Pyszny, kremowy, aksamitny, leciutki i bardzo smaczny budyń domowy , to idealny deser , który uwielbiają chyba wszyscy (oprócz mnie w dzieciństwie :D). Przygotowanie takiego deseru jest naprawdę
Kuchnia ŁukaszaTłusty czwartek zbliża się ogromnymi krokami, więc dziś mam dla was kolejny tłusty przepis! Są to oponki , ale nie tradycyjne do jakich jesteśmy przyzwyczajeni (drożdżowe, serowe
Kuchnia ŁukaszaPyszna, soczysta, mięciutka ryba owinięta w ciasto francuskie , to coś nadzwyczajnego. Danie robi się bardzo prosto i szybko. Tak przygotowaną rybkę można podać na gorąco jako
Kuchnia ŁukaszaWiększość uważa, że zrobienie dobrego ciasta na pizzę jest strasznie trudne. Też tak myślałem, ale pewnego dnia znalazłem przepis na idealne ciasto na pizzę i
Kuchnia ŁukaszaLody czekoladowe są moje ulubione! Najlepiej smakują przygotowane z dobrej jakości gorzkiej czekolady, z mleczną są nie mniej dobre, ale tylko gorzka czekolada pomaga odkryć prawdziwy
Kuchnia ŁukaszaTen przepis, to jest wcale coś nowego co pojawia się na blogu, czyli pierwszy przepis z kaszą jaglaną! Myślę, że napewno nie ostatni. W dodatku jest
Kuchnia ŁukaszaA dzisiaj na kolację lekka sałatka z chorizo i serkiem w sosie musztardowym - pychota. Tutaj nie trzeba się rozpisywać wystarczy spróbować. Składniki
Niezły MłynekI znowu sałatka, w moim domu robi się je dość często. Większości wam nie pokazuję bo być może je znacie. Chociaż lubię eksperymentować nawet z najbardziej
Niezły MłynekTrudno wyobrazić lato bez lodów. Są zawsze obok nas w ciągu całego lata, przecież możemy je kupić w dowolnym miejscu, w dowolny czas. Lecz te kupowane
Kuchnia ŁukaszaDomowa przyprawa do piernika Domowa przyprawa korzenna, to przyprawa, która panuje zimą wszędzie! Używamy ją do piernika, pierniczków, ciast, herbaty, kawy itd. Używamy ją po
Kuchnia ŁukaszaDomowy chlebek zawsze jest najlepszy. Wiemy z czego jest zrobiony i dlatego smakuje o dużo lepiej niż kupowany. Dziś idealny chlebek dla ludzi bardzo zabieganych i
Kuchnia Łukaszasię spodobały wczorajsze propozycje na sylwestrowy stół. Zrobiłam zatem drugie takie zestawienie, może komuś jeszcze coś wpadnie w oko :) 1. Ślimaczki ze szpinakiem w cieście francuskim Kliknij tu po przepis. 2. Nadziewane sałatką muszle makaronowe Kliknij tu po przepis. 3. Bułki "ślimaki" Kliknij tu po przepis. 4. Jajka faszerowane Kliknij tu po przepis. 5. Sałatka(...)tortellini Kliknij tu po przepis. 6. A la "Buritto" Kliknij tu po przepis. 7. Szparagi w cieście francuskim Kliknij tu po przepis. 8. Ryżowa sałatka z kurczakiem i ananasem Kliknij tu po przepis. 9. Kulki ryżowe Kliknij tu po przepis. Szczęśliwego Nowego Roku
W kuchni u MonikiZ rana najlepiej lubię słodkie śniadania , bo po słodkim śniadaniu dzień staje się o wiele lepszy. Dziś prezentuję Wam bardzo, bardzo smaczne śniadanie, bo aż potrójnie
Kuchnia ŁukaszaSezon dyniowy trwa. Może sałatka z dynią? Ale czy sałatka może być rozgrzewającym jesiennym obiadem lub kolacją? Oczywiście! A to za sprawą cynamonu i pikantnego peperoncino
kulinarnyJaroku robiłam z niego pierożki . Teraz postanowiłam je wykorzystać do zrobienia chrupiących koszyczków do sałatki. Myślę, że fajnie się sprawdzą na imprezowym stole. KOSZYCZKI WON TON Z SAŁATKĄ Z KURCZAKIEM Składniki: ciasto won ton (po 3 płaty na 1 koszyczek) 1/2 filetu z kurczaka 1 łyżeczka garam masali 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 łodygi trawy cytrynowej oliwa(...)ryżowy opcjonalnie 1 łyżka majonezu pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Formę do muffinek smarujemy dokładnie oliwą.W każdy dołek wkładamy po 3 kawałki ciast won ton, a brzegi ciasta wystające ponad dołki smarujemy oliwą. Pieczemy 5-7 minut w 170 stopniach do zarumienienia. Filet kroimy w małe kawałki, dodajemy do niego czosnek przeciśnięty przez praskę, lekko rozbitą trawę cytrynową
Bon appetit mon amie