poświąteczne przejedzenie dla pasjonatów kuchni Orientu. Lekka, pikantna i na pewno nie przysporzy dodatkowych kilogramów, wręcz przyspieszy spalanie kalorii. Składniki dla 2 osób: • 1 kalmar • 2 garści mixu sałat • świeża kolendra Napar do gotowania kalmara • liść laurowy • kilka ziaren ziela angielskiego • sól, pieprz • 1/3 limonki – sok Sos • 2 ząbki czosnku • 3 plastry imbiru • 1/2 papryczki chili(...)nasiona i też pokroić w plasterki. • Paprykę pokroić w paski, kolendrę posiekać. • Warzywa i kalmara wrzucić do sosu, wymieszać. • Na talerz położyć garść sałat, polać sosem i ułożyć kalmary. • Gotowe danie posypać kolendrą. Danie pochodzi z warsztatów Akademii Makro – Kuchnia Orientalna
To co kochamsera Feta • sok z 1/2 cytryny Sos: • 3 łyżki oliwy • 1 łyżka soku z cytryny • 1 łyżeczka miodu • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka maku Wykonanie: • Sałatę ułożyć w sześciu salaterkach. • Gruszki obrać ze skóry, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki i skropić sokiem z cytryny. • Fetę pokroić(...)kostkę. • Na sałacie ułozyć gruszki i ser fetę. • Składniki sosu oprócz maku wymieszać dokładnie i polać sałatkę. • Posypać po wierzchu odrobiną maku
To co kochamjęzyczkami”. Bardzo smaczne połączenie brokułów z filecikami anchois. Składniki: • 2 ząbki czosnku • 1 mała puszka anchois w oleju • 1 opakowanie mrożonych brokułów • 4 łyżki oliwy • sałata radicchio • sól, pieprz do smaku • 50 g parmezanu Ciasto • 400 g mąki semoliny • 4 jajka • 1 płaska łyżeczka soli • ewentualnie gotowy makaron linguine 500 g Wykonanie: • Z mąki, jajek(...)drobną kosteczkę czosnek i anchois. • Dodać brokuły i gotować ok. 4 minut, doprawić. • Na patelnię wrzucić ugotowany makaron, wymieszać z sosem. • Wyłożyć na liście sałaty radicchio, posypać startym parmezanem. Przepis ten pochodzi z warsztatów kulinarnych organizowanych przez portal Polska Gotuje – Makarony
To co kochamświatowy Dzień Czosnku ! U nas sałatka z podwójnym czosnkiem, marynowanym i świeżym w sosie czosnkowym. Polecam, bo bardzo smaczna. Składniki: • 1 brokuł • 2 garści mixu sałat • 150 g sera feta • 1/2 słoiczka czosnku marynowanego • 3 łyżki płatków migdałowych Sos czosnkowy • 4 łyżki śmietany 18% • 2 łyżki majonezu • 2 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku Wykonanie(...)majonezem, dodać zmiażdżony czosnek i przyprawić solą i pieprzem. • Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. • Od spodu układać w salaterce: 1) mix sałat, 2) brokuły, 3) ser feta pokrojony w kostkę, 4) ząbki marynowanego czosnku, 5) sos czosnkowy, 6) płatki migdałowe
To co kochamUkradłam tylko wygląd zewnętrzny, bo zawartość jest inna. Sałatka bardzo wszystkim smakowała i z ostatniej impezy rodzinnej „wyszła” jako pierwsza. Składniki: • 2 piersi z kurczaka • 1/2 sałaty lodowej • 4 pomidory duże lub kilkanaście koktajlowych • 1 puszka fasoli czerwonej • 5-6 ogórków konserwowych • 1 duży jogurt grecki • 3 czubate łyżki majonezu • sól, pieprz • 3 łyżki keczupu • przyprawa(...)pieprzem. • Usmażyć na oleju na złoty kolor. • Jogurt wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem. • Sałatkę układać w kolejności od dołu: 1. Pokrojona sałata lodowa 2. Pokrojone pomidory posypane pieprzem 3. Filet z kurczaka polany keczupem 4. Fasola czerwona 5. Ogórek konserwowy pokrojony w kostkę 6. Sos jogurtowy 7. Pokruszone tortille
To co kochamkiełkami. Chłodniki latem mogę jeść codziennie, szczególnie gdy jest upalnie. Ten jest przyjemnie chrupiący i aromatyczny. Składniki: • 400 g mleka zsiadłego • 400 g jogurtu naturalnego • 1 mała sałata masłowa • 1 średni ogórek zielony • 2 pęczki rzodkiewek • pęczek drobnego szczypiorku • garść kiełków rzodkiewki • sól, pieprz do smaku • 4 ugotowane na twardo jajka Wykonanie: • Zsiadłe mleko wymieszać(...)jogurtem, posolić do smaku. • Sałatę umyć, osuszyć i porozrywać liście na drobne kawałki. • Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. • Rzodkiewki również zetrzeć na tarce o grubych oczkach, kilka pokroić w plasterki. • Wszystkie składniki wymieszać razem, dodać posiekany szczypiorek, doprawić solą i pieprzem. • Jajka gotowane obrać
To co kochamkiełków buraczanych. Składniki: • 8 pomidorów średnich • po 1/3 papryki żółtej, czerwonej i zielonej • 3 łyżki twarożku śmietankowego • 1 łyżka majonezu • sól, pieprz do smaku • kilka liści sałaty zielonej • kiełki buraka Wykonanie: • Z pomidorków ściąć czubki i wydrążyć miąższ ze środka, posolić i odwrócić, aby nie było w środku wody. • Paprykę pokroić(...)drobną kostkę, wymieszać z twarożkiem i majonezem, doprawić solą i pieprzem. • Pomidorki nafaszerować twarożkiem z papryką. • Podawać na sałacie posypane kiełkami buraka
To co kochamsezonowych warzyw i dużo zieleniny. Czasem pojawi się jakiś kotlet… Ta sałatka jest szybka i sycąca, znakomicie zastępuje obiad w ciepły letni dzień. Składniki: • 1 sałata masłowa • 4 jajka • 2 pęczki rzodkiewek • pęczek szczypiorku • garść kiełków z czerwonej rzodkiewki • 10 pomidorków koktajlowych • 3 łyżki majonezu • 1 łyżeczka chrzanu • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Jajka(...)obrać i pokroić na ćwiartki. • Rzodkiewki pokroić w plasterki, szczypiorek posiekać. • Pomidorki pokroić na ćwiartki. • Majonez wymieszać z chrzanem. • Rozłożyć na półmisku liście sałaty, jajko, posypać rzodkiewkami, szczypiorkiem i kiełkami. • Majonez włożyć do woreczka foliowego i wycisnąć na sałatkę. • Posypać pieprzem i solą
To co kochamczas przygotowania to w sumie czas gotowania kalafiora i jajek. W upalne dni schłodzona sałatka orzeźwia i syci. Składniki: • 1 kalafior • 1 główka sałaty zielonej • 5 jajek • kilkanaście pomidorków koktajlowych • pęczek szczypiorku • 1 łyżeczka czarnego sezamu Sos • 1 mały kubek jogurtu naturalnego • 2 łyżki kwaśnej śmietany • 1 ząbek czosnku • sok z 1/2 cytryny • sól(...)rozgotował, ma być ugotowany ale twardy. • Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki. • Pomidorki pokroić na połówki. • Wymieszać wszystkie składniki sosu. • Sałatę umyć, porozrywać na mniejsze kawałki i ułożyć w salaterce. • Położyć kalafior naprzemian z jajkiem i pomidorkami. • Polać sałatkę sosem, posypać szczypiorkiem i uprażonym sezamem
To co kochamsmakują jak miód z boczkiem, bo naprawdę są przepyszne. Składniki na 2 porcje: • 12 sztuk suszonych daktyli bez pestek • 6 plastrów wędzonego boczku • garść różnych sałat Sos • 2 łyżki majonezu • 2 łyżki kwaśnej śmietany • 1 łyżka płynnego miodu • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Każdy plasterek boczku przeciąć na pół i w każdą połówkę zawinąć(...)daktyla. • Spiąć wykałaczką i obsmażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu. • Wymieszać wszyskie składniki sosu, doprawić solą i pieprzem wg uznania. • Podawać na sałacie z sosem w osobnej miseczce do maczania
To co kochammiękko. Szparagi i jajka sadzone to moje best of. Składniki na 2 porcje duże lub 4 małe: • 4 jajka • pęczek zielonych szparagów • kilka liści sałaty zielonej • garść szpinaku świeżego • kilka rzodkiewek • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki tartego parmezanu • 2 łyżki masła • oliwa Wykonanie: • Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec a drugą(...)zalać zimną wodą, najlepiej z lodem. • Na patelni rozgrzać masło, najlepiej klarowane, i „posadzić jajka”, posolić i usmażyć. • Na talerzu ułożyć liście sałaty i szpinaku, rzodkiewki, szparagi. Polać odrobiną oliwy, posypać parmezanem i pieprzem. • Podawać z sadzonym jajkiem
To co kocham