przyjaciółmi Propozycja I Francuskie paluchy z serem i oliwkami Sałatka z mozzarellą i szynką parmeńską dobre wino Propozycja II (ekspresowa, dla miłośników serów) Deska serów Karmelizowana gruszka z żurawiną dobre wino Menu na "proszony" obiad Propozycja I Zupa grzybowa na białym winie Drobiowe sakiewki z mozzarellą i suszonymi pomidorami mała przerwa i czas na pyszną
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajajkiem i Sałatką Szwedzką z firmy Ogródek Dziadunia . Do sosu użyłam koncentratu chili oraz musztardy piripiri firmy Proeco Polska. Gdy byłam mała taki sos często przygotowywała moja mam , dzisiaj ja zrobiłam go na obiad , chociaż powiem szczerze że chodził za mną już od kilku dni :) Zapraszam :) Składniki na sos : 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 2 małe(...)wody rozrabiamy 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej , wlewamy do jajek i delikatnie zagotowujemy. Następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem , wlewamy śmietankę i mieszamy. Podajemy z ziemniakami i sałatką . Sos nie jest mdły ma lekko ostrawy smak . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliSałatka, która w mgnieniu oka rozchodzi się na każdej imprezie i równie szybko znika z talerza w postaci drugiego śniadania. Chrupiące brokuły, prażone orzeszki, pachnący koperek, delikatna polędwica i warzywa polane aromatycznym sosem - poezja smaków. Składniki: 1 brokuł 4 jajka 1 puszka kukurydzy konserwowej 350g polędwicy drobiowej w ziołach 1 pęczek koperku 1 czerwona papryka 150g orzeszków ziemnych niewolonych sól(...)koloru na suchej patelni. 5. Sos: Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 6. W salaterce układać sałatkę warstwowo: różyczki brokułu, jajka na twardo, czerwona papryka, połowa sosu, posiekany koperek, polędwica, kukurydza, pozostała ilość sosu i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu posypać prażonymi orzeszkami i wstawić
Szalona Kuchnia Ewelinymiętę, rzeczy moim zdaniem obowiązkowe, jeśli chodzi o kuskusową sałatkę. Poniższa jest nieco bardziej skomplikowana, powiedzmy, bardziej treściwa wersja zimowa. Na zdjęciach może nie wygląda specjalnie reprezentacyjnie, ale za to oryginalny smak zaświadczy niezbicie o jej walorach. Kto jeszcze nie miał okazji spróbować; do dzieła! Składniki: ok. 400 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego, można też użyć wrzątku) 1 mała pierś(...)startą skórkę z cytryny, oliwę, dokładnie wymierzać, dobrze doprawiając solą i pieprzem. 5. Odstawić aż całkiem ostygnie, następnie wstawić do lodówki na ok. 45 min. (Jeśli sałatka ma być spożywana na ciepło, ten etap należy pominąć i spożywać zaraz po przyrządzeniu). 6. Po tym czasie wyjąć, spróbować i ewentualnie jeszcze raz doprawić solą i pieprzem, można dodać koncentratu pomidorowego
Kuchnia Prezydentowejpiekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. Marka Fit&Easy jako pierwsza w naszym kraju wprowadza całkowitą nowość. Byłam ogromnie ciekawa smaku tego nowego warzywa i dlatego podałam go w towarzystwie tak lubianych przez moja rodzinę dań drobiowych. Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1, 5 opakowania
Z Majeczką w kuchniroszponką TU Sałatka pieczarkowa TU Sałatka ze szpinakiem TU Przekąski na zimno i gorąco: Naleśniki z marynowanym w rozmarynie kurczakiem, gorgonzolą i borówkami TU Ser camembert faszerowany śliwkami TU Roladki z bakłażana nadziewane pastą z pestek dyni i słonecznika TU kulki drobiowe TU Poza tym: pieczywo, korniszonki, oliwki
pieprzny smaczekjedna z tych sałatek, które zawsze znikają ze stołu bardzo szybko. Polecam ją szczególnie na nadchodzące Święta Wielkanocne, na pewno będzię mocnym punktem w menu :) SKŁADNIKI (3-4 porcje) 1 duża czerwona papryka 1 średnia puszka kukurydzy 300g szynki drobiowej 1 duża łyżka majonezu 2 łyżki posiekanej pietruszki świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Paprykę i szynkę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę
DefinicjaSmakuPotrawy na piknik mają być proste, łatwe do przewiezienia, możliwe do zjedzenia na zimno, a przede wszystkim smaczne! Dlatego często stawiam na wszelkiego rodzaju sałatki, paszteciki, które w prosty sposób zrobisz z ciasta francuskiego czy koreczki. Do tego możecie zabrać dobrej jakości pieczywo, trochę oliwy i octu balsamico aby maczać w nich pieczywo przed zjedzeniem, idealne będą wrapy z tortilli(...)pasty typu hummus z dodatkowymi warzywami. Pomysłów może być naprawdę mnóstwo. Dziś mam dla Was 2 proste przepisy i pomysł na proste koreczki, wszystkie z użyciem wędlin drobiowych marki Cedrob. Uwaga, uwaga! marka Cedrob ma dla Was super nagrody w trwającym aktualnie konkursie – 3 vouchery, każdy o wartości 200 zł, do sieci sklepów Home&You! Co trzeba zrobić
nietylkopasta.plsmakiem kurczaka – i to jeszcze kurczaka bez skóry i kości. Dla mnie to była zupa na wodzie, stąd taki a nie inny dodatek. Jeśli chcecie, żeby zupa naprawdę miała drobiowy smak – użyjcie jak ja zdrowszej kostki bio o obniżonej zawartości sodu. Jeśli wystarczy Wam smak ugotowanego mięsa – Wasz wybór. Też będzie dobrze. Wyławiamy z bulionu cebulę i czosnek, wyrzucamy(...)Korei to dodatek do wszystkiego – od kanapek, sałatek, sosów i zup zaczynając, na pieczonym, grillowanym mięsie i rybach kończąc. SKŁADNIKI proporcje składników na 4 porcje BULION 0,5kg piersi z kurczaka z wolnego wybiegu 1 szalotka 2-3 ząbki czosnku 1 pęczek szczypioru z cebulką 1 kostka bio* bulion drobiowy 1,2l wody BAZA ZUPY 3 łyżki oleju sezamowego, nierafinowanego
Karo in the KitchenBliny Żmudzkie (Žemaičių blynai), to prawdziwe danie Litewskie, które uwielbia każdy Litwin. Mięciutkie placuszki napełnione najczęściej farszem wołowym lub baranim, ale może to być
Kuchnia ŁukaszaSurówka z kapusty pekińskiej z ananasem. Idealnie pasuje do mięsa drobiowego, czy schabu. Ja lubię ją podjadać jak mam ochotę na coś z lodóweczki:). Hmm są takie momenty, kiedy otwieram lodówkę i coś bym zjadła... Tylko właściwie to sama nie wiem co. Właśnie wtedy lubię mieć zrobioną sałatkę lub resztkę surówki z obiadu. Składniki 1 średnia główka kapusty pekińskiej
O kuchni z uczuciemSAŁATKA JAJECZNO-PIECZARKOWA WITAM WSZYSTKICH,MAM DZISIAJ DLA WAS SAŁATKĘ PROSTĄ I SZYBKĄ,CZYLI COŚ CO LUBIĘ,W SAM RAZ NA DOMOWĄ UROCZYSTOŚĆ,LUB PO PROSTU NA KOLACJĘ SKŁADNIKI: 250G PIECZAREK 6 JAJEK 200G SERA ŻÓŁTEGO SERA GROSZEK SZCZYPIOREK 3-4 OGÓRKI MAŁOSOLNE LUB KISZONE BULIONETKA DROBIOWA ŁYŻKA MAJONEZU 3 ŁYŻKI JOGURTU GRECKIEGO PIEPRZ PRZYGOTOWANIE: PIECZARKI KROIMY I PODSMAŻAMY , JAJKA
Swojskie jedzonkoporcji: 4 Składniki: Królik (waga ok. 1200-1300g) 250ml bulionu drobiowego 200ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki musztardy z gorczycą 2 cebule 2 łyżki oleju rzepakowego 20g masła 3-4 gałązki rozmarynu Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól U nas królik został podany z ziemniaczkami i sałatką z buraków, jednak dodatki można komponować całkowicie dowolnie. Królika myjemy
Kolizje SmakówTortellini to świetny dodatek do sałatek. Oto moja wersja :)Składniki:1 opakowanie tortellini z mięsem1 puszka kukurydzy1 świeża papryka (u mnie pół zielonej i pół czerwonej)1 mały świeży ogórek3 ogórki kiszone100 g sera żółtego100 g szynki drobiowej w plasterkachsiekany szczypiorek2 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnegosól, pieprz do smakuSposób przygotowania:1. Tortellini ugotować w osolonym wrzątku, odlać wodę, przelać zimną
Kuchnia domowa AniW tym poście, tradycyjnie, publikuję wszystkie moje posty z minionego tygodnia.SURÓWKA Z BURACZKÓWHERBATKA Z CZYSTKASCHAB PIECZONYROŻKI Z PIECZARKAMIOWSIANE PLACKISAŁATKA BROKUŁOWABISZKOPT, KTÓRY ZAWSZE SIĘ UDAJESZYBKIE DANIE
W kuchennym oknie Ewy