ryż - 22970 przepisów (strona:953/1532)

Bezglutenowe Ciasto z śliwkami i jeżynami - bez cukru 132

Składniki na tortownice 26 cm: - 1/2 szklanki płatków owsianych bezglutenowch - zmielić - 1/2 szklanki mąki jaglanej - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - zmielić - 1/2 szklanki ryżu naturalnego - zmielić - 5 jajek - 2 banany - 1 łyżka masła - 2 łyżki kakao - 1/2 szklanki rodzynek - sliwki i jeżyny Przygotowanie: Jajka ubijamy. Dodajemy kawałki banana i miksujemy na gladki krem. Dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz pozostałe składniki

Szkrab Je Sam
Pyszna fasolka szparagowa z warzywami w pomidorach na zimę do słoików 1062

sałatkę z fasolki szparagowej i warzyw na zimę do słoików. Taką sałatkę możemy podać na zimno do obiadu lub podgrzać, dodać podsmażone mięso i podać w formie sosu do ryżu. Sałatka również idealnie pasuje do smażonej ryby. Sałatka jest naprawdę bardzo smaczna, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie około 4 L sałatki

Uwaga Babcia Gotuje
Sos (chutney) cukiniowo – paprykowy na zimę 878

przyrządzić, bo naprawdę jest smaczny a zimą można go wykorzystać na wiele sposobów, np. jako gotową bazę do leczo, jako sos do pizzy czy jako dodatek do dań z ryżu, makaronu lub po prostu schabowego Składniki: 1,7 kg cukinii bez ziaren i skórki 3 czerwone papryki (duże) 4 – 5 średnich cebul (może być czerwona i biała) 2 łyżki soli

Przepisy Babci
Curry warzywne. 155

jako bazy smakowej: kurkumy, świeżego imbiru, czosnku i chilli.  I oczywiście nie wyobrażam sobie curry bez natki kolendry, która bardzo podkręca smak potrawy. Curry najczęściej podaje się z ryżem, ale równie dobrze smakuje jako samodzielna potrawa. Składniki: 1/2 małego kalafiora 6 małych młodych ziemniaków (użyłam odmiany Irga) 10 zielonych szparagów lub garść zielonej fasolki 2 szalotki lub 1 średnia

Codziennik Kuchenny
Udka z kurczaka z pieczarkami w sosie musztardowym 164

smażenia dodać podsmażone warzywa, wlać śmietanę i dodać musztardę. Całość gotować na średnim ogniu, aż do lekkiej redukcji sosu. Ewentualnie sos posmakować i mocniej doprawić. Gotowe danie podawać z ryżem lub ziemniakami.  Etapy przygotowywania dania: podsmażanie pieczarek i cebuli; smażenie mięsa i łączenie ze sobą wszystkich składników

Ugotować
Czwartek: Kurczak po włosku w sosie balsamicznym 231

mocno przypieczone z zewnątrz, ale białe i soczyste w środku. Zdejmij mięso z patelni i odstaw na talerz na 5 minut do przestygnięcia. Podawaj filety posypane siekaną natką z ryżem, kaszą lub gotowanymi warzywami. Przyprawa włoska 2 łyżeczki suszonej bazylii 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 2 łyżeczki suszonego majeranku 2 łyżeczki suszonego

Niedzielny kucharz
Leczo, ragout z kiełbasą 121

powtarzalne danie w wersji warzywnej lub jak dziś z dodatkiem mięsa. Dziś u mnie pyszne, domowe leczo z kiełbasą na passacie z warzywami. Idealny obiad na ciepło, zajadamy z ryżem, makaronem lub pieczywem. Podaję także w towarzystwie kotletów i kasz. POLECAM domowe leczo! Obiad dla każdego Wbrew pozorom szybkie i na długo starcza Leczo można urozmaicać – dodajcie inny rodzaj

Zasmakuj Kuchni
Polędwiczki wieprzowe pieczone w niskiej temperaturze 306

dekoracji użyłam kwitnący mix sałat (przy wyjątkowo sprzyjających warunkach sałata zakwitła mi w doniczce) i bratki. Idealne jako danie obiadowe, wczesna kolacja, czy wykwintna przystawka. Podane z kaszą, ryżem, ziemniakami… i nie tylko będą bardzo smacznym urozmaiceniem każdego stołu. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam również polędwiczkę wieprzową z sosem migdałowym . Wydrukuj przepis The post Polędwiczki wieprzowe pieczone w niskiej

mojewypiekiinietylko
BÓB - przepisy na 5 prostych dań i pomysł na pyszne kotlety z łupinek bobu 178

W moim rodzinnym domu bób przygotowywało się tylko w jeden sposób - po prostu gotowało w łupinach w osolonej wodzie. Potem siadaliśmy wszyscy przy stole i podjadaliśmy

Chilli Czosnek i Oliwa
Kimchi – koreański przysmak 172

kimchi w domu. Jest to bardzo proste. Moja wersja nie jest tak bardzo ostra, jak chcieliby Koreańczycy, ale taka właśnie pasuje moim domownikom. Uwielbiam kimchi w burgerach, smażone z ryżem, jako dodatek do azjatyckich makaronów, ale najchętniej po prostu po cichu wyjadam je ze słoika. Kimchi: 2 kg kapusty pekińskiej 6 czubatych łyżek soli 3 lekko czubate łyżki mąki ryżowej

Poezja smaku
Kurczak w kremowym sosie 166

Polecam Wam wspaniałego kurczaka w kremowym sosie. Rewelacyjny w smaku. Podawać można z ziemniakami, ryżem, kaszą, makaronem lub kluskami. Do tego polecam surówkę z młodej kapusty, którą również znajdziecie na moim blogu i macie wspaniały obiad. Pracy nie ma przy tym wiele, mięso dusi się samo, a przygotowanie nie wymaga wcale pracy. Jeżeli przygotowaliście dania z moich przepisów to proszę

O kuchni z uczuciem
Kurczak w prażonej cebulce z fasolką szparagową 157

zniwelował zapach kokosa. Kurczak zapiekany w prażonej cebulce idealnie łączy się z fasolką szparagową podsmażoną na masełku, ale tak przygotowane danie świetnie smakuje z każdym dodatkiem – czy to ryżem, ziemniakami czy nawet kaszą. Danie świetnie nadaje się na szybki obiad. Koniecznie sami się przekonajcie! A może macie ochotę na fit-danie z mięsem mielonym? Zobaczcie Spaghetti z cukinii – wersja

A to pestka
Curry z serem paneer 121

dobrze jest ją zahartować, aby się nie zważyła, czyli po protu podgrzać  z odrobiną sosu). Wszystko delikatnie wymieszać i zdjąć z ognia . Curry z serem paneer podawać z ryżem basmati lub chlebkiem naan.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Wiśnie na zimę – do naleśników, omletów, makaronu 145

Jesienią czy zimą wystarczy odkręcić słoik i albo podgrzać, albo na zimno podać do naleśników, omletów, makaronu, ryżu....  3 kg wiśni, 1-2 torebki kardamonu, 4 – 5 goździków, 3 -4 łyżki cukru, Wiśnie umyć, wydrylować. Wrzucić do garnka, dodać zmielone i przesiane przyprawy i zagotować. Doprawić do smaku cukrem. Przełożyć wiśnie do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować (na małym

królestwo garów
BURGERY Z BATATÓW I KASZY JAGLANEJ 193

odparowane. Po uformowaniu obtaczamy je w oliwie i smażymy z obu stron na rumiano.  Burgery niekoniecznie należy podawać z bułką. Można odgrzewać na suchej patelni i podać z ryżem oraz mizerią. SKŁADNIKI / 6 szt 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 batat (około 350 g) + 1 łyżka oliwy przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki mielonego

cool and minty