ryby - 22566 przepisów (strona:1247/1505)

C - Fishcakes - kotlety rybne z sosem majonezowo – kaparowym 165

przepis. Smakosze rybnych przysmaków z pewnością będą usatysfakcjonowani:) Fishcakes - kotlety rybne z sosem majonezowo – kaparowym Składniki na kotlety: ·         500 dkg filetów ulubionej ryby   ·         1 kg ziemniaków ·         2 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)sosu wymieszać w miseczce. Przygotowanie: Rybę skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem (można dodać gałązkę ulubionych ziół), wstawić do piekarnika w naczyniu żaroodpornym – piec   20 minut w temp. 200 stopni. Odstawić do ostudzenia. Ziemniaki obrać, ugotować w posolonej wodzie, wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie połączyć rozdrobnione mięso ryby, starte ziemniaki, natkę pietruszki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Jarskie muszle czyli makaronowe muszle nadziewane tuńczykiem, duszonym porem i cukinią 245

Makaronowe muszle niebanalnie prezentują się na stole, zarówno w roli przekąski jak i dania głównego. Nadziewane farszem maści wszelakiej, mogą stanowić konkurencję nawet dla tradycyjnych pierogów

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Placuszki z cukinii i mąki gryczanej 144

Wykorzystuję ostatnie sztuki wychodowanej cukinii - dziś serwuję pyszne, cukiniowe placuszki z mąką gryczną i elegancką oprawą wędzonego łososia. Do tego lampka francuskiego wina i smak zyskuje

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Śledź z gruszką, cytryną i cebulką 227

Przy piątku zapraszam na śledzika. Dziś rozdanie z gruszką! Przepis znalazłam przypadkowo na blogu: Szczypta Smaku poszukując w necie inspiracji na deser gruszkowy. Fakt, gruszka i

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zielone naleśniki z łososiem i wędzonym twarogiem 198

Uwielbiam roladę szpinakową z wędzonym łososiem. Serwuję ją stosunkowo często, więc przy ostatnim rozdaniu postanowiłam wprowadzić pewne modyfikacje i przygotować naleśniki z dodatkiem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pstrąg z patelni na maśle 223

również wierzch i środek), do środka włożyć gałązkę świeżych ziół i odłożyć w chłodne miejsce na ok. 30-60 min. Rozgrzać dużą patelnię a na niej masło lub oliwę. Ryby oprószyć z wierzchu mąką, kłaść na mocno rozgrzany tłuszcz i smażyć ok. 5-10 min. aż dobrze się zrumieni, potem delikatnie przewracać na drugą stronę i przykryć patelnię(...)Rybę smażyć jeszcze

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Talerz dla babci - niecodzienne przepisy 155

Meksykanina:      - Jak długo je łowileś?      - Tylko kilka chwil.      - Dlaczego nie łowiłeś dłużej - złapałbyś więcej ryb?      - Te, które mam całkiem wystarczą na potrzeby mojej rodziny.       Amerykanin pytał dalej(...)więcej czasu na łowieniu, wtedy będziesz mógł kupić większą łódź, dzięki niej będziesz łowił więcej i będziesz mógł kupić kilka łodzi. W końcu dorobisz się całej flotylli. Zamiast sprzedawać ryby za bezcen hurtownikowi, będziesz mógł je dostarczać bezpośrednio do sklepów, potem założysz własną sieć sklepów. Będziesz kontrolował połowy, przetwórstwo i dystrybucję. Będziesz mógł opuścić tę malą wioskę i przeprowadzić

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zapiekanka rybno-ziemniaczana 211

dużej ilości konkurencyjnych potraw, spisała się smakowicie i wiem, że nie będziemy czekać do grudnia, by zaprosić ją ponownie na kolację:) Zapiekanka rybno-ziemniaczana Składniki: 500 dkg filetów ulubionej ryby   1 kg ziemniaków 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 por (biała część) 2 łyżki soku z cytryny 2 jajka 1/2 cebuli 1 łyżka chrzanu 1 łyżka musztardy(...)zacznie robić się szklisty, a następnie wyłożyć na niego rybne filety. Dusić pod przykryciem około 3-4 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, przestudzić, rozdrobnić rybę. Połączyć rozdrobnione mięso ryby, duszony por, starte ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki, oraz jajka, chrzan i musztardę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia, wstawić do nagrzanego

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ciasto francuskie - propozycja ciepłej kolacji lub imprezowej przekąski 347

Ciasto francuskie znowu w natarciu! Dobrze mieć je w lodówce, bo na szybko można wyczarować w zależności od potrzeb czy to kolację, czy przystawkę a nawet

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Puszyste, naleśnikowe koreczki z wędzonym łososiem 191

Sporo u mnie tych "koreczkowych" odsłon:)  Lubię takie małe, zgrabne przekąski, które nie tylko pysznie smakują ale i całkiem ładnie prezentują się na stole. Też

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka z wędzonym łososiem i serkiem pleśniowym 388

Podczas weekendowych zakupów natknęłam się na promocyjną cenę serka pleśniowego z zielonym pieprzem, nie mogłam oprzeć się pokusie zakupienia kilku opakowań, z których jedno (a konkretnie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Śledzie z rodzynkami / Herring with raisins 210

Przed nami kulminacja postnych dni, jeżeli jeszcze nie robiliście śledzi w wariancie z rodzynkami to szczerze polecam! Potrzebować będziesz: 6-7 filetów śledziowych solonych 5 łyżek

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Śledź z cebulką i jabłkiem / Herring with onion and apple 198

Ostatnio prezentowałam śledzie w pomidorach z rodzynkami , dziś zaś w towarzystwie cebuli, majeranku i jabłka  - zapraszam:) Śledź z cebulką i jabłkiem Składniki: 4 filety śledziowe

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Śledź z suszonym pomidorem / Herring with dried tomatoes 195

Po śledziach z rodzynkami , oraz śledziach z cebulką i jabłkiem dziś kolejna odsłona - z  suszonymi pomidorami. Uwielbiam suszone pomidory! W ostatnim letnim sezonie zaczęłam je

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka z wędzoną makrelą i ogórkiem małosolnym 217

składniki:4 jajka ugotowane na twardo200 g makreli wędzonej4 ogórki małosolne3 garście mieszanki sałat3 łyżki jogurtu naturalnego2 łyżki majonezu1 łyżeczka musztardy francuskiej2-3 łyżki oleju rzepakowegoSkładniki

Monia miesza i gotuje