sałątka makaron - 2322 przepisów (strona:113/155)

PERFEKCYJNIE UPRAŻONA KASZA 179

glutenu, dlatego szczególnie polecane są osobom z celiakią.  Wszystkie są energetyzujące, pożywne i dostępne cały rok. Wybierzmy tę, która akurat bardziej nam smakuje i serwujmy zamiennie dla ryżu, makaronu, czy ziemniaków .  Po pierwsze zrezygnujmy z kaszy w torebkach, gdyż wylewając wodę po gotowaniu pozbywamy się wielu cennych składników odżywczych. Kupujmy kasze dobrej jakości, pakowane w torebki do samodzielnego(...)lekko nagrzanego piekarnika.Taki sposób gotowania powoduje, że kasza  zawsze wychodzi aromatyczna, pełna witamin i cennych minerałów.  Jeśli planujecie serwować kaszę na zimno, np. jako podstawę pysznej sałatki, bezpośrednio po ugotowaniu, rozsypcie ją na dużym półmisku, spulchniając równocześnie widelcem i pozostawcie do całkowitego ostygnięcia. W taki sposób możecie przygotować większą ilość kaszy i po ostudzeniu przełożyć do zamykanego pojemnika

cool and minty
Lutowy Helath Box - pudełko pełne zdrowia 176

węglowodany złożone, dobrze przyswajalne białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, potas, kwas foliowy i całą gamę witamin, które regulują przemiany metaboliczne.  Średnia cena w sklepach - około 6 zł 2. Makaron pełnoziarnisty Treccia 100% durum 400g - Green Spoon - to pełnia smaku polskich zbóż. Smak i forma zostały uwolnione przez mistrzów tradycyjnego młyna, których wiedza zaczerpnięta jest z rodzinnych ekologicznych tradycji(...)koksowa ze zmielonego miąższu orzecha kokosowego. Stosujemy ją do pieczenia ciast, babeczek, naleśników oraz pieczywa. Może być używana do zagęszczania zup i sosów lub jako posypka do lodów, deserów, sałatek. W połączeniu z mlekiem lub sokiem może być użyta do przygotowania napoju. Średnia cena w sklepach - około 7,50 zł 5. Karob bio 200g - Fresano - to doskonały substytut kakao

kruche babeczki
Żeberka Teriyaki. 195

Nigdy nie myślałem, że żeberka będą tak dobrze smakować z sosem teriyaki. Bardzo soczyste, a jeszcze ta chrupiąca skórka. Pycha! Składniki: 700 g żeberek wieprzowych 4

Kuchnia Łukasza
Sos boloński z cukinii na zimę - nie tylko do makaronów. 326

każdy rodzaj jest mile widziany w tym przepisie. W ubiegłym roku robiłam sos z dodatkami innych warzyw, nie tylko cukinii - znajdziecie go tutaj.   W tym roku natomiast będą sałatki do obiadów, oraz sos który dziś widzicie - beż żadnych dodatków. Jest to bardzo gęsty sos, który smakuje podobnie do sosu bolognese - gotowego sosu jaki można kupić w słoikach. Choć moim(...)jest tylko lekko słodki i kwaśny - jest. Ale najważniejsze jest to, że jest pomidorowy, lekko pikantny i wyczuwalnie ziołowy - czyli taki, jaki powinien być prawdziwy sos boloński. Zastosowanie: do makaronów (wystarczy podsmażyć mięso mielone i dodać do sosu), mięs (np. tu ), zapiekanek ( tu ), jako sos do pizzy, jako ketchup a nawet jako składnik jajecznicy. A więc zacieramy rączki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Sałatka z camembertem blue, tuńczykiem i pesto z natki pietruszki i prażonego słonecznika 234

niej wcześniej umyte i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Następnie dodajemy  odsączonego tuńczyka i pokrojony w kostkę ser. Na koniec dodajemy pesto wedle uznania. Przed zjedzeniem warto wymieszać sałatkę, żeby składniki ładnie nam się połączyły z pesto :) * pesto z natki pietruszki i ziaren słonecznika: Składniki duży pęczek natki pietruszki ok 1/2 szklanki ziaren słonecznika 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki(...)Jeżeli masa jest zbyt gęsta należy dolać trochę oliwy i ponownie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. PS. Pesto jest bardzo smaczne i można dodawać go do makaronu lub smarować nim  kanapki

The Sweet Damsel
The Best of 2014 / Przepisy na sylwestra 210

Koniec roku to czas podsumowań. Co mogę powiedzieć o 2014 roku? Przykro mi, że się już kończy. W tym roku udało nam się odwiedzić przepiękne miejsca

Słodkie Przyjemności
Tydzień w moim telefonie XXXXII 117

robić nic tylko leżeć w ogrodzie i opalać się. Taki relaks przyda się każdemu. Gdy są takie upały to nie chce mi się siedzieć w kuchni, wybieram wtedy lekkie sałatki i pyszny chłodnik. Takie lato to ja rozumiem.Tydzień mija mi zawsze szybko, od dzisiaj ten post z podsumowaniem będzie ukazywał się zawsze w poniedziałki. Weekend będzie niestety bez wpisów(...)adres w ciągu trzech dni. Przechodząc do zdjęć, mój tydzień był wspaniały - sami zobaczcie :) * Paulinka zawsze o mnie pamięta :*  * i wysyła pocztówki z wakacji :* * prezent od Makaronów Międzybrodzkich  * i całe mnóstwo do ich testowania  * ogródkowe rzeczy * kolejne woski Yankee Candle  * takie śliczne ściereczki z Tesco po okazyjnej cenie 93 groszy  * suchy szampon z Biedronki

Magiczne Życie Marty
Chińska zupa bogów 274

Choć kuchnia chińska rozgościła się na polskich stołach już dość dawno, to nadal duże zaskoczenie wywołuje dodawanie do rosołu wieprzowiny. Warto jednak czasami spróbować nowych orientalnych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Polędwiczki wieprzowe smażone 477

Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na polędwiczki wieprzowe. Jest to mięso, które ma wiele zalet - mało kalorii, mało tłuszczu i dużo białka. Wartość energetyczna na 100g mięsa

kuchnia doski
Erbette italiane, czyli włoskie zielsko 200

zwyczajny ( Humulus lupulus) zwany również dzikim szparagiem( aspagaro selvatico). Jego młode pędy mogą być z powodzeniem stosowane w kuchni. Po ugotowaniu w smaku przypominają szparagi. Idealnie nadają się do sałatek, można je gotować oraz robić z nich zupy, risotto czy omlety.(zdjecie z netu) Barba di frate- broda mnicha/agretti, w smaku podobne do szparagów, z wygladu do wodorostów. Mają lekko(...)brokułopodobnymi kwiatostanami o lekko migdałowo-gorzkawym smaku. Z tej roślinki użyjemy kwiatostany i liście, grube łodygi raczej się nam nie przydadzą. Najbardziej znaną potrawą z cime di rapa jest makaron orecchiette( orecchiette con cime di rapa), są równie pyszne jako przystawka lub jako warzywo gotowane (verdura cotta) do drugiego dania. W następnym poście zaproszę Was na pyszną pastę (makaron

Mia Cucina Sofieta
18 najlepszych dodatków do makaronów 222

lepszej okazji, niż dzisiejszy Dzień Makaronu, do zaprezentowania najsmaczniejszych dodatków do pasty. Marynowane oliwki, domowej roboty ziołowe oliwy i sosy pomidorowe, nietypowe pesto, idealnie pasujące do jesiennej aury, mieszanka aromatycznych dodatków ukrytych pod nazwą gremolaty, to moje dzisiejsze propozycje, niezbędne do makaronowego świętowania, koniecznie z kieliszkiem dobrego, włoskiego wina! Viva la pasta! Alla salute! Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej Ciecierzyca(...)oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili Oliwki marynowane w oregano i majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami Pesto z pieczonej dyni Sól ziołowa Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Pasta z bobu z czosnkiem i czarnuszką Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Świeża kukurydza z gremolatą Pasta

Moja smaczna kuchnia
Pierś z kurczaka w cieście francuskim. 881

 Pyszna, soczysta, mięciutka pierś z kurczaka owinięta w chrupiące ciasto francuskie, to idealnie danie na kolację lub obiad. Z całą rodziną bardzo polubiliśmy to danie

Kuchnia Łukasza
Pulpeciki w sosie pomidorowym// Makaroniada 210

Podaję z ziemniakami (jak widać na zdjęciu), lecz to danie dobrze komponuję się także z kaszą gryczaną, świetnie też pasują do tego zimowe przetwory z piwnicy (ogórki kiszone, korniszone, sałatki z papryki itp.) Równie dobrze smakują też na zimno z kromką chleba razowego, który zatapiam w sosie. Hmm Pychotka ! Wyszło mi ok. 20 pulpecików jest to porcja przynajmniej(...)ogórkiem kiszonym, zostało jeszcze pięć pulpecików w sosie. Nie cierpię wyrzucać jedzenia, ale też nie chciałam podawać kolejny raz tego samego na obiad. Wymyśliłam, że zrobię "makaroniadę".Ugotowałam makaron penne. Usmażyłam drobno pokrojoną cebulę, dodałam pulpeciki, które rozgniotłam widelcem, dodałam więcej pasty pomidorowej i dwie łyżeczki przyprawy do dań meksykańskich, gdy sos zaczął bulgotać dodałam ugotowany (nie przelewałam go zimną

NA MOIM TALERZU
Zupa laotańska Khao poun z Pascalem Brodnickim 149

ciepłej wody i sos rybny. Zmniejszyć ogień i gotować 20 min.    5 minut przed podaniem dodaj liście kafiru w całości.    Do miseczek nałożyć sałatę, kiełki, makaron ryżowy, marchewkę, zalać zupą i dodać posiekaną kolendrę. Dopraw do smaku.  Między innymi taką wspaniałą zupę przygotowaliśmy podczas warsztatów z Pascalem Brodnickim, które zorganizował Lidl Polska w studio kulinarnym(...)więcej niż 30 minut, były w programie spotkania, które miało na celu przybliżenie nam produktów z azjatyckiej oferty Lidl. Oprócz zupy Khao poun przygotowaliśmy również: Lap neua - tajska sałatka z polędwicą wołową i kolendrą, Nasi goreng - "smażony ryż" - tradycyjne danie kuchni malajskiej i indonezyjskiej. Atmosfera podczas spotkania, jak zawsze była bardzo sympatyczna a Pascal dzielił się z nami wiedzą zdobytą

królestwo garów