Pastę z wędzonej makreli najczęściej przyrządzam z jajkami i majonezem, stanowi doskonały dodatek do pieczywa. Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 1 makrela wędzona Pół pęczka
Bajeczna KuchniaSkładniki: matiasy 8 sztuk, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, musztarda miodowa 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba, groszek konserwowy 1
W Mojej Kuchni LubięJeśli miałabym opisać smak tego dania – to taka dużo lżejsza wersja carbonary. Ta, w całej swojej pyszności, jest jednak wyczuwalnie tłusta, ciężkawa i zawiesista. Wędzony łosoś
Karo in the KitchenNie mając pomysłu na sobotni czy niedzielny obiad, proponuję Wam szybkie i smaczne szaszłyki z łososiem, ananasem i papryką. Nadają się zarówno do piekarnika jak i
Ana Mari's worldPamiętacie "Ulicę Sezamkową"? Ale taką prawdziwą, w wersji amerykańskiej? Z Wielkim Ptakiem i Oskarem Zrzędą... Ja pamiętam, bardzo lubiłam i trochę szkoda, że moje dziecko tej
Czary - gary w kuchnisosie pomidorowym z przyprawami orientalnymi Uwielbiam potawy orientalne. Kolendra, imbir czy garam masala to przyprawy, które uwielbiam i często goszczą u mnie w kuchni. Łączę je zarówno zarówno z rybą jak i mięsem. Przyprawy tego typu czasem przemycam też do polskiej kuchni, by nadać jej nowoczesnego i bardziej wyrazistego smaku. Sos do tej potrawy wymyśliłam już dawno, na potrzeby zaspokojenia
Calzonella.comwersji, a że mamy sezon na szparagi – musiały się one znaleźć w moim menu. Oczywiście nie samymi szparagami człowiek żyje, w tarcie mamy więc dodatkowo łososia i pomidorki. Ryba nie jest obowiązkowa, tarta będzie równie pyszna w wersji wegetariańskiej! Every once and a while I feel like making tart/quiche and that day had come. As everything else
Martyna CooksDzisiaj propozycja na piątkowy obiad - kotlety rybne z dodatkiem kalafiora i suszonych pomidorów. Bardzo, bardzo smaczne. Powstały trochę przypadkiem - akurat miałam w lodówce kilka ostatnich suszonych
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesojowym, bezglutenowym. Bez glutenu są hosomaki i nigiri, więc bezglutenowi fani sushi znajdą coś dla siebie. Wracając do rolla to najpyszniejszy, jak dla mnie, był ten z mango i rybą maślaną. Nigdy nie jadłam sushi z mango i cieszę się, że dokładnie po 26 latach się to zmieniło. Ciekawa była też rolka z burakiem i pieczonym awokado (26,90zł), oraz
Fill The BowlKlasyczne śledzie w śmietanie Składniki 400 g filetów ze śledzia (matjas) 1 jabłko 1 cebula 3 małe ogórki kiszone sól pieprz 3 łyżki octu 500
R'n'G KitchenMiska pełna smaku i zdrowia. Sezonowe warzywa – na surowo, na parze, na maśle, na oleju, gotowane, grillowane. Ryż lub kasza. Mięso ryba lub zamiennik – tofu, tempeh, rośliny strączkowe, jajko. Zielenina, pestki i nasiona, spajający całość sos. Megazdrowe i ultrapyszne! Amerykanie nazywają taki zestaw ‘Buddha Bowl’ – dla mnie to zdrowa miska rozmaitości. Trochę jak sałatka, trochę jak klasyczny obiad rozłożony
Karo in the KitchenSkładniki: matiasy 8 sztuk, cebula 2 sztuki, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 2 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba matiasy śledziowe
W Mojej Kuchni LubięTen przepis to coś pomiędzy sałatką, a dość lekkim daniem obiadowym. Nie ma ciężkiego sosu, makaron sprawia, że syci, a bób i tuńczyk nadają lekkości, stąd
Fabryka pomysłówJapońskie kanapki ryżowe Składniki: 250 g ryżu do sushi 3 łyżki octu ryżowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 arkusze sprasowanych wodorostów nori 1 puszka
czarrna od kuchniIdealna sałatka na lato, łatwa do wykonania, z dostępnych produktów, lekkostrawna, a zarazem sycąca i do tego bardzo smaczna. W sałatce dominuje smak koperku, ogórek nadaje
Kuchcik gotuje