Pamiętacie "Ulicę Sezamkową"? Ale taką prawdziwą, w wersji amerykańskiej? Z Wielkim Ptakiem i Oskarem Zrzędą... Ja pamiętam, bardzo lubiłam i trochę szkoda, że moje dziecko tej
Czary - gary w kuchnisosie pomidorowym z przyprawami orientalnymi Uwielbiam potawy orientalne. Kolendra, imbir czy garam masala to przyprawy, które uwielbiam i często goszczą u mnie w kuchni. Łączę je zarówno zarówno z rybą jak i mięsem. Przyprawy tego typu czasem przemycam też do polskiej kuchni, by nadać jej nowoczesnego i bardziej wyrazistego smaku. Sos do tej potrawy wymyśliłam już dawno, na potrzeby zaspokojenia
Calzonella.comwersji, a że mamy sezon na szparagi – musiały się one znaleźć w moim menu. Oczywiście nie samymi szparagami człowiek żyje, w tarcie mamy więc dodatkowo łososia i pomidorki. Ryba nie jest obowiązkowa, tarta będzie równie pyszna w wersji wegetariańskiej! Every once and a while I feel like making tart/quiche and that day had come. As everything else
Martyna CooksDzisiaj propozycja na piątkowy obiad - kotlety rybne z dodatkiem kalafiora i suszonych pomidorów. Bardzo, bardzo smaczne. Powstały trochę przypadkiem - akurat miałam w lodówce kilka ostatnich suszonych
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKlasyczne śledzie w śmietanie Składniki 400 g filetów ze śledzia (matjas) 1 jabłko 1 cebula 3 małe ogórki kiszone sól pieprz 3 łyżki octu 500
R'n'G KitchenMiska pełna smaku i zdrowia. Sezonowe warzywa – na surowo, na parze, na maśle, na oleju, gotowane, grillowane. Ryż lub kasza. Mięso ryba lub zamiennik – tofu, tempeh, rośliny strączkowe, jajko. Zielenina, pestki i nasiona, spajający całość sos. Megazdrowe i ultrapyszne! Amerykanie nazywają taki zestaw ‘Buddha Bowl’ – dla mnie to zdrowa miska rozmaitości. Trochę jak sałatka, trochę jak klasyczny obiad rozłożony
Karo in the KitchenSkładniki: matiasy 8 sztuk, cebula 2 sztuki, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 2 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba matiasy śledziowe
W Mojej Kuchni LubięTen przepis to coś pomiędzy sałatką, a dość lekkim daniem obiadowym. Nie ma ciężkiego sosu, makaron sprawia, że syci, a bób i tuńczyk nadają lekkości, stąd
Fabryka pomysłówJapońskie kanapki ryżowe Składniki: 250 g ryżu do sushi 3 łyżki octu ryżowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 arkusze sprasowanych wodorostów nori 1 puszka
czarrna od kuchniIdealna sałatka na lato, łatwa do wykonania, z dostępnych produktów, lekkostrawna, a zarazem sycąca i do tego bardzo smaczna. W sałatce dominuje smak koperku, ogórek nadaje
Kuchcik gotujeNa początku kwietnia, korzystając z wolnego weekendu w pracy, wybraliśmy się nad morze. Chcieliśmy odpocząć, wyspać się i spacerować wdychając nadmorskie powietrze. Pogoda nas rozpieściła
Szybko Tanio SmacznieDania z owocami morza niestety rzadko goszczą w mojej kuchni, gdyż mój połówek z nimi nie przepada ale robię je czasami tylko dla siebie. Przeglądałam ostatnio
karmelowyVitello tonnato to jedno z bardziej znanych na świecie dań kuchni włoskiej. Znanych a jednak dość zaskakujących składem dla przeciętnego Polaka. Cielęcina nie jest niczym dziwnym
Smaczna PyzaSzybkie danie obiadowe lub do zabrania na drugie śniadanie do pracy. Makaron wcale nie musi być tuczący, oczywiście jeśli będzie to makaron pełnoziarnisty lub z mąki
Kuchcik gotujeSkładniki: filet z dorsza 1 kg, jajka 2 sztuki "XL", olej rzepakowy 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, sok z cytryny 1
W Mojej Kuchni Lubię