Składniki: arbuz-soczysty i aromatyczny melon miodowy -sama słodycz melon galia- fala aromatu i delikatności mozzarella - kuleczki śnieżnobiałe sałata lodowa-świeża zieleń mięta świeża - otrzeźwienie Sos: 1/2 szklanki soku pomarańczowego 3 łyżki oliwki 2 łyżki octu balsamicznego białego lub różowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego Miód rozpuścić w sokach i occie ,dodać oliwkę(...)mieszać do uzyskania emulsji . Wsypać pieprz i wymieszać. Owoce czyli arbuz i melony przekroić na połowy i specjalną łyżeczką wykrawać kulki .Z braku takiej łyżeczki owoce kroimy w kostkę. Sałatę kroimy w paski. Wszystko delikatnie mieszamy i chłodzimy w lodówce. Przed podaniem dokładnie polewamy przygotowanym sosem pomarańczowym i posypujemy miętą
Kulinarny karnet Christopherałyżki oleju +2 łyżki masła 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 łyżeczka płaska curry sól ,pieprz do smaku 1000 ml bulionu warzywnego lub innego ziarna słonecznika uprażone zielona sałata masłowa Wykonanie: Kabaczka obrać, usunąć miąższ gąbczasty i pokroić w kostkę. Pozostałe obrane warzywa również pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na miksie oleju i masła i następnie dodać resztę warzyw(...)zalać bulionem ,oczywiście po uprzednim przeniesieniu zawartości z patelni do garnka. Gotować , aż warzywa będą miękkie. Zawartość garnka zmiksować (np. blenderem ) ,doprawić do smaku przyprawami. Podawać z paseczkami zielonej sałaty i uprażonym słonecznikiem. Moja wnusia musi mieć jeszcze grzanki lub groszek ptysiowy i niestety , ich masa jest odwrotnie proporcjonalna do zupy
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 1 główka sałaty rzymskiej mini 1 owoc persy mony 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej 1 owoc granatu 2 mandarynki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego białego sól, pieprz do smaku Wykonanie: Przygotować sos. Zemulgować oliwę ,balsamico, sok z mandarynek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Obrać owoc granatu i wyłuskać pestki. Persymonę obrać ze skórki(...)pokroić w kostkę. Na talerzu ułożyć liście sałaty rzymskiej ,zwinięte plastry szynki ,posypać kostkami persy mony i ziarnami granatu. Całość polać sosem
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 5 średnich kartofli 5 cieniutkich marchewek, najlepiej młodych 5 liści sałaty sól, pieprz, papryka koperek ,pietruszka Za pomocą wycinaka gniazd nasiennych wydrążyć tunel w kartoflach i obrać je. Marchewki obrać i wsunąć w tunel. Warzywa ugotować w osolonej wodzie. Uważać ,żeby kartofli nie rozgotować. Wyjąć z wody ,ułożyć na sałacie i posypać ulubionym ziołem i przyprawą. Tak przygotowany
Kulinarny karnet Christopheracebule 100g boczku 2 jajka na twardo Sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżka aceto balsamico di Modena 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki oliwki sól, pieprz Wykonanie. Sałatę opłukać, osuszyć i rozłożyć na talerze. Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki ,przelać wrzątkiem. Boczek pokroić w drobną kostkę i wysmażyć na brązowe, chrupiące skwarki. Jajka podzielić na połowę lub ćwiartki(...)Czosnek obrać ,przecisnąć przez praskę i dodać do octu wymieszanego z sokiem pomarańczowym .Doprawić solą, cukrem i mocno pieprzem .Wlać olej i dobrze wymieszać. Sałatę posypać skwarkami ,krążkami cebuli ,polać sosem i ułożyć jajko. Słów kilka …od dziadka. Kiedy kochane wnuczęta przyjdą do babci i dziadka z życzeniami ,to musimy ich ugościć. Dla maluszków dziadek przygotuje jeżyka
Kulinarny karnet Christopheraakcentujemy kiszonym ogórkiem oraz czerwonym pieprzem. Zapas energii do lunchu zapewniony. Do pracy ,szybki sandwich. Między dwiema kromkami chleba, posmarowanymi smalczykiem roślinnym ,układamy plastry wędzonej szynki ,liście sałaty lodowej i oliwki przekrojone wzdłuż . Taki sandwich to moje ulubione smaki. Dobre smarowidło ,mięsko i sałata lodowa . Zachęcam do zastąpienia smalcu wieprzowego Smaczną Pajdą ,bo smakiem mu dorównuje ,a jest
Kulinarny karnet Christopheragrecki grillowy halloumi 0,5 szt. papryka czerwona 0,5 szt cukinia 1 mała cebula 1 por biała część 1 łodyga seler naciowy 1 ząbek czosnku 0,5 główki sałata lodowa 2 łyżki oliwa przyprawa do indyka pieprz czarny 2 łyżki sos chilli słodko pikantny sól morska Wykonanie: Plastry indyka posypać przyprawą, pieprzem, morską solą i grillować na patelni(...)czosnku, który po chwili wyjąć. Smażyć w kolejności dodając : cebula, por, seler, papryka, cukinia. Przyprawić solą, pieprzem i 2 łyżkami sosu chilli słodko pikantnym. Na koniec sałata lodowa dosłownie na moment. Całość wymieszać, wyłożyć na talerze i na warzywa położyć wyjętego z piekarnika indyka. Całość smażenia warzyw to około 8 minut, lubię warzywa chrupiące
Kulinarny karnet ChristopheraJelly vegetables with green sauce. Składniki. 1 kalafior mały 2 marchewki 1 kalarepka 1 szklanka groszku mrożonego 1/2 główki sałaty 3/4 litra rosołu instant 125ml wina białego 6 łyżeczek żelatyny Sos. 1/2 pęczka pietruszki 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka szczypiorku 150ml jogurtu naturalnego 100ml majonezu sól, pieprz Wykonanie. Kalafior podzielić na różyczki i gotować ok.7min.w osolonej wodzie. Marchewkę obrać(...)szczypiorek posiekać drobno i wymieszać z sosem. Galaretkę warzywną wyjąć z formy. Ja polewam przez chwilkę, formę z zewnątrz gorącą wodą i galaretka pięknie wychodzi. Podaję na liściach sałaty z zielonym sosem. Powyższa galaretka doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami, ale może stanowić samodzielne danie
Kulinarny karnet ChristopheraAvocado with tuna fish - a salad. Składniki. 1 awokado 0,5 puszki tuńczyk w oleju 1 jajko 1 łyżka posiekany szczypior 3 liście sałaty lodowej 0,5 cytryna 8 zielonych oliwek 1 łyżka majonez sól pieprz Wykonanie. Awokado, przekroić na połowę, miąższ wyjąć łyżeczką, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Tuńczyka osączyć z oleju, wymieszać z pokrojonym(...)szczypiorkiem, dodać do awokado. Jajko ugotować i posiekać, liście sałaty lodowej, pokroić w drobną kostkę, oliwki przekroić na połowę i również dodać do przygotowanej sałatki. Na koniec dodać 1 łyżkę majonezu, doprawić solą i pieprzem. Całość delikatnie wymieszać, nałożyć do wydrążonych " miseczek" z awokado
Kulinarny karnet Christopherapółmisku układamy soczewicę czerwoną i obok zieloną i na każdej stawiamy złotą rybkę. Złota rybka - wędzona sielawa w sałatce z agrestem. Składniki. 4 szt. sielawa wędzona 0,25 szt sałata lodowa 1 garść agrest 5 szt. śliwki węgierki 5 szt. pomidorki koktajlowe 0,25 szt. cebula czerwona kiełki rzodkiewki sos winegret Wykonanie. Przygotować sielawę. Obrać ze skórki i usunąć ości(...)Sałatę pokroić nożem do warzyw i rozłożyć na talerzu. Dodać śliwki bez pestek, pomidorki koktajlowe i agrest. Na całości rozłożyć pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i fileciki z sielawy. Posypać kiełkami rzodkiewki i polać sosem winegret. Sos winegret - ząbek czosnku, bazylia, sok z 0,5 cytryny, oliwa z oliwek, sól
Kulinarny karnet Christopheraproszku 1 łyżeczka kolendry mielonej 1 łyżeczka kminku mielonego 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego 1 łyżka pasty z tamaryndowca 100 ml wody 1 łyżka oleju Liście sałaty, 2 pomidorki cherry 2 ćwiartki cytryny ½ cebuli Wykonanie. W miseczce wymieszać jogurt, posiekany imbir, przeciśnięty czosnek, sproszkowane chilli, kolendrę, kminek, sól i barwnik spożywczy. W każdym udku zrobić 2-3 nacięcia(...)znowu odstawić na 2 h do lodówki. Udka wyjąc z marynaty, ułożyć w naoliwionym naczyniu żaroodpornym, skropić olejem i piec w 180 stop. około 35 minut. Udka ułożyć na sałacie ,posypać krążkami cebuli ,dodać połówki pomidorków i cząstkę cytryny. Czerwone udka tandoori podałem z kotlecikami z kapusty. W Indiach zjecie z chlebkiem naan i miętową raitas
Kulinarny karnet Christopherapiekarniku czy na parze to kwestia 20 minut, a efekt jest przepyszny! Dzisiaj traf padł na pstrąga, który w połączeniu z lekką, kolorową i nieco improwizowaną sałatką był smacznym i bardzo sycącym obiadem. Z racji tego, że był to naprawdę posiłek "na szybko" pomijam dzisiaj wartości kaloryczne, ale mam nadzieję, że sam smak w tym przypadku wystarczy;) SKŁADNIKI: 150g(...)wierzch kładziemy plaster cytryny i zawijamy rybę w zgrabną paczuszkę Pieczemy przez 15-20 minut w 180°C Podczas gdy nasz pstrąg piecze się możemy przygotować do niego sałatkę. Moja, BARDZO improwizowana składała się z kukurydzy oraz fasoli konserwowej, pomidora, ogórka, natki pietruszki, soli i pieprzu- prosto i smacznie. I takim oto sposobem mamy zdrowy obiad w niecałe pół
peanutbuttermonsterdziałać! Po miłej teorii i porcji płatków z owocami i serkiem mascarpone zabraliśmy się za praktykę. Zostaliśmy podzieleni na grupy i dostaliśmy przepisy śniadaniowe do realizowania. Na przygotowanie czekały: sałatka owocowa z płatkami, sałatka warzywna z płatkami, omlety bananowe z płatkami oraz kanapki z rybną pastą i posypką z płatków kukurydzianych. Inspiracje bardzo fajne, przygotowanie łatwe, a płatki już
Pasja Smakuzawierać zdjęcie i przepis dodanej potrawy! Zapraszam do udziału! Mój przepis na Obiad z Fetą: Składniki: Ulubiony makaron 2 piersi z kurczaka Opakowanie Fety Żółta Papryka Czerwona cebula Sałata Ogórki Konserwowe Sól, pieprz, mielona słodka papryka Oliwa Wykonanie: Piersi z kurczaka myję, posypuję solą, pieprzem i mieloną papryką, następnie gotuję na parze przez ok.25-30min na średnim ogniu(...)czasie gotuję makaron według instrukcji na opakowaniu. Do miski wrzucam porwane kawałki liści sałaty, paprykę wraz z cebulą, ogórkiem i fetą kroję na kwadraty i wrzucam do miski. Kiedy kurczak jest już gotowy, kroję go także w kwadraty i dorzucam do reszty składników wraz z makaronem. Na koniec doprawiam solą i pieprzem, polewam oliwą. Smacznego
Chocolate Stop TemptingNajczęściej piekę babeczki biszkoptowe. Dzisiaj proponuję kruche babeczki - kwiatuszki . Już ich wygląd zachęca do skosztowania. Nie tylko przyciągają nasz wzrok, ale również cieszą nasze podniebienie
Salonik smaków