artykuł sponsorowany Olej to jeden z podstawowych produktów w każdej kuchni. Jest niezbędny zarówno wtedy, gdy chcemy usmażyć mięso, jak i zrobić zapiekankę czy sałatkę warzywną. Ale dla podkreślenia smaku dań warto zastąpić klasyczny olej tym w wersji smakowej. Jeżeli zastanawiasz się, jakie są smaki oleju i do jakich potraw pasują, to przygotowaliśmy krótkie kompendium wiedzy. Do jakich potraw(...)oleje smakowe Vertego w zestawie, a następnie eksperymentować w kuchni z różnymi smakami i połączeniami... Sięgając po olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia o smaku bazylii, można dodawać go do sałatek warzywnych, sosów, dipów, a także do tostów z pomidorami i bazylią. Olej rozmarynowy doskonale sprawdzi się do marynat mięs, owoców morza czy do smażenia kotletów mielonych. Jeżeli chodzi o oleje
kruche babeczkiPrzewodnik po rodzajach kawy i herbaty Najpopularniejsze napoje na świecie. Przewodnik po rodzajach kawy i herbaty ułatwi Ci właściwy wybór, jeśli nie wyobrażasz sobie poranka bez
Cztery FajeryGrillowany karmazyn z salsą pomidorową z awokado to przepyszna, zdrowa i lekka opcja na grillowane dania. Bardzo delikatne, soczyste mięso ryby cudownie komponuje się z wyrazistą
Pociąg Do KuchniKawa gotowana z przyprawami rozgrzewająca kawa na zimne dni Kawa gotowana z przyprawami to jesienno - zimowy wariant bardzo lubianego i popularnego przepisu na kawę z garnka
Cztery Fajerysłonecznikiem. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym, dokładnie mieszamy. Bułkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy aż będzie chrupka. Tak otrzymane grzanki dorzucamy do sałatki tuż przed podaniem. Druga rukolowa potrawa to przepis typu "ułóż składniki jeden na drugim i podaj". O piadinach usłyszałam w pracy od pewnej Asi, która będąc w Rawennie zajadała się(...)kombinacji składników, ale kiedy zgłębicie temat, to w ten placek można tak na prawdę wsadzić wszystko. Teraz piadina jest dostępna w Lidlu- jest trochę podobna to meksykańskiej tortilli albo do naszych podpłomyków. Kiedy tydzień włoski się skończy, można spokojnie użyć ich jako zamienników. I mieć nadzieję, że kiedyś będzie nam dane zjeść ją z prawdziwej włoskiej piadinerii. PIADINA Z PROSCIUTTO
les mirabelleskupić. Wygląd i smak awokado zależy od jego rodzaju i stopnia dojrzałości. Do przygotowania guacamole awokado musi być dojrzałe, inaczej pasta nie będzie smaczna. Guacamole pochodzi z kuchni meksykańskiej i jest dość ostre. U mnie jednak ostrość jest umiarkowana i wszystkie smaki są ze sobą zrównoważone. Ilość cebuli i ostrej papryczki najlepiej dostosować do swoich upodobań. Awokado do guacamole wystarczy(...)solą. Papryczkę dodawać stopniowo, gdyż każdy ma inną tolerancję ostrości. Guacamole świetnie smakuje podane z tortillą lub świeżym pieczywem. Dobrze również pasuje do grillowanego mięsa. Zobacz również: sałatka z awokado i ogórka
Kuchcik gotujeOgórki krokodylki Ogórki krokodylki, nazywane też ogórkami po meksykańsku, to rewelacyjny przepis na ogórki na ostro. Dzięki sporej ilości czosnku i papryczki chili są dosyć pikantne. Oczywiście moc tej ostrości możemy sobie indywidualnie regulować zmniejszając lub zwiększając ilość dodanej papryczki chili. Co roku robię mały zapas tych krokodylków, bo potem jesienią czy zimą chętnie po nie sięgamy do spiżarki. Idealne(...)się sprawdzają na stole podczas różnego rodzaju imprez czy świąt. Są też fajnym dodatkiem do sałatek, na przykład do ziemniaczanej lub makaronowej. Ogórkowe przepisy na blogu Na blogu znajdziesz także inne kulinarne inspiracje z ogórkami w roli głównej: Przetwory z ogórków - ulubione przepisy Ogórkowa sałatka na zimę Jak zrobić ogórki małosolne A po więcej pysznych przepisów zapraszam Cię także
Kulinarne przygody GatityPapryka faszerowana mięsem z indyka przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym, ryżem i kukurydzą. Papryka faszerowana mięsem z indyka jest gotowa do podania na stół w
Cztery FajeryTacos z kurczakiem i awokado z dodatkiem pomidorów, cebuli i papryki to popularne danie kuchni meksykańskiej, w mojej wersji nieco spolszczone. Jest to bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu przekąska, która świetnie sprawdzi się na wszelkich domowych imprezach. składniki na około 6-8 sztuk w zależności od wielkości placków 2 filety z kurczaka ( około 500 g ) 2 łyżki(...)oliwy 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki olej do smażenia 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu sól sałatka 2-3 pomidory 1 średnia czerwona cebula 1 dojrzałe awokado 1 mała czerwona papryka sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy czarny pieprz sól placki 2 szklanki mąki kukurydzianej ( szklanka 250 ml ) 1 szklanka
Smakowite Daniaminor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Zapiekane naleśniki po meksykańsku 4 porcje czas przygotowania: 50 minut pieczenie: 25 minut Naleśniki: 1 i 1/2 szklanki maki pszennej 1 jajko 1 szklanka mleka ½ szklanka wody gazowanej 2 łyżki masła trochę soli olej(...)cebula 500 g mięsa mielonego 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki chilli 1 szklanka passaty pomidorowej sól, pieprz do smaku 100 g sera żółtego Sałatka 3 pomidory ½ czerwonej cebuli 3 łyżki posiekanej natki pietruszki ½ limonki 2 łyżki oliwy Rozpuścić masło w małym garnku. Wszystkie składniki ciasta zmiksować żeby powstało gładkie ciasto, odstawić na minimum 15 minut
Smaczny zeszytWycieczka do Grecji nie może się obyć bez skosztowania najpopularniejszego w tym kraju dania typu fast food, czyli gyrosa. Kawałki mięsa opiekanego na ruszcie, do tego aromatyczny chlebek pita, sałatka, tzatziki i frytki… to połączenie smaków jest naprawdę palce lizać! Skąd jednak w ogóle gyros wziął się w kuchni greckiej i jaki jest jego rodowód? Oto kilka interesujących faktów(...)greckiej z całą pewnością tak. Można jednak powiedzieć, że grecki gyros to tylko jedna z wariacji na temat pieczonego mięsa – obecnego wszak również w innych zakątkach świata. Arabska szawarma, meksykańskie tacos al pastor i gyros zdają się mieć jednego przodka. A jest nim nie inne danie niż… kebab. Od kebabu do gyrosa Przyrządzanie mięsa na rożnie jest, jak pokazują badania
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneChili con carne to potrawa wywodząca się z kuchni meksykańskiej. Ostra zupa wpasuje się idealnie w zimowy klimat gdyż nie tylko rozgrzeje nasz organizm do czerwoności
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Krakersy serowe z rozmarynem Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami Empanadas z meksykańskim farszem Quiche na cieście francuskim z kurczakiem, szpinakiem i roszponką Tartaletki z krewetkami i pastą z awokado Quesadilla z mięsem, papryką, szpinakiem i mozzarellą Gofry orkiszowe z pieczonymi burakami, fetą i dipem jogurtowym(...)kurkami Mini pizze z krewetkami, pomidorkami, papryką i pikantną pastą pomidorową z awokado Sycący kociołek z mięsem i warzywami Imprezowa frittata Sałatka śledziowa z buraczkami Bigos Galaretka z kurczaka Sałatka z tuńczyka z ryżem i warzywami Sałatka gyros-kebab Sycący
Passions hobbies lifeMocno orzeźwiające połączenie egzotycznych smaków i energetycznych kolorów – to właśnie salsa mango melon! 🙂 W lato nie chce się nikomu gotować, a tym bardziej jeść nic
WiszniówkaCzarna fasola brzmi absurdalnie? Jako że króluje u nas fasola "Piękny jaś" nie zaprzątamy sobie głowy egzotycznymi odmianami. Tracimy wiele, bo czarna fasolka to kopalnia żelaza
Kuchnia PROzdrowotna