ryż - 22970 przepisów (strona:410/1532)

Zapiekanka gołąbkowa 223

woreczki ryżu. Obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Następnie smażymy ją do złotego koloru. 3. Nastawiamy piekarnik na 180 C. Następnie do miski wkładamy mięso mielone i dodajemy ugotowany ryż oraz cebulę. Składniki łączymy za pomocą naszej dłoni, a w trakcie przyprawiamy mięso solą, pieprzem,papryką oraz majerankiem.  4. Na dno blachy wykładamy warstwę kapusty.  Następnie wykładamy

Gotuj Z Muzyką
Faszerowane papryki z mięsem i ryżem 204

obiedzie , ale i rodzinnych przyjęciach. Syci na długie godziny i zachwyca podniebienia! Faszerowana papryka jest obowiązkowym daniem co roku w sezonie! SKŁADNIKI: - czerwona papryka – 2 szt - ugotowany ryż – 1 szkl - poszatkowana kapusta – 100 g - mięso mielone – 200 g - cebula – 1 szt - czosnek – 1 ząbek - jajko – 1 szt - śmietana(...)Dodajemy mięso mielone i rozdrabniamy je mieszając. Dodajemy czosnek oraz przyprawy : sól i pieprz ( + ew. oregano, bazylię, majeranek ). Smażymy ok. 15 min. Studzimy mięso , po czym mieszamy z jajkiem, ryżem i szczyptą kurkumy. Papryki przekrawamy na połówki. Wyjmujemy gniazda nasienne i napełniamy dokładnie nadzieniem. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy papryki ( można lekko skropić oliwą ). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Ostra na Słodko
Filet z kurczaka z karmelizowanymi truskawkami ( z klopsikami ryżowymi ) 181

szczypta - pieprz – 1 szczypta SOS: - truskawki – 200 g - masło klarowane – 4 łyżki - cukier brązowy – 2 łyżki - kolorowy pieprz ziarnisty – 1 łyżka KLOPSY: - ryż – 100 g - sól – 1 łyżeczka - papryka – 1 szczypta - mąka – 30 g - jajko – 1 szt - bułka tarta – 50 g - olej Kujawski bazyliowy – 200 ml SPOSÓB(...)masło. Dodajemy pokrojone na pół truskawki i zasypujemy brązowym cukrem. Delikatnie mieszamy aż cukier się rozpuści. Dosypujemy kolorowy pieprz i delikatnie mieszając gotujemy na wolnym ogniu ok.4 minuty. KLOPSY: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Do ugotowanego dodajemy jajko, mąkę,odrobinę soli i papryki. Dokładnie mieszamy i formujemy klopsy. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu

Ostra na Słodko
Kurczak zapiekany z mozzarellą i pomidorkami 311

oliwki – 50 g * sól – 1 łyżeczka * pieprz – 1 szczypta * papryka ostra – 1 szczypta * oliwa z oliwek – 50 ml * świeża bazylia – 1 pęczek * dziki ryż – 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Filety z kurczaka oczyszczamy , kroimy na 2 kawałki , delikatnie rozbijamy. Nacieramy solą , posypujemy pieprzem i odrobiną ostrej papryki. Odstawiamy na ok. 15 minut(...)nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 25-30 minut. ( Jeśli ser będzie nam się spiekał możemy całość pokryć folią aluminiową ). Podajemy gorące z ugotowanym w lekko osolonej wodzie dzikim ryżem. Smacznego

Ostra na Słodko
KOTLETY Z PAPRYKARZA 362

gotujemy 2 jajka na twardo oraz torebkę ryżu, po ugotowaniu czekamy do ostudzenia. W misce umieszczamy składniki: paprykarz, 2 jajka ugotowane na twardo i drobno posiekane, koperek, lubczyk oraz ryż. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy przyprawy "Kucharek" oraz pieprzu czarnego do smaku. Następnie wbijamy jedno jajko oraz dodajemy bułkę tartą. Całość mieszamy i formujemy kotleciki, które smażymy na oleju. Smacznego

Mentor Smaku
Ciepło - zimna sałatka prawie po indyjsku 401

soku z ananasa i dodatkowych porcji przypraw zależy od indywidualnych preferencji. Najlepiej próbować i  dodawać pomału, aż znajdziemy nasz smak idealny. Tak jak pisałam, sałatka najlepsza jest gdy ryż i kurczak są jeszcze ciepłe, chociaż warto się powstrzymać i zostawić coś do ostygnięcia aby spróbować również wersji na zimno

Z butelką mleczka w tle
Warzywno-mięsne danie z patelni 244

Całe danie powstanie na patelni. Użyjemy troszkę mięska i dużo warzyw. Dodatkiem może być ryż lub makaron. Składniki: -ok. 25 dkg karkówki -1 marchewka -1 cebula -2 ząbki czosnku -pół czerwonej papryki -5 pieczarek -kilka różyczek kalafiora -garść kapusty włoskiej -przyprawy ( barbecue, sól, pieprz) -olej do smażenia    Mięso i czosnek kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawami i solą(...)cebula się zeszkli dodajemy pieczarki.    Kiedy pojawi się sosik dodajemy kapustę a następnie paprykę i kalafior. Przyprawiamy wszystko do smaku, zmniejszamy ogień i podsmażamy. W międzyczasie gotujemy ryż lub makaron i dodajemy go na patelnię. Mieszamy i obiad gotowy. Smacznego

Maminek kulinarny
Papryka faszerowana 216

bardzo smaczne danie. Składniki: -4 czerwone lub żółte papryki -10-15 dkg ryżu -1/2 kg mielonego mięsa -2 ząbki czosnku -przyprawa do mięs -warzywko -pieprz -olej    Ryż(...)gotujemy na sypko w wodzie z dodatkiem warzywka. Mięso przyprawiamy przyprawą do mięs. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy na niewielkiej ilości oleju.    Podsmażone mięso łączymy z ryżem, doprawiamy do smaku przyprawą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.    Z papryk ostrożnie usuwamy gniazda nasienne.     Wypełniamy papryki farszem i ustawiamy w naczyniu żaroodpornym.    Wstawiamy

Maminek kulinarny
Domowy paprykarz szczeciński 161

ryżu bosmati 1/2 czerwonej papryki 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego pieprz świeżo mielony sól papryka ostra i słodka mielona do smaku 1 łyżeczka cukru (ewentualnie) 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę, czosnek i paprykę drobno kroimy(...)patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę, paprykę i czosnek. Dodajemy odsączonego z wody tuńczyka z puszki, mieszamy, dodajemy koncentrat i przyprawy. Na koniec wszystko łączymy z ryżem, dokładnie mieszając, ewentualnie doprawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z kasztanami 186

maśle dusimy szalotkę i pokrojoną papryczkę. Gdy się zeszklą wsypujemy ryż i chwilę smażymy. Mieszamy. Wlewamy wino, gdy odparuje dodajemy kasztany i wlewamy partiami bulion. Gotujemy do miękkości ryżu. Dokładamy na patelnię drugą część masła i starty ser. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posypujemy posiekanymi listkami bazylii

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa ryżowo-koperkowa 254

startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojonego pora, liść laurowy, przyprawę do zup, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować przez 30 minut na średnim ogniu. Zagotować. Następnie dodać ryż i pokrojone ziemniaki i gotować, aż staną się miękkie. Do ugotowanej zupy dodać koperek. Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi

Gospodyni Miejska
Recenzja książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudii Roden 217

składników - libański ryż z soczewicą i duszoną cebulką.  Pieczone pomidory z Prowansji Egipska zupa z soczewicy Kurczak z pomidorami i miodem Tunezyjska pieczona sałatka Gazpacho andaluz Libański ryż z soczewicą Tażin z klopsikami i jajkiem Książka jest ładnie wydana, ma twardą okładkę i dobrej jakości papier. Znalazłam ją w ofercie kilku księgarni internetowych (ale nie tych "dużych

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z kurczaka i fasoli 426

Pyszna sałatka z kurczakiem i fasolą Sałatka z kurczaka i fasoli   SKŁADNIKI: piersi z kurczaka -1 podwójne ryż -1 saszetka ogórki kwaszone -2 szt fasola czerwona -1 puszka kukurydza -1 puszka cebula czosnkowa -1 szt sól i pieprz wegeta -1 łyżka majonez -3 łyżki(...)papryka czerwona -0,5 szt PRZYGOTOWANIE: Pierś kurczaka ugotować w wodzie z  wegetą, ostudzić.  Pokroić piersi w grubszą kostkę.  Ogórki i cebulę pokroić w kostkę.  Ryż ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.  Paprykę oczyścić z nasion,  pokroić w kostkę.  Kukurydzę i fasolę odlać z zalewy  osączyć na sicie. Wszystkie składniki sałatki

Kuchnia Danusi
332. 168

ryż na mleku z malinami i truskawkami *masa kajmakowa o smaku kokosu (nie jest zła, ale orzechowa i tak bije ją na głowę )  Nigdy nie wiem ile ryż jest jeszcze w stanie wchłonąć płynów, bo boję się, że go rozgotuje, ale i tak okazuje się, że jeszcze mógł ich trochę "wypić" :P Wiedziałam, że tak będzie. Cały

More food, love and dreams
GOŁĄBKI W BOTWINIE 164

suszonych warzyw:marchew, pietruszka,seler Wykonanie: Ryż gotujemy w posolonej wodzie ok. 10 minut. Studzimy. Liscie botwiny myjemy, parzymy ok 5 minut we wrzątku. Mięso mielone mieszamy z ryżem, doprawiamy solą, pieprzem ,słodką papryką. Na każdy liść botwiny układamy porcje mięsa, ok łyżki, zwijamy.Układamy  w naczyniu żaroodpornym, zalewamy bulionem, dusimy 20 minut, po tym czasie odkrywamy naczynie

Z Majeczką w kuchni