ryby - 22088 przepisów (strona:359/1473)

Pasta z pieczonej makreli – pomysł na kanapki 88

Makrela to dość dobrze znana ryba, chociaż głównie dostępna jako wędzona. Prawdopodobnie dlatego że bardzo szybko się psuje a wędzenie przedłuża jej okres ważności. Ostatnio w mojej okolicy mogę dostać ją świeżą z czego często korzystam ku mniejszej lub większej uciesze mojej rodzinki. Czy tak jak ja są tu jeszcze inni fani tej super smacznej i zdrowej ryby? Składniki

wysmienity
Pączki z serków homogenizowanych 54

ktoś z niego skorzysta. U mnie problem tkwi chyba jedynie w tonie tłuszczu, w jakim pączki muszą się smażyć. Nigdy nie ogarniałam smażenia na głębokim oleju, czy to frytek, ryb czy innych mięs. I to też nie jest tak, że nie jem nigdy frytek poza domem. Jem, smażone w ten sposób, ryby nad morzem. Jednak dopóki sama

Kardamonovy
RYBA ZAPIEKANA W WARZYWACH 63

Pyszna rybka zapiekana z warzywami to moja ulubiona w okresie zimowym. Wychodzi przepyszna i zawsze szybko znika 😍 Składniki: 40 dag fileta z ryby ( u mnie najczęściej dorsz) 2 średnie cebule kawałek pora 2 marchewki  1 pietruszka  kawałek selera kawałek sera żółtego 3 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskie sól,pieprz papryka ostra w proszku  masło(...)klarowane  Umytą i osuszoną rybę pokroić na kawałki, można skropić sokiem z cytryny. Posypać solą i pieprzem.  Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę i por obrać,pokroić w kostkę i zeszklić na maśle .Dodać resztę startych warzyw i dusić chwilkę. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i przyprawić solą,pieprzem oraz papryką

Niespełnione zdolności kulinarne
Ryba w stylu tandoori 109

Składniki: 4 kawałki ryby 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szalotki 2 ząbki czosnku po 1/2 łyżeczki imbiru, garam masali i kurkumy 1/4 łyżeczki ostrej papryki … Czytaj dalej Ryba w stylu tandoori

czarrna od kuchni
Miska sushi bez zawijania 72

popularnego japońskiego dania. Pomysł, żeby składniki włożyć do miski, a nie zawijać w glony nori wziął się od hawajskiej potrawy: poke, czyli prostej sałatki z pokrojonej w kostkę surowej ryby i warzyw podanych na ugotowanym ryżu. Miska sushi bez zawijania powstaje dokładnie w taki sam sposób. Jeśli chodzi o składniki możesz spróbować odtworzyć skład ulubionego sushi, albo po prostu(...)dodać to co masz w kuchni, albo lubisz najbardziej. Nasza miska sushi bez zawiania bliska jest amerykańskiej wersji sushi California Rolls z rybą, awokado, marchewką i ogórkiem. Użyliśmy jednak wędzonego łososia, a nie świeżego. Dorzuciliśmy też rzodkiewkę dla koloru i chrupkości. Jest także jarmuż, którego w sushi raczej nie uświadczysz, ale uwierz, że świetnie pasuje do całego towarzystwa, bo jest

Niedzielny kucharz
Detoks – 4 dzień 85

Dziś w menu będzie dżem, świeże owoce – ananas i kiwi oraz ryba. Możecie użyć dowolnej ryby – mrożonej (pamiętajcie aby ją rozmrozić albo świeżej). Menu – 4 dzień detoksu – posiłki Śniadanie -> Kromka chleba razowego z dżemem niskosłodzonym II śniadanie -> 1 kiwi Obiad -> Ryba -> Sprawdź przepis Podwieczorek -> 2 plastry świeżego ananasa (możecie użyć

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Marchewka z groszkiem 70

płynną” i raczej twardszą). Dziś przepis na taką marchewkę, którą właśnie przygotowuję najczęściej i która najbardziej mi smakuje. Tak przygotowana marchewka z groszkiem to idealny dodatek do ryby czy mielonych kotlecików. około 600 g marchewki 1/3 szkl. mrożonego groszku lub kilka łyżek groszku konserwowego z puszki ok. 1/2 łyżeczki soli 1-2 łyżeczki cukru 2 łyżki masła

Smaki Na Talerzu
Zdrowy i pożywny lunch – co warto zamówić w Krakowie? 71

wartościowych dań na całym świecie. Składa się wyłącznie z naturalnych składników, które zestawione ze sobą oferują unikalne doznania smakowe. Jego bazę stanowi gotowany ryż na bazie octu jabłkowego, surowe ryby, owoce morza, warzywa, wodorosty oraz dodatki – świeży imbir, ostry chrzan wasabi i sos sojowy. W składzie sushi nie ma zbędnych konserwantów, gdyż jest ono przygotowywane bezpośrednio przed dostarczeniem(...)daniem wartym polecenia nie tylko ze względu na jego doskonały smak. Jest to danie zdrowe i bogate w cenne składniki odżywcze niezbędne do prawidłowej pracy ciała i umysłu. Świeże ryby są bogatym źródłem cennych kwasów omega-3 i omega-6, z kolei biały ryż dostarcza węglowodanów, białka i energii do efektywnej pracy zarówno fizycznej, jak i umysłowej. Charakterystyczne

sierotka maRysia w kuchni
Sos niemiecki ( Sos Allemande) 84

oprócz tego jeszcze żółtka jaj oraz ewentualnie cebulę i nieco grzybów. Doprawiony jest natomiast sokiem z cytryny oraz gałką muszkatułową. Sos jest pyszny, doskonały do mięs, szczególnie kurczaka oraz ryb. Sos ten był znany również w Polsce w kuchni śląskiej. Na Górnym Śląsku podawano go najczęściej do ryb, klopsów i rolad. Przygotowanie sosu nie powinno sprawić żadnych problemów

Kuchnia Na Wypasie
Ryba w warzywach 148

Składniki: 4 kawałki ulubionej ryby, u mnie kostka z mintaja 1 papryka 1 marchewka 1/2 pora 2 ząbki czosnku 20 g suszonych pomidorów (bez oleju) 1 puszka krojonych pomidorów przyprawa … Czytaj dalej Ryba w warzywach

czarrna od kuchni
Mini tortille z makrelą 100

Mini tortille z makrelą to pomysł na pyszną przekąskę, którą możemy przygotować bardzo szybko, ponieważ zrobienie pasty z ryby jest niezwykle proste. Przekąski takie sprawdzą się w wielu sytuacjach. Możemy je serwować na kolację lub różnego rodzaju imprezy czy spotkania z przyjaciółmi. Mini tortille z makrelą to nietrudny przepis na zimną przekąskę, która sprawdzi się zawsze i podbije podniebienia(...)smakowych (np. pomidorowych), chociaż można też zrobić własne. Wszystko w zależności od tego, ile czasu mamy akurat do dyspozycji. Takie mini tortille z makrelą zasmakują nie tylko wielbicielom ryb! Przekąski z tortilli możemy nadziewać różnym farszem, a ja proponuję wypróbować z pastą rybną. Roladki z makrelą wyglądają efektownie i zachwycają swoim smakiem. Staną się hitem niejednej imprezy! (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Danka Pichci
Jak mrozić jedzenie – 10 zasad 72

dań, ale na pewno nie do ich dekoracji – zupełnie stracą wygląd Sosy na bazie jajka – oddzielą się Jogurt naturalny, serek wiejski czy śmietana – staną się wodniste Ryby, która spędziły w lodówce kilka dni Jak rozmrażać jedzenie? Rozmrażanie to zupełnie inna historia – na osobny wpis . Najważniejsze, żebyście pamiętali, że wyjęty z zamrażalnika produkt spożywczy powinien całkowicie(...)zostawiamy, żeby riozmrażało się w temperaturze 0-4 stopnie. Inna metoda jest taka, że zalewamy produkt zimną wodą. Wodę zmieniamy co poł godziny, aż mrożonka się rozmrozi. Pamietaj, żeby ryby zawsze rozmrażać zapakowane w folię. Owoce morza możesz rozmrozić błyskawicznie, przelewajac je gorącą wodą. Od razu musisz je wtedy przygotować. Nie odstawiaj do lodówki czy na kuchenny blat. Szczegóły

Niedzielny kucharz
Łosoś pieczony w maśle orzechowym 48

sojowego, rozdrobnionego czosnku, miodu i imbiru robimy sos. Obtaczamy nim łososia, poza stroną ze skórą (reszta sosu przyda się w trakcie konsumpcji, wierzcie mi :)). Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju, rybę wkładamy do naczynia (skórą do dołu), przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 20 minut. Po tym czasie ściągamy folię i rumienimy lekko łososia. W międzyczasie gotujemy ryż do miękkości, odcedzamy(...)cebulę, rumienimy. Dodajemy do tego ryż, startą na najmniejszych oczkach skórkę z limonki i sok z limonki. Doprawiamy solą i mieszamy. Ryż wykładamy na talerze, kładziemy na nim kawałki ryby. Całość posypujemy pokrojonym w mniejsze kawałki szczypiorkiem, pokrojoną w plasterki chili i sezamem.  Artykuł Łosoś pieczony w maśle orzechowym pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem 65

właściwie cały rok. Jest to jakaś namiastka moich śródziemnomorskich smakowych potrzeb. Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem to sos, który można użyć do wielu potraw: do makaronów, ryb, drobiu, zup. My najczęściej jemy je z makaronem i jakąś sałatą z winegretem . Do tego oczywiście jakiś ser długodojrzewający i w sumie nic więcej nie potrzeba. Tym razem pesto(...)kolor – mam to przećwiczone. Przynajmniej mój blender powoduje, że pesto nie ma tak pięknie zielonego koloru, jak to robione w moździerzu. Pesto z koperku, które robiłam dziś do ryby, miażdżyłam ręcznie. Wyszło zielone jak łąka w środku lata (czy coś). Artykuł Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Bakłażan a’la ryba po grecku 52

grało. Teraz wszystko gra, więc zabieram się za publikowanie przepisu. Tak sobie teraz myślę, że nie ma potrzeby się ograniczać jedynie do świąt, jeżeli chodzi o bakłażana a’la ryba po grecku. Bo tę prawdziwą rybę to jednak wolę zjeść od święta. Następnym razem, gdy będę stołować u siebie moją dwójkę wegan, na bank zrobię tytułowego bakłażana. Ten po kaszubsku(...)bardzo smakował, więc na bank ten także podejdzie. Jeżeli lubicie eksperymentować, nawet w okresie świąt, zróbcie koniecznie bakłażana udającego rybę po grecku. Składniki: 1 duży bakłażan 2 średnie marchewki 2 średnie korzenie pietruszki mały kawałek selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki wody liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania