dałam z łopatki wieprzowej) 500 ml passaty pomidorowej pół szklanki bulionu (dałam z kurczaka) niewielka cebula 2 ząbki czosnku 100 g sera żółtego pół łyżeczki cukru sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, oregano Przygotowanie Fasolkę myjemy, odcinamy jej końcówki i kroimy na 4-5 cm kawałki. Wsadzamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Odcedzamy(...)mięsem mielonym – pyszna fasolka po bolońsku[/caption] Zobacz inne przepisy na fasolkę szparagową: Fasolka Szparagowa Po Bretońsku – Pyszne Danie Jednogarnkowe Makaron Z Fasolką Szparagową I Pesto Z Jarmużu Szybka Sałatka Z Fasolką Szparagową I Boczkiem Warzywa Z Kiełbasą Czyli Pyszny Pomysł Na Obiad Sałatka Warstwowa Z Makaronem – Pyszna I Prosta Szybka Sałatka Warstwowa Z Jajkiem I Pomidorem – Niezawodny Przepis Zupa
e-PrzepisyKulinarneJeżeli ktoś jest tak wiekową osobą jak ja ;), na pewno pamięta trzy specjały turystyczne gwarantujące "dobrze zbilansowaną" dietę podczas wojaży w XXw. a także menu niejednego
Cytryna&Co.Kurczak curry prosty przepis na kurczaka w sosie curry. Kurczak curry to podstawowy przepis na szybkie i łatwe indyjskie curry - danie, które przygotujesz w niespełna pół
Cztery FajeryDobra fasolka po bretońsku fasola z kiełbasą i boczkiem w sosie pomidorowym Dobra fasolka po bretońsku jesienią i zimą jest niezastąpiona na obiad albo ciepłą
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKiszona czerwona kapusta jest mocno, żeby nie napisać, cholernie traktowana po macoszemu. Są surówki, sałatki, awantury niedzielne co do rolady wołowej, jest kapusta marynowana w słoikach, ale kiszona czerwona kapusta to taki typ, z którym nikt się nie chce bawić. Smutna kapustka. Ja nie rozumiem dlaczego? Przecież kiszona czerwona kapusta jest pyszna, jest ciut twardsza niż biała, to daje(...)świata. Zasady kiszenia kapusty czerwonej są takie same jak białej. Żeby wyszła nam najlepsza kiszona czerwona kapusta, musimy pamiętać o kilku sprawach: Kapustę szatkujemy cieniutko. Ja mam mandolinę, ale ostry nóż czy elektryczna szatkownica też spełni swoje zadanie. Im cieniej poszatkowana, tym sól dociera dokładniej do każdego kawałka i wyciąga dokładniej soki, jednocześnie konserwując. Kopiasta łyżka soli waży
ladykitchenKiszona czerwona kapusta jest mocno, żeby nie napisać, cholernie traktowana po macoszemu. Są surówki, sałatki, awantury niedzielne co do rolady wołowej, jest kapusta marynowana w słoikach, ale kiszona czerwona kapusta to taki typ, z którym nikt się nie chce bawić. Smutna kapustka. Ja nie rozumiem dlaczego? Przecież kiszona czerwona kapusta jest pyszna, jest ciut twardsza niż biała, to daje(...)świata. Zasady kiszenia kapusty czerwonej są takie same jak białej. Żeby wyszła nam najlepsza kiszona czerwona kapusta, musimy pamiętać o kilku sprawach: Kapustę szatkujemy cieniutko. Ja mam mandolinę, ale ostry nóż czy elektryczna szatkownica też spełni swoje zadanie. Im cieniej poszatkowana, tym sól dociera dokładniej do każdego kawałka i wyciąga dokładniej soki, jednocześnie konserwując. Kopiasta łyżka soli waży
ladykitchenfilet z kurczaka 200ml mleka 100ml wody 1 łyżeczka soli Ciasto: 1 jajko ok 100 ml mleka pół szklanki mąki pół łyżeczki soli pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej szczypta ostrej papryki mielonej szczypta pieprzu Dodatkowo: 1/3 szklanki bułki tartej pół szklanki płatków kukurydzianych olej do smażenia *** Kurczaka kroimy w plastry *** *** Mięso przekładamy do garnka zalewamy mlekiem oraz(...)ulubionymi dodatkami i sosami – u mnie frytki i domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ (klik) *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kurczaczki w cieście pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemprzepisy tak, aby jak najlepiej wykorzystać wszystkie składniki. ➤ Kliknij - Przepis na sałatkę makaronową z pesto, suszonymi pomidorami i fetą Piątek - Placki z pomidorami z wyspy Santorini Poza sałatkami i wege kotlecikami, według mnie świetną propozycją jedzenia do pracy na zimno są warzywne placuszki. Mamy sezon na pomidory, wybrałam więc pyszny przepis na placki z wyspy Santorini, która słynie(...)porcje: 16 dużych makaronowych muszli conchioglioni 1 cukinia (400 g) 350 g różyczek brokułu 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz po pół łyżeczki mielonej papryki słodkiej i ostrej (lub płatków chilli) pęczek natki pietruszki na sos: 400 g passaty pomidorowej (przecieru), 1 ząbek czosnku, 2 łyżki octu balsamicznego, sól, łyżeczka suszonego oregano 100 g startej mozzarelli lub cheddara
Chilli Czosnek i OliwaZaczynamy od sosu. Bazę stanowi standardowa zasmażka. W rondlu rozgrzewamy olej. Wysypujemy mąkę i mieszamy trzepaczką, żeby rozpuściła się w tłuszczu. Podsmażamy na średnim ogniu. Kiedy lekko zbrązowieje, dodajemy ostrą paprykę i rozprowadzamy w zasmażkę. Chwilę smażymy, po czym stopniowo wlewamy bulion, cały czas energicznie mieszając rózgą, żeby w sosie nie było grudek. Doprawiamy: oregano, kuminem, czosnkiem, cebulą i cynamonem(...)nadzienie, posypujemy serem i zwijamy w rulon. Po ułożeniu wszystkich tortilli całość zalewamy sosem, posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Enchiladas podajemy solo lub z sałatką. Smaczego! Artykuł Enchiladas – meksykański sposób na resztki pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzSchabu) - Sposób przygotowania: Mięso kroimy w niedużą kostkę. W naczyniu mieszamy ok. 4 łyżki oleju z ok. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, czosnku, pieprzu i soli oraz szczypt ę ostrej papr yki . Marynatę w lewam y do pokrojonego schabu i mieszamy tak, aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Odstawiamy na minimum godzinę, a najlepiej całą noc. Schab podsmażamy na niewielkiej ilości(...)wody. Po lekkim przestudzeniu sosu możemy dodać śmietanę w celu "zabielenia" sosu i otrzymania delikatniejszego smaku. Gotowy gulasz podajemy np. z kopytkami, kluskami śląskimi lub gnocchi oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Stronamięsa dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut, a następnie wrzucamy cebule z papryką i wszystko dusimy jeszcze przez kilka minut. Gulasz doprawiamy solą, pieprzem i ostrą oraz słodką papryką. Gdyby gulasz okazał się za gesty - dodajemy więcej wody, gdyby za rzadki dodajemy ok. łyżeczkę mąki pszennej wymieszanej z niewielka ilością zimnej wody i gotujemy(...)wypłynięcia , nas tę pnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Gotowe kopytka polewamy przygo towanym gulaszem lub wykładamy je obok sosu . M ożemy podać z ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Stronapodajemy na stół :) Składniki : ok. 400 g płatów śledziowych spora cebula 150 ml przecieru pomidorowego (ja użyłam sosu własnej roboty z pomidorków koktajlowych , ale można użyć kupnego) pół łyżeczki ostrej pasty paprykowej np. sambal oelek 100 g rodzynek wrzątek sól czarny pieprz szczypta (dosłownie odrobina) mielonego cynamonu łyżka oleju Jeśli kupujecie płaty z beczki, dzień przed przygotowaniem śledzi, należy(...)pojemniku układać warstwami śledzie z masą z patelni. Odstawić do ostygnięcia, a potem włożyć do lodówki na przynajmniej kilkanaście godzin. ----- Podobne: Badylarkowe śledzie na piernatach Śledzie z suszonymi pomidorami Sałatka z ziemniaków i śledzi
Weekendy w domu i ogrodziebogactwem kultury i sztuki. Z kuchnią grecką nie miałam do czynienia, a nawet jeśli miałam, to nie byłam tego świadoma ;) Myśląc o kuchni greckiej zawsze przychodzi mi na myśl sałatka grecka i na tym się kończy. Poczytałam trochę i zdecydowałam się na Musakę (Mousaka)- trochę z ciekawości, a trochę z miłości do bakłażana, który jest jednym ze składników(...)żółtego czubata łyżka masła 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 2 małe trójkąciki serka topionego o smaku śmietankowym sól, pieprz, gałka muszkatołowa przyprawa do ziemniaków papryka ostra przyprawa do wieprzowiny lub mięsa mielonego (opcjonalnie) olej do smażenia Wykonanie: Bakłażany myjemy, kroimy w plastry o grubości około 1cm, posypujemy solą i zostawiamy na pół godziny, aż puszczą wodę
Czerwona PorzeczkaPonoć najlepsze są na placu Pigalle ;) Zuzanna lubi je tylko jesienią, a ja? Ja raczej wcale:x Niemniej nie mogłam nie spróbować! Dotąd kasztanów nie jadłam
6niebopojedynczy filet z kurczaka 10dkg pieczarek 1 niewielka papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 15dkg żółtego sera 3-4 łyżki przecieru pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do smażenia *** W pierwszej kolejności smażymy naleśniki *** *** Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, oprószamy przyprawami i smażymy na patelni(...)drobno pokrojonymi paprykami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Naleśniczki zapiekane z kurczakiem, pieczarkami i papryką pochodzi
Blog z Apetytem