pije wodę. Oczywiście! To Ci co nie jedzą... niech po prostu pominą ten wpis.Ok? A dla wielbicieli i osób,które chwilowo nie mogą już patrzeć na sucharki i sałatę polecam smalczyk....pachnący tak, że nie wierzę,aby ktoś mu się oparł ;-) Składniki: kawałek słoniny 1 szt.cebuli 1 szt.jabłka 3 ząbki czosnku majeranek sól pieprz chlebek do posmarowania ogórek
potrawyregionalnemało kalorii (20 g rukoli to tylko 5 kcal) Ma przyjemny lekko orzechowy smak, można używać jej do sałatek,zup,twarogów,sosów,makaronów. Idealnie komponuje się z innymi sałatami,mozzarellą i oliwą z oliwek. Warto spożywać ją dla zwiększenia odporności, zapobiega anemii i osłabieniom. Jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Chroni przed nowotworami i zwiększa
potrawyregionalneNiegdyś uznawane za roślinę ozdobną,dziś odkryto bogactwo cennych witamin i składników mineralnych. Nadaje się do zup,przystawek,jako jarzynka do ziemniaków,jak również pełni funkcję dekoracyjną potraw zamiast sałaty. W Polsce nie jest tak zany,natomiast w Niemczech zajadają się tym cennym warzywkiem. Jest nieodzownym składnikiem kuchni portugalskiej i holenderskiej. Tyle o jarmużu. Postanowiłam go kupić i coś
potrawyregionalneorzeźwiający, z subtelnym i upajającym zapachem. Owoce są słodkie, aromatyczne oraz bogate w witaminy i minerały. Polecam sałatkę z tym żółtym i egzotycznym owocem. Umyłam i wymieszałam parę rodzajów sałat, w tym rukolę. Dodałam pokrojoną w plasterki czerwoną cebulę oraz czarne i zielone oliwki. Mango umyłam,obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę. Dodałam go do reszty
potrawyregionalnezbiornika. Sok jest zawiesisty, esencjonalny, smaczniejszy, a przede wszystkim dużo bardziej wartościowy, niż sok z sokowirówki. Wyciskarki soków wyciskają praktycznie każdy gatunek warzyw, owoców i ziół: od natki pietruszki, sałaty, brokułów, szpinaku, trawy pszenicznej itp., przez wszystkie owoce, w tym miękkie (maliny, aronie, porzeczki, jeżyny itp.) i cytrusowe (grejpfruty, pomarańcze,ananasy, mango, granaty) do twardych warzyw korzeniowych (marchew
potrawyregionalneuznawany za roślinę ozdobną,dziś odkryto bogactwo cennych witamin i składników mineralnych. Nadaje się do zup, przystawek, jako jarzynka do ziemniaków, jak również pełni funkcję dekoracyjną potraw zamiast sałaty. W Polsce nie jest tak znany, natomiast w Niemczech zajadają się tym cennym warzywkiem. Jest nieodzownym składnikiem kuchni portugalskiej i holenderskiej. Makaron papparedelle z jarmużem, suszonymi pomidorami
potrawyregionalnedyni Hokkaido obranej i pokrojonej w 1 cm kostkę 1 mała szalotka pokrojona w piórka 1 łyżka masła + 1 łyżeczka sól morska, świeżo mielony pieprz 2 garście mieszanki sałat z rukolą 2 pomidorki koktajlowe garść pestek dyni chilli w płatkach 3 szczypty mielonego kuminu garść posiekanego świeżego szczypiorku 2 duże placki tortilli Składniki sosu czosnkowego: (2 osoby
Moja Delicjawyjść poza schemat i przygotować coś, co będzie smakowało nieco inaczej niż w domu, pomyśleć możesz o tak zwanych wrapach. Kup placki do tortilli i wypełnij je świeżymi warzywami, sałatą, grillowanymi kawałkami mięsa, czy dobrej jakości wędliną. Zawinięte w rulon wrapy będzie można wygodnie podjadać w trakcie wędrówki, czy w samolocie. Coś na słodko W trakcie podróży nie można zapominać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBardzo lubię pieczywo z wyraźnym smakiem czosnku i cebuli. Te bułki najlepiej smakują z sałatą, majonezem i salami. Z podanego przepisu wyszło mi 6 bardzo dużych bułek. Składniki : 550 g mąki 300 ml mleka (może być pół na pół z wodą) 1 jajko 30 g drożdży 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oleju
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaobiad lub kolację np.walentynkową. Danie proste, choć odrobinę pracochłonne- najwięcej czasu zajmuje nadzianie muszli. Można je przygotować wcześniej a potem tylko upiec. Dobrze smakuje z sosem czosnkowym i sałatą. Składniki: 250 g makaronu duże muszle 300 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku duża kulka mozzarelli (125 g) 2 łyżki czarnych oliwek słoik sosu słodko-kwaśnego sól pieprz
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasmak był dla mnie nowością, w sumie to ciężko go do czegokolwiek porównać, ale nie były złe. Miały lekko słony posmak więc dodane w niewielkiej ilości wzbogaciłyby smak zielonych sałat. Chyba pokuszę się o ich zrobienie w domu. Tym co całkowicie mnie zachwyciło (wiem, że to żadna nowość ale u mnie pierwszy raz) to cytryny w rumie z dodatkiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaupale było niemalże wyczynem. Odwiedzający strefę mogli spróbować między innymi owsianki z owocami (niby takie proste i powszechne danie a ustawiały się po nie kolejki), tortille z tuńczykiem i sałatą lodową (to był hit), bagietki z pastą z wątróbki lub chrzanową pastą z łososiem, babeczki z pastą jajeczną, tosty na słodko i słono, koktajle owocowe, pomidorki faszerowane twarożkiem, sałatki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKiedy nadeszły już te chłodniejsze, deszczowe dni , wtedy zamiast lekkich sałat częściej przygotowujemy najróżniejsze sałatki. Z treściwym dodatkiem majonezu czy śmietany zamiast lekkich dressingów. Ta akurat powstała z tego co było pod ręką ( czytaj w lodówce ) Składniki: puszka groszku puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 6 jajek ugotowanych na twardo pół pęczka natki pietruszki puszka tuńczyka w sosie własnym
Z Majeczką w kuchniniestety nie miałam kiedy naszykować w domu. Na I śniadanie: 2 bułki z domowym czekoladowym masłem orzechowym na to plastry banana. Na obiad: Kasza kuskus z rodzynkami, mieszanką sałat i odrobiną oleju słonecznikowego, przyprawione będą solą :) Na przekąskę mam jeszcze owoc kaki i precla. Jak sami widzicie, nawet jak nie macie kiedy w domu zrobić jedzenia, w sklepach zawsze znajdzie
Co na wege obiad?kotlety mielone z kaszą jaglaną i kilkoma warzywami, bez jajka. Na zewnątrz wspaniale chrupkie, w środku przepysznie miękkie. Nawet ziemniaków nie trzeba do obiadu :) Zjadłam z mieszanką sałat polaną jogurtem naturalnym. Składniki: 250 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 łyżki kaszy jaglanej 1 łyżka masła 1 marchewka 5 cm pora 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3-4 łyżki drobno startej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com