delikatnym smakiem i po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Można przygotować na jej bazie pasty kanapkowe lub farsz do pierogów czy krokietów. Dobrze komponuje się także z sałatkami. Ma niski indeks glikemiczny - IG = 25. Ponadto jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. W związku z tym, bez przeszkód mogą ją spożywać diabetycy. Cieszy się dużą popularnością(...)łyżeczka wędzonej papryki - kilka gałązek świeżego oregano - 1 łyżka dobrej, gęstej śmietany - olej z pestek winogron - ugotowana na sypko kasza gryczana (ilość zależy od potrzeb) Dodatkowo: - plauszki serowe z ciasta francuskiego - składniki na 8 szt.: - 1 opakowanie 375g gotowego ciasta francuskiego - 15 dag startego sera żółtego - 2 jajka (1 do sera, drugie do smarowania ciasta) - opcjonlnie papryka, sól, kminek Soczewicę
mojewypiekiinietylkoTort bezowy, orzechowy, z bitą śmietaną, makowy, lodowy... Można wymieniać jeszcze długo, ale ten jest wyjątkowy. Jest u nas na każde święta i wszystkie uroczystości. Placki
Salonik smakówFormułą, z okazji GP Włoch. Uwielbiana przez wszystkich kuchnia włoska doczekała się wreszcie swojej prezentacji. W zasadzie nie trzeba się zbytnio rozpisywać, bo kto nie zna pizzy, crostini, sałatki caprese, semifreddo, tiramisu. A gnocci? albo panna cotta? czy pesto… Mało kto nie miał styczności z tymi potrawami. Ale są jednak i takie, o których mało kto słyszał, nie mówiąc(...)ludzi z miasta Enna tamtejsze dowództwo pułku lotniczego oraz Urząd Lotnictwa Cywilnego. Z lotu rurki z kremowym nadzieniem z sera ricotta, ozdobionej kandyzowanymi wisienkami został nakręcony film. Przepis na ciasto zaczerpnęłam od Anny Olson. Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki tortowej- ½ łyżki drobnego cukru do wypieków- szczypta soli- 120g masła (chłodne, ale nie twarde)- 2 jajka- ½ szklanki białego wina wytrawnego
mojewypiekiinietylkoGrillowanie można przekornie nazwać już sportem :) Jak tylko nadarza się okazja rozpalamy grilla i przygotowujemy smaczne potrawy. Jednak oprócz smacznego mięsa warto zastanowić się na jakimś
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ustach! Pyszne! Dowiedzieliśmy się nawet, że przepis na to ciasto jest od mamy jednego z menagerów restauracji! I powiemy całkiem poważnie, że wrócilibyśmy spróbować inne pozycje z nowego menu - wiele pozycji brzmi bardzo zachęcająco - np. grillowane krewetki z młodym szpinakiem, grillowanym ananasem, czerwoną cebulą i pomarańczowo - imbirowym winegretem, albo sałatka z grillowaną wołowiną z ogórkiem, kolendrą i orientalnym sosem słodko
Plate of Joyburaczki mimo, że nie mają wielu witamin, to zawierają: żelazo, wapń, magnez, potas. Są lekkostrawne i pobudzają trawienie. Powinno się spożywać, gdy jemy bardzo dużo chleba, ciasta czy mięsa. Pomagają wtedy wyrównać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. No i nie zapominajmy o osobach z anemią. Dla nich burak jest lepszy niż niejedno lekarstwo. Nie wiem czy to przekona Pawła(...)dobrze, była naprawdę smaczna - Paweł] W międzyczasie zerknijcie na nasz przepis na zakwas buraczany KLIK . Zawsze wychodzi, a barszczyk z jego użyciem jest fenomenalny. Ale przejdźmy do przepisu na sałatkę. Potrzebujemy: 2 większe buraki 100 g sera korycińskiego (np. z TEGO przepisu) 2 łyżki pestek dyni 0,5 jabłka oliwa z oliwek sól, pieprz Wykonanie: Buraki gotujemy
Marder&Marder ManufactureDelikatny biszkopt, jeszcze delikatniejszy krem - pianka. Ten tort to wykwintny deser na urodziny mojej córki. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki mąki pszennej 0,2
Salonik smakówSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju szczypta soli 180 ml gorącej wody Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć (ostrożnie nie poparzyć się wodą). Zagnieść ciasto i
Gaździnka warzyBabeczki z tuńczykiem i kiełkami...Kruche, złociste babeczki.Wypełnione nadzieniem z tuńczyka.Udekorowane kiełkami brokułu.Pyszna ozdoba stołu!Polecam!Składniki:Ciasto:130 g mąki;60 g
Gospodyni Miejskasłynną „wiewiórkę” jest chyba tyle samo co na sałatkę jarzynową. Niby każda gospodyni robi tak samo, ale skład i smak zawsze jest nieco inny. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam przepis na „naszą wiewiórkę”. Może jak taki sam jak Wasz, a może nieco inny? a może w ogóle nie znacie tego ciasta... jeśli nie znacie to czas to zmienić! Składniki: Na ciasto
Kolizje Smakówbardziej syto, cieplej. Lekkie sałaty zamieniliśmy na pożywniejsze sałatki, chłodniki na rozgrzewające zupy i lekkie mięsne potrawy na treściwsze dania dające na dłużej energię ;) Także desery pełne są darów jesieni.Jest więc w czym wybierać. A więc...Zestawy Jamar otrzymują: *Kasia Sycik za szakszukę z brukselką: *Hrabina w kuchni za ciasto No Name *Martyna Kuźma za cieciorkę
Z Majeczką w kuchnistopni. Podpiec do lekkiego zrumienienia.Na podpieczone ciasto wysypać równomiernie otręby, a na nie nałożyć farsz paprykowy.Jogurt roztrzepać z jajkami, dodać odrobinę soli i pieprz. Wylać na farsz. Wierzch posypać drobno utartym serem.Zapiekać w 190 stopniach do zrumienienia się sera.Taka tarta dobrze smakuje z prostą sałatką z pomidora ze szczypiorkiem.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennanastępnie tą mieszaniną zalałem gruszki i ser gorgonzola na cieście. Na wierzchu ułożyłem pozostałe gruszki. Całość zapiekałem w temperaturze 160 stopni, przy włączonym termoobiegu przez 45 - 50 minut, aż do ścięcia się masy jajecznej. Po wyjęciu tarty z piekarnika udekorowałem ją zygzakiem z kremu balsamicznego. Danie doskonale komponuje się z sałatką z pomidorów
Wyprawy kulinarne