109

chcemy przyrządzić większe ilości jedzenia, wystarczy na naczynie główne nałożyć misę i piętro. Blendowanie, miksowanie i szatkowanie - to najczęściej wykorzystywane przez nas funkcje. Zupy krem, pyszne aksamitny koktajle owocowe, sałatki warzywne powstają dosłownie w oka mgnieniu. Nieco dłużej zajmuje przygotowanie placków ziemniaczanych i kremu ze świeżych pomidorów - na zmielenie 750g ziemniaków robot potrzebował.... 40 sekund , a przygotowanie kremu(...)MyCook nad innymi dostępnymi na rynku robotami wielofunkcyjnymi. Wystarczy wrzucić do naczynia głównego kostki lodu i i włączyć urządzenie – noże naostrzą się same. Unikniemy w ten sposób kosztów wymiany ostrzy na nowe. Motylek – służy do przygotowywania sosów, kremów,  majonezów, bitej śmietany, piany z białek i ubijania masła. Pełni też rolę mieszadła, które zapobiega przywieraniu potraw do ścianek naczynia głównego

Cztery Fajery
Zupa paprykowa z pulpecikami i rukolą 133

Zebrałam rukolę, bo taka duża już urosła... trzeba by coś z niej zrobić"- zakomunikowała mama. Ileż można jeść na wszystkie posiłki dziennie sałatkę? Postanowiłam wykorzystać zieleninę jakoś inaczej. Na początek- nieśmiała próba. Dodałam rukolę do pulpetów i do zupy. Wyszło super!  Fakt, tego typu dania kojarzą się raczej z jesienną słotą i próbą rozgrzania się gorącą, esencjonalną zupą. Jednak(...)około 10 minutach gotowania zupy wraz z mięsem sprawdzam smak. Specjalnie nie doprawiałam jej wcześniej licząc się z tym, że przyprawy z pulpetów także dodadzą sporo smaku. Doprawiłam zupę ostrą papryką (płatki chili) oraz brakującą ilością soli. Po kolejnych pięciu minutach mięso było już dobrze ugotowane. Postanowiłam dodać jej nieco faktury i dodatkowo podkreślić smak rukoli, która miała być

Pichceniomania
PIERŚ KACZKI Z BURACZKAMI I MIODOWO-IMBIROWYM DRESSINGIEM 178

Pierś kaczki z różowym miękkim środkiem i chrupiącą wytopioną skórką. Podana na cienkich plastrach pieczonego buraczka. Z dodatkiem świeżej roszponki lub innej sałaty np. rukoli lub

cool and minty
Ogórki kiszone 1221

przygotowania ogórków kiszonych z 2 kg ogórków gruntowych wykorzystuję 5 słoików o pojemności 810 ml. Z reguły do słoików układań średniej wielkości ogórki gruntowe. Duże ogórki przerabiam na sałatki , a małe ogórki na korniszony lub ogórki po zbójnicku . Te większe ogórki niestety mają już dużo pestkowego środka, przez co po ukiszeniu ogórki zrobiły by się miękkie i puste w środku(...)paski, które oddadzą więcej smaku i aromatu. Pamiętajcie, że chrzan, poza tym, że nadaje ogórkom twardości, to od niego zależy również ostrość ogórków kiszonych. Więc jeśli nie lubicie mocno ostrych potraw, to lepiej nie przesadzać z jego ilością. Czosnek pozbawić łupinek, a następnie każdy ząbek zgnieść nożem (dociskając go na płasko, by nieco zmiażdżyć ząbek czosnku). Ewentualnie można czosnek pokroić

Kulinarne Przeboje

Proponowane wyszukiwania