Polecam przygotować składniki z wyprzedzeniem (najlepiej dzień wcześniej). SKŁADNIKI / 4 PORCJE 1/2 szklanki suchego ryżu (1 woreczek) 1 szklanka puree z upieczonej dyni (300 g) lub batatów 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki PRZYPRAWY: 1 łyżeczka curry w proszku i kurkumy, szczypta chili i cynamonu, sól, świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki mąki(...)Przekładamy do miski z ryżem. Dynię lub batata obieramy, kroimy w dużą kostkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20-30 minut, aż wbity widelec miękko zagłębi się w miąższu. Studzimy, rozgniatamy widelcem, przekładamy do miski z ryżem i soczewicą. Dodajemy starty czosnek i natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i curry oraz szczyptą cynamonu
cool and mintydodajemy koncentrat pomidorowy, zalewamy wodą i mleczkiem kokosowym, gotujemy kilka minut. Filety z dorsza kroimy na kawałki i dodajemy je do gotującego się sosu. Gotujemy około 10 minut. Curry podajemy z ryżem, pokrojoną papryczką chilli i listkami kolendry oraz indyjskimi chlebkami naan
Smakowity Blog Kulinarnypęczka świeżej kolendry 1/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 garść orzechów włoskich i pestek z dyni oliwa z oliwek garam masala, kurkuma, kardamon, kmin rzymski, kolendra, imbir, curry, kozieradka, pieprz, ostra papryka Ryż basmati gotujemy według receptury na opakowaniu. W standardzie jest to jedna miarka ryżu na sześć miarek wody. Wrzucamy do gotującej lekko osolonej wody i gotujemy(...)posiekaną świeżą kolendrę. Powinno mocno zgęstnieć. Teraz na suchej małej patelni przesmażamy posiekane orzechy z pestkami dyni dodając nieco przyprawy curry. Do naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ryżu i przyklepujemy, aby uzyskać zwarte podłoże lekko uciskamy. Na ryż wykładamy warzywa z patelni również uciskając i wyrównując. Na koniec dajemy drugą część ryżu i również ładnie ją równo rozprowadzamy
vegetanieobiad. Smacznego! Ryż smażony z kurczakiem Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 żółta papryka 1 por (biała część) 1 cebula 1 torebka ugotowanego ryżu długoziarnistego 2 łyżki masła przyprawy: sól, pieprz, curry Sposób wykonania: Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski i pora(...)pokrojonego w plasterki. Wszystko razem podsmażamy do miekkości. Warzywa przekładamy na miske. Następnie na tej samej patelni podsmażamy kurczaka pokrojonego w kostkę. Do podsmażonego kurczaka dodajemy warzywa, ryż, sól, pieprz i curry. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze przez około
Smaki Nataliikilka minut. W tym czasie ugotować w osolonej wodzie ryż (nalać ok. 1 cm powyżej). Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć paprykę. Doprawić curry i chili, dodać ryż i wymieszać. Na mocno rozgrzanej patelni grillowej usmażyć kurczaka (nie dodawać tłuszczu!). Po kilka minut z każdej strony w przypadku, gdy mięso nie było wcześniej rozbite. Smacznego
Pasja Smakurównież spróbować z pieczonymi ziemniakami bądź po prostu z chlebem (zdjęć niestety nie zdążyłam zrobić – jakoś dziwnie wszystko poznikało :P) Ostry sos tajskie zielone curry oczywiście zestawiłam z piersią z kurczaka i ryżem. Wybrałam ryż dziki a do sosu dodałam mieszankę warzyw na patelnię (chińska mieszanka)Składniki na 3 osoby:2 piersi z kurczaka2 woreczki ryżu dzikiego1 słoik sosu(...)tajskie zielone curry 150g mieszanki warzyw na patelnię2 łyżki oleju z orzechów włoskichSól, pieprzPrzepis:Ryż wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (u mnie 15 minut). Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Po ok. 10 minutach na patelnię dodajemy mieszankę warzyw mrożonych i całość smażymy przez
Emcia Pichcipojedyncze piersi kurczaka 200 g dyni pomidory w puszcze czerwona pasta curry 1 czerwona papryka 8 pieczarek 3 cebule szalotki 400 ml mleka kokosowego w puszce 2 ząbki czosnku 200 g ryżu basmati 2 łyżki masła 2 łyżki sosu sojowego kawałek imbiru sól pieprz Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy(...)połowę pomidorków z puszki razem z zalewą i 2 łyżeczki pasty curry. Gotujemy przez około 15 minut, aż dynia będzie miękka. Papryka powinna być lekko chrupiąca. Curry podajemy z ryżem
KuchcikoweLoveprzecier Ryż gotujemy. Mięso kroimy w paski, smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Pastę curry rozpuszczamy w mleku kokosowym (można użyć suchej przyprawy, zwykłego curry), dodajemy do mięsa. Selera kroimy w kostkę, marchewkę w słupki, dodajemy do mięsa. Dusimy krótko. Dodajemy ugotowany ryż, przyprawy i ananasa pokrojonego w kostkę. Całość dusimy jeszcze ok. 5-10 minut. Porcja
Kucharzycałyżka koncentratu pomidorowego 300 ml mleka kokosowego 1/2 łyżeczki soli przyprawy: 1/3 łyżeczki curry, szczypta cynamonu, imbiru, papryki wędzonej, kuminu 1 łyżka syropu z agawy, syropu klonowego lub miodu sok z 1/2 limonki lub cytryny 1 pęczek natki pietruszki lub kolendry do podania: ryż długoziarnisty/ dziki, chlebek pita lub naan, ćwiartki limonki Kurczaka kroję w kostkę. Składniki marynaty mieszam(...)dodaję syrop z agawy, sok z limonki oraz sól. Wlewam mleko kokosowe, dokładnie mieszam i gotuję danie jeszcze 3-4 minuty. Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki. Przygotowane curry podaję z ryżem, chlebkiem pita lub naan oraz z ćwiartkami limonki do skropienia nimi dania. Smacznego, Klaudia
Mango Papajagorczycy i kolendry 2 goździki 2 ząbki czosnku 3 cm imbiru szczypta cukru puszka pomidorów łyżeczka curry Marynata: 3/4 szklanki jogurtu naturalnego szczypta soli sok z połowy limonki 1 łyżeczka mielonej kurkumy papryczka chili pieprz mielony Dodatki: ryż pita zrobiona z mąki, rozmarynku, soli i wody. Uprażona na patelni. Zaczynamy od pokrojenia piersi(...)sporym ogniu. Dodajemy curry. Teraz czas na pomidory, wrzucamy je na patelnię do kurczaka i gotujemy wszystko przez około 20-30 minut tak aby wszystkie smaki się połączyły. Po tym czasie można dodać cukru do smaku jeśli potrawa tego potrzebuje, natomiast jeśli pomidory były bardzo słodkie można pominąć ten krok. Ja moje curry podaję z ryżem i z pitą
Mango PapajaCurry z zielonej soczewicy i kalafiora + basmati Składniki: - 100g ryżu basmati - 1 łyżeczka curry - 35g zielonej soczewicy - ½ łyżeczki kuminu - ¼ puszki pomidorów - ¼ łyżeczki kurkumy - 100g kalafiora(...)Wykonanie: - Soczewicę namoczyć w wodzie przez 20 minut - Ryż wsypać do wrzącej wody, posolić i gotować przez 15 minut - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek, chili, kumin, imbir i kurkumę; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory, trochę wody i pozostałe przyprawy, zagotować - Dodać odsączoną soczewicę i kostki ziemniaka, gotować przez 7 minut - Do soczewicy dodać różyczki kalafiora, gotować przez
Wegańska kuchnia orientalnagodzinę lub na całą noc :) Do woka wlać mleko kokosowe. Zagotować . Dodać curry paste, lime liście I 2 łyżki sosu rybnego. Pozostawić na małym ogniu ok 10 min. Do mleka dodać rybę , zagotować, zmniejszyć gaz I pozostawić na ogniu 3 min. Zagotować ryż , po ugotowaniu dodać duużo :) pietruszki I wymieszać. Gotowe :) Podajemy z ryżem. Życzę smacznego
Smaki Edytypangi), 1 czerwonej papryki, 1/2 czerwonej papryczki chili, 3 limonek, 1 cebuli, 2 ząbków czosnku, 3 łyżeczek czerwonej pasty curry, 400 ml mleczka kokosowego, oliwy, oleju sezamowego, sosu sojowego, sosu rybnego, 1 szklanki czerwonego ryżu jaśminowego (można zastąpić białym ryżej jaśminowym), soli. Przygotowanie dania zacząłem od przygotowania składników, które w czasie początkowego smażenia na dużym ogniu należy dość szybko dodawać(...)sekundach dodałem wcześniej pokrojone czerwoną paprykę i papryczkę chili. Po około minucie na patelnię dodałem 3 łyżeczki czerwonej pasty curry. Przez cały czas potrawę smażyłem na maksymalnym ogniu, dość intensywnie mieszając, aby nie dopuścić do jej przypalenia się. Kiedy curry zaczęło intensywnie pachnieć, czyli mniej więcej po upływie kolejnej minuty, dodałem do woka pokrojone filety z ryby. Całość bardzo delikatnie
Wyprawy kulinarne