miękkości. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Połączyć z warzywami i kurczakiem. Sos: śmietanę wymieszać z jajkami, 1/3 startego sera żółtego oraz przyprawą kebab – gyros. Sos połączyć z ryżem. Całość przełożyć do jednego dużego naczynia żaroodpornego lub kilku mniejszych. Wierzch posypać startym serem żółtym. Piec w 200 stopniach do momentu roztopienia sera ok. 10-15 minut. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówSałatka hawajska w moim wykonaniu to słodki, najlepiej świeży ananas, wędzona szynka, kukurydza, orzechy włoskie, oraz zamiennie makaron lub ryż, do smaku zioła i odrobina majonezu. Lubimy ją, gdyż jest pyszna! Tym razem do przygotowania sałatki został wykorzystany uroczy makaron mini kokardki. Ta Sałatka hawajska wchodziła w skład naszego sylwestrowego menu. , jest smaczna i wizualnie apetyczna, może być podana(...)plasterki szynki, może być też gotowania lub pieczona pierś drobiowa 2 łyżki kukurydzy orzechy włoskie odrobina majonezu zioła do sałatek Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente lub ryż gotujemy na sypko, studzimy Plastry ananasa kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Orzechy włoskie grubo siekamy. Szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce, doprawiamy ziołami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmaku kapusta włoska lub biała Sposób wykonania: Mięso zmielić dwukrotnie. W tym czasie ugotować ryż bardzo krótko ok. 5- 8 minut. Zmielone mięso połączyć z ugotowanym ryżem, jajkami i przyprawami. Liście kapusty delikatnie odciąć od głąba. Odciąć żyłki od liści żeby było łatwiej zawijać gołąbki. Przygotować garnek z dużą ilością wrzącej wody. Zanurzać po jednym liściu we wrzątku
Na słodko lub wytrawnieżeby nie było grudek i pod koniec gotowania dodać do wrzątku. Pogotować wszystko jeszcze 10 minut od zagotowania się. Opcjonalnie doprawić jeszcze przyprawami do smaku. Oddzielnie ugotować makaron lub ryż według przepisu podanego na opakowaniu. Po ugotowaniu dodać do zupy. Podawać na gorąco Smacznego
Na słodko lub wytrawniepojedyncze liście. Ryż zagotować w osolonej wodzie nie doprowadzając do całkowitej miękkości.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć.Grzyby namoczyć a następnie drobno pokroić. Do ugotowanego ryżu dodajemy mięso, podsmażoną cebulę,grzyby, czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę doprawiając do smaku. Tak gotowy farsz zawijamy w liście kapusty. Gotowe gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym zalewamy delikatnym bulionem
Kuchnia w opałacholiwie i pomidorach (Turcja) Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki Libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Mujaddara Bakłażan w sosie pomidorowym Papryki faszerowane ryżem (Gemista) Paella wegetariańska Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku Risotto z pszenicy farro z grzybami (można zastąpić pęczakiem) Sałatka z kaszy z pieczonymi warzywami i fetą Duszone warzywa po hiszpańsku
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: mięso mielone indycze 50 dag, ryż ugotowany 4 saszetki, cebula(...)podsmażona 3 sztuki, kucharek 1 łyżka, sos chili 2 łyżki, kapusta włoska 1 średnia, woda 6 szklanek, pomidory w puszce 250 ml, śmietana 1/2 szklanki, mąka pszenna 4 łyżki ryż w saszetkach ugotować i wsypać do miski, dodać mielone z indyka, podsmażoną cebulkę na maśle, kucharka, ostry sos chilli, wszystko dobrze wymieszać średniej wielkości nie twarda główka kapusty włoskiej
W Mojej Kuchni Lubięobgotować we wrzątku, osączyć i delikatnie rozdzielić liście. Ściąć ich grube części. Ryż ugotować na sypko. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, wymieszać z mięsem oraz ryżem i doprawić solą, pieprzem i oregano. Na każdy liść położyć łyżkę lub dwie farszu i zwijać nieduże gołąbki. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć gołąbki, a na nie położyć startą marchewkę
IMPRESJA SMAKUmarynatę do kurczaka: ok. 3 cm świeżego imbiru 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka zielonej pasty curry 6 łyżek oliwy sok z 1/4 cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu sól, pieprz Dodatkowo: ryż świeży tymianek cytrynowy (opcjonalnie) Wykonanie: Marynata: Imbir i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kurczaka kroimy w kostkę (ok. 2cm). Wszystkie składniki marynaty razem mieszamy, aż powstanie jednolita(...)oliwa. Do warzyw z kurczakiem dodajemy mleko kokosowe, pomidory, koncentrat pomidorowy i całość dusimy do miękkości Jeżeli sos będzie za rzadki dodajemy łyżkę skrobi kukurydzianej rozmieszanej w wodzie. Gotujemy ryż i gotowe. Gotowe danie można posypać drobno pokrojonym tymiankiem cytrynowym. Smacznego
IMPRESJA SMAKUśrodek i oczyszczamy. Cebulę drobno kroimy, przesmażamy na oleju, dodajemy mielone mięso. Mięso równomiernie obsmażamy, aż zmieni kolor. Stopniowo dodajemy bulion warzywny. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy wcześniej ugotowany ryż. Wszystko mieszamy i nadziewamy tym farszem papryki. Przykrywamy ściętą górą papryki. Wstawiamy je do piekarniku. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 45 minut. Smacznego
Salonik smakówoliwy, wsyp szczyptę soli i pieprzu oraz tymianek i wlej około 1 łyżki wody. Przykryj garnek, zwiększ ogień do dużego i duś selera, regularnie mieszając. Do małego garnka wsyp ryż, zalej 2 kubkami wrzątku, wsyp szczyptę soli i przykryj. Do miski włóż mięso mielone, wsyp szczyptę soli i pieprzu oraz drobno posiekanego koperku, po czym czystymi rękami dobrze wszystko(...)Wlej 1 łyżkę oliwy na gorąca patelnię, połóż na niej klopsiki, regularnie wstrząsając patelnią, aż się przyrumienią dodając szczyptę kminku. Do garnka z selerem dodaj szpinak, a następnie ugotowany ryż i dopraw całość do smaku. Do klopsików dodaj żurawinę i śmietanę oraz trochę wody i gotuj zawartość na wolnym ogniu przez kilka minut. SMACZNEGO! Przepis z książki
Kredowe Menudanie banalne, jednakże smakuje świetnie. Składniki: 200g ryżu, 1/2 papryki, 2 ogórki kiszone, 2-3 łyżki kukurydzy, zioła prowansalskie, ser żółty, pierś z kurczaka, przyprawa gyros, olej. 1. Gotujemy ryż, aż będzie miękki. Dodajemy kostkę rosołową. Studzimy. 2. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą gyros. Wkładamy do na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy. 4. Paprykę myjemy, kroimy
Kuchnia Pełna Pasjiszklanki ryżu, 2 pomidory, papryka, 1/4 puszki kukurydzy, 1/2 główki cebuli, 3 ogórki kiszone, garść oliwek: zielonych i czarnych, ser typu Feta, pierś z kurczaka, sos vinegrett. 1. Ryż gotujemy w osolonej(...)wodzie do miękkości. 2. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy, np przyprawą gyros. Wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy. 3. Warzywa myjemy, kroimy kosteczkę. Dodajemy do miski z wystudzonym ryżem oraz kurczakiem. 4. Kroimy ser sałatkowy, typu feta, dodajemy do reszty składników. 5. Przyrządzamy sos vinegrett, dodajemy do sałatki. 6. Odstawiamy do lodówki na 10min. Chłodniejsza jest lepsza;) Smacznego
Kuchnia Pełna Pasjipomidory, 200g ryżu, 0,30 kg sera żółtego, sos ziołowy: oliwa z oliwek, oregano, szczypta soli i cukru, ząbek czosnku, pieprz Przygotowanie: 1. Do wrzącej osolonej wody wkładamy ryż, gotujemy do miękkości, następnie studzimy. 2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą gyros. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Kiedy będzie już rozgrzana wykładamy mięso. Smażymy dopóki mięso(...)składników. 7. Przygotowujemy sos ziołowy. Dodajemy do sałatki. (w zasadzie możemy zacząć przygotowywanie sałatki od tego elementu, aby sos się "przegryzł":) Enjoy!!!;-) Sałatkę możemy przygotowywać także w wersji bez ryżu lub z makaronem
Kuchnia Pełna Pasjiminut (tak żeby papryka zmiękła, ale się nie rozgotowała). Przygotować ryż według instrukcji na opakowaniu. Podana liczba opakowań zależy już od Was. Ja robię zazwyczaj po jednej torebce ryżu na osobę, ale mąż jest czasami bardziej głodny po pracy i zjada wtedy dwie torebki
Passions hobbies life