ciecierzycą i tuńczykiem zdjęcie powyżej 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz ½ ogórka ½ czerwonej cebuli ½ puszki ciecierzycy puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym garść sałaty Na dno litrowego słoika wylać oliwę, sok z cytryny, dodać sól i pieprz, delikatnie zamieszać. Następnie układać warstwami, zaczynając od dołu: pokrojonego w plasterki ogórka, pokrojoną w półplasterki czerwoną cebulę, ciecierzycę(...)tuńczyka i wypełnić resztę sałatą. W pracy wyłożyć wszystko na talerz i wymieszać albo zajadać prosto ze słoika. Sałatka makaronowa z pesto, pieczoną papryką i orzeszkami ziemnymi 3 łyżki pesto – ja użyłam pesto z jarmuży z tego przepisu 1 łyżka oliwy 100 g makaronu 1 czerwona papryka garść orzeszków ziemnych Z papryki wyciąć gniazda nasienne i upiec
Cooking for EmilyDziś pomysł na obiad, który ucieszy także mieszkańców naszych jelit ;) Nuggetsy z indyka w panierce z wiórków kokosowych. Do tego frytki z batatów i duuużo sałaty. Sałata pojawia się ostatnio w niemal każdym moim posiłku. Na kanapkach, do obiadu w sałatkach... Przynajmniej 3 porcje dziennie. To pewnie efekt przeczytania książki "Dobre bakterie". Zbieram się do napisania notki o książce
Mama z Motylemblachę nakładałam łyżką kleksy. Bułeczki w smaku wg. mnie są dużo smaczniejsze od kukurydzianych. A co można z takich bułeczek zrobić? Burgera! Co będzie potrzebne? - musztarda - keczup - majonez - sałata - mięcho - pomidor - ogórek konserwowy jeśli mamy Najpierw przekrajamy bułkę i jedną połówkę smarujemy musztardą, a drugą keczupem. Na każdą połówkę kładziemy sałatę. Na jednej połówce kładziemy nasze mięsko (u mnie kotlecik
Mama z Motylemnasz sos się "przegryza" i bulgoce wstawiamy makaron. Nakładamy na talerz póki ciepłe. Gotowe :) Danie gotowe w jakieś 20 minut. Fajnie mieć też w lodówce paczkowane mixy sałat - można wtedy do obiadu zaserwować pyszną i zdrową sałatkę. Bo nie oszukujmy się - za wiele witamin to tu nie znajdziemy... Kilka garści sałaty wrzucić na talerz, dodać pokrojonego pomidora i opcjonalnie
Mama z Motylemkliny 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz Składniki na sałatkę: 3/4 szklanki uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich, posiekanych 2 garście ulubionego miksu sałat 1 pomarańcza,obrana i podzielona na segmenty, bez błonek Składniki na dressing: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka syropu klonowego 1 łyżeczka octu balsamicznego sól i pieprz Przygotowanie(...)grilla, by skórka była rumiana i chrupiąca. Po wyjęciu z piekarnika, umieść pierś na desce do krojenia, aby „odpoczęła” przez minimum 5 minut. Na duże talerze wyłóż po garści sałat, na niej umieść buraki, pomarańcze i posyp orzechami. Pokrój kaczkę na 1/2 cm plastry i umieść na wierzchu sałatki. W małej miseczce wymieszaj rózgą oliwę z oliwek, syrop klonowy
karmelowykliknijcie tutaj -> klik ! Sałatka Jabłkowa Wytrawna 2 porcje (1 porcja to ok. 300 kcal) Składniki: oliwa 25ml musztarda 1 łyżka sok z cytryny sól i pieprz do smaku sałata lodowa (lub inna ulubiona) 200g jabłka 2 sztuki rodzynki 45g migdały 15g Wykonanie: Liście sałaty rozdrabniamy i mieszamy z oliwą, musztardą, sokiem z cytryny i przyprawami. Podajemy z jabłkiem pokrojonym
rabarbarowozimno– połamią się. Na środek każdej tortilli rozkładamy po równej części sera z dodatkami i rozsmarowujemy pośrodku. Na ser kładziemy łososia, posypujemy go cząstkami cytryny i garścią mieszanki sałat. Lekko wszystko pieprzymy. Zakładamy na nadzienie boki tortilli, następnie z jednego końca rolujemy – zawijamy burrito. Gotowe, nadziane tortille grillujemy na elektrycznym grillu, grillowej patelni albo na kratce klasycznego, węglowego grilla. Przecinamy(...)SKŁADNIKI 4 duże pszenne tortille 150g wędzonego na zimno łososia 250g sera twarogowego, smarownego 2 łyżki drobno posiekanego koperku 1 mała cytryna 2 łyżki tartego chrzanu ze słoika mix sałat sól świeżo mielony pieprz
Karo in the Kitchensłonecznika, ale ostatnio zmodyfikowaliśmy ją wspólnie z sąsiadami. Wyszła przepysznie. Składniki na sałatkę z serem feta (4 porcje): 3 pomidory 1 duży ogórek kostka półtłustego sera feta 3 liście sałaty (lodowej) pestki słonecznika żurawina bazylia oregano zioła prowansalskie olej lub oliwka sok z cytryny (łyżka) Pomidory i ser feta pokroić w kostkę, a ogórek w paski i później ćwiartki. Potargać(...)liście sałaty na średniej wielkości kawałki. Przyprawić i wymieszać. Dodać do smaku pestki słonecznika i żurawinę. Polać olejem lub oliwką oraz sokiem z cytryny. Wymieszać
Karola gotujeSkładniki 150 g makaronu (u mnie pełnoziarnisty drobne muszelki) 4 papryki - u mnie jedna zielona, pomarańczowa, czerwona i żółta 1 czerwona cebula 5 suszonych pomidorów w oleju kilka listków sałaty, u mnie rzymska mini koperek 2 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki sól, pieprz Przygotowanie Ugotuj makaron al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedź i przelej bardzo zimną wodą. Paprykę pokrój(...)bardzo drobną kostkę, podobnie z cebulą. Poszarp liście sałaty, pomidory odsącz i pokrój w paski. Wrzuć wszystkie warzywa i ugotowany, zimny makaron do dużej miski. Wymieszaj jogurt z przyprawami i drobno posiekanym koperkiem. Wymieszaj sałatkę z sosem, przechowuj w lodówce 2-3 dni. powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/ Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 248 kcal
Powiedz dietom niezajadać ze smakiem. 5 jajek 1 szklanka mrożonego groszku 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz 5 gałązek natki pietruszki 5 dkg łososia wędzonego 3 pomidorki koktajlowe 4 liście sałaty 1/2 papryczki chili pieprz czerwony ziarna 1 łyżka sosu winaigrette Groszek gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i studzę. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na pół. Wyjmuję(...)pojemnika wysokiego, dodaję pokrojoną natkę pietruszki, groszek, oliwę. Miksuje blenderem i doprawiam solą, pieprzem. Farsz przekładam do szprycy i napełniam nim połówki jajek.Dekoruję łososiem i pieprzem czerwonym. Sałatę układam na talerzu, dodaję pozostałe żółtka na które wyciskam też zielony farsz, układam pomidorki koktajlowe, papryczkę chili.Polewam sosem, układam jajka
wesoła kuchniazostaną. Lekka, zdrowa, idealna do pracy i na obiad. 1/2 kg młodych małych ziemniaków 1/2 pęczka rzodkiewki 7 pomidorów koktajlowych śliwkowych 1/3 pęczka szczypiorku 1/3 pęczka koperku 5 liści sałaty masłowej 1/2 papryczki chili sól, pieprz czerwony 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu greckiego Zimniaki dokładnie szoruję i skrobię. Gotuję w osolonej wodzie i studzę. Rzodkiewki kroję w wąskie paski(...)drobno, koper i szczypiorek kroję też drobno. Przekładam wszystko do miski, ziemniaki pokroiłam w plastry. Dodaję sól, pieprz, czosnek sprasowany i jogurt grecki. Całość mieszam , przed podaniem dodaję kawałi sałaty na wierzchu miski
wesoła kuchniamusi być nudny. Łódeczki na zielono z lekką ostrą nutą. 3 duże ziemniaki 500 g bobu 1/3 pęczka koperku 1/2 kulki mozzarella 1/2 papryczki chili pieprz kolorowy 3 liście sałaty 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek sól Ziemniaki gotuję do miękkości w mundurkach.Studzę i kroję na pół. Bób wrzucam do gotującej się wody i gotuję około(...)łyżki bobu. Resztę bobu przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję koperek pokrojony, oliwę, czosnek obrany i miksuję blenderem, doprawiam solą, pieprzem. Pastę układam na ziemniaczanych łódkach, dodaję bób, mozzarellę, chili, sałatę
wesoła kuchniaSałatka z chrupiącym boczkiem w doborowym towarzystwie fasolki i bobu. Z lekką nutą chili która dodaje pikanterii sałatce. 1/2 główki sałaty masłowej 6 plastrów boczku wędzonego 1 cukinia mała 4 ziemniaki ugotowane małe 15 dkg fasolki szparagowej 5 pomidorków koktajlowych 20 dkg bobu koperek świeży sos vinaigrette koperkowy 1/3 papryczki chili olej Cukinię kroję w plastry(...)patelni boczek przesmażam. Bób wrzucam do wrzącej wody i gotuję pięć minut. Przelewam go zimną wodą i obieram. Fasolkę gotuję do miękkości ale nie rozgotowuje jej w osolonej wodzie. Sałatę myję osuszam, układam na talerzu, dodaję boczek, pomidorki, fasolkę, bób, ziemniaki które zostały mi z poprzedniego obiadu, pokrojone chili, koperek. Sałatkę polewam sosem
wesoła kuchniapieprzu ziołowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego szczypta gałki muszkatołowej 3 łyżki oliwy do smażenia sól pieprz czarny 2 szklanki wody 3 liście sałaty lodowej serek ziołowy Wykonanie Mięso kroję w cienkie paski , następnie na rozgrzaną patelnie z olejem dokładam nasze pokrojone mięso , obraną cebulę pokrojoną w plasterki , wszystkie nasze przyprawy(...)wypruję . Jak woda nam wyparowała , i mięso jest miękkie , doprawiam solą,odstawiamy na chwilkę , a na następną patelnie podgrzewamy nasze placki , kiedy mamy podgrzane smaruję serkiem i wykładamy liść sałaty i nasze mięso , zwijamy przekuwamy patyczkiem aby dobrze się trzymało i gotowe do podania
Mój Smakzainteresowała Was surówka w poprzednim poście? To coś dobrego dla tych, którzy lubią kalarepkę. Jeśli odpowiedź brzmi tak - zajrzyj do przepisu. Surówka lodowa z kalarepką 1 duża kalarepka 1 sałata lodowa 200 ml jogurtu 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki mielonych orzechów włoskich orzechy włoskie do dekoracji sól, pieprz biały i miód do smaku Oczyść warzywa. Obierz kalarepkę po czym(...)zetrzyj w łezkę. Pokrój sałatę lodową. Włóż warzywa do miski, dodaj jogurt i suszoną żurawinę - wymieszaj. Dopraw do smaku solą, białym pieprzem oraz miodem, Dodaj zmielone orzechy po czym wymieszaj wszystko. Przełóż surówke do miseczki, posyp pokruszonymi, uprażonymi uprzednio orzechami. Udekoruj młodymi listkami kalarepki
Gotuj Sam!