No wlasnie, natchnienia na ten sos szukalam i szukalam, bo strasznie za mna losos chodzil. Mialam ochote zrobic go z jakims makaronem z dodatkiem fajnego sosu
Przysmaki Karolkiodkrylam, ze kuchnia szkocka bagata jest w wiele prostych dan, bez dlugiej listy skladnikow. Ucieszylam sie, ze oprocz wolowiny i jagnieciny w tej kuchni jest tez sporo dan z ryb. I oto dzis przepis na zapiekanego lososia, ktory znalazlam w bardzo starej gazecie "Smacznego" z 1998 roku. Zapiekanka z lososia skladniki na ciasto: 1 szklanka maki (20dkg) 5 lyzek
Przysmaki Karolkimoje przepisy na Boze Narodzenie. Mam nadzieje, ze taka sciaga bedzie Wam przydatna :) Ciasta, ciasteczka Pierniki Dania z ryb Dania miesne Inne Zupy
Przysmaki Karolkikazdym razem gdy mam sprobowac tego specjalu mam w gardle wielka kluche. Ale zyjatka morskie i owszem lubie, nie wszystkie, nie zawsze i nie wszedzie, ale jednak lubie. Obok ryb, ktorymi nie gardze, najbardziej do gustu przypadly mi slodkie przegrzebki. Pamietam gdy jadlam je pierwszy raz u naszych przyjaciol poznanych tu we Francji. Nie wiedzialam czego sie spodziewac
Przysmaki Karolkikonkursie znajda sie w dwoch ksiazkach "Kuchnia na majowke", ktore ukaza sie jako dodatek do Gazety Wyborczej dzis (28 kwietnia - miesa, przekaski, salatki, sosy) i jutro (29 kwietnia - ryby, warzywa, owoce, zupy, gulasze, desery i napoje) Zapraszam do lektury
Przysmaki KarolkiOstatni dzien lata. To juz dzis i trudno mi w to uwierzyc. Po pierwsze dlatego, ze to lato bardzo szybko mi przelecialo, po drugie dlatego, ze
Przysmaki KarolkiStało się dokładnie tak jak to przewidziałam na końcu wakacji. Zaczęłam życie w biegu. Już od kilku dni obiecuje sobie napisać tu choć parę
Przysmaki KarolkiOryginalna przystawka zarówno na przyjecie, np sylwestrowe jak i kolacje we dwoje. Łosoś wspaniale się komponuje z słodkim gratem, kwaskowatym jabłkiem do tego sos o wyrazistym
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj Środa Popielcowa, wiec w większości domów zagości na stole ryba. Ja też przygotowałam swoj ą wersje pysznego smażonego grenadiera, jednak tym razem podałam rybę jako element pysznej sałatki. Do tego aromatyczny sos pomidorowy i obiad czy tez późna kolacja gotowa. A że za pasem Walentynki to myślę, że dla szukających nadal pomysłu taka sałatka zrobiona z miłości dla ukochanej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzepis tradycyjny, stary jak świat idealny na zbliżający się postny piątek i gdy mamy ochotę na coś kwaśnego. Ja uwielbiam mojej mamy smażone filety ryby w takiej w słodko-kwaśnej zalewie, bo są najlepsze na świecie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKilka dni temu dostałam wprost z jednej z naszych nadmorskich miejscowości porcję pysznego, bałtyckiego, wędzonego łososia. Mąż, który przepada za łososiem, w przeciwieństwie do mnie, poprosił
Bernika - moj kulinarny pamietnikPamiętacie paprykarz szczeciński? Kiedyś król sklepowych półek, nieodzowny element każdej wyprawy na wczasy czy wycieczkę. Dzisiaj mimo ponad 50-letniej historii prawie zapomniany leżakuje miedzy innymi puszkami z rybami. Mimo że rzadko po niego sięgamy, pewnie ze względu na niepewność tego co się w nim znajduje, jego smak jest nam nadal bliski. Ja często robię go domowym sposobem
Bernika - moj kulinarny pamietnikRyby na naszym stole niestety są rzadko, ale jak już są to muszą być przygotowane na tip top, a smak ich ma pozostać w naszej pamięci na długo. Tak tez było z tym łososiem. Zamiast tradycyjnie zamarynowanego i usmażonego postanowiłam że będzie miał charakter chiński. Zamarynowałam go tylko a resztę dania przygotował i wykonał mąż
Bernika - moj kulinarny pamietnikObiad nietypowy, bo wędzenie łososia w woku na herbacie nie należy do rzeczy popularnych. Jako że schab wędzony robiłam już kilka razy to tym razem postanowiłam uwędzić tak samo rybę, a najlepszym do tego gatunkiem jest łosoś. Ryba ma być gruba, nie mogą to być zbyt cienkie kawałki bo się wysuszy. Robi się ją szybko, wystarczy 10 minut i jest
Bernika - moj kulinarny pamietnikWielki Piątek zachęcam po sięgnięcie na obiad po pyszną rybę. Miruna to idealna ryba na ten posiłek. Ma chude, delikatne mięso i świetnie komponuje się z pieczonymi warzywami. To będzie idealny posiłek przed rozpoczęciem świętowania. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik