Czekamy na nie cały rok. Truskawki! W tym roku wykorzystałam je już do przygotowania ryżu z polewą truskawkową, koktajlu i kompotu. Tym razem propozycja nie do odrzucenia – tartaletki z kajmakiem i truskawkami. Przepyszne połączenie! Nadzienie kruchych tartaletek to połączenie serka mascarpone, śmietanki i masy krówkowej. Po zmieszaniu jedynie potrzebną w tym celu łyżką powstaje aksamitna, przepyszna masa toffi. Składniki
Raj dla PodniebieniaSzparagi są piękne, ale czasem wprawiają w zakłopotanie. Widzimy je dość krótko na półce w warzywniaku, więc kiedy się pojawią to nie zawsze jesteśmy w stanie
Wiszniówkabardziej będą pękać podczas smażenia. Smażyłam sajgonki w głębokim oleju do momentu aż zaczną nabierać złotego koloru. Nie nastawiłam mocnego ognia. Ładniej się wysmażają na średnim ogniu. Podałam z ryżem i surówką z kapusty. Sajgonki polałam słodkim sosem chili, można i polać ostrym.....ale ja podziękuję :P Życzę smacznego i miłej niedzieli :D Lidka
Pieprzyć z Fantazjąbardziej będą pękać podczas smażenia. Smażyłam sajgonki w głębokim oleju do momentu aż zaczną nabierać złotego koloru. Nie nastawiłam mocnego ognia. Ładniej się wysmażają na średnim ogniu. Podałam z ryżem i surówką z kapusty. Sajgonki polałam słodkim sosem chili, można i polać ostrym.....ale ja podziękuję. Życzę smacznego i miłej niedzieli :) Lidka
Pieprzyć z Fantazjązabieliłam. Podgrzałam jeszcze chwilkę i zdjęłam z ognia. Koperek posiekałam i dodałam do potrawy. Przemieszałam i odstawiłam na kilkanaście minut, by wszystko przeszło smakiem. Podawałam z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej. Smacznego :D Lidka tak wyglądały przed podaniem obsmażyłam pulpety podlałam wodą i gotowałam ok. 15 minut
Pieprzyć z Fantazjącyrkulacją powietrza. Blachę wystawić z piekarnika, na każdym kawałku ryby rozsmarować plaster masła czosnkowego, ziołowego, itp. U mnie czosnkowe z dużą ilością natki pietruszki. Podawać z dowolnymi jarzynami, ryżem, itp. U mnie sezonowo - ryba ze szparagami. Smacznego
Smaczne Zdrowedodajemy do przesmażonego kurczaka. Mieszamy i dodajemy śmietanę oraz starty serek. Dokładnie mieszamy i chwilkę gotujemy aż serek się rozpuści. Na koniec troszkę świeżej zieleninki i wcinamy z ryżem lub makaronem. Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie: Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net
Smacznie Pysznie Kaloryczniełyżki), sól (jeśli jest w mieszance curry, to niekoniecznie) i pieprz. Gotujemy całość przez 5 minut. Przekładamy na talerz i posypujemy posikanymi orzechami i posikanym szczypiorkiem . Podajemy z ryżem. Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujejeść z czystym sumieniem, ale będzie również smakować osobom, które nie są na diecie i nie liczą kalorii. Z kapusty pekińskiej ostatnio przygotowałam pyszne gołąbki z pieczarkami i ryżem, które bardzo polecam, szczególnie osobą na diecie dr Ewy Dąbrowskiej. Składniki 1 kapusta pekińska 1 papryka 1 marchewka 150 g pieczarek 1 duża cebula 4 pomidory 100 ml soku pomidorowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięodrobinę wody - dusić pod przykryciem do miękkości (ok 20 min) pod koniec dodać śmietanę lub jogurt i dusić pod przykryciem doprawić ewentualnie dodatkowo gałką muszkatołową Podawać z ryżem lub z ziemniakami. Smacznego
Gotowanie z pasjąpapieru wystawało ponad brzeg tortownicy. Tortownicę maluję olejem i wykładam papierem. Na spód tortownicy układam ciastka, jeżeli chcemy to spód sernika możemy wykonać z rozkruszonych herbatników z masłem lub ryżu preparowanego z czekoladą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie masy: Mango dokładnie myję, odcinam końcówkę od strony łodyżki i ją wyrzucam. Następnie obkrawam mango dookoła pestki. Z odciętych kawałków wybieram miąższ
Uwaga Babcia Gotujedobrze rozgrzanej patelni grillowej. Smażymy do uzyskania złotego koloru ze wszystkich stron. Podajemy z cząstką cytryny lub limonki. Łosoś Yuan Yaki może być przystawką lub z dodatkiem, np. ryżu jaśminowego – samodzielnym daniem obiadowym. Kuchnia orientalna słynie z prostoty, bogactwa smaków i aromatów, a łosoś Yuan Yaki jest tego kolejnym przykładem. Inspiracją był dla mnie przepis ze strony Oishi Washoku Recipes
mojewypiekiinietylkodeserów , jak i dań obiadowych, w tym np. mięsa , ryb, czy krewetek . Mleczko kokosowe świetnie nadaje się do drinków, koktajli , deserów lub dań orientalnych , np. do gotowanego z curry ryżu. Jest również wspaniałym zamiennikiem mleka krowiego dla osób, które wyłączyły je z diety (np. z powodu nietolerancji laktozy). Można bowiem gotować na jego bazie budyń, kleiki czy przygotowywać mleczne koktajle
mojewypiekiinietylkododać podsmażone kawałki piersi z kurczaka, całość zalać śmietaną i posypać odrobiną kurkumy. Lekko wymieszać. Smażyć, aż do lekkiej redukcji sosu. Ewentualnie sos doprawić. Gotowe danie podać, np. z ryżem. Etapy przygotowywania dania: podsmażanie mięsa, szparagów i wygląd gotowego dania na patelni Pomysł na danie - STĄD
Ugotowaćsmaku i podajemy. Zupa jarzynowa bez mięsa - z czym podać? Oto kilka pomysłów na dodatki do zupy jarzynowej bez mięsa: zupa jarzynowa z groszkiem ptysiowym zupa jarzynowa z ryżem ugotowanym na sypko zupa jarzynowa z sałatą pokrojoną w paski zupa jarzynowa z makaronem, łazankami, kołdunami lub pierogami zupa jarzynowa z grzankami zupa jarzynowa i nic więcej ;) Smacznego
Moja Książka Kucharska