ryż - 22970 przepisów (strona:415/1532)

Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych 269

łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego lubczyku 100g śmietany kremówki 350ml bulionu drobiowego lub warzywnego sól, świeżo mielony pieprz   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Ugotować ryż, wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i usmażyć na 1-2 łyżkach oleju. Kapustę poszatkować. Wrzucić(...)dużego gara z wrzącą i dobrze posoloną wodą. Gotować ok. 10 minut (w przypadku młodej kapusty, obgotowywanie może nie być konieczne). W misce wymieszać mięso mielone z usmażoną cebulką, ryżem oraz jajem. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę 1/3 kapusty, następnie warstwę z połowy farszu. Na to znów 1/3 kapusty, resztę mięsa. Na górze ostatnia

Moja Delicja
Gołąbki w kiszonej kapuście 201

kolor. Ryż  opłukać, osączyć, zalać wrzątkiem, lekko osolić, gotować na małym ogniu 10 min - ma być prawie ugotowany. Przygotować farsz: połączyć mięso z na wpół miękkim ryżem, dodać przesmażoną, przestudzoną  cebulę i boczek,  słodką paprykę, posiekany czosnek. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia

Stare Gary
Sałatka ryżowa z kurczakiem 354

papryki konserwowe 2 łyżki szczypiorku 3-4 łyżki majonezu Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, smażymy na rozgrzanej patelni. Ryż gotujemy do miękkości  w delikatnie osolonej wodzie. Ja użyłam tego w torebkach. Kukurydzę odsączamy. Paprykę oraz ser kroimy w kosteczkę. Szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dokładnie

VioletoweKucharzenie
Szyszki z białej czekolady i ryżu preparowanego 154

długo, aż będzie prawie zimna, ale co ważne płynna. (Wrzucenie ryżu preparowanego do ciepłej lub gorącej czekolady może spowodować, że stanie się miękki i flakowaty). Do zimnej czekolady wsypujemy ryż preparowany i mieszamy by się połączył z masą. Na koniec z tężejącej masy formujemy ręcznie kuleczki, które układamy na talerzu i pozostawiamy do wystygnięcia

Smakowy Raj
Szyszki z ryżu preparowanego z prażonymi bakaliami 202

lekko przestygły. Masło rozpuszczamy razem z krówkami. Stale mieszając zagotowujemy, odstawiamy na chwilę, by lekko przestygły. Masa ma być ciepła, ale gorąca. Następnie wsypujemy uprażone bakalie i stopniowo ryż preparowany. Z gotowej, dobrze wymieszanej masy formujemy (ręcznie lub łyżeczką) szyszki, które układamy odstępach (by się nie zlepiły) na pergaminie lub talerzu i odstawiamy na około godzinę do wystygnięcia

Smakowy Raj
Pomidorówka 107

kostki rosołowe i pokrojone warzywa. Gotować aż warzywa będą miękkie, dodać słoiczek przecieru i wymieszać. Blenderem miksuję warzywa, by zupa była gęstsza. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Ugotować ryż, można podać również z grzankami lub posypać startym żółtym serem. Gotowe i smacznego

pink envelope
Gołąbki inaczej 234

wrzącą, posoloną wodę. Chwilę gotujemy, aby była miękka. Gdy ostygnie kroimy ją drobno i dodajemy do mielonego mięsa. Do mięsnej masy dodajemy również drobno pokrojoną cebulę, wcześniej ugotowany ryż i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Z przygotowanej masy formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju. Na dno garnka

Salonik smaków
Krewetki po białowiesku 128

krewetek i cebuli i mieszając podsmażamy do momentu, aż sos się zredukuje. W międzyczasie gotujemy ryż. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy na patelnię razem z kukurydzą i ryżem- chwilę podsmażamy. Solimy i pieprzymy wedle uznania. Tuż przed podaniem posypujemy potrawę posiekaną natką pietruszki. *edit: Nasza żubrówka w dziczy Jest to szybki, aromatyczny obiad, z czosnkiem i żubrówką

les mirabelles
Drobiowy Strogonow z porem* wg Jamiego 114

brązowych pieczarek 2 piersi z kurczaka oliwa z oliwek łyżka masła 250ml białego wina sól i świeżo zmielony pieprz   pęczek świeżej pietruszki 300g śmietany 18% 1 cytryna  Ryż gotujemy ze szczyptą soli według przepisu na opakowaniu. Porom obcinamy korzenie i liście, a jasną część przekrawamy na pół a potem siekamy, żeby otrzymać dużą kostkę. Pokrojonego pora dokładnie(...)zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut. U mnie trwało to dłużej, ponieważ dałam całą szklankę wody i sos musiał się zredukować. Podajemy Strogonowa na ryżu, posypanego świeżą pietruszką i lekko skropionego sokiem z cytryny. Myślałam, że sos z cytryny będzie zbędny, bo sos jest trochę kwaskowy, ale uwierzcie mi- warto spróbować. Cytryna wspaniale uzupełnia smaki

les mirabelles
Zestaw do sushi 155

wkrótce na blogu. Firma: wyłącznym właścicielem znaku towarowego TOKYOTO jest TAN-VIET International S. A. Cena zestawu: ok. 20zł. Na wszystkich opakowaniach dokładne instrukcje. Ryż do sushi Skład: ryż okrągłoziarnisty. Masa netto: 500g. Sushi nori Skład: prażone algi morskie. Masa netto: 28g. Pasta wasabi – ostry chrzan do sushi Skład: woda, chrzan, substancja słodząca-sorbitol, olej roślinny, sól, kurkuma

Qlinarnie i Qlinarnie
Wegeburgery i Niebo w gębie 208

łyżki drobno posiekanej cebuli 2 drobno posiekane ząbki czosnku ½ filiżanki bułki tartej 2 łyżki masła migdałowego (nie dałam) ½ łyżeczki zmielonego kopru włoskiego (nie dałam) olej W dużej misce zmiksuj/rozdrobnij ryż, buraki i soczewicę, ale nie na całkiem gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni. Formuj większe kotlety i smaż z obu stron

Qlinarnie i Qlinarnie
Basmati z imbirem i Emaus 199

czosnku, drobno posiekane 2 łyżki oleju rzepakowego kilka pokrojonych pieczarek 2 marchewki, pokrojone w słupki 1 czerwona papryka, drobno pokrojona 1 łyżka prażonych nasion sezamu sos sojowy szczypior, posiekany ryż basmati Rozgrzej olej sezamowy, podsmaż czosnek i imbir, przełóż na talerz. Rozgrzej olej rzepakowy i krótko podsmaż pieczarki, marchewki i paprykę. Zestaw na chwilę z ognia, ostrożnie podlej wodą(...)małym ogniu kilkanaście minut (aż warzywa będą miękkie, ale też lekko chrupiące). Wrzuć czosnek z imbirem. Dopraw sosem sojowym i wymieszaj. Posyp szczypiorkiem i sezamem. Podawaj ciepłe z ryżem basmati.   Źródło: http://www.emaus-rzeszow.pl/ I jeszcze trochę informacji pra ktycznych: jeśli interesują Cię starocie, antyki, itp. – polecam odwiedzenie rzeszowskiego oddziału EMAUS-u (sklep niekomercyjny! ul. Batorego 22). Znajdziesz tu meble

Qlinarnie i Qlinarnie
Biały pudding w czarnym sosie i Węgry (2) 140

filiżanki tapioki + 2 filiżanki wody opcjonalnie: coś do posłodzenia Składniki na sos: 1 szklanka jeżyn lub więcej kilka łyżek wody kilka łyżeczek słodkiego syropu ½ łyżeczki mąki kukurydzianej Ugotuj ryż z tapioką na wodzie. Dokładnie zmiksuj, posłodź jeśli chcesz. Przełóż do małych filiżanek, etc. i odstaw na kilka godzin do lodówki. Koniecznie wypłucz foremki wcześniej zimną wodą. Wtedy łatwiej wyjmiesz

Qlinarnie i Qlinarnie
Kotleciki ryżowo-ziemniaczane w sezamie, Święto kina! 197

ziemniaków, pokrojonych w plastry 2 cebule (białe lub czerwone), drobno posiekane 1 ząbek czosnku, drobno posiekany sól, pieprz pęczek natki pietruszki, posiekany do smażenia: olej do obtoczenia: sezam Ugotuj ryż i ziemniaki, odcedź i ostudź. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Formuj kotleciki (mi wyszło około 10), obtaczaj w nasionach sezamu i smaż na rozgrzanym oleju. Dziś od rana

Qlinarnie i Qlinarnie
115. Sałatka ryżowo-kurkumowa z ogórkiem 218

musztardy sól, pieprz Ryż ugotować z solą i kurkumą na sypko. Ogórek pokroić w kostkę, posolić i odstawić na sicie aż puści sok. Koperek pokroić i połączyć z ryżem, ogórkiem, majonezem i musztardą.  Doprawić do smaku

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania