sałatka na ostro - 3508 przepisów (strona:195/234)

Stek wołowy - z jakiego mięsa, jak usmażyć ? 210

Cóż może być smaczniejszego od kawałka soczystego, odpowiednio usmażonego mięsa doprawionego solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi ziołami ? Podpowiem - niewiele :) Steki wołowe to kwintesencja smaku. Jednak ich

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jagodzianki rolls! Idealne jagodzianki zwijane z lukrem z białej czekolady 165

Przed Wami JAGODZIANKI ROLLS - idealne jagodzianki zwijane z lukrem z białej czekolady . Są nieziemsko pyszne, przepełnione jagodami i smakiem lata. Ciasto jest lekkie niczym chmurka, a

Kuchnia Łukasza
Pęczak z pak choy i dodatkami oraz "Początek" 160

Zostało mi jeszcze sporo sałaty w warzywniku, ale jesienna aura sprawia, że jakoś nie mam ochoty na sałatki. Za to z przyjemnością sięgam po gorące i rozgrzewające dania. Co niedziela równolegle z chlebem piekę buraki. Tym razem wrzuciłam odmianę białą z czerwonymi pręgami. Piekę je w plastrach, więc po wyjęciu z piekarnika wyglądają jak szynka przerośnięta tłuszczem 😉 Początkowo myślałam(...)rzą zwró­cony do Mekki, Żyd czy­tał Torę, Nie­miec Lu­tra, Po­lak gromnicę pa­lił u stóp ołta­rzy w Czę­sto­cho­wie i na Ostrej Bra­mie. Tu­taj był śro­dek ziemi, oś wsze­chświata, na­gro­madze­nie bra­terstwa i nie­na­wi­ści, bli­sko­ści i obco­ści

Weekendy w domu i ogrodzie
Kkanpunggi – pikantny smażony kurczak po koreańsku 95

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kkanpunggi – pikantny smażony kurczak po koreańsku Chrupiący, aromatyczny, pikantny i czosnkowy po prostu pyszny, taki jest właśnie kkanpunggi, czyli smażony kurczak po

Księga-Smaku
Kurczak curry z warzywami 155

W kolejnym wpisie pokażemy Wam jak przygotować szybkie wywodzące się z Azji danie. Kurczak curry z warzywami to połączenie ostrej pasty curry z delikatnym w smaku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wiosenna tarta z młodą marchewką, rzodkiewką, serkiem i salsą z naci 144

Dziś mam dla Was śliczną tartę, którą wypatrzyłam na okładce majowego wydania magazynu  BBC Good Food . Kompozycja piękna dla oka, ale też niezwykle smaczna. Młode

Chilli Czosnek i Oliwa
Lazanki z kiszona kapusta curry i Warzywo 206

Bardzo przykro mi to pisać ale nawalam. Mam takie poczucie... Gotuję, robię zdjęcia i co? leżą i czekają kiedy będę miała czas a tego właśnie mi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dwie wersje hummusu 123

Hummus pasuje praktycznie do wszystkiego. Jest bardzo popularny. Pokażę Wam jak za jednym razem przygotować dwie wersje hummusu. Jedna to wersja klasyczna, a druga odrobinę ostrzejsza

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery? 313

cały pies mielony razem z budą), buła nie zawsze pierwszej świeżości, sos imitujący smak bliżej nieokreślony, 2,5 złotego mniej w kieszeni i szlus. Wyszukane dodatki typu ser, cebula, sałatki czy korniszony zaczęły pojawiać się znacznie później. Miało być szybko, tanio i do syta. Było podle i byle jak, ale człowiek jak głodny/podchmielony zje wszystko. Dzisiaj burger potrafi być(...)zupełnie inną, bardziej ciągnącą teksturę i nierówne kawałki. Takie burgery źle się smażą i słabo wyrabiają, mięso puszcza sporo wody. Tłuszcz nie tnie się równo i przy dużych obrotach ostrzy w maszynkach tego typu – szybko się grzeje – zaczyna się mazać i rozpuszczać.   FORMOWANIE Mielone mięso naszykowane do zrobienia kiełbasy trzeba wyrobić jak ciasto, przepracować – po to żeby uwolnić połączenia

Karo in the Kitchen
Dorsz w cieście piwnym z sosem tatarskim 214

W Anglii podaje się słynne na całym świecie „ Fish&Chips ” ale wcale nie musicie tam jechać aby skosztować smacznej, soczystej i niezwykle delikatnej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placki z kaszy manny i serka homogenizowanego czyli nowa ksiazka i Domowe Warsztaty Dla Dzieci 144

Organizowaliście kiedyś swoim dzieciom domowe warsztaty kulinarne? takie na poważnie? gdzie dzieciaki nie tylko uczestniczą patrząc? jeśli nie, to polecam Wam taki sposób spędzania wspólnego czasu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Feijoada, feijoada, feijoada.... 193

czas na feijoadę. Bardzo długo zbieraliśmy się do zamieszczenia tego wpisu. Hmmm, to brazylijska potrawa narodowa ale do pięknych i fotogienicznych nie należy. Feijoada nie stworzył wybitny kucharz jak sałatka Cezara. Feijoada powstała przez przypadek z tzw. resztek stołu a stworzyli ją niewolnicy pracujący na brazylijskich plantacjach.Plantatorzy z rodzinami zjadali najlepsze ich zdaniem części mięsa czy to wieprzowiny czy wołowiny(...)miękkie. Feijoadę możemy podawać samą lub z ugotowanym ryżem białym i farinhą. Wskazówka Brasileiro zanim dosypiemy farinhy do feijoady odczekajmy, aż potrawa ostygnie lekko. Jeśli mamy ostrą przyprawę (tu odsyłamy do naszego przepisu) również dodajmy kilka kropel. Feijoada nie jest potrawę lekkostrawną dlatego sok z pomarańczy czy też coca cola wskazane:-)Smacznego

Smaki Brazylii
Ustka i jej morskie opowieści 243

Podróże to wdzięczny temat, na który składa się wiele elementów tworzących to co nazywamy przygodą . Tak wiele przecież zależy od naszych zmysłów, które tylko czekają by

Kuchnia PROzdrowotna
Domowe tortille, czyli sposób na resztki pieczonego kurczaka 205

piersi z kurczaka ½ główki sałaty 2-3 pomidory 1 ogórek Dowolne warzywa, np. rzodkiewka Marynata do kurczaka 2 łyżki miodu 3 łyżki cytryny 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka soli Sos 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon ½ łyżeczki sosu worcester Sól i pieprz do smaku Zobacz też przepis(...)miesiąc w zamrażalniku . Krok 7 Nadzienie to absolutny free style. My często wykorzystujemy tortille jako patent na ciekawe zagospodarowanie piersi z pieczonego kurczaka. Pozostałe składniki są podobne jak w sałatce Cezara, ale tak naprawdę w chlebki można zawinąć każde warzywo. Najpierw ułożyliśmy na tortilli sałatę, a na niej pokrojoną w paski pierś kurczaka. Do tego dołożyliśmy plasterki pomidorów i ogórka

Niedzielny kucharz
Naleśniki z kurczakiem, fetą i rukolą 252

Naleśniki z kurczakiem, fetą i rukolą to odmiana od tradycyjnych naleśników podawanych na słodko. Wytrawna wersja jest idealna na obiad, albo lunch do pracy. Choć trzeba

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania