Składniki na sałatkę: garść roszponki 1 cebula podsmażona w talarkach 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki i podsmażony 100 g wędzonego łososia SUEMPOL z szparagami z grilla wiórki sera mozarella świeżo zmielony pieprz oliwa z oliwek Swietnie pasuje do jajek sadzonych :) http://claudittemisscooking.blogspot.com/2014/05/suempol-nagroda.html Smacznego
ClauditteMissCookingwarzywniaczka zebrałam starą rukolę, która jest już twardsza i bardziej ostra i już nie nadaje sie do sałatek. Swój zbiór wykorzytałam do zrobienia pesto. Podobne pesto robiłam już w małych ilościach przygotowując makaron z pesto czy łososia z pesto zapiekanego w cieście francuskim. Teraz zrobiłam dużą porcję i dałam nieco inne składniki. Wkrótce przedstawię przepisy w których
Monia miesza i gotujeSałatę umyć, osuszyć, porwać na małe kawałki. Mozzarellę pokroić w kostkę, pomidory wyjąć z zalewy, podzielić na mniejsze kawałki, łososia w miarę potrzeby również podzielić na mniejsze cząstki. Całość połączyć. Składniki dressingu połączyć i dokładnie wymieszać, zalać nim przygotowaną sałatkę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazabrać do pracy kiedy chleb z szynką i żółtym serem się znudzi, czasami jogurt lub serek to za małoa sałatka przyniesiona z domu to bardzo rzadki rarytas :) W przerwie od bułek i chleba proponuję wykorzystać tortille. Tym razem z łososiem i białym serkiem. Ale w ten pyszny pszenny placek, posmarowany majonezem, ketchupem lub ulubionym serkiem, możemy zawinąć cokolwiek innego
bistro mamaróżnymi dodatkami - był kawior z bakłażana, pasta z suszonych pomidorów i relish z cukini. , Hania podała sałatkę z bobu z dodatkiem pomidorków i kuskus, Ania przygotowała pyszną szarlottę z bezą, Joasia przepyszne cebularze - tradycyjne i z łososiem, Agnieszka tartę z koziego sera, Gabryś przyniósł ze sobą hot dogi w cieście drożdżowym, Michał babkę ziemniaczaną
Słodkie Przyjemnościkuchni. Kolejne warzywo, które polecam do miejskiej ekologicznej uprawy na balkonie lub na większych połaciach ziemi :). Bazą sałatki jest dobry makaron 5-jajeczny, w mojej wersji ze smażonym kurczakiem, który równie dobrze można zastąpić innymi dodatkami (krewetki, łosoś, szynka długo dojrzewająca, sery pleśniowe, feta, smażone tofu itp.). Czas przygotowania:20 minutPorcje: 4 Składniki:150 g Makaronu
SzczyptaSmaQbiała kiełbasa żurek na pełnoziarnistym żytnim zakwasie królik w winie z warzywami jajka pod pierzynką jajka faszerowane pieczarkami sałatka jarzynowa domowa szynka parzona szynka wielkanocna, pieczona w chlebie domowy sos aioli idealny domowy majonez sos tatarski idealny do pasztetów łosoś w galarecie Smacznego
Smaczne Zdrowesurowe. Ryby nie należy przesmażyć, mięso ma być delikatne, jednak sprężyste i powinno lekko odchodzić od skóry.Przewracamy łososia na drugą stronę i smażymy jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Gotowego podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Stronabyć pomidor doprawiony cebulką i czosnkiem, posypany natką pietruszki i skropiony dobrą oliwą. Zamiast na talerzyku , taką sałatkę , można położyć bezpośrednio na toście z białego pieczywa, kromce wiejskiego gruboziarnistego chleba czy też na ziemniaku np. kulki z wędzonego łososia z suszonym pomidorkiem. Hiszpanie zawsze znajdują czas na para pikar – czyli coś do przekąszenia, w barach jesteśmy witani
Kulinarny karnet ChristopheraW tym poście, tradycyjnie, publikuję wszystkie moje posty z minionego tygodnia.SURÓWKA Z BURACZKÓWHERBATKA Z CZYSTKASCHAB PIECZONYROŻKI Z PIECZARKAMIOWSIANE PLACKISAŁATKA BROKUŁOWABISZKOPT, KTÓRY ZAWSZE SIĘ UDAJESZYBKIE DANIE
W kuchennym oknie EwyPstrąga nie należy przesmażyć, mięso ma być delikatne, jednak sprężyste i powinno lekko odchodzić od skóry. Przewracamy łososia na drugą stronę i smażymy jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Gotowego pstrąga łosiowego podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Stronatruskawkami tuńczyk w palonym sianie tartinki malinowe z wariacją z wątróbek szybkie i łatwe mini kanapeczki łosoś i pstrąg z granatem na chrzanowej śmietanie liczi w szynce dojrzewającej pomidorki z pastą z sardynek roladki z szynki z goma wakame sałatka z rostbefem pieczonym sałatka z awokado i krewetkami sałatka z wątróbką sałatka z jajkiem
królestwo garówwieloma składnikami, jest bardzo smaczną rybą i w dodatku łatwo dostępną. Ale wracajmy do naszego przepisu. Łososia zamarynowałam w miodowo-cytrynowej marynacie z dodatkiem świeżych plastrów imbiru. Przygotowałam przepięknie wyglądającą ćwikłę z młodych buraczków z dodatkiem chrzanu żurawinowego, jak i pyszną i prostą sałatkę z truskawek, całość podałam z grillowanym ananasem! Chcesz zaskoczyć gości czymś nietuzinkowym, pysznym i zaskakującym(...)NORWESKIEGO każda po 150 g - 1/2 świeżego ananasa - olej rzepakowy do smarowania płyty grilla na marynatę: - 3 łyżki miodu eukaliptusowego - 6 łyżek cytryny - 4 plastry imbiru - sól morska WYKONANIE: Łososia zamarynuj w marynacie z w/w składników, co najmniej przez 4-5 godzin. Grilluj wraz z ananasem przez 2,5minuty z każdej strony. Ćwikła z młodych buraczków: - 2 młode buraczki
SMYKWKUCHNIprzyprawami z oliwą. Odkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie umieszczamy łososia z piekarniku 200 stopni góra dół łącznie 40 minut ( pierwsze 20 minut pod przykryciem z folii aluminiowej, kolejne 20 bez). Podajemy z 1. Sałatką z kalmarami 2. Warzywami po nicejsku Smacznego
ClauditteMissCookingtych pyszności. Zaczęliśmy od sałatek: * Sałatka orzechowa z granatem wg Joanny Jabłczyńskiej * Krewetki królewskie w pikantnym sosie z mango podane z sałatką z melona i świeżej mięty Były też tortille z plastrami wędzonego łososia, suszonymi pomidorami, sałatami i kremowym serkiem philadelphia. Zupa krem z dyni i marchwi podbiła moje serce - wkrótce przygotuję ją na blogu. Danie
kolorowotorcikowoteriyaki i łosoś to idealne połączenie smaków. Grillowanie tej ryby w słodko-słonym sosie daje wspaniałe rezultaty. Towarzystwo buraczków na rukoli, ulubionego pleśniowego sera (tym razem w tej roli camambert) i prosty vinaigrette musztardowy cudownie dopełniają tę kompozycję. Danie szybkie, proste i smaczne i trochę mniej banalne niż zwykle. Polecam!Składniki na 2 porcje:2 filety z łososia50 ml sosu(...)teriyaki (polecam domowy z tego przepisu)sok z cytrynysól morskaPrzygotowanie:Rybę umyć, posolić, skropić cytryną, a na końcu wmasować w nią sos teriyaki. Odstawić na czas przygotowania sałatki, a następnie usmażyć na patelni grillowej (po 2-3 minuty z każdej strony).Sałatka z buraczków na rukoli:2 średniej wielkości buraki (gotowane lub pieczone)2 garści rukolikilka plasterków camemberta lub innego
Food Square