Sałatka na krakersach to hit internetu ostatnich kilku lat. W oryginale jest to sałatka z rybą, ale zauważyłam, że wymyślona przeze mnie wersja z pieczarkami również robi furorę ( klik ) 😉 Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych powstała kolejna moja autorska wersja sałatki na krakersach... z porem i szynką oraz serem żółtym i jajkami, które pozostają bez zmian, tak jak w poprzednich
Kuchnia MagdaLenypokryto wyjątkowo odporną, czterowarstwową powłoką non-stick Keravis Titanium. To prawdziwa „prezydencka limuzyna” wśród naczyń. W tej nietuzinkowej tytanowej patelni Ballarini Taormina , beztłuszczowe smażenie mięs, ryb i innych potraw z naturalnie niską zawartością tłuszczu jest bezpieczne dla zdrowia, bowiem powłoka Keravis Titanium nie zawiera PFOA, związków niklu ani metali ciężkich. Potrawy nie przywierają
Malinowe Pocałunkismarujemy świeże, chrupiące bułki, rozkładamy kawałki wędzonego pstrąga (którego wcześniej podgrzewamy na małym ogniu pod przykryciem) i posypujemy świeżym koperkiem. Wędzone pstrągi, w porównaniu do wędzonej makreli są chudymi rybami i dlatego gruba warstwa masła chrzanowego idealnie do nich pasuje. Pamiętajmy, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego jeśli spróbujemy samej tłustej, wędzonej makreli oraz chudego, wędzonego pstrąga – bardziej posmakuje
Moja Delicjabazie śledzia solonego, past i sałatek, a także rybnych wyrobów garmażeryjnych, zaproponowała mi wzięcie udziału w konkursie : „Śledzik na każdą okazję”. Ucieszyłam się, bo bardzo lubię ryby i śledzie. Najczęściej kupuję śledzie solone, które traktuję jako bazę do przygotowania smacznych śledzi w różnych wariantach. Do moich dzisiejszych śledzi, które zrobiłam z farszem grzybowym użyłam filetów śledziowych
Kuchnia u KrysiSeler nie gra w niej pierwszych skrzypiec, nie obawiajcie się. Przepis jest super łatwy, a efekt bardzo smaczny. Wypróbujcie, jeśli nie macie pomysłu na warzywny dodatek do kotleta czy ryby, a zwykła surówka z marchewki i jabłka się Wam znudziła. Składniki na 2 porcje : 200g marchewki 100g selera korzeniowego 100g jabłka np. Ligol (ważne żeby było soczyste) 1 płaska łyżeczka
Dietologusprawiedliwienie mam to, że śledzik to bardzo wygodna i tania przekąska, którą łatwo zabrać na lunch. Wystarczy jakieś pieczywo i mamy gotowe śniadanie a śledź to jedna z najzdrowszych ryb. Na szczęście są jeszcze prawdziwe matiasy, czyli wersja śledzia na bogato. Dokładniej to młode śledzie. Można je kupić w sklepiku Ikei, w Hali Gwardii, przez Internet i w dobrych sklepach
Ugotowane pozamiatanesera feta pokruszonego Przygotowanie sałatki: Zacznij od wykrojenia segmentów z pomarańczy. Naprawdę nie jest to takie trudne. Wystarczy mieć ostry nóż, ja korzystam z takiego giętkiego do filetowania ryb. Najpierw odkrój z pomarańczy skórkę, a następnie wykrawaj segmenty z pomiędzy białych błonek (tak, jak na tym filmie ). Rób to nad miską, aby skapywał do niego sok, który zachowaj do przygotowania
Chilli Czosnek i Oliwajego wierzchniej warstwie. Pieprz jest przyprawą powszechnie używaną w naszej kuchni. Dodajemy go do bardzo wielu potraw (prawie do wszystkiego). Świetnie sprawdzi się do różnego rodzaju mięs, sałatek, zup, ryb czy sosów. Dodaje naszym przyprawom ostrzejszego i wyrazistego smaku. Ponadto dodatek pieprzu sprzyja lepszemu trawieniu (jednak należy pamiętaj o jego rozsądnych ilościach gdyż nadmiar może podrażniać żołądek, dlatego zaleca się
Health-Fit-Lifezostały "wynalezione" w miasteczku Stonehaven pod Aberdeen. Smażone batony Mars można kupić w wielu take-away'ach typu fish&chips, czyli w knajpkach sprzedających jedzenie na wynos, głównie ryby, frytki i inne potrawy smażone na głębokim tłuszczu. Z innych nieco bardziej "tradycyjnych" potraw, często jedzonych przez Szkotów można zaliczyć: Bułka śniadaniowa z bekonem (bacon bap), chipsami lub frytkami
Codzienne GotowanieOrientalne grillowane szaszłyki satay z marynowanego mięsa lub ryby to danie kuchni malajsko-indonezyjskiej. Najczęściej serwowane są z ostrym sosem z masła orzechowego i mleczka kokosowego. Moje satay'e przygotowałam z kurczaka i usmażyłam na patelni grillowej. Myślę, że równie wybornie smakują z innym rodzajem mięsa np. polędwiczką wieprzową. Składniki: 2 piersi z kurczaka na marynatę: szalotka ząbek czosnku
wyzwania kuchennePołączenie mięsa z rybą, to nic odkrywczego, choć nie wszystkim ono odpowiada. Ja lubię przepisy, w których te składniki tworzą związek z w wyraźnie dominującą jedną ze stron. Jeśli rybka, to na przykład pieczona, zawinięta w plastry wędzonego boczku. Jeśli mięso, to aromatyzowane anchois. Dzisiaj mam dla Was właśnie taki, subtelnie łączący te składniki przepis. Choć głównym bohaterem wcale
Pichceniomaniaproponuję Wam prosty przepis na marchewkę zapiekaną pod aksamitną warstwą sosu beszamelowego. Jego kremowa tekstura to podstawa wielu francuskich dań.Tak przyrządzona marchewka może stanowić dodatek do mięs i ryb, jak również stanowić samodzielne danie wegetariańskie. Przygotowanie: 15 min Gotowanie i pieczenie : 50 min Dla 6 osób : ● 600 g marchewki ● 100 g masła ● 2 łyżki mąki pszennej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskacieście francuskim wspominam za każdym razem, gdy go używam – i tak będzie tym razem. Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim
mojewypiekiinietylkoprzyprawach. Piątek – Pieczony łosoś z pieczonymi warzywami i kaszą jaglaną Wystarczy pięć składników, żeby w 20 minut wyczarować pełnowartościowe, zdrowe danie. Pokochasz je nawet jeśli nie przepadasz za rybami. Jak gotowaliśmy – dania z piekarnika idealne do mrożenia Wszystkie dania z tego menu powstały w ciągu dwóch godzin. Do ich przygotowania wykorzystaliśmy piekarnik (obyło się więc bez tony garnków
Niedzielny kucharzodmiany jeszcze nie znałam więc postanowiłam popróbować. Boczniak cytrynowy jest jednym z wielu gatunków grzybów o działaniu przeciwnowotworowym. Jest delikatny w smaku, podobnym do kurki. Znakomity do mięs czy ryb ale i sam smakuje wybornie. Dziś właśnie sobie to udowodniłam, danie wyszło obłędne w smaku. Cytrynowe boczniaki smażone z cebulką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie