ryba - 22624 przepisów (strona:859/1509)

Kolacja rodem z Bliskiego Wschodu 222

patelni i drobno posiekaj. Jogurt wymieszaj z drobno posiekanym czosnkiem, orzechami i odciśniętym z nadmiaru wody ogórkiem. Dopraw solą, sumakiem i dodaj miętę. Podawaj schłodzony jako sos do mięsa, ryby itp. Sałatka z kaszy bulgur i natki pietruszki Składniki: Kasza bulgur – 60g Sok z 2 limonek Pęczek natki pietruszki ½ pęczka świeżej mięty Szalotki – 2 sztuki Oliwa z oliwek – 3 łyki

Kuchnia Bon Appetit
#Smaki świata - Bułgaria 228

smaku po całym dniu na słońcu naprawdę uderzyło nam do głowy tradycyjnie już - szopskiej sałatki - dodawaliśmy ją niemal do każdego dania, jest prosta i mega smaczna!   miejscowej ryby - był to filet, ale nie byle jaki, bo z rekina wyłowionego z wód Morza Czarnego.    Niezwykłych frytek z białym serem - okazały się naprawdę wyborne, ser sirene nadał

Cooking Monster
Mintaj smażony w majonezie 184

Banalnie prosty przepis na wyśmienitą rybę. Składniki: ½ kg filetów z mintaja 2 łyżki oleju Sól i pieprz do smaku 1 szklanka majonezu 1 łyżka posiekanego koperku Wykonanie: Filety oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oleju i pozostawić na patelni. Majonez wymieszać z koperkiem, nałożyć na filety rybne i dusić na bardzo małym ogniu przez 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
Surówka z kapusty kiszonej 298

podprażyć kminek i tymianek dodajemy do kapusty. Przyprawić cukrem, pieprzem świeżo mielonym polewamy olejem, surówkę dokładnie wymieszać. Surówka z kapusty wyśmienicie smakuje jako dodatek do pieczonego mięsem lub smażonej ryby. Smacznego

kgwjanczewo
Bałkańska zupa dyniowa 230

pojęcia , czy faktycznie jest to jakiś oryginalny przepis z rejonu Bałkanów , więc nie pisze ,że tak jest . Bardziej bym zakładała , że z tą zupą jest jak z rybą po grecku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Mało istotne , najważniejsze , że jest mega smaczna i różni się od tych , które do tej pory próbowałam , zdecydowanie na plus . Fajna

Ogrodnik w podróży
Makaron z pomidorami i tuńczykiem 201

wyśmienity. Wbrew pozorom na jego przygotowanie nie musimy przeznaczyć zbyt wiele czasu. Jednak makaron z pomidorami i tuńczykiem zapewne nie posmakuje osobom, które po prostu nie przepadają za tą rybą :( Ale może... jednak się skuszą i chociaż spróbują :) Makaron z pomidorami i tuńczykiem - składniki: puszka pomidorów (najlepiej krojonych) puszka tuńczyka w sosie własnym 1 cebula makaron tagliatelle sól cukier pieprz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak z zielonymi warzywami w sosie teriyaki 200

Teriyaki to metoda przygotowywania jedzenia, która powstała w Japonii. Technika ta polega na marynowaniu mięs i ryb w specjalnej zalewie, która składa się z sosu sojowego, słodkiego miodu i aromatycznego imbiru. Oto przepis na kurczaka marynowanego w tym ciekawym sosie, który w towarzystwie warzyw podbije niejedno podniebienie. Składniki 250 g piersi z kurczaka 200 g zielonej fasolki szparagowej 5 pieczarek

My Chcemy Jeść
Domowa przyprawa kajenska 227

Przyprawa kajeńska to element kuchni cajun, występującej w Luizjanie w USA. To kuchnia oparta głównie na rybach, owocach morza, wieprzowinie, daniach prostych, chłopskich, bardzo mocno przyprawione ostrą papryką, chili, pieprzem kajeńskim, tabasco. Jedną z przypraw charakterystycznych dla tego regionu jest przyprawa cajun czyli kajeńska. Można ją bardzo łatwo wykonać w domu, bo większość składników każdy z nas ma w swojej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka z kolorowych cukinii z serem feta i orzechami 165

koniec ząbek czosnku pocięty w talarki. Całość wyłożyć do misy, wkruszyć ser feta, dodać prażone orzechy i  pociętą natkę. Doprawić solą i pieprzem. Smakuje dobrze z białą rybą

AZgotuj!
Naleśniki po bretońsku 201

Nalesniki po bretońsku, inaczej zwane Galette Bretonne są popularne w Bretanii oraz Normandii. Podawane są zazwyczaj na słono. Nadzieniem mogą być warzywa, ryby, mięso, a nawet jabłka, najbardziej popularne są te z kombinacją sera (Ementalera), szynki i jajka. W takiej właśnie wersji nazywają się Galette Complete. Składniki: 40 dag mąki razowej 30 dag mąki pszennej 2-3 jajka 2 łyżki

Tradycyjna Kuchnia
Gnocchi Sardi 198

wyspą i jej smaczkami:)  Choć Sardynia otoczona jest zewsząd morzem, zaskakujące może okazać się to, że inaczej niż na większości wysp, nie ma tu tradycji jedzenia dużej ilości ryb czy owoców morza. Oczywiście znajdziemy je w sardyńskich restauracjach i zachwycają smakiem i świeżością, to  jednak nie należą do popisowych dań tamtejszych kucharzy. Kuchnia sardyńska różni się nieco

Smakowity Blog Kulinarny
4 zdrowe i aromatyczne jogurtowe dipy/sosy 225

czasem bardzo dziwaczne. Z dobrym sosem każdy posiłek zyskuje na smaku i staje się 'niezwykły'. Zmieniając jego rodzaj, możemy urozmaicać proste obiady. Dipów używam bardzo często: do grilla, drobiu, ryb, burgerów, surowych warzyw, domowych frytek, pizzy itd... I powiem Wam, że czasem nieźle z nimi eksperymentuje! Nawet jeśli coś nie wyjdzie, to dip to taki dodatek, który zawsze idzie odratować

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Sałatka z pieczonym pstrągiem łososiowym i szpinakiem 181

Jeżeli po obiedzie pozostały Wam kawałki upieczonej ryby, np. pstrąga łososiowego to zachęcam do przygotowania sałatki na bazie szpinaku, pomidorków koktajlowych i czerwonej cebuli. Prosto, szybko i bardzo smacznie :) Składniki na 2 porcje: 2 kawałki upieczonego pstrąga (np. z TEGO przepisu), wagowo około 100 g 2 garście szpinaku baby 1/2 czerwonej cebuli pomidorki koktajlowe sos 1 łyżka soku z cytryny

Ugotować
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem 233

wcześniej zrobiłam. Surówkę z kapusty białej, pekińskiej, czerwonej, czy też z kiszonej lubimy wszyscy. Do dzisiejszego obiadu zrobiłam moją ulubioną surówkę z kapusty kiszonej. Idealnie pasuje np. do smażonej ryby. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 2 marchewki 1 jabłko 1 mała albo pół średniej cebuli 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka kminku 2 -3 łyżeczki cukru pieprz do smaku

Kuchnia u Krysi
Pstrąg łososiowy z piekarnika 275

naczynia żaroodpornego. Piec w 225°C przez około 15-17 minut. Gotowy pstrąg musi zmienić kolor na jasnoróżowy. Upieczonego pstrąga delikatnie przekroić wzdłuż nacięcia, usunąć skórkę i filety z ryby przełożyć na talerz. Podawać z frytkami i ulubioną surówką

Ugotować