żonie, zresztą to jej danie. Ja tylko podałem i wykończyłem. Co potrzebujemy: -filet łososia bez skóry -por, część zielona -pietruszka, natka -sól, pieprz -skórka limonki, świeża mięta -ziemniaki -mix sałat -oliwa -sok z limonki -śmietana 12% lub jogurt grecki Łososia przygotowujemy w foli, skrapiamy oliwą, sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Na górze układamy wiórki pora oraz natkę pietruszki(...)około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy łyżeczkę masła, łyżkę śmietany, kapkę mleka, skórkę limonki i drobno posiekane listki mięty. Wszytko ugniatamy na puree. Mix sałat skrapiamy oliwą i sokiem z limonki, do smaku sól i pieprz. Prosto, szybko i smacznie
BaRepasosób Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 szklanka ugotowanego pęczaku 1 pierś z kurczaka 1/2 świeżego ananasa sól świeżo zmielony pieprz oliwa z oliwek 2-3 liście sałaty lodowej Salsa z mango 1 mango 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryczki chili sok z limonki świeża kolendra, ew. natka pietruszki Wykonanie: Pierś myjemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym, solimy i pieprzymy. Ananasa(...)piórka, a chili w drobną kosteczkę. Wszystko wkładamy do miseczki i skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy posiekane zioła i dokładnie mieszamy. Na talerzu układamy pokrojone listki sałaty, na to kładziemy pęczak, grillowaną pierś kurczaka i ananasa. Na wierzchu układamy salsę z mango, wszystko delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek, solimy
Kulinarne przygody Gatitypołączymy z włoskim makaronem, cząbrem, fetą i orzeszkami ziemnymi. Za dressing posłuży olej słonecznikowy którego dodamy więcej do pieczenia, wtedy uzyskamy pyszny paprykowy posmak. Sałatka ładnie wygląda na liściu sałaty więc podając ją gościom pomyślcie o tym. Jeżeli preferujecie mięsne dodatki bez problemu można dodać grillowanego kurczaka. Wybierając makaron do sałatki pamiętajcie o wyborze wysokiej jakości makaronu z pszenicy durum(...)małą blaszkę do pieczenia na której ułożona jest folia aluminiowa. Solimy, dodajemy pieprzu i cząbru oraz dodajemy więcej niż do zwykłego grillowania oleju - tak by było czym polać sałatę. Wstawiamy do piekarnika paprykę i pieczemy aż zmięknie i będzie powoli się kurczyć 2/ W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie i przygotowujemy ser feta. Gdy papryka jest gotowa, łączymy
Kuchnia PROzdrowotnalekko wejść w Nowy Rok proponuję lekką sałatkę z tuńczykiem. Po Sylwestrowo -Noworocznym obżarstwie jest idealna :) Składniki: opakowanie mixu sałat z rukolą puszka tuńczyka w oleju roślinnym 10 oliwek czarnych kilka kostek sera Favity sałatkowo- kanapkowego opakowanie sosu francuskiego 2 łyżki oleju 2 łyżki wody Wykonanie: Miks sałat układamy na talerzu, wykładamy osączonego tuńczyka, oliwki kroimy w plastry, wykładamy
Z Majeczką w kuchniSałatka wykwintna jest bardzo prosta i efektowna. Dodałam szynkę, ale z powodzeniem możecie ją zastąpić wędzonym łososiem. Składniki: Sałata roszponka (lub inna, jesli lubicie inną) Szynka parmeńska Parmezan (najlepiej pokrojony w cienkie długie plastry) Balsamiko Oliwa Oliwki (opcjonalnie) Sól i pieprz Wszystkie składniki należy poukładać warstwowo na siebie na dole sałata, potem kilka kropli oliwy i blasamico następnie szynka
Kulinarna rozmowaopakowaniu 0.5 czerwonej papryki pokrojonej w sporą kostkę 0.5 chili drobno posiekanej 2-3 dymki pokrojone w drobne kawaleczki 3 ząbki drobno posiekanego czosnku 200g kiełków fasoli mung 1/3 sałaty lodowej pokrojonej w paski Garść suszonych krewetek (opcjonalnie) 150g krewetek (świeżych lub mrożonych) Garść orzeszków ziemnych (opcjonalnie) 2 jajka-roztrzepane Garść posiekanej świeżej kolendry Na sos: 3 łyżki sosu sojowego(...)chwili gdy olej prawie dymi wrzucamy czosnek I chili. Mieszamy I dodajemy białą część dymki. Przez chwile smażymy ciągle mieszając. Dodajemy paprykę I kiełki. Po minucie dodajemy sałatę I suszone krewetki. Po chwili dodajemy świeże krewetki I smażymy przez kolejne 2-3 minuty. Dodajemy ugotowany makaron. Na tym etapie dodajemy reszte dymki I orzeszki I na ścianę woka wylewamy jajka
Kulinarna rozmowadodaje energii na cały dzień. Składniki: 3 średnie marchewki, 1 średnia czerwona cebula, 2 łyżki oliwy, ½ łyżki Bengali (nasiona kozieratki, czarnuszki, kuminu, oraz kopru włoskiego), Świeżo zmielony pieprz, Sałata roszpunka, Kozi ser Dresing: 2 łyżki oliwy, Sok z cytryny, 1 ząbek czosnku (wyciśnięty) Wykonanie: Marchew i cebulę włożyć do blaszki do pieczenia. Pogrzać oliwę wsypać nasiona i smażyć około(...)sekund. Następnie polać całość na warzywa włożyć do piekarnika i podpiec około 40 min. Po upieczeniu, wyłożyć na talerz. Polać składniki ½ dresingu oraz solą i pieprzem. Wszystko obsypać sałatą pokruszyć serem i polać pozostałą częścią dresingu. Podawać ciepłe
Kulinarna rozmowazmielić ją do tego dobre pieczywo (nie takiego gotowe sprzedawane w workach foliowych) tylko dobre, zdrowe, najlepiej pełnoziarniste i gotowe. Składniki: Mięso wołowe mielowe, Czerwona cebula, Ogórek, Pieczarki, Sałata, Bułka (duża) Żółty ser, Musztarda, Przyprawy. Do dużego naczynia wkładamy mięso, przyprawiamy je, ja dodałam sól, pieprz i czosnek niedźwiedzi. Formujemy duże kotlety. Grilujemy na patelni grillowej. Grilujemy również(...)czasie do piekarnika wstawiamy przekrojone bułki z plastrem sera. Podpiekamy aż ser się roztopi, ale nie za długo żeby bułka nie była twarda. Na przekrojoną bułkę z serem kładziemy sałatę oraz pokrojoną w ringi cebulę. Na to można jeszcze jeden plaster żółtego sera, i pokrojony w plastry ogórek oraz cześć pieczarek. Upieczone mięso smarujemy od spodu musztardą i kładziemy
Kulinarna rozmowaDziś mam dla Was propozycję przepysznej sałatki idealnej na kolację. Dla jeden osoby będzie nam potrzebne: 1 ugotowany burak 4 plasterki miękkiego koziego sera Garść liści młodej sałaty (może być rukola, młode liście buraka lub cokolwiek innego) Kilka orzechów włoskich Sól I pieprz Oliwa z oliwek Buraka kroimy w cienkie plasterki i rozkładamy na talerzu. Na wierzchu układamy(...)sałatę. Orzechy podprażamy na suchej patelni I posypujemy nimi sałatkę. Doprawiamy do smaku I skrapiamy oliwą. W ten oto sposób powstała szybka I zdrowa kolacja. Smacznego
Kulinarna rozmowajadłam. Podobne danie już gościło na naszym blogu szparagi z jajkiem w koszulce Na 4 porcje potrzebujemy: 2 pęczki szparagów 4 plastry szynki parmeńskiej Młode listki różnych sałat 2 żółtka Sok z pół cytryny Łyżka rozpuszczonego masła Biały pieprz I sól do smaku Wykonanie: Odcinamy końcówki szparagów. Ja obieram jeszcze skórkę, ale nie jest to konieczne. Sos holenderski przygotowujemy(...)sokiem cytrynowym na gładką masę. Dodajemy powoli rozpuszczone masło I ubijamy aż zgęstnieje. Doprawiamy solą I pieprzem. Szparagi gotujemy 2 minuty w osolonej wodzie. Na talerzu układamy liście sałaty, plaster szynki, szparagi I skrapiamy sosem holenderskim. Idealnie pasuje do tego kieliszek Chablis. Polecam! Smacznego
Kulinarna rozmowaprzekąska sylwestrowa – elegancko wyglądają, są smaczne i najważniejsze- przyrządza się je ekspresowo. Jajka faszerowane jogurtem i kurczakiem 5 jajek 1 plaster grillowanej piersi kurczaka z pieprzem mała garść mixu sałat 1 łyżka jogurtu szczypta pieprzu Cayenne Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy na pół. Wybieramy z 8 połówek żółtka i wraz z 1 całym jajkiem drobno siekamy. Pierś(...)pieprzem, zawijamy w papier do pieczenia i grillujemy na patelni grillowej z obu stron. Odcinamy 1 plaster, który kroimy w kosteczkę i dodajemy do żółtek wraz z jogurtem, posiekaną sałatą, doprawiamy pieprzem cayenne, mieszamy. Masą faszerujemy połówki wydrążonych wcześniej jajek. Pomidory faszerowane fetą. Składniki: pomidory koktajlowe, 1op. sera feta, 1 łyżeczka jogurtu greckiego świeży szczypiorek, bazylia, oregano (do wyboru) zioła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPosmarować rozkłóconym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, przygotować sałatkę z poniższych składników: - mix sałat - czosnek - 1 pomarańcza - pomidorki koktajlowe - sól - oliwa z oliwek Umytą i ususzoną sałatę skropić sokiem z pomarańczy, dodać posiekany drobno czosnek, połówki pomidorków koktajlowych, fileciki z pomarańczy, sól, oliwę
mojewypiekiinietylkoSałatkę wykonałam wraz z przyjaciółką podczas majowego opalania się :) Składniki na sałatkę: dowolne sałaty (lodowa, masłowa, roszponka albo rukola) ok 10 pomidorków koktajlowych 3 rzodkiewki pół ogórka zielonego ser feta albo żółty ser połowa czerwonej papryki szczypiorek bazylia mała puszka ananasa 2 garści grzanek 2 piersi z kurczaka kostka rosołowa składniki na sos: 5 łyżek ketchupu 2 łyżki oliwy(...)oliwek pół łyżeczki mielonego chili albo 1 stołowa łyżka sosu z chili tajlandzkiego 1/3 szklanki soku z ananasa Sałaty szarpiemy w dłoniach, rzodkiewki, ogórek, pomidory, ser, paprykę, ananas - kroimy w paseczki, połówki albo w kostkę. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i gotujemy w małej ilości wody z kostką drobiową do wyparowania wody,aż do momentu przysmażenia się mięsa. Warzywa
Bon Appetit Małgorzatysałatka to czysta improwizacja. Wykorzystałam składniki jakie zalegały mi w lodówce. Składniki na porcję dla 2 osób: 8 cienkich plasterków boczku dowolna sałata ( u mnie masłowa - pół główki) duży pomidor albo kilka pomidorów koktajlowych pół zielonego ogórka 2 rzodkiewki 2 jajka na twardo garść oliwek 4 plasterki żółtego sera pół kostki sera feta garść pestek z dyni i słonecznika listki(...)bazylii szczypiorek oliwa albo sos balsamiczny sól, pieprz Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy i jeśli jest konieczność obieramy ze skórki. Sałatę szarpiemy i układamy na talerzu. Następnie w plasterki kroimy rzodkiewkę, ogórek, w ósemki kroimy pomidory, ser żółty w paseczki, fetę kroimy w kostkę, jajka ugotowane na twardo w ćwiartki. Wszystko układamy na talerzu, dodajemy oliwki. Boczek podsmażamy na oliwie
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: główka dowolnej sałaty 150 g wędzonego łososia kilka pomidorków koktajlowych kilka rzodkiewek pół ogórka zielonego Sos: oliwa z oliwek, sok z połowy cytryny suszona kolendra sól i pieprz Warzywa myjemy, sałatę szarpiemy na kawałki, pomidorki przekrawamy na pół (albo zostawiamy całe), ogórki i rzodkiewki kroimy w plastry. łososia kroimy w mniejsze plastry. Sos: oliwę mieszamy z sokiem
Bon Appetit Małgorzaty