Zapiekanki cenię za nieograniczone możliwości smakowe. Poza tym stanowią u mnie obiad na 2-3 dni, więc tym bardziej lubię je przyrządzać w tygodniu kiedy nie
Fabryka pomysłówFilet z łososia umyć, osuszyć, przyprawić solą oraz pieprzem i skropić sokiem z limonki. Przygotowanego łososia przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem około 20 minut w 195 (ryba musi zmienić kolor). W międzyczasie makaron, np. do spaghetti ugotować al dente. Jogurt wymieszać z posiekanym szczypiorkiem (trochę szczypiorku pozostawić do dekoracji) i całość przyprawić pieprzem. Ugotowany makaron przełożyć
UgotowaćW tym przepisie do grillowania zamiast desek cedrowych wykorzystaliśmy deski z drewna klonowego. Efekt był niesamowity. A filety z łososia powlekane musztardą, czosnkiem i brązowym cukrem
naRuszcieWiemy że połączenie kawy i łososia może brzmieć trochę dziwnie. Ale efekt tego połączenia jest bardzo pyszny. Jedyna właściwie bardzo ważna wskazówka dotyczy kawy. Wybierzmy do
naRuszcieZazwyczaj nie nazywam tej sałatki "a'la grecką", ale po prostu "grecką". Jednakże nie mam pewności, czy nie jest z nią tak, jak na przykład z pierogami ruskimi albo rybą po grecku. Zwłaszcza, że przepisu nigdzie nie wyczytałam. Uwielbiam ją. Jak nie muszę następnego dnia opuszczać mieszkania to daje do niej taką ilość czosnku, że boli mnie podniebienie. Do tego
Życie zamknięte w smakunaszym domu zawsze. Przyznam, że czasami proszę Go, żeby już nie jadł tego czosnku i nie pachniał nim tak intensywnie. Przekomarzamy się tak czasem - ja na złość jem rybę, a M. czosnek. SOS CZOSNKOWY Składniki: - 1 opakowanie jogurtu bałkańskiego (340 gram) - 1 łyżka majonezu - kilka ząbków czosnku (zależnie od własnych preferencji) - sól - pieprz Przygotowanie: Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy
Życie zamknięte w smakuDzisiaj nie będzie historii. Dzisiaj będą jedynie multikolorowe i bardzo smaczne bazyliowe śledzie. Jeżeli nie możecie się do nich przekonać, powiem jedynie, że są niezwykle orzeźwiające
Życie zamknięte w smakuŚwietna, pikantna przystawka jak i przekąska. Składniki: 1 opakowanie solonych śledzi w oleju ½ małego słoika marynowanych pieczarek 3 ogórki korniszony 1 papryka marynowana 1 duża cebula
Smaki EwyKolejne na moim blogu typu: kotlety ziemniaczane. Przepis ten pochodzi z Pomorza i Kaszub ( znalazłam go w książce Kuchnia Polska – H. Szymanderskie j ). Ciekawe połączenie
Smaki EwyNie ukrywam że lubię śledzie, chyba pod każdą postacią. Myślę, że nie jestem w tym osamotniona. Kupując słoik ze śledziami zawsze zastanawiam się ile w tym
Smaki EwyNiedawno prezentowałam tuszki śledziowe w zalewie, dzisiaj prezentuję rolmopsy bez skóry wykonane od początku. Z rolmopsami bywa podobnie jak z tuszkami śledziowymi w słoiku. Kupujemy
Smaki EwyUlubione śledzie w mojej rodzinie. Idealne połączenie prostoty i dobrego smaku. Nic dodać nic ująć. A podane z ziemniakami gotowanymi w mundurkach, to już rewelacja. Składniki
Smaki EwyDzisiaj kolejna sałatka na blogu. Zresztą kto nie lubi sałatek. Nie ukrywam, ja zdecydowanie jestem ich miłośniczką. Mam nadzieje, że prezentowana dzisiaj sałatka zasmakuje również i
Smaki EwyBył już omlet z cukinią i pomidorami a dzisiejsza propozycja na śniadanie to omlet z wędzonym łososiem, kolorowymi i smacznymi warzywami. Składniki: Omlet: Po 2
Smaki EwyDzisiaj proponuję zapiekane ziemniaczki z kolendrą. Warto wypróbować ten przepis gdy na obiad podajemy potrawę bez sosu typu: smażona ryba, kotlety schabowe. Propozycja prosta w wykonaniu a ziemniaki odmienione. Składniki: Dowolna ilość ziemniaków Olej Ziarna kolendry czosnek Masło Sól Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy i kroimy na połówki. Układamy w naczyniu do zapiekania. Każdego ziemniaka smarujemy olejem i posypujemy
Smaki Ewy