Delikatny biszkopt, jeszcze delikatniejszy krem - pianka. Ten tort to wykwintny deser na urodziny mojej córki. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki mąki pszennej 0,2
Salonik smakówSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju szczypta soli 180 ml gorącej wody Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć (ostrożnie nie poparzyć się wodą). Zagnieść ciasto i
Gaździnka warzyBabeczki z tuńczykiem i kiełkami...Kruche, złociste babeczki.Wypełnione nadzieniem z tuńczyka.Udekorowane kiełkami brokułu.Pyszna ozdoba stołu!Polecam!Składniki:Ciasto:130 g mąki;60 g
Gospodyni Miejskasłynną „wiewiórkę” jest chyba tyle samo co na sałatkę jarzynową. Niby każda gospodyni robi tak samo, ale skład i smak zawsze jest nieco inny. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam przepis na „naszą wiewiórkę”. Może jak taki sam jak Wasz, a może nieco inny? a może w ogóle nie znacie tego ciasta... jeśli nie znacie to czas to zmienić! Składniki: Na ciasto
Kolizje Smakówbardziej syto, cieplej. Lekkie sałaty zamieniliśmy na pożywniejsze sałatki, chłodniki na rozgrzewające zupy i lekkie mięsne potrawy na treściwsze dania dające na dłużej energię ;) Także desery pełne są darów jesieni.Jest więc w czym wybierać. A więc...Zestawy Jamar otrzymują: *Kasia Sycik za szakszukę z brukselką: *Hrabina w kuchni za ciasto No Name *Martyna Kuźma za cieciorkę
Z Majeczką w kuchnistopni. Podpiec do lekkiego zrumienienia.Na podpieczone ciasto wysypać równomiernie otręby, a na nie nałożyć farsz paprykowy.Jogurt roztrzepać z jajkami, dodać odrobinę soli i pieprz. Wylać na farsz. Wierzch posypać drobno utartym serem.Zapiekać w 190 stopniach do zrumienienia się sera.Taka tarta dobrze smakuje z prostą sałatką z pomidora ze szczypiorkiem.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennanastępnie tą mieszaniną zalałem gruszki i ser gorgonzola na cieście. Na wierzchu ułożyłem pozostałe gruszki. Całość zapiekałem w temperaturze 160 stopni, przy włączonym termoobiegu przez 45 - 50 minut, aż do ścięcia się masy jajecznej. Po wyjęciu tarty z piekarnika udekorowałem ją zygzakiem z kremu balsamicznego. Danie doskonale komponuje się z sałatką z pomidorów
Wyprawy kulinarnedodajemy jajka, nieco solimy i wszystko razem miksujemy. Jeśli ciasto wyjdzie nam zbyt gęste można dodać nieco wody gazowanej lub mleka. Powinno mieć płynną konsystencje i swobodnie się rozlewać po patelni. Smażymy naleśniki, następnie na jeszcze ciepły nakładamy wątrobiankę. Zwijamy w trójkąt i podajemy. Idealnie smakuje na ciepło z jakąś sałatką
Kolizje Smakówdrobną kostkę. Łączymy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku. Sałatka jest bardzo prosta, ale też bardzo smaczna. Można ją urozmaicić o ugotowane na twardo jajko, ugotowane ziemniaki czy paprykę konserwową. Robiłam już kilka wersji i zawsze nam smakuje, dlatego szczerze ją polecam. Dziś, jako że mamy nareszcie weekend, postanowiłam upiec ciasto. Już dawno nic nie piekłam, a mój P. domagał
Ratunku obiadSkładniki na cisto: - 250g mąki pszennej - 150g masła (zimnego) - 30g cukru pudru - 20ml zimnej wody - 20g mielonych orzechów - jajko Składniki na krem: - 250g serka mascarpone - 135ml
Coś z niczegoEfektowna, acz pożywna, doskonała jako dodatek, ale i samodzielne danie, smakuje wyśmienicie, łatwa, szybka, to jej największe walory, zapewniam, że od pierwszego razu stanie się Waszą
kgwjanczewoKikkoman. Od ilości dyń można było dostać dyniowego zawrotu głowy, wszystkie takie piękne, każdą chciałoby się przytulić i zabrać do domu:). Pod okiem fachowców uczestnicy warsztatów przygotowali smakowite potrawy: sałatkę z pieczonej dyni; wędzony krem dyniowy ze smażonymi kaparami i chipsem z dojrzewającej szynki; rybę w kruszonce z pestek dyni na potrawce z soczewicy; dyniowe proziaki z kwaśną śmietaną(...)powstało ciasto na placki. Placki smaż na oleju na złoty kolor. Czekoladę rozpuść w mleku, dodaj cukier, cynamon i pomidory. Podgotuj, a przed p odaniem dopraw sosem TABASCO®. Plastry indyka usmaż krótko, aby wewnątrz był jeszcze soczysty. Wszystkie składniki skomponuj na talerzu. Smacznego :) Ryba w kruszonce z pestek dyni na potrawce z soczewicy Sałatka z pieczonej dyni
SzczyptaSmaQśmietanie – sałatka śledziowa Śledzie po szwedzku – inlagd sill Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose Domowy likier Irish Cream – domowy Baileys Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Wigilijny kompot z suszu w wersji ‘modern’ Ciastka cytrynowe. Baaardzo cytrynowe Drożdżowy warkocz z ciasta brioche, z serem i żurawiną Potrójnie czekoladowa oszukana babka – ciasto
Karo in the Kitchenbajecznie kolorowe, pełne warzyw i witamin jak np sałatka z jarmużem orzechami i marchewką. Bardzo ciekawy rozdział stanowią również sosy, dipy i pasty do kanapek ja na pewno skuszę się na czekoladowy sos ze śliwkami, choc dyniowa pasta z parpyczką chili też zapowiada się ciekawie. Książkę kończą rozdziały dla łasuchów: ciasta i ciasteczka oraz desery. Mi spodobały się bardzo orzechowe
Cynamonowe szczęścieZaczął się sezon na szparagi, więc tym razem chciałabym zaproponować Wam jedno z moich ulubionych dań z udziałem szparagów, niezwykle proste i smaczne. W przeciwieństwie do
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaprzygotowaniu i ekonomiczną. W zestawieniu z kolorową sałatką daje to na prawdę smakowity posiłek. No dobra, pewnie wytkniecie mi, że proponuję Wam przepis z gotowych składników. Niemniej w momencie, kiedy ktoś staje przed dylematem, czy opłaca mi się gotować, to po prostu lepszy rydz niż nic. Potrzebne nam będą: Ciasto na pizzę, 250 g mieszanki warzywnej ze słoiczka
MODA NA BIOWielu z Was pewnie już otworzyło sezon na grilla. Wiosenna i lekka sałatka - uważam ją wręcz za niezbędny składnik udanego grilla !! Orzeźwiajacy dodatek do tłustej kiełbaski
IzaGotujemoże tak napełnić rurki sałatką..no i są tak jakby marchewki nadziewane... 500 g mąki 250 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju 6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych) żółtko do posmarowania Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez 20 minut. Potem przykryć miskę ściereczką
Moje domowe kucharzeniespód. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu pozostałym jajkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195 stopni na 20 minut. Upieczoną roladę lekko przestudzić przez 5-10 minut. Pokroić w plastry, podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem ulubionych sałatek
SzczyptaSmaQbaaaa nawet cztery zrobiłam. Zapiekane mięsko, dwie sałatki i wreszcie danie najważniejsze, dla mojego pierworodnego. Co prawda zawsze idę na łatwiznę i kupuje dziecku gotowego croissanta maślanego, ale zmusiłam się i zrobiłam mu domowe takie na wypasie. Po napełnieniu brzuszków rundka rowerem 17 km po mieście. Croissanty Składniki: gotowe ciasta francuskie - wyjdzie z tego 6 croissantów 2 banany
ClauditteMissCookingPolecam przygotowanie na Święta tego nadziewanego rogala, który na pewno będzie ozdobą na naszym stole, jak też znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek zamiast chleba. Sam w sobie jest smakowity można sobie zmienić dowolnie nadzienie na np szpinak -co doda koloru lub też zamiast sera kapustę, grzyby itd. Na zimno lub odgrzewany jak kto lubi, jest tylko(...)sera150 g salami, szynkiSPOSÓB PRZYGOTOWANIAWsypać do miski całą mąkę, zrobić dołek na środku. Dodać rozpuszczone drożdże w letnim mleku z cukrem, oliwę, jajko, sól i wyrobić ciasto. Uformować kulę, przykryć folią kuchenną , odstawić w ciemne i ciepłe miejsce do wyrośnięcia na conajmniej 2 godziny. Ja do tego celu używam pustego piekarnika. Pokroić w paseczki boczek
zielonacukinka