 Ostry sos kokosowy - Red Coconut Chutney - Dinesh's recipies 243
Ostry sos kokosowy - Red Coconut Chutney - Dinesh's recipies 243Dziś kolejny przepis od Denish'a - jeśli tak dalej pójdzie to w Arabii Saudyjskiej szybciej nauczę się gotować hinduskie potrawy, niż arabskie :) Relacje z hinduskich
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Smażona ryba z pomidorami i koperkiem - przepis Ani i Krzyśka 217
Smażona ryba z pomidorami i koperkiem - przepis Ani i Krzyśka 217Ryb nie jadam (z wyjątkiem ryby wołowej), ale Ola i owszem, zwłaszcza smażone ryby uwielbia. W związku z tym, że znalazłem na blogu Ani i Krzyśka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Kefta czyli kofta - kuchnia arabska 275
Kefta czyli kofta - kuchnia arabska 275Składniki 1 kg mielonej wołowiny 1 duża bardzo drobno posiekana cebula (można zmielić w blenderze) 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki bardzo
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Kwas chlebowy 289
Kwas chlebowy 289Kwas chlebowy jest uznawany w Rosji, na Litwie, Ukrainie i Białorusi za napój narodowy. Od kilku lat staje się coraz bardziej popularny także w innych krajach
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Smoothie z mango w dwóch wariantach 225
Smoothie z mango w dwóch wariantach 225Lemesos11 z bloga Lemesos in Cyprus narobiła nam smaka na smoothie z mango, więc nie czekając postan owi liśmy wypróbować ten smakołyk .
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Ketchup domowy - z serii przepisy Futrzaka 225
Ketchup domowy - z serii przepisy Futrzaka 225W Arabii Saudyjskiej (gdzie w ostatnich dniach stosuję dietę termiczną ) mam do wyboru cała gamę ketchupów najprzeróżniejszych firm, ale żaden z nich
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Domowa shoarma drobiowa 276
Domowa shoarma drobiowa 276Shoarma to chyba jedno z najprostszych i najszybszych do przygotowania dań arabskich. Można ją przyrządzić niemal każdego gatunku mięsa: z piersi kurczaka lub indyka, wołowiny, cielęciny
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Om Ali (Umm Ali) - deser wg Hossama 276
Om Ali (Umm Ali) - deser wg Hossama 276Mój egipski kolega - Hossam podał mi jakiś czas temu przepis na doskonały arabski deser. Nie jest on może dietetyczny, ale za to .... bardzo smaczny :) W
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Żeberka w sosie barbecue 454
Żeberka w sosie barbecue 454To mój ulubiony przepis na żeberka. Niestety w większości krajów arabskich wieprzowina jest bardzo trudno dostępna (czasami można ją kupić w specjalnych sklepach dla ekspatów), a
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Wołowina po chińsku - obiad w 15 minut 247
Wołowina po chińsku - obiad w 15 minut 247W Al-Khobar są knajpki hinduskie, libańskie, włoskie, jest też mój ulubiony Steak House Restaurant , ale typowo chińskiej knajpki tutaj nie widziałem, a
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Ramadanowy deser z daktylami 205
Ramadanowy deser z daktylami 205Jest to deser bardzo często podawany w Arabii Saudyjskiej na iftar (arab. إفطار ) czyli pierwszy posiłek, spożywany po zachodzie słońca
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata W paprykowym świecie - faszerowana papryka 214
W paprykowym świecie - faszerowana papryka 214Odebrałam dziś prezent, który Paweł otrzymał od Ani z bloga Mulinowe Misie Paweł zapoznał się już przez Skype ze swoimi nowymi Przyjaciółmi i zgodnie z życzeniem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Marynowane skórki arbuza 287
Marynowane skórki arbuza 287Przepis pochodzi najprawdopodobniej z pogranicza Jemenu i Arabii Saudyjskiej . W tym surowym, nieprzychylnym człowiekowi środowisku nic nie mogło się
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Farsz pieczarkowy do krokietów i naleśników 204
Farsz pieczarkowy do krokietów i naleśników 204Składniki - proporcje na 10 -12 naleśników - przepis na naleśniki znajdziesz tutaj 60 dag pieczarek 1 duża lub 2 małe cebule 2 łyżki śmietany 3 łyżki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Chleb naan 222
Chleb naan 222Clebek naan Naan to rodzaj płaskiego chleba popularnego zarówno w Afganistanie, Arabii Saudyjskiej i innych krajach Zatoki Perskiej jak i w Indiach i Chinach. Często podawany
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Zupa cebulowa w pół godziny 280
Zupa cebulowa w pół godziny 280Nie mam najmniejszego pojęcia, od kogo nauczyliśmy się robić tą zupę, ale jest smaczna i pożywna, więc mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Farsz na pierogi i uszka 275
Farsz na pierogi i uszka 275Dziś kolejna porcja przepisów z serii Kuchnia ekspaty czyli jak przygotować potrawy kuchni polskiej nie mając dostępu do polskich produktów . Mieszkająca w tureckiej części Cypru Ingalil
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Ryba pod sezamową kołderką 188
Ryba pod sezamową kołderką 188Osobiście ryb nie jadam bo nie lubię, wyjątek stanowi ryba wołowa, którą ze smakiem zajadałem na Sri Lance - tutaj fotorelacja . Natomiast Małżonka ma Aleksandra ryby lubi
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Faszerowana cukinia czyli كوسا محشي 207
Faszerowana cukinia czyli كوسا محشي 207Zdjęcie ze strony Leila Restaurant w Dubaju Kousa mahshi (arab. كوسا محشي ) w dosłownym tłumaczeniu nadziewane cukinie to danie bardzo popularne na Bliskim Wschodzie i miły
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Wolnowar - co to za stwór 202
Wolnowar - co to za stwór 202W przeciwieństwie do Pawła, ja gotować nie lubię. Uwielbiam za to wszelkie kuchenne wynalazki. Mam oczywiście swoje ulubione sprzęty, ale palmę pierwszeństwa od dawne dzierży wolnowar
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata W kuchni emigranta... 235
W kuchni emigranta... 235W kuchni emigranta bywa różnie. Najczęściej po jakimś czasie zaczyna się tęsknota za normalnym (czytaj: polskim lub choćby europejskim) jedzeniem. Zjadłoby się pierogi z jagodami
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Twaróg domowy po argentyńsku 261
Twaróg domowy po argentyńsku 261O tym, że nasz ulubiony argentyński Futrzak ( klik na Jej bloga ) jest pomysłowy przekonaliśmy się już dawno, ale na to żeby twarogu dodać actimela , nigdy byśmy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Kapusta kiszona w słoikach w cztery dni 214
Kapusta kiszona w słoikach w cztery dni 214Zachciało nam się bigosu. Problem w tym, że kiszonej kapusty w Arabii Saudyjskiej nie ma (podobnie jak wieprzowiny czy alkoholu). Nie było więc innego wyjścia, jak
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Zatar czyli za'atar - z kuchni emigranta 239
Zatar czyli za'atar - z kuchni emigranta 239Jeszcze na długo przed moim wyjazdem do Arabii Saudyjskiej ( klik na bloga ) często eksperymentowaliśmy w kuchni z różnymi bliskowschodnimi przyprawami, ale dopiero w Al-Khobar poznaję
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Japońskie jedzenie Madame Wu 193
Japońskie jedzenie Madame Wu 193Dziś podajemy przepis autorstwa MadameWu z zaprzyjaźnionego bloga Dziękuję za wypowiedź Blog świetnie prowadzony, z dużą dawką humoru z pewnością zainteresuje wszystkich miłośników Kraju Kwitnącej Wiśni
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Bigos orientalny 218
Bigos orientalny 218Bigos "chodził" za mną już od dawna. A ponieważ w Al - Khobar zaczęła się prawdziwa jesień, temperatura spadła do marnych + 30 stopni, pojawiły się silne wiatry
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Ogórki konserwowe z kardamonem i imbirem 238
Ogórki konserwowe z kardamonem i imbirem 238Najbardziej brakuje mi w Arabii Saudyjskiej polskiego chleba, smalcu ze skwarkami oraz ogórków kiszonych i konserwowych. Wypróbowałem już przepis na doskonałe ogórki małosolne od Ingalill
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Ogórkowa zupa krem z kaszą jaglaną 272
Ogórkowa zupa krem z kaszą jaglaną 272Kasza jaglana zagościła na stole Małżonki Mej Aleksandry całkiem niedawno, ale z powodów problemów z przewodem pokarmowym stała się stałym elementem Jej menu. W przeciwieństwie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Paksam - ciastka z sezamem i kardamonem 256
Paksam - ciastka z sezamem i kardamonem 256Dostałem od Alego kilka książek kucharskich dla Oli. Opisałem to na naszym drugim blogu w poście " Rewanż po saudyjsku " ( tutaj link ) Na szczęście oprócz wersji arabskiej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Sambousa - czyli pierogi po saudyjsku 304
Sambousa - czyli pierogi po saudyjsku 304Sambousa (zwane też samosa) to jedna z bardziej popularnych i lubianych przystawek w Arabii Saudyjskiej, innych krajach Zatoki Perskiej, ale także w Azji i Afryce
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Żeberka na ostro - dla Dominiki 325
Żeberka na ostro - dla Dominiki 325Jak już opisałem tutaj , Małżonka Ma Aleksandra miewa czasem szalone pomysły, ale tym razem przeszła samą siebie. Poprosiła, a raczej kazała mi stworzyć przepis na
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Chleb sezamowy 223
Chleb sezamowy 223Upieczenie tutaj chleba to nie lada wyzwanie, nie tylko ze względu na brak mąki żytniej, której do tej pory w Arabii Saudyjskiej nie znalazłem.
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Chleb kokosowy - wersja dla niecierpliwych 225
Chleb kokosowy - wersja dla niecierpliwych 225Składniki - proporcje na dwie małe keksówki 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki cukru 1 szklanka oleju roślinnego 1 szklanka maślanki 1 szklanka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Jibneh shelal - syryjski ser 296
Jibneh shelal - syryjski ser 296Pochodzenia tego sera sięga czasów wędrujących po całym Bliskim Wschodzie plemion beduińskich, jednak za jego ojczyznę najczęściej uznaje się Syrię i Armenię. Jibneh shelal (znana jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Sałatka Anetki 290
Sałatka Anetki 290Najprostsza na świecie!, rekordowo szybka, cieszy oczy, podniebienie, cóż więcej oczekiwać? Składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 opakowanie sałaty roszponki 10 pomidorów koktajlowych Sos 2
kgwjanczewo Sałatka ryżowa z tuńczykiem 308
Sałatka ryżowa z tuńczykiem 308SKŁADNIKI:1 woreczek ryżu1 puszka tuńczyka w sosie własnym2 jajkaOliwki zielone1/2 kulki mozzarelliKukurydza słodkaSzczypiorekKoperekJogurt naturalny lub typu greckiegoSól, pieprz, curryPRZYGOTOWANIE:Do wcześniej ugotowanego i ostudzonego ryżu
kulinarnyJa Ciasto żydowskie Lekach i V Festiwal Opolskich Smaków 243
Ciasto żydowskie Lekach i V Festiwal Opolskich Smaków 243litewskiej, tureckiej, meksykańskiej, francuskiej i żydowskiej (za którą ja odpowiadam) :) kuchnię świata będziemy przeplatać z lokalnymi smakami Opolszczyzny.Ja przygotuję dla Was z kuchni żydowskiej:- Lekach - miodowe ciasto z orzechami (przepis poniżej)- Sałatkę Izraelską ( z warzywami dojrzewającymi w opolskim Słońcu)- Kawior żydowski czyli siekaną wątróbkę z jajkami oraz jabłkami podawaną na macy- Cebularze z serem lub pieczarkamiWażne! Za porcję tych
Bon Appetit Małgorzaty Kilka pomysłów na andrzejkowy stół 300
Kilka pomysłów na andrzejkowy stół 300pomidorów Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku: 2. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku : 3. Rogaliki z ciasta francuskiego na słono Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku : 4. Roladki z tortilli Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku: 5. Biedronki na krakersach(...)Ślimaczki ze szpinakiem w cieście francuskim Klik po przepis 9. Czosnkowa sałatka z serem żółtym Klik po przepis Przepis również w formie filmiku: 10. Sałatka z brokułem Klik po przepis Przepis również w formie filmiku: 11. Pomidory na przystawkę Klik po przepis
W kuchni u Moniki Sałatka z gruszką, prosciutto i oliwą truflową 279
Sałatka z gruszką, prosciutto i oliwą truflową 279Wiosna zbliża się wielkimi krokami. Wszyscy jesteśmy spragnieni słońca i świeżych warzyw. Pora wzbogacić nasze codzienne menu o lekkie i zdrowe sałatki. Aby zachować jej lekkość
kulinarnyJa Ciasto Marchewkowo – Jabłkowe z Kremem 180
Ciasto Marchewkowo – Jabłkowe z Kremem 180wczesna noc jak kto woli, a nasze gotowe ciasto wołało z lodówki: zjedz mnie! I tak się też stało. Objadaliśmy się na noc pysznym, wspaniałym ciastem marchewkowym… Ale przecież marchewkowe to niczym sałatka. Wyszło cudowne, wilgotne, soczyste. Wspaniały, puszysty, delikatny krem idealnie wpasował się między blaty ciasta. Jest pożywne, pięknie się kroi, a i bez wyrzutów możemy prosić
Made By Mom And Son Dorsz po japońsku 231
Dorsz po japońsku 231wyrazistym smaku. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 500 gram świeżych filetów z dorsza ( można spróbować innej ryby. Mrożonej więcej, bo po rozmrożeniu i odcieknięciu będzie jej mniej ) olej Ciasto 1 jajko ½ szklanki mleka Vegeta Mąka Sałatka 2 średnie cebule 4 ogórki konserwowe 4 kawałki papryki konserwowej Zalewa 1 ½ szklanki wody 4-5 łyżek octu Koncentrat pomidorowy ok. 200 gram ( mały słoik ) ½ szklanki(...)mąki z dodatkiem vegety robimy ciasto jak na naleśniki tylko bardziej gęste. Pokrojoną w kawałki rybę obtaczamy w cieście i smażymy na oleju na złoty kolor. Cebule, ogórki konserwowe , paprykę kroimy w kostkę i razem mieszamy. W naczyniu układamy rybę, sałatkę, rybę i ponownie sałatkę. Wodę z octem, koncentratem, olejem, cukrem, solą zagotowujemy. Przygotowaną, gorącą zalewą zalewamy rybę i odstawiamy
Smaki Ewy Sałatka z tuńczykiem i makaronem Ruote Tricolore 376
Sałatka z tuńczykiem i makaronem Ruote Tricolore 376Jesień za oknem. Dziś mokro i ponuro. W takie dni warto przygotować jakieś kolorowe i apetyczne danie. Zdecydowałem się zaprezentować Wam moją kipiącą kolorami sałatkę z
kulinarnyJa 7 sztuczek jak nie przytyć w święta, czyli dietetyczne wielkanocne potrawy. Część III: Moja lekka Świąteczna Sałatka na pohybel  247
7 sztuczek jak nie przytyć w święta, czyli dietetyczne wielkanocne potrawy. Część III: Moja lekka Świąteczna Sałatka na pohybel  247Lekka Świąteczna Sałatka Wybierasz szybko schudnąć czy po prostu nie przytyć podczas świąt? Jeśli zastosujesz się do moich rad, dieta nie będzie ci potrzebna. 1. Sposób: Omijaj szerokim łukiem tradycyjne ciasta z kremem, margaryną i kilogramem białego cukru(...)szczegóły artykułu i przepisy tutaj!) 2. Sposób: Zrób i zabierz ze sobą zdrowe, dietetyczne i niskokaloryczne ciasto! (szczegóły artykułu tutaj!) 3. Majonez: Zrób go samodzielnie w domu korzystając z mojego łatwego przepisu na Majonez Light! (szczegóły tutaj) 4. Świąteczna Sałatka Light! (szczegóły poniżej) 5. Zamień smażone mięso na dietetyczne duszone!! (szczegóły wkrótce!) 6. Odejdź od świątecznego
IzaGotuje Bliny z sałatką warzywną 292
Bliny z sałatką warzywną 292ciasto. Następnie odstawić je w ciepłym miejscu na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozłożyć i rozwałkować do grubości około 1-1,5 cm. Następnie szklanką wydzielić porcje( tak jak na pierogi). Wydzielone porcje smażyć na bardzo rozgrzanym oleju. Warzywa na sałatkę bardzo drobno pokroić, dodać sok z cytryny, natkę pietruszki, koperek i łyżkę oleju. Na upieczone bliny
Gorący kąsek Biszkopt z jabłkami 256
Biszkopt z jabłkami 256Jestem fanką jabłek, bardzo lubię je pod różną postacią czy to w cieście, w surówce czy w sałatce, na surowo i pieczone. Po prostu jabłka dla mnie mogą być wszędzie :))) Przepis pochodzi z książki "O jabłkach" E.Mórawskiej Składniki: 4 jajka 250 g mąki pszennej 250 g cukru 100 g miękkiego masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki(...)minuty. Dodajemy pozostałe składniki zaczynając od płynnych, a kończąc na mące z proszkiem do pieczenia. Tortownice o średnice o 26 cm smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą. Wylewamy ciasto a na wierzch układamy pokrojone jabłka. Posypujemy cukrem i cynamonem. Pieczemy przez 40 minut lub do tzw suchego patyczka. Studzimy na kratce
Delicious Titbits