ryż - 22970 przepisów (strona:621/1532)

Kokosowe curry z kurczakiem i słodkimi ziemniakami... 160

Przepis, lekko zmieniony, z niezawodnego  BBC Good Food . Składniki: (na jakieś 4 średnie, dorosłe porcje; z dodatkiem ryżu i chlebka naan wystarczyło u nas dla wszystkich na obiad) 2 łyżki oleju 2 niewielkie cebule, oczyszczone i pokrojone w półplasterki 2 łyżki łagodnej pasty curry (u mnie ulubiona korma) 2 duże, pojedyncze piersi z kurczaka, oczyszczone z błonek i kostek(...)gotuj na małym ogniu i bez przykrycia kolejnych 10 minut, aż warzywa i soczewica będa miękkie, a sos ładnie zgęstnieje. Podawaj z chlebkami naan i ugotowanym na sypko ryżem basmati

Lejdi of the house
Chilli z soczewicą... 182

pieprz 2 x 400g puszki siekanych pomidorów kostka rosołowa, wołowa, kurczakowa, albo i warzywna 400g puszka zielonej soczewicy 400g puszka czerwonej fasolki 'kidney beans' dodatkowo, do podania ugotowany ryż dobry, gęsty grecki jogurt, lub kwaśna śmietana posiekana natka pietruszki starty ser żółty W dużym garnku rozgrzej olej. Dorzuć cebule i smaż, mieszajac od czasu do czasu, przez kilka minut(...)wydaje się za suche. Odcedź i dokładnie opłucz soczewicę i fasolkę. Wrzuć do garnka, dopraw jeszcze raz, jeśli jest taka potrzeba, i gotuj kolejnych 30-40 minut. Podawaj z ryżem, lub dobrym chlebem. Nadmiar można spokojnie zamrozić

Lejdi of the house
Kurczak z masłem orzechowym... 464

puszka mleka kokosowego 400g puszka siekanych pomidorów 2-3 łyżki posiekanej świeżej kolendry, lub do smaku + ewentualnie więcej do posypania po wierzchu około 2 łyżek soku z limonki ugotowany ryż basmati, do podania  Na niewielkim ogniu, w średnim garnku, rozgrzej 1 łyżkę oleju. Smaż kawałki kurczaka, partiami, do czasu, aż będa złotawe. Gotowe odkładaj na bok. Wlej do garnka(...)dodaj kolendrę. Dopraw do smaku sola, pieprzem i sokiem limonkowym. Gotuj przez około 30 minu, bez przykrycia, do czasu, aż sos zgęstnieje, a kurczak będzie ugotowany. Podawaj z ryżem, posypane ewentualnie dodatkowa kolendra.  Moje uwagi: * Sporo osób zostawiło komentarze pod oryginalnym wpisem, generalnie nie polecajac przepisu, ale także polecajac sposoby na poprawienie smaku dania - warto poczytać; * Moje wyszło

Lejdi of the house
Sałatka z kurczakiem, ryżem i kukurydzą :) 364

jednak smak świetny! Masło sezamowe podkręca smak i nadaje kremowego smaku. Sałatka jest sycącą i powtórzę się - przepyszna. Polecam! Składniki (3-4 porcje): 2 piersi z kurczaka 200 g ryżu  250 g kukurydzy konserwowej  1,5 łyżki masła sezamowego  - tahiny (Planta Food) 1 łyżka soku z cytryny  1 łyżka oleju kokosowego  sól i pieprz(...)smaku  Przygotowanie: Ryż ugotuj w 0,5 l wody.  W międzyczasie pokrój kurczaka w grubszą kostkę i przypraw ulubionymi przyprawami (u mnie curry, pieprz cayenne, mieszanka ziołowa, czosnek niedźwiedzi, sól himalajska). Usmaż na oleju kokosowym.  W misce połącz odsączoną z zalewy kukurydzę, dodaj ugotowany, usmażonego kurczaka oraz pozostałe składniki - tahinę, sok z cytryny i przyprawy.  Wszystko

Zdrowie na języku :P
Cięlęcina z warzywami w koperkowym sosie i recenzja garnka Zwilling 180

nadaje się też dla dzieci. Delikatna potrawka z dodatkiem warzyw i brukselki, w jasnym sosie koperkowym to propozycja na smaczny duszony obiad, doskonale komponuje się z gotowanym na sypko ryżem czy kaszą. Jest pyszna! Przy okazji chciałabym Wam pokazać  kolejną perełkę w mojej kuchni, którą nabyłam niedawno -garnek niemieckiej marki Zwilling, który można kupić w internetowym sklepie  Cookin.pl(...)rozrobioną z niewielką ilością wody, oraz wsypać posiekany koperek, gotować całość jeszcze 5 minut, aż sos zgęstnieje. Podawać z gotowaną  kaszą jęczmienną, gryczaną lub  na sypko z ryżem. Zapraszam do zapoznania się z bogatą  ofertą sklepu  Cookin.pl    Znajdziecie tam wyjątkowe naczynia kuchenne które łączą w sobie zdrowie i wygodne gotowanie z najwyższą jakością

Wanilia i Kardamon
WOŁOWINA WASABI PO JAPOŃSKU 197

Polsce. Japonia, oprócz sushi słynie z takich potraw jak: zupa ramen oraz miso, okonomiyaki, takoyaki, deserów przyrządzanych z zielonej herbaty, a także owoców morza, surowych oraz suszonych ryb, warzyw, ryżu i makaronów. Japończycy posiadają bogatą tradycję kulinarną. Kuchnia to bardzo ważny element ich życia, posiłkom poświęcają szczególną uwagę, a ich spożywanie związane jest z określoną ceremonią - dania jedzone(...)japońskie Kuchnię japońską podzielić można na kilka grup: nimono - dania gotowane yakimono - dania pieczone  agemono - dania smażone tsukemono - dania, które poddane zostały procesom fermentacji gohanmono - dania przyrządzane z ryżu  sushi Japończycy jedzą pałeczkami - to dwa drążki o określonej długości, wykonane z drewna lub bambusa, porcelany, kości, metalu, kości słoniowej, oszlifowane i niekiedy pokrywane zdobieniami. Pałeczki występują

Kuchnia MagdaLeny
Curry z kurczaka 159

kurkumy 1 i 1/2 łyżki mielonej kolendry 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki wody Do podania: ryż, surówka z kapusty. Najpierw przygotowujemy marynatę z podanych składników. Kurczaka dzielimy na części i nacieramy marynatą. W marynacie kurczak powinien spędzić przynajmniej 2 godziny. Rozgrzewamy patelnię, wsypujemy na nią ziarna(...)całość podsmażamy, następnie zalewamy mlekiem kokosowym i dusimy do momentu, aż kurczak będzie gotowy - czyli po wbiciu widelca nie będzie wyciekała z niego krew. :) Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem i surówką z kapusty, ta kapusta to taka trochę spolszczona wersja, ale nam bardzo smakowało. :) Wioleta Gargula

MamaOskarka
Stek wołowy w marynacie Tex-Mex– meksykański talerz 220

jestem i nigdy nie byłam szczególną fanką ciężkich, tłustych i piekielnie ostrych meksykańskich dań typu chili con carne, gorditas, zapychających mieszanek fasoli i ryżu, kukurydzianych chlebków, słodyczy i ciast, ani pękających od nadmiaru dodatków tortilli czy burritos, ale od zawsze kocham wołowinę – a chyba nikt nie potrafi tak cudownie jej na talerzu ożywić jak właśnie Meksykanie. Mięsem, które w latach(...)jako chrupki element. Talerz był boski – sycący ale nie ciężki, pysznie ożywczy. Koniecznie do spróbowania! A jeśli brak Wam tutaj dodatkowej porcji węglowodanów – świetnie sprawdzą się domowe tortille albo ryż wymieszany z sokiem z limonki i posiekaną świeżą kolendrą. Tylko błagam, byle nie frytki! SKŁADNIKI na 2 porcje 1 gruby stek z rostbefu lub antrykotu

Karo in the Kitchen
Kurczak Dak Bulgogi z surówką i ryżem 139

mały słoik kiełków fasoli mun Dressing : 50 ml oleju z pestek winogrona kilka kropli oleju sezamowego 1 łyżka cukru palmowego 50 ml octu ryżowego sól, pieprz Dodatkowo : 200 g ryżu jaśminowego olej do smażenia Przygotowanie Filety z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w paski albo jak u nas filety pokroiliśmy w duże prostokąty o grubości(...)surówka przesiąkła smakami (temperatura pokojowa). Na patelni do grillowania rozgrzewamy olej, smażymy kurczaka po kilka minut (większe kawałki) lub mniejsze dość szybko się smażą. Podajemy z surówką i ciepłym ryżem jaśminowym

R'n'G Kitchen
Schab w sosie pomarańczowym z tahini 181

pomarańczowym z tahini 600 g schabu lub polędwiczek wieprzowych olej łyżka miodu sok z 1 pomarańczy (ok 150 ml) 30 g tahiny 2 łyżki posiekanej kolendry sól, pieprz ryż basmati do podania   Mięso kroimy w małą kostkę, solimy i pieprzymy a następnie obsmażamy na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy miód i dokładnie mieszamy, wlewamy sok i znowu mieszamy(...)Dodajemy pastę tahini, po wymieszaniu przykrywamy i dusimy ok 10 minut lub dopóki mięso nie stanie się mięciutkie. Ewentualnie dodatkowo doprawiamy. Podajemy z ryżem, posypane kolendrą

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kąski z widlaka białego z kurkumowym ryżem 224

Widlak biały to nic innego jak ryba z rodziny dorszowatych, więc biała o soczystym, delikatnym mięsie. Wykorzystałam ją tutaj do zrobienia kąsków rybnych a dodatek ryżu nadaje jej charakteru. Jeśli tylko uda się Wam zakupić widlaka, zróbcie takie oto danie, jeśli jednak nie, wykorzystajcie mięso dorsza. Kąski z widlaka białego z kurkumowym ryżem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
zapiekane gołąbki bez zawijania 689

składniki: 150 g ryżu 300 g kapusty, białej 350 g mięsa mielonego, wieprzowego 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, cząber lub inne ulubione zioło do gołąbków mąka do obtoczenia tłuszcz do podsmażenia opcjonalnie: ok. 2 łyżki bułki tartej dodatkowo: natka pietruszki wykonanie: Ryż gotujemy wg opisu na opakowaniu. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Kapustę drobno siekamy. Wszystkie składniki

Domowy Smak Jedzenia
Puszkowa sałatka od Laury 178

puszkowa, bo używamy kukurydzy, ananasa i fasolki z puszki. Ja od siebie dodałam tylko słonecznik. Całość jest wyśmienita. Polecam!  Składniki : * 3 małe piersi z kurczaka * 3 torebki białego ryżu paraboloid   * puszka kukurydzy  * puszka ananasa  * puszka czerwonej fasoli * 100g uprażonego słonecznika * 3 łyżki majonezu * sól, pieprz, curry, czosnek i czerwona mielona papryka do smaku  Przygotowanie(...)Ryż ugotować z solą i odrobiną curry. Kurczaka pokroić w kostkę. Przyprawić i usmażyć. Wszystkie puszki otworzyć i odlać wodę. Wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem do smaku

Magiczne Życie Marty
pierś z kurczaka nadziewana porem i orzechami 277

piekarniku piekarnik rozgrzać do 180 st pierś zawinąć w folię i przełożyć do naczynia żaroodpornego  piec ok 25 min - 5 min przed końcem uchylić odrobinę folii Podawać z ryżem, kaszą bądź ziemniakami z dodatkiem innych warzyw. Wersja z patelni jest z cukiniowymi wstążkami i ryżem, zaś wersja na parze z batatami i marchewkami. Smacznego

Gotowanie z pasją
Kalafior po grecku 127

biała część) 3-4 liście kaffiru 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki sosu sojowego 1 kalafior 1 łyżka sosu ostrygowego cukier palmowy tymianek cynamon sól, pieprz Dodatkowo: ryż natka pietruszki Przygotowanie Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanym maśle, dodajemy posiekany czosnek. Jarzyny obieramy, ścieramy  na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w piórka. Warzywa dodajemy do cebuli, dodajemy sos sojowy(...)Kalafior dzielimy na różyczki, dodajemy do warzyw, dusimy pod przykryciem około 30 min. Wlewamy sos ostrygowy. Całość doprawiamy do smaku cukrem, cynamonem, tymiankiem, solą i pieprzem. Podajemy z ryżem i natką pietruszki

R'n'G Kitchen