przecież robi się też wytrawny sos cytrynowy - coś zbliżonego do klasycznej potrawki tyle, że o zdecydowanie cytrynowym aromacie i smaku. U mnie w domu bardzo popularny jest do gotowanych ryb , gotowanego delikatnego chudego mięsa lub drobiu i niektórych warzyw. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniCytrusowy aromat pieprzu syczuańskiego doskonale komponuje się z cytrusowymi marynatami do nototenii. W zasadzie miałam do wyboru - marynowanie w soku z cytryny lub grejpfruta . Wybrałam tego
Buniabaje w kuchniZupy rybne to w mojej rodzinie klasyka. Gotuję je w różnych wersjach- zabielane na gęsto, kremowe, z orientalnym smaczkiem, z jednego lub wielu gatunków ryb. Dwie odmiany lubię najbardziej- rosół z węgorza i koperkowy rosół z miętusa z lanymi kluseczkami. A , że ostatnio udaje mi się dość często kupić miętusa to pozwoliłam sobie na zrobienie ulubionej rybnej zupy. Czytaj
Buniabaje w kuchniNie ukrywam , że rekin to dla mnie ciągle wyzwanie. Próbuję przygotowywać steki z niego na różne sposoby , by wypracować najbardziej smakowite przepisy. Dziś próba na zasadzie
Buniabaje w kuchniProsty i szybki sposób na rybę. W tej wersji łosoś. W tym roku na pewno będzie gościł u mnie na wigilijnym stole. Składniki : * łosoś * pieprz czarny mielony * mąka pszenna * cytryna * olej , oliwa bądź patelnia teflonowa Przygotowanie : Łososia przyprawić pieprzem i sokiem z cytryny. Oprószyć mąką. Smażyć około 5 minut z każdej strony na małym ogniu. Rybę
Magiczne Życie MartyBułka i ryba ? Czy to smaczne rozwiązanie ? Dzisiaj kolejny pomysł na domowy fast food w wersji rybnej. Składniki dostępne w każdej lodówce. Ja wykorzystałam akurat smażone filety z mintaja w panierce. Do tego lekka sałatka i sosy. Dobra ciepła ciabatta. Polecam spróbować takiego domowego Fish Burgera . Składniki : * ciabatta bądź inna bułka * 2-3 kawałki smażonego mintaja w panierce(...)mnie majonez wymieszany z jogurtem naturalnym i ketchupem. Kroimy cienko kapustę , dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę oraz ogórki i cebulę. Taką sałatkę układamy na bułce z sosem. Dodajemy rybę. Można polać sosem. Ja już nie dawałam więcej sosu. Przykrywam bułką. Pyszna kanapka na ciepło. Ja miałam ciabattę i akurat wykorzystałam , ale nadają się także inne bułeczki. Przypominam , że jeszcze
Magiczne Życie Martytutaj będę aktywnie działać. A na następną niedzielę planuję wyniki rozdania - już teraz serdecznie Was zapraszam ! * jesienne ozdoby czyli świece , orzechy i pachnące suszki * tak o reklama ryb z kutra - a do morza daleko * moja dynia do ozdoby * cynamonowa herbatka z Bistro * pierwsze drinki z Cin Cin - tutaj z limonką i cytryną * tutaj drinki z ananasem * obowiązkowo
Magiczne Życie MartyMamy już ostatni dzień października. Ale zanim zrobimy podsumowanie tego miesiąca , chciałabym pokazać Wam mój pomysł na wieczór Halloween. Będą to małe przekąski w formie kanapeczek
Magiczne Życie MartyProsta , ale dobra sałatka śledziowa idealna na imprezę. Można ją zrobić wcześniej i trzymać w lodówce. Wtedy jest nawet lepsza. Polecam oczywiście na Wigilię. Składniki
Magiczne Życie MartyŚledzik na wigilii musi być koniecznie. U mnie będę tradycyjne śledzie z cebulką. Oczywiście w oleju. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 i zawiera
Magiczne Życie MartyIdealna na tą porę roku surówka z kapusty kiszonej do obiadu. U nas dzisiaj była do panierowanej ryby i ziemniaków. Sprawdziła się idealnie , a dodatek oleju arganowego podbił tylko smak kiszonej kapusty. Składniki : * 2 spore garście kapusty kiszonej * pół marchewki * mała cebula * łyżka cukru * szczypta soli * 2 łyżki oleju arganowego Przygotowanie : Kapustę odcisnąć i posiekać. Dodać startą na tarce
Magiczne Życie MartyCześć :) Długo nie mogłam się zebrać do zrobienia tego pstrąga... leżał w zamrażarce i leżał, aż przyszedł na niego czas :) Przepis banalny, ale smaczny :) Czytaj więcej
Pora coś zjeśćCześć!Jedliście kiedyś kotleciki łososiowe? Jeśli jeszcze nie, to polecam Wam je gorąco! Są bardzo smaczne, a dodatkowo ich wykonanie jest banalnie proste! Zapraszam!Czytaj więcej
Pora coś zjeśćWitam Was! Dzisiaj przepis na kolejną na blogu pastę kanapkową. Poprzednie znajdziecie tutaj: porowa jajeczno-śledziowa . Podstawowym składnikiem dzisiejszej pasty jest makrela - osobiście bardzo ją lubię
Pora coś zjeśćWitam ponownie! :-) Dzisiaj tak jak obiecałam drugi przepis, żeby zdążyć ze wszystkimi przed Świętami! Ostatnio było bardzo słodko, zatem dzisiaj propozycja śledzika z niewielką ilością miodu
Pora coś zjeść