ryż - 22970 przepisów (strona:399/1532)

Fasolka szparagowa z ryżem 179

cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki tłuszczu, sól do smaku, koperek. Wykonanie: Ryż zalać 1 ¼ szklanki osolonej wrzącej wody i ugotować. Ugotować również fasolkę i wymieszać z ryżem. Dodać umyte, pokrojone pomidory i podgotować razem przez 10 minut. Posiekać czosnek, cebulę lekko zrumienić na tłuszczu, dodać do potrawy, wymieszać i posypać posiekanym świeżym koperkiem

Tradycyjna Kuchnia
Mleko ryżowe 234

mleka) 0.5 szklanki ryżu (basmanti, jaśminowego, brązowego) szczypta cynamonu szczypta mielonego kardamonu 1 laska wanilii 10 szklanek wody 1 łyżeczka oleju kokosowego   Przygotowanie: Jak zrobić domowe mleko ryżowe? Ryż uprażyć w dużym rondlu na oleju kokosowym wraz z cynamonem, kardamonem i ziarenkami z laski wanilii. Zalać wszystko(...)wodą, dodać wyłuskane z ziarenek laski wanilii, zagotować, następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować około 1 godziny, mieszając od czasu do czasu. Wyjąć laski wanilii z ugotowanego ryżu. Zmiksować wszystko blenderem, Gotowe mleko ryżowe przelać przez gęste sito do butelki. Przechowywać w lodówce do 4-5 dni. Jeśli mleko ryżowe chcemy pić bezpośrednio w takiej formie, należy

Moja Delicja
Curry rybne 203

minut. Po tym czasie dodać blanszowane warzywa, mleczko kokosowe, znów dusić 5 minut. Curry przełożyć do miseczek, posypać dużą ilością grubo pokrojonej kolendry, od razu podawać z ryżem basmati. Ryż należy ugotować na sypko i podawać w osobnej misce. Ja zamianst kolendry użyłam tym razem siekanej pietruszki, a na koniec do sosu dodałam 2 łyżeczki chutneya kolendrowego

Kuchnia Prezydentowej
Pomidorowa zupa meksykańska z wołowiną, czekoladą i rodzynkami 223

ryż i gotować jeszcze 15 minut. Doprawić do smaku i ewentualnie uzupełnić płyn bulionem. Podawać gorące, posypane świeżą kolendrą.   Zupa inspirowana przepisem na zupę wołową z ryżem z książki "Zupy" Carole Clements, wydawnictwa Parragon Books

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak po chińsku 162

posiekany ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki sosu sojowego 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej 50ml rosołu z kury sól, pieprz do smaku posiekana natka pietruszki do dekoracji Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. Mięso, marchew i cukinię  pokroić na cieniutkie paseczki. Cebulę  i paprykę w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę.  Dodać mięso kurczaka(...)sojowy wymieszać  z łyżeczką wody i mąką kukurydzianą. Wlać na patelnię. Zagotować i trzymać na ogniu przez następną minutę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać  z ryżem ugotowanym na sypko. Całość posypać posiekaną bardzo drobno natką pietruszki

Wiem co jem
Kurczak w śmietanie z suszonym pomidorem 293

czerwonej papryki 7 pomidorków cherry 3 plastry suszonego pomidora z zalewy 4 ząbki czosnku 2 cebule 5 łyżek oleju pieprz bałkański do smaku sól morska do smaku Dodatek: Gotowany ryż z pomidorami papryką i soczewicą  SYS   Sposób przygotowania Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na niezbyt cienkie kawałki,oprószamy ziołami dalmatyńskimi równomiernie i pieprzem bałkańskim(...)świeże pomidory zalewamy słodką śmietanką i dusimy aż sos zacznie gęstnieć mieszając od czasu do czasu.Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Podawać gorące z gotowanym na sypko ryżem

Wanilia i Kardamon
Grillowany kurczak z cukinią 181

Duża podwójna pierś z kurczaka cukinia 2 czerwone papryki średnie 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego pół szklanki wody przyprawy (sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, papryka ostra, oregano) Przygotowanie: Ryż ugotować. W międzyczasie umyć i pokroić drobno kurczaka, paprykę i cukinię. Cebulę posiekać w piórka. Rozgrzać patelnię do grillowania z odrobiną oliwy i wrzucić kurczaka z cukinią. Podgrillować

ChilliJemy
Wiosenna zupa z jarmużem i kurczakiem 175

się wodą (ok 4 szklanek wrzucam sypki ryż i gotuję na małym ogniu ok 10 minut razem z pokrojona w plastry marchewką i pietruszką. Po tym czasie do ryżu, dodaję kurczaka z cebulą, liść laurowy oraz  ziele angielskie. Gotuję ok ok 10 minut. W ostatniej fazie gotowania do zupy dodaję umyty i oczyszczony z głównych grubych żyłek jarmuż

ChilliJemy
Zupa gołąbkowa 196

dużych oczkach i odstawiamy w miseczce na bok. Kapustę kroimy w kwadraciki i wrzucamy do wywaru. Wkładamy do niego także torebkę ryżu. Gotujemy wszystko do miękkości, po czym ryż wysypujemy z torebki do zupy. Umieszczamy w garnku także starte wcześniej, ugotowane warzywa. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i szklimy na nim posiekaną cebulę. Gdy będzie gotowa, wkładamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Papryka faszerowana ryżem, serem i pieczarkami 205

obrać i pokroić na plasterki. Na oleju podsmażyć cebulę na złoty kolor. Dodać pieczarki i przyprawić je solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić około 10 minut aż będą miękkie. Ryż przełożyć do miski. Dodać do niego zawartość patelni. Następnie dołożyć kukurydzę i ser. Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Z papryki odkroić wierzch, aby powstały "czapeczki". Wydrążyć środek

My simple kitchen
Paprykowe curry z cukinią 169

łyżeczkami curry oraz solą i pieprzem. Warzywa smażymy na rozgrzanej oliwie ok 10-15 minut, aż lekko się przyrumienią i będą miękkie.  2. W między czasie nastawiamy ryż i jeśli warzywa: kalafior, brokuły i marchewka są mrożone, to rozmrażamy je gotując w osobnym garnku. Uważamy, żeby nie rozgotowały się, a były al dente.  3. Do dużego garnka(...)pomidorami dajemy do zagotowania się i dodajemy do niego mleczko kokosowe, a także całość doprawiamy przyprawami.  5. Teraz pozostaje nam połączyć warzywa z curry, a następnie podać z ryżem i świeżą pietruszką lub kolendrą.  6. Wszystkie smaki zostały doskonale połączone, więc nasze curry powinno być kwaśne, słodkie i nieco ostre, ale nie wypalające. Jeśli jesteście fanami piekielnego smaku

Bananowe Pole
Zupa ryżowa ze szparagami i pietruszką! 131

wody - 1 szklanka bulionu warzywnego - chili świeże - 1/2 pęczka natki pietruszki - paczka szparagów - 1/4 kostki masła - czosnek 2 ząbki W garnku rozpuść masło dodaj przeciśnięty czosnek, chwilkę podduś, dodaj ryż, wodę, bulion i mleko. Gotuj 25 minut. Co chwilę mieszając. Dodaj chili.  Szparagi obierz i pokrój na kawałki. Dodaj gotuj 15 minut. Podawaj gorące z natką pietruszki! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Ogórki faszerowane ryżowo ogórkową jajecznicą 144

saszetka ryżu  - 2 jajka - kilka oliwek  Przygotowanie :  Ogórek pokroić w podłużne plastry, ponacinać na jednym końcu od góry na drugim od dołu i zczepić, podsmażyć ugotowany ryż (najlepiej bez folii, która w wysokiej temperaturze jest bardzo szkodliwa) z jajkiem i pokrojoną resztą ogórka, wyłożyć do wcześniej przygotowanych ogórków, na wierzch ułożyć oliwki

zdrowa vege kuchnia
Kurczak słodko - wytrawny 184

białego półsłodkiego lub półwytrawnego wina 200 ml (1 szklanka) bulionu drobiowego 1/2 pęczka świeżego majeranku 1/3 pęczka świeżego tymianku świeżo zmielony kolorowy pieprz (młynek) sól oliwa z oliwek Opcjonalnie: ryż biały długoziarnisty 1 łyżeczka kurkumy Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć, pozbawić skóry, błon i kości. Pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Włożyć do miski, obsypać świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem oraz(...)Posypać listkami majeranku i tymianku. Zalać szklanką bulionu, szklanką wina oraz pozostałą po mięsie marynatą. Dusić wszystkie składniki na małym ogniu do miękkości. Bon appetit! W międzyczasie można ugotować ryż z kurkumą (smakowo pasuje idealnie, ale też pięknie wygląda pod względem estetycznym na talerzu). Talerz udekorować świeżymi listkami selera, majeranku i tymianku. Można też powstały sos zaciągnąć śmietaną

Garniec Magalie
Pulpety w kalarepce 194

Koperek Wykonanie: Kalarepki opłukać, pokroić w kostkę zalać wrzątkiem , dodać tłuszcz, lekko posolić i ugotować na półmiękko. Również na półmiękko ugotować ryż. Mielone mięso wymieszać z jajkiem, wystudzonym ryżem i przyprawami. Następnie formować pulpety, włożyć do rondla z kalarepką i razem ugotować. Dodać mąkę wymieszaną z odrobiną wody i śmietanę. Posypać koperkiem i podawać np. z ziemniaczanymi pączuchami

Tradycyjna Kuchnia