ryż - 22970 przepisów (strona:133/1532)

Czwartek: Loco moco, czyli burgery z jajkiem sadzonym 80

bulionu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju 1 łyżka masła ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciepłej wody Kilka łyżek siekanego szczypiorku Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj ryż (np. korzystając z tego przepisu ) Krok 2 W międzyczasie przygotuj burgery. Mięso posól (około pół łyżeczki soli) i dobrze popieprz (wedle uznania, ale łyżeczka pieprzu to nie będzie(...)się zapieni wbij na tłuszcz dwa jajka, posól, przykryj i duś na wolnym ogniu aż żółtka się zetną. Podawaj loco moco. Na talerz wylej trochę sosu, połóż na nim ryż, później burgera, a na wierzch sadzone jajko. Posyp całość zieleniną. Smacznego! Danie można mrozić celem zjedzenia w późniejszym terminie. Osobno zapakuj ryż i kotlet, a osobno

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Smażone sajgonki 84

Smażone sajgonki, chrupiące i pachnące. Można je zjeść na przystawkę, albo zmienić w pełnowartościowy obiad, podając z ryżem i sałatą. Czas: 30 minut Poziom trudności : Dość trudne Liczba porcji: 4 Jak zawijać smażone sajgonki Smażone sajgonki pysznie smakują z ugotowanym, kleistym ryżem i zwykłą sałatą Przyrządzanie smażonych sajgonek nie jest łatwym zadaniem, szczególnie dla nowicjuszy, ale jeśli zrobisz(...)jest temperatura oleju. Nie może być za zimny, bo sajgonka tylko nasiąknie tłuszczem. Zbyt gorący ogień spali papier. Jak osiągnąć optymalną temperaturę? Otóż kiedy włożysz do oleju pałeczki do ryżu, albo gruby patyk do szaszłyków, a wokół końców zaczną tworzyć się pecherzyki powietrza, frytura jest gotowa. Jak smażyć sajgonki Do smażenia sajgonek nie trzeba zbyt dużo oleju, ale robisz

Niedzielny kucharz
Risotto z kurkami i boczkiem 153

kroimy w drobną kostkę. Większe kurki kroimy na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i szklimy cebulę. Dodajemy boczek i podsmażamy aż wytopi się tłuszcz. Dodajemy ryż i przesmażamy na dość dużym ogniu, aż zrobi się przezroczysty. Dolewamy wino, mieszamy(...)chwilę czekamy, aż alkohol odparuje. Wrzucamy kurki i smażymy 3-4 minuty. Dodajemy po chochli bulionu (który cały czas powinien być gorący!) - i gotujemy na małym ogniu. Kiedy ryż wchłonie płyn dodajemy kolejną chochlę - i tak do czasu aż ryż zmięknie (około 15- 20 min). Zdejmujemy z ognia, doprawiamy pieprzem, dorzucamy mascarpone i parmezan i dokładnie mieszamy. Przykrywamy

Moje Kuchenne Rewelacje
pyszna sałatka ryżowa z warzywami,kurczakiem... 117

rosołowa 1 sztuka, papryka ostra 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka większa, marchew 3 sztuki, kapusta biała 1 ćwiartka, papryka czerwona 2 sztuki, cukinia 1 sztuka, ryż paraboliczny z ryżem dzikim 2 szklanki Podudzia kurczaka filety natrzeć przyprawą do kurczaka, na gorącym oleju usmażyć na rumiano z każdej strony, odłożyć na talerz. Na tłuszczu po mięsku zeszklić pokrojoną cebulę, dodać(...)większym ogniu z 5 minut mieszając. Następnie pod przykryciem na mniejszym ogniu dusić z 15 minut, wody nie dolewamy, warzywa swoje soki puszczą. Ryż paraboliczny z dzikim ryżem ugotować w osolonej wodzie wg wskazówki na opakowaniu, odcedzić na sitku, wystudzić. Usmażone mięso drobno pokroić, wsypać do warzyw i wystudzić. Przed podaniem porcję ryżu wymieszać z warzywami z kurczakiem - sałatka

W Mojej Kuchni Lubię
Jadłospis na cały dzień z przepisami na proste, zdrowe posiłki - wersja 1600 oraz 1800 kalorii 133

chwili dodać posiekany czosnek, w razie potrzeby podlać odrobiną wody. Do garnka wlać passatę, przyprawy i doprowadzić do zagotowania. Dodać fasolę i kukurydzę, w razie potrzeby jeszcze doprawić. Ryż ugotować, podawać z przygotowanym sosem. Przekąska 200 kcal Kanapka z twarożkiem Twaróg półtłusty 80g Rzodkiewka, Ogórek zielony 100-150g Szczypiorek Przyprawy Chleb żytni razowy 1 kromka 35g Warzywa(...)Wszystkie składniki zmiksować na koktajl. Przekąska 200 kcal Kanapka z hummusem i pomidorem Chleb żytni razowy kromka 35g Hummus klasyczny 30g Pomidor 170g Obiad 450 kcal Chilli sin carne Ryż brązowy 50g Fasola czerwona konserwowa 100g Kukurydza konserwowa 30g Passata pomidorowa 200g Koncentrat pomidorowy 25g Ząbek czosnku, pół czerwonej cebuli Łyżeczka oleju Przyprawy - oregano suszone, papryka wędzona, papryka ostra

HealthyCreations
Uzbekistan – najlepsze przepisy kuchni uzbeckiej 124

najpopularniejsze danie. Nie da rady wyjechać z Uzbekistanu nie spróbowawszy go. To ryż długo gotowany z baraniną, z dodatkiem miejscowej żółtej marchewki, cebuli i przypraw, które barwią ryż na żółto. Typowa mieszanka do płowa składa się z kuminu, kurkumy, papryki w proszku, rodzynek i suszonego berberysu, który smakuje jak kwaśne rodzynki. W każdym zakątku i każdym domu robi(...)pokrojone w grube paski duża cebula obrana i pokrojona 200 g mięsa np karkówki, cielęciny lub baraniny- oczyszczonego i pokrojonego w grubą kostkę litr wrzątku lub bulionu 2 szklanki ryżu po 2 łyżki suszonego berberysu, kuminu, kurkumy, rodzynek po łyżce soli, kolendry mielonej, słodkiej papryki mielonej, mielonego pieprzu i kardamonu 2-3 ząbki obranego czosnku pistacje do dekoracji opcjonalne dodatki

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z tuńczykiem, brokułem i ryżem 109

oliwy sól, pieprz przygotowanie Ryż ugotuj w 200 ml wody. Brokuła ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. 10 minut). Nasiona słonecznika podpraż na suchej patelni. Do ostudzonego ryżu i brokuła dodaj tuńczyka, pokrojonego w kostkę pomidora i ogórka, nasiona słonecznika, jogurt oraz oliwę. Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Artykuł Sałatka z tuńczykiem, brokułem i ryżem

Via Gusto
Ryż z truskawkami i mascarpone 143

Pyszny ryż z truskawkami i mascarpone to dokonała propozycja na zdrowy deser, pożywne śniadanie lub lekką kolację. Moja córka bardzo go lubi! Zawsze(...)używam słodkich truskawek, więc dosładzanie sosu jest zbędne. Jednakże jeśli trafią się trochę kwaskowate (ew. nie w sezonie użyję mrożonych) to dodaję troszkę miodu lub kawałek banana. Tak przygotowany ryż świetnie smakuje na ciepło lub po ostudzeniu, polany sosem lub z nim wymieszany. Wszystko zależy od preferencji. Polecam! (około 2 porcje) 300-450g ugotowanego ryżu 200g truskawek

Di gotuje
Risotto ze szpinakiem 137

pozorom to danie nie jest trudne, wymaga jedynie uwagi i cierpliwości. Poniżej zobaczycie, jak przygotować risotto krok po kroku.    Risotto ze szpinakiem Składniki na 4 porcje: 150g ryżu arborio 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 50g suszonych pomidorów 2 garści szpinaku baby 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów 1 łyżka masła 100ml białego wytrawnego wina 500ml gorącego bulionu(...)głębokiej patelni, zeszklić cebulę i czosnek (nie rumienić!). Wsypać ryż, smażyć mieszając, aż każde ziarenko będzie pokryte olejem.  2. Suszone pomidory pokroić w kostkę. Dodać do ryżu, wymieszać. Wlać wino, zredukować na dużym ogniu. Wlać ¼ bulionu, ciągle mieszając gotować, aż płyn się wchłonie. Wlać kolejną cześć bulionu, znów gotować, aż się wchłonie, wlać pozostały bulion, wrzucić gałązkę tymianku

Obiad gotowy
Pulpeciki z ryżem w sosie pomidorowym 176

lekką górką pieprz i sól do smaku nieduża ilość oleju lub masło do podsmażenia Na sos: 800 ml bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Ryż gotujemy, studzimy (ja dodaje lekko ciepły). Do rondla / garnka wlewamy bulion(...)dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy całość pieprzem i solą. Gotujemy, próbujemy. Cebule siekamy i szklimy na niewielkiej ilości tłuszczu, pod koniec dodając starty ząbek czosnku. Przekładamy do miski. Dodajemy ryż, mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy kasze i bułkę tartą. Całość doprawiamy pieprzem i solą. Wyrabiamy. Formujemy w lekko zwilżonych dłoniach pulpeciki (w razie potrzeby można dodać więcej bułki, jeśli

Słodkie okruszki
Burrito z kurczakiem i ryżem 109

opakowania i podgrzej je w piekarniku lub grillu elektrycznym (ok 4-5 min.). Po wyjęciu na każdym z nich ułóż połowę kurczaka z cebulą i mozzarellą. Następnie ułóż połowę ryżu i polej całość częścią pomidorowej salsy. Na wszystko połóż pokrojone warzywa i znów polej salsą. Na samą górę dodaj łyżkę śmietany do przełamania ostrego smaku. Zawiń wrapy (najpierw górną(...)Kcal: 495 | Białko: 34,7 | Węglowodany: 59,1 | Tłuszcze: 12,3 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie . Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu Artykuł Burrito z kurczakiem i ryżem pochodzi z serwisu Przepisy na widelcu

Przepisy na widelcu
Aromatyczne kokosowe risotto 127

rabarbarem, truskawkami i ziołami 4 porcje: 200 g ryż arborio (do risotto) 400 ml mleczka kokosowego (puszka) 2-3 łyżki ksylitolu 1 cienka(...)łodyga rabarbaru ok. 300 truskawek 1 gałązka rozmarynu garść bazylii i mięty Rabarbar i truskawki oczyszczamy, kroimy w kostkę. Kilka łyżek stałej części mleczka kokosowego podgrzewamy w rondelku. Dodajemy ryż, smażymy mieszając. Dokładamy partiami stałą część mleka, mieszając ryż, aby się nie przypalił. Na koniec wlewamy pozostałą wodę kokosową, dodajemy ksylitol, rabarbar oraz gałązkę rozmarynu. Gdy ryż

Kucharzyca
SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKA I RYŻU + FILMIK 296

PRZYGOTOWANIE : Ryż gotujemy i studzimy, tuńczyka odcedzamy z oleju i kukurydzę z zalewy.  Ryż doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy ketchup, dokładnie mieszamy. Na dno miski przekładamy ryż, na to rozkładamy tuńczyka i smarujemy majonezem. Na to rozkładamt kukurydzę, pokrojonego ogórka i smarujemy majonezem,  Następnie rozkładamy pokrojony por, doprawiamy do smaku.  Jajka trzemy na tarte

Kulinarne Fantazje Marioli
Czwartek: Loco moco, czyli burgery z jajkiem sadzonym 103

bulionu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju 1 łyżka masła ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciepłej wody Kilka łyżek siekanego szczypiorku Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj ryż (np. korzystając z tego przepisu ) Krok 2 W międzyczasie przygotuj burgery. Mięso posól (około pół łyżeczki soli) i dobrze popieprz (wedle uznania, ale łyżeczka pieprzu to nie będzie(...)się zapieni wbij na tłuszcz dwa jajka, posól, przykryj i duś na wolnym ogniu aż żółtka się zetną. Podawaj loco moco. Na talerz wylej trochę sosu, połóż na nim ryż, później burgera, a na wierzch sadzone jajko. Posyp całość zieleniną. Smacznego! Danie można mrozić celem zjedzenia w późniejszym terminie. Osobno zapakuj ryż i kotlet, a osobno

Niedzielny kucharz
Risotto ze szpinakiem, papryką i ciecierzycą (Risotto con spinaci, peperoni e ceci) 128

łyżce masła i 2 łyżek oliwy. Na patelnię wrzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy ok. 1-2 minut. Ryż zalewamy białym winem. Całość gotujemy dopóki wino nie odparuje.  Dodajemy paprykę. Stopniowo dolewamy gorący bulion warzywny.  Risotto mieszamy delikatnie od czasu do czasu, unikając zmiażdżenia(...)ziarenek i napowietrzenia ryżu. Risotto powinno być kremowe a ryż nie rozgotowany. Risotto gotujemy ok. 15 minut. Do ryżu dodajemy liście szpinaku i kontynuujemy gotowanie przez kolejne 3-4 minuty.  Do ugotowanego risotto dodajemy resztę masła i ugotowaną ciecierzycę. Całość mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1-2 minuty

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania