ryż curry - 2304 przepisów (strona:24/154)

Ryż curry z kurczakiem i warzywami. 267

Składniki: -pół kilo piersi z kurczaka -marchewka -ogórek zielony -papryka czerwona -woreczek ryżu białego -przyprawy: curry, sół, pieprz -odrobina oleju Sposób przygotowania: Piersi myjemy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na oleju z przyprawami. Sól dodajemy gdy mięso będzie miękkie. Ryż gotujemy, Warzywa kroimy w małą kosteczkę i dodajemy do smażonego mięsa. W pierwszej kolejności dodajemy marchewkę ponieważ potrzebuje więcej

Magia jedzenia.
Kilka pomysłów na... 143

zieloną fasolką, z masłem z nerkowców  pieczone falafele dyniowe.. jeszcze lepsze z sosem orzechowym < 3  Zielona soczewica w sosie dyniowo-orzechowym, ryż jaśminowy  Dyniowe risotto curry z mleczkiem kokosowym, kalafior Zapiekanka dyniowa z ryżu i czerwonej soczewicy, z cebulką i pieczarkami, brokuły  Dyniowe bułeczki drożdżowe nadziane kremem dynia-masło orzechowe

More food, love and dreams
Wegetariańskie curry a'la Sri Lanka z ananasem i warzywami. 133

sanskrycie „olśniewający kraj”. Tak też jest, jest olśniewająca. Piękne plaże, wspaniałe zbocza gór pokryte uprawami herbaty, starożytne budowle i oczywiście niezwykła kuchnia, głównie składająca się z ryżu i wszelakich odmian curry. Jako, że to kraj tropikalny mocno związany z kulturą hinduską, kuchnia jest niezwykle aromatyczna z dużą ilością przypraw, owoców, mleczka kokosowego i można by tu wymieniać jeszcze wiele opcji(...)bakłażan zmięknie. Na koniec dodajemy garść płatków owsianych i 1 dużą łyżkę jogurtu. Jeszcze tylko skrapiamy sosem sojowym do smaku. Chwileczkę jeszcze dusimy, aby curry zgęstniało dzięki płatkom owsianym i podajemy z ryżem basmati oraz surówką. Nasza surówka to: sałata rzymska, pomidory, kukurydza, szczypiorek, pieprz, sok z cytryny, oliwa z oliwek i tajski sos słodko-kwaśny. Danie jest przepyszne

vegetanie
Zielona soczewica po arabsku + brązowy ryż + kalafior z ziemniakiem 157

Zielona soczewica po arabsku + brązowy ryż + kalafior z ziemniakiem Składniki: - 100g ryżu naturalnego             - 1 łyżka przyprawy marokańskiej - 35g soczewicy                             - 1 łyżeczka curry - 120g kalafiora                            - ¼ łyżeczki(...)obrać i pokroić w większą kostkę, kalafiora podzielić na małe różyczki - Na odrobinie oliwy podsmażyć czosnek - Następnie wrzucić ziemniaka i kalafiora, dolać trochę wody, zagotować - Dodać curry i sól, dusić przez 10 minut - Ryż skropić oliwą, wyłożyć na talerz, posypać mielonym kuminem - Obok wyłożyć soczewicę - Kalafior curry z ziemniakiem położyć obok, posypać płatkami chili. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Ryż z kurczakiem po azjatycku 174

ryżu 1 filet z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 niedużej cukinii 1 cebula 1 słoik kiełków soi w zalewie przyprawa do dań chińskich sos sojowy ocet ryżowy curry … Czytaj dalej Ryż z kurczakiem po azjatycku

czarrna od kuchni
Schab w sosie curry 172

Schab w nietypowej odsłonie. Mięso duszone w mleczku kokosowym z dodatkiem pikantnego curry. Podane z ryżem będzie miłą odmianą od schabu duszonego w tradycyjnym sosie. Do sosu dodajemy paprykę, a całość dopełniamy ziarnami sezamu, które świetnie kontrastują z całością. Polecam! Schab w sosie curry Składniki na 4 porcje: 8 plastrów schabu 2 ząbki czosnku pół puszki mleka kokosowego pół szklanki

Smak mojej kuchni
Tajskie zielone curry. Z kurczakiem i letnimi warzywami 142

minut. Kalarepka powinna zostać jeszcze lekko chrupka, reszta warzyw mocno zmięknie. Dodajemy posiekany szczypior i kolendrę lub paprykę, mrożony groszek. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Curry podajemy z ryżem, z makaronem z tapioki, z gryczanym makaronem Soba lub z dowolną kaszą. W każdym wypadku jest pyszne J Pastę Kanokwan – oryginalną, produkowaną i pakowaną w Tajlandii pastę curry

Karo in the Kitchen
Curry z boczniakami 106

mielonego chili LUB ½ opakowania gotowej mieszanki curry Sól do smaku wg uznania 2 duże pomidory lub 4-5 małych 200 g ryżu basmati 1 malutka cukinia Czerwona/żółta papryka Curry z boczniakami Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę na złoto. Następnie dodajemy czosnek oraz przyprawy i wszystko(...)instrukcją na opakowaniu. Cukinię oraz papryki kroimy w cieniutkie paski, a następnie podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Sposób serwowania: z ryżu tworzymy „wianuszek”. Na środek nakładamy curry, a następnie ozdabiamy warzywami. Fajnie smakuje z lekkimi różowymi winami Bon appetit

Kate's Kitchen
Curry z boczniakami 126

mielonego chili LUB ½ opakowania gotowej mieszanki curry Sól do smaku wg uznania 2 duże pomidory lub 4-5 małych 200 g ryżu basmati 1 malutka cukinia Czerwona/żółta papryka Curry z boczniakami Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę na złoto. Następnie dodajemy czosnek oraz przyprawy i wszystko(...)instrukcją na opakowaniu. Cukinię oraz papryki kroimy w cieniutkie paski, a następnie podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Sposób serwowania: z ryżu tworzymy „wianuszek”. Na środek nakładamy curry, a następnie ozdabiamy warzywami. Fajnie smakuje z lekkimi różowymi winami Bon appetit

Kate's Kitchen
Curry z boczniakami 147

mielonego chili LUB ½ opakowania gotowej mieszanki curry Sól do smaku wg uznania 2 duże pomidory lub 4-5 małych 200 g ryżu basmati 1 malutka cukinia Czerwona/żółta papryka Curry z boczniakami Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę na złoto. Następnie dodajemy czosnek oraz przyprawy i wszystko(...)instrukcją na opakowaniu. Cukinię oraz papryki kroimy w cieniutkie paski, a następnie podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Sposób serwowania: z ryżu tworzymy „wianuszek”. Na środek nakładamy curry, a następnie ozdabiamy warzywami. Fajnie smakuje z lekkimi różowymi winami Bon appetit! Artykuł Curry z boczniakami pochodzi z serwisu Kate's Kitchen

Kate's Kitchen
Curry z boczniakami 104

mielonego chili LUB ½ opakowania gotowej mieszanki curry Sól do smaku wg uznania 2 duże pomidory lub 4-5 małych 200 g ryżu basmati 1 malutka cukinia Czerwona/żółta papryka Curry z boczniakami Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę na złoto. Następnie dodajemy czosnek oraz przyprawy i wszystko(...)instrukcją na opakowaniu. Cukinię oraz papryki kroimy w cieniutkie paski, a następnie podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Sposób serwowania: z ryżu tworzymy „wianuszek”. Na środek nakładamy curry, a następnie ozdabiamy warzywami. Fajnie smakuje z lekkimi różowymi winami Bon appetit! Artykuł Curry z boczniakami pochodzi z serwisu Kate's Kitchen

Kate's Kitchen
Ryż z warzywami 103

Świetnie będą tu pasować również brokuły, cukinia, kiełki czy pieczarki. Dorzucamy to, na co trafimy przeglądając lodówkę. Jeśli zależy nam na bardziej niezwykłym smaku i wyglądzie ryżu, możemy dorzucić trochę kurkumy i curry. Niezależnie od wybranych dodatków, ryż wychodzi po prostu bardzo dobry, nie wymaga też dużo pracy, co jest dla mnie niezwykle ważne. Mój mąż, który nie przepada

Mieszam w Garnku
Warzywne curry z bakłażanem, batatem i jarmużem 180

pokrywką i dusimy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy dwie duże garście jarmużu i dusimy jeszcze minutę lub dwie. Curry podajemy gorące – samo lub z ryżem i jogurtem. Post Warzywne curry z bakłażanem, batatem i jarmużem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Obiad w 30 minut: Zielona potrawka curry 267

piersi z kurczaka średnia cukinia 300 g fasolki szparagowej zielonej pęczek cebulki dymki 4 łyżki oleju puszka mleczka kokosowego sól, pieprz łyżeczka żółtej pasty curry (można więcej) Wodę na ryż posolić i zagotować. Kurczaka pokroić w dużą kostkę, cukinię w plasterki, z fasolki wykroić końcówki, pokroić na mniejsze kawałki, dymkę posiekać, oddzielić białą i zieloną część. Na patelni rozgrzać(...)minut. Do wrzątku dodać ryż, gotować do wchłonięcia płynu (ok 15 minut) Do podsmażonego kurczaka z warzywami dodać pastę curry, sól, pieprz, zalać mleczkiem kokosowym - gotować na małym ogniu 15 minut. W miseczkach nałożyć ryż, potrawkę , posypać obficie zieloną dymką. Smacznego

coolinarny
Curry z kurczakiem i warzywami 158

Pyszny i prosty przepis na orientalny obiad – kurczak i warzywa w żółtym sosie curry podane z ryżem. Składniki (na 4 porcje): podwójna pierś z kurczaka 200 g groszku mrożonego duża czerwona papryka puszka krojonych pomidorów puszka mleczka kokosowego (400g) duża marchew pół łyżeczki imbiru dwie płaskie łyżeczki curry szczypta cynamonu łyżeczka kurkumy pół łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki sosu chili

e-PrzepisyKulinarne