Macie w planach zrobić rybę na obiad? To ja podrzucam Wam przepis na surówkę idealną do rybki :) Składniki: 500 g kapusty kiszonej 1 marchewka 1 jabłko 1 cebulka 1 garść suszonej żurawiny pieprz 1-2 łyżki cukru olej Sposób wykonania: 1. Kapustę drobno kroimy, obraną marchew i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 2. Cebulkę drobno siekamy
Kuchnia domowa Anigałki muszkatołowej sól, pieprz Łososia obrać ze skóry, umyć. Z sosu sojowego i octu zrobić marynatę. Łososia pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do zalewy i odstawić na 1 godzinę, rybę co jakiś czas obracamy. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać na cienkie paseczki, podsmażyć chwilę na rozgrzanym oleju, dodać szpinak i dusić do momentu odparowania nadmiaru wody. Doprawić gałką
kulinarnyswiatdomiPo tych wszystkich dość kalorycznych daniach pora na coś lekkiego. Dla mnie bardzo letnie danie, które nadaje się na każdą porę roku. W końcu nawet w
Polska ZupaP o wakacjach pozostały miłe wspomnienia, opalenizna, zdjęcia i pamiątki. Nasze małe i duże dzieci wróciły do swoich szkolnych klas lub rozpoczęły
SzczyptaSmaQtroszeczkę przerwy miałam w zaglądaniu do mojego blaga . I muszę powiedzieć ze dobrze mi to NIE zrobiło. Siedzę i nic. Sporo gotowania było ,mnóstwo zdjęć a
Eli GotowanieŚLEDZIE, ŚLEDZIE - mogłabym je jeść na śniadanie ,obiad i kolację . Na szczęście moja połowica podziela moje zdanie . W okresie przed świątecznym goszczą na moim
Eli GotowanieNa Wigilijny stół chcąc troszkę urozmaicić i wzbogacić (przynajmniej optycznie) podałam tatar z łososia w ptysiach. Nie podejrzewałam że tak chwyci. Okazał się strzałem w dziesiątkę
Eli GotowanieTo jest coś co jest pyszną przystawką na każdą okazję . Jak również może grać role pasty śledziowej na kanapki . Różnorodność tego tatara jest niezliczona ,ponieważ w
Eli Gotowaniezmienione, a jednak pozamieniane. Niby nie przesunięte, a jednak porozsuwane. I wieczorami lampa już nie świeci. Słychać kroki na schodach, ale to nie te. Ręka, co kładzie rybę na talerzyk, także nie ta, co kładła. Coś sie tu nie zaczyna w swojej zwykłej porze. Coś się tu nie odbywa jak powinno. Ktoś tutaj był i był, a potem nagle zniknął
Przepysznik - BLW i nie tylkoBardzo lubię pasty na kanapki. To takie łatwe i szybkie śniadanko bądź kolacja, po prostu kroję bułkę, ładuję pastę z czubkiem i rozpływam się z zachwytu
Przepysznik - BLW i nie tylkoZielono mi! Ah tak tak, na sercu i w duszy, za oknem i na talerzu. Dziś moje pokrewne irlandzkie dusze świętują Dzień Św. Patryka, w oczach
Przepysznik - BLW i nie tylkoCytat z łódzkiego baru mlecznego: - Kto zamawiał ruskie? Głos z sali: - Nikt, sami przyszli! Tak jak z sałatką grecką i rybą po grecku, nikt nie wie czemu pierogi ruskie nazywane są w ten sposób, skoro z Rosją nic wspólnego nie mają. Nie zmienia to jednak faktu, że są pyszne, choć musiałam do nich dorosnąć (więc może jednak mąż ma słuszność
Przepysznik - BLW i nie tylkoPieczone warzywa z dorszem, podane na dietetyczny sposób. Taki obiad lubię najbardziej, lekki, sycący i dietetyczny, Warzywa kroimy na plastry polewamy oliwą z oliwek (z dodatkiem
SMYKWKUCHNISzybkie makaronowe danie, każdy przygotować jest w stanie. Pesto z rukoli za pomocą blendera miksujemy, polędwiczkę z łososia kilka sek. grzejemy, fantazyjnie na talerzu układamy, gorgonzolę
Moniki SmakołykiDziś miałam ochotę na coś lekkiego i nowego. Miałam ochotę na coś nieokreślonego, pewnie wiecie, jak to jest. W sklepie zobaczyłam dorsza i wiedziałam, że to
Smaki Przyprawy i Kolory