powszechnie wiadomo, że kiełki i awokado to samo zdrowie na talerzu. około 4 porcji -1 pierś z kurczaka (podwójna) - 1 czerwona papryka - 1 czerwona cebula -mała/średnia główka sałaty lodowej -1 awokado - garść kiełków rzodkiewki - kilka młodych pędów groszku (opcjonalnie) - 1 łyżeczka wędzonej papryki -1 łyżeczka kuminu - 2-3 łyżki oleju (np. ryżowego) - sól(...)usmaży, to cebula nam się spali. Jeśli mamy małą patelnię, to smażmy kurczaka partiami. Na koniec sprawdzamy, czy nie trzeba jeszcze kurczaka dosolić. Na talerzu układamy sałatę porwana na małe kawałki. Polewamy ją dressingiem, a następnie wykładamy na nią zawartość patelni oraz pokrojone w plasterki awokado, które możemy delikatnie skropić sokiem z cytryny . Całość dekorujemy
Simple Dishmiałam pod ręką, a całość zalałam delikatnym ziołowym dressingiem z papryczką chili dla ostrości. Wyszło pysznie :) Czas przygotowania: 10 minut + czas na gotowanie brukselki Ilość porcji: 3 Składniki: ½ główki sałaty ½ awokado ½ zielonego ogórka Kilka główek brukselki Łodyga selera naciowego Gałązka natki pietruszki Garść pestek słonecznika Na dressing: 2 łyżki oliwy Łyżka octu ½ cytryny Malutki ząbek czosnku Garść natki pietruszki ½ papryczki(...)chili Brukselkę ugotuj al dente. Sałatę porwij na kawałki, pozostałe warzyw pokrój w ulubiony sposób. Słonecznik upraż na patelni. Natkę pietruszki porwij na małe kawałki, a chili bez pestek pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dressingu wymieszaj w miseczce, możesz też utrzeć je w moździerzu. Warzywa przełóż do miski, polej dressingiem, wymieszaj i wyłóż na talerz. Smacznego
Kolizje Smakówtego jest lekka i cudownie orzeźwiająca, dlatego warto będzie ją powtórzyć wiosną, gdy pojawią się prawdziwe, polskie truskawki. Polecam i życzę Wam miłego dnia! Składniki : Sałata lodowa (pół) Truskawki (pudełeczko) Zielone szparagi (pęczek) 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz sos balsamiczny sezam Przygotowanie : Szparagi zgrilować aż będą lekko miękkie(...)nadal jędrne i chrupiące (można je także ugotować w wodzie lub na parze, ale wg mnie grillowane są smaczniejsze). Sałatę poszatkować i ułożyć na talerzu, na niej ułożyć pokrojone w grube plastry truskawki i szparagi pokrojone na mniejsze kawałki. W niewielkiej miseczce wymieszać oliwę, sok z cytryny ze szczyptą soli i pieprzu - tym sosem delikatnie polać sałatkę. Następnie skropić
Codzienne Gotowanietypowo vege no bo niema co ukrywać że jestem mięsożerny :) ale sałatka jak najbardziej podbiła moje podniebienie :) Składniki na 2-3 osoby : 200 gr serka tofu 2 garście mixu sałat 2 łyżki kukurydzy 2-3 łodygi selera naciowego marynata do tofu: papryka ostra, zioła prowansalskie, sól i pieprz, kilka kropel sosu sojowego oliwa do smażenia Dresing : 2 łyżki jogurtu(...)chilli (ew. słodka mielona aby było łagodniej) łyżeczka musztardy d'jon sól, pieprz Przygotowanie : Ser tofu kroimy w ok 1 cm kostkę i marynujemy w przyprawach ok 30 minut. Sałatę mieszamy z selerem naciowym i kukurydzą i dzielimy na 2 talerze. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy tofu na złoty kolor i dzielimy po równo na obie porcje. Dresingiem
Mechanik w kuchnipowodu insulinooporności stosują dietę o niskim IG. Taka sałatka świetnie sprawdzi się jako lekki lunch lub podwieczorek. 2 porcje garść szpinaku baby garść rukoli pół niedużej sałaty masłowej pół grejpfruta 3 mandarynki (w tym jedna do dressingu) 4 łyżki ugotowanej czerwonej komosy ryżowej dressing sok wyciśnięty z 1 mandarynki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka(...)może być łyżeczka innej jeśli nie zależy nam na niskim IG) po szczypcie soli i pieprzu (do smaku) Składniki dressingu dobrze mieszamy najlepiej wstrząsając w małym słoiczku. Rukolę, sałatę i szpinak myjemy, dokładnie osuszamy i układamy na dnie naczynia, w którym podajemy sałatkę. Dodajemy mandarynki i grejpfruta podzielone na małe cząstki. Całość posypujemy ugotowaną komosą i polewamy dressingiem. Sałatka
Simple Dishprzepisu wychodzi 16 wrap'ów. Składniki: - 4 tortille pełnoziarniste lub naleśniki - 100g serka śmietankowego (lub odpowiednik sojowy) - 12 plastrów salami (lub odpowiednik sojowy) - 8 plastrów sera (lub odpowiednik sojowy) - sałata - liście szpinaku lub rukoli - 16 oliwek z papryką - 2 ząbki czosnku - pieprz - 16 wykałaczek Serek śmietankowy przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz(...)pieprzem. Każdą tortillę smarujemy czosnkowym serkiem, kładziemy kilka liści sałaty, przykrywamy dwoma plastrami sera, następnie trzema plastrami salami, kilkoma liśćmi szpinaku/rukoli i dość mocno zawijamy. Tak przygotowanego wrap'a dzielimy ukosem na cztery równe części. Każdą poszczególną część przebijamy wykałaczką by się nie rozwijały i nabijamy po jednej oliwce. Przed rozpoczęciem imprezy trzymać w lodówce. Smacznego! Inne propozycje przekąsek
Be Fit Be Strongserek śmietankowy, naturalny (Apetina, Valsoia) + 1 ząbek czosnku + sól, pieprz - ok. 8 plastrów szynki, bądź wędliny sojowej POLSOJA - ok. 8 plastrów sera, bądź vegeplastrów sojowych POLSOJA - kilka liści sałaty - rukola - ok. 8 oliwek z papryką Serek śmietankowy dokładnie mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym serkiem smarujemy każdy z placków. Na to kładziemy kilka(...)listków rukoli i 1-2 sałaty. Następnie po jednym plastrze sera i szynki. Na koniec składamy je na pół i przebijamy wykałaczką z nabitą oliwką. Smacznego
Be Fit Be Strongdługo . Dzięki małej ilości składników czas przyrządzenia jest krótki, co jest szczególnie istotne rano. Jak zrobić taką sałatkę? Przepis dla jednej osoby: garść drobno poszatkowanej endywii (albo mieszanki sałat) 1-2 jajka ugotowane na twardo 1-2 pomidory pół awokado kilka orzechów włoskich Jajka, pomidory i orzechy kroimy i mieszamy z endywią, całość polewamy oliwą z oliwek i olejem lnianym(...)albo słodkawa, za to endywia ma pikantny oraz lekko gorzkawy i orzechowy posmak, przez co zapewnia unikalny smak zawierającym ją daniom. W przypadku problemów z kupnem można użyć mieszanki sałat z endywią, albo w ostateczności nawet bez. Opisana wyżej wegetariańska sałatka jest stosunkowo niskowęglowodanowa (pół awokado dostarcza zaledwie 8-9 g węglowodanów, a jeden pomidor mniej niż
PaleoSMAKSkładniki: 150 g sera Bavaria blu ser z białą i niebieską pleśnią 2 świeże figi 3 rzodkiewki 4 plasterki imbiru marynowanego [ klik ] 1/2 główki sałaty rzymskiej Dressing: 1 łyżka octu cherry 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka ziół do sałatek 2 łyżki oliwy szczypta soli Sałatę rzymską pokroiłam w paseczki, ułożyłam na talerzu
Moje Małe CzarowanieTaką sałatkę możemy podać jako dodatek do grilla lub obiadu. Jest smaczna i lekkostrawna, uwielbiam ją. Składniki: główka sałaty lodowej 0,5 kilograma pomidorków cherry 2 ogórki zielone 1 papryka czerwona 1 czerwona cebula garść czarnych oliwek Sos: 1/3 szklanki oleju 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu sól,pieprz sok z cytryny 1 łyżeczka ziół prowansalskich Sposób przygotowania: Sałatę
Bajeczna Kuchniamnie jak zwykle...prosto i szybko..ilość dowolna...a składniki też można dać wedle własnego gustu.. pierś z kurczaka przyprawa do gyrosa makaron ogórek pomidory papryka sałata sól, pieprz sos czosnkowy Kielecki Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Kurczaka opłukać, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawą do gyrosa.Usmażyć(...)każdej strony, ostudzić.Sałatę porwać , cebulę , ogórek i pomidor pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucić do miski dodając usmażonego kurczaka, dodać sos czosnkowy.Wymieszać i doprawić do smaku
Moje domowe kucharzeniewykorzystuje papier ryżowy. Składniki : 1/2 marchewki żółtek 1/2 marchewki pomarańczowej kilka różyczek kalafiora fioletowego 1/3 ogórka 1/2 papryki czerwonej szczypiorek kilka listków sałaty batawia 8 szt papieru ryżowego Przyprawy : pieprz czarny Marchewkę, obieramy i kroimy w słupki. Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w podłużne kawałki. Kalafiora fioletowego myjemy(...)przekładamy na folię aluminiową. Wkładamy do parowaru i włączamy go na 10 minut. Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Szczypiorek myjemy i kroimy w kawałki. Sałatę batawia myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem. Po wyłączeniu urządzenia pod bieżącą wodą moczymy papier ryżowy. Po czym układamy go na desce. Z jednej strony arkusza papieru nakładamy kawałki warzyw
Parowar Facetagotowanym na twardo. Składniki (ok 6 muszelek): 150 gram mąki kukurydzianej 80 gram mąki pszennej 120 ml ciepłej wody łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli Dodatki: 4 jajka kilka liści sałaty 150 g sera żółtego pomidor pół cebuli czerwonej garść cebulki marynowanej Przygotowanie Mąki mieszamy z solą w misce, dodajemy olej i wodę. Szybko wyrabiamy ręcznie ciasto. Odstawiamy na około(...)wałku i zostawiamy do ostygnięcia, aby zachowały ładny kształt. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w plasterki, ser ścieramy na tarce, pomidora i cebulę kroimy w półplasterki. Sałatą wyścielamy muszelki i nakładamy resztę składników. Ewentualnie można doprawić solą i pieprzem
e-PrzepisyKulinarneProdukty Potrzebne; - sałata lodowa lub pekińska- pół główki - feta- 1/2 opakowania - ogórek- 1/2 sztuki - pomidor- 1 sztuka - papryka- 20dag - cebula czerwona- 1 sztuka - oliwki czarne- 8 sztuk - sos Vinegret- do smaku( przepis tutaj ) - zioła prowansaldzkie- do posypania fety Sposób Przygotowania; Kroimy wszystki warzywa w kostkę, fetę w kostkę( posypujemy ziołami), oliwki łamiemy rękami w pół, cebulę w paseczki(...)Układamy sałatę, paprykę, ogórka, pomidora, oliwki czarne, fęte Zalewamy Vinegretem
pichcisztoSkładniki: * sałata lodowa * zielona papryka * żółta papryka * puszka kukurydzy * oliwki zielone (150 g) * ogórek wężowy * 2 pęczki szczypiorku * słoiczek cebulki konserwowej * sos sałatkowy (najlepiej grecki) Sposób przyrządzania: Sałatę myjemy, rwiemy na kawałki. Papryki kroimy w podłużne paski, kukurydzę odsączamy. Oliwki przekrawamy na pół. Ogórek myjemy i kroimy w półplasterki. Szczypiorek drobno siekamy. Sos przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Wszystkie składniki
Pobite gary Barbary